Czy można wynajmować mieszkanie bez umowy?

Witam czy można wynajmować mieszkanie bez umowy (umowa ustna/słowna)
Co grozi właścicielowi lokalu, a co wynajmującym?
Co wynajmujący mogą zrobić w tej sytuacji gdy od dłuższego czasu proszą właściciela o umowę pisemną najmu mieszkania, a on mówi że nie chce.
Rodzina z 2 latkiem.
anonim cytuj
03-09-2023
Jeśli nie macie umowy starajcie się o mieszkanie z urzędu z uwagi na dziecko gmina ma obowiązek dać wam mieszkanie w razie odmowy sąd administracyjny ja tak wygrałam sprawę.

anonim cytuj
03-09-2023
Mogą się nie wyprowadzić, nie płacić i się ich nie pozbędziesz.
Dokładnie bo nie ma na to dokumentów że wynajmuje. I oczywiście jeśli ktoś sąsiadów doniesie to nie wy macie problem a właściciel że nie zgłosił. Ani do współdzieli ani do up. Więc jak dla was niby na dobrze dla niego znowu gorzej jeśli tak woli, to ja bym zmniejszyła płatności aż da wam umowę najmu, ja beż umowy w życiu bym nie wynajęła bo czuła bym się oszukana tak i on oszukuje was nie wiem ile bierze za wynajem ale jeśli dużo to tak mowie ,zmniejszyć płatności i powiedzieć że wyrównacie jak dostaniecie umowę najmu.bo tu coś śmierci z ta umową. Bo albo mieszkanie nie jego albo po prostu oszukuje up zarząd i was .

anonim cytuj
03-09-2023
Umowa najmu może być zawarta w formie ustnej, jeżeli jednak trwa ponad rok to przyjmuje się, że została zawarta na czas nieokreślony - o czym mówi art. 660kc.
Z tego co czytam to wasza trwa już ponad rok, więc w zasadzie dla was to super. Wy możecie wypowiedzieć tę umowę z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia zgodnie z art. 688kc, a wynajmujący wyłącznie zgodnie z art. 11 ustawy o ochronie praw lokatorów.

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

Podpisanie umowy przy zwolnieniu.
Poruszam dziś temat, który dotknął mnie osobiście, mianowicie zakończyłem wczoraj stosunek pracy z szefem (informując go w wiadomości sms, że przyjdę omówić warunki mojego odejścia). Pracowałem tam przez 1,5 miesiąca i niestety przez ten czas nie mogłem, mimo nalegań, doczekać się umowy o pracę (w założeniu obiecana była umowa - zlecenie). Dziś, podczas skandalicznie przeprowadzonej rozmowy, zostałem poinformowany, że otrzymam wypłatę 10-tego, al...
Czy ma znaczenie przy orzekaniu o winie rozpadu związku, kto składa pozew o rozwód?
Czy ma znaczenie przy orzekaniu o winie rozpadu związku, kto składa pozew o rozwód? Czy nie ma to zadnego znaczenia? W małżeństwie była zdrada (zona ma dowody na zdradę przez męża), ale zona w związku tez robiła mężowi piekło nie zdrada ale innymi rzeczami (tu brak dowodów do sądu). Czy jeśli po zdradzie, to mąż wystąpi pierwszy o rozwód, to czy są większe szanse ze rozwód nie będzie z jego winy mimo ze to on zdradził, czy nie ma to komplet...
Właściciel nie chcę oddać kaucji, czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy?
Witam, mam taki problem. Wynajmowałam mieszkanie, właściciel powiedział, że nie odda mi kaucji od razu bo musi poczekać, aż przyjdą wyrównania ze spółdzielni. Kazał czekać do lipca. Mieszkanie zdałam w kwietniu. Odezwałam się do niego dwa tygodnie temu i niestety cisza. Nie odpisuje, nie odbiera. Mam tylko umowę najmu, a brak zwrotu kaucji tylko ustnie przy zdaniu mieszkania. Czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy? Co mogę zrobi...
Niezgodny towar z opisem. Płatność została uregulowana, a Pani, która wystawiała ogłoszenie zniknęła.
Zakupiony towar przez Fb przyszedł niezgodny z opisem, tzn inny. Płatność została uregulowana za pobraniem. Pani, która wystawiała ogłoszenie zablokowała mnie, numer telefonu nieaktywny. Nadawca nie wiem czy dane są prawdziwe, wskazany numer konta. Co robić ? Tylko proszę, nie komentujecie że nie kupuje się przez Fb. Dziękuję...

Wyszukiwarka