Czy można wynajmować mieszkanie bez umowy?

Witam czy można wynajmować mieszkanie bez umowy (umowa ustna/słowna)
Co grozi właścicielowi lokalu, a co wynajmującym?
Co wynajmujący mogą zrobić w tej sytuacji gdy od dłuższego czasu proszą właściciela o umowę pisemną najmu mieszkania, a on mówi że nie chce.
Rodzina z 2 latkiem.
anonim cytuj
03-09-2023
Jeśli nie macie umowy starajcie się o mieszkanie z urzędu z uwagi na dziecko gmina ma obowiązek dać wam mieszkanie w razie odmowy sąd administracyjny ja tak wygrałam sprawę.

anonim cytuj
03-09-2023
Mogą się nie wyprowadzić, nie płacić i się ich nie pozbędziesz.
Dokładnie bo nie ma na to dokumentów że wynajmuje. I oczywiście jeśli ktoś sąsiadów doniesie to nie wy macie problem a właściciel że nie zgłosił. Ani do współdzieli ani do up. Więc jak dla was niby na dobrze dla niego znowu gorzej jeśli tak woli, to ja bym zmniejszyła płatności aż da wam umowę najmu, ja beż umowy w życiu bym nie wynajęła bo czuła bym się oszukana tak i on oszukuje was nie wiem ile bierze za wynajem ale jeśli dużo to tak mowie ,zmniejszyć płatności i powiedzieć że wyrównacie jak dostaniecie umowę najmu.bo tu coś śmierci z ta umową. Bo albo mieszkanie nie jego albo po prostu oszukuje up zarząd i was .

anonim cytuj
03-09-2023
Umowa najmu może być zawarta w formie ustnej, jeżeli jednak trwa ponad rok to przyjmuje się, że została zawarta na czas nieokreślony - o czym mówi art. 660kc.
Z tego co czytam to wasza trwa już ponad rok, więc w zasadzie dla was to super. Wy możecie wypowiedzieć tę umowę z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia zgodnie z art. 688kc, a wynajmujący wyłącznie zgodnie z art. 11 ustawy o ochronie praw lokatorów.

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty i ustalenie opieki nad dzieckiem.
Od 6 lat nie mieszkam z ojcem dziecka. Wtedy tez sad zasądził alimenty w wysokości 450 zł. Syn w tym roku skończy 8 lat. Dotychczas kontakty ojca z synem były przez nas ustalane na bierząco-w sumie pewnie z 97% z podawanych przez ojca terminów dochodziło do skutku-nigdy nie robiłam problemów, bo uważam ze ojciec jest tak samo ważny w życiu dziecka jak matka. Ostatnio niestety tworzą się problemy na zasadzie ciągłego udowadniania mi, że jestem p...
Postępowanie spadkowe.
Mam kilka pytań na temat spadku w postaci mieszkania. Jest czwórka rodzeństwa( wszyscy pełnoletni)i w końcu zdecydowaliśmy się wszyscy wspólnie ze chcemy sprzedać to mieszkanie. Wiem że musimy się udać do notariusza, ale ze względu na to, że ja przebywam w UK i jestem ograniczona czasowo chciałabym przygotować się na to spotkanie. Jakich dokumentów potrzebujemy? Od czego zacząć? Kto zajmuje się sprzedażą (my osobiście czy jakieś firmy-ewentual...
Osoba prawnie nie powiązana
Dzień dobry. Proszę bardzo o poradę. Narzeczony ma córkę z inną kobietą. W niedługim czasie ma odbyć się sprawa sądowa z powodu alimentów. Narzeczony jest oskarżony o niepłacenie alimentów (nie dlatego, ze nie chciał zwyczajnie nie mial środków, ledwo starczało mu na życie). Niestety wszystko dzieje się przez komornika. Narzeczony pracuje za granica, lecz niestety nie może zjechać na rozprawę. Po wróceniu chce spłacić całość zaległych alim...
Chcę odpisac sie współwłasności auta
Pytanie co zrobić gdzie mogę zgłosić lub co radzicie zrobić. Otóż jestem współwłaścicielem samochodu mojego byłego partnera ja tym autem nie jeżdżę prosiłam go by mnie wypisał z wszystkich dokumentów minął miesiąc i on nie ma chyba zamiaru tego zrobić dodam że jeździ nie ubezpieczonym autem a nieche mieć z tego tytułu żadnych problemów....

Wyszukiwarka