Czy można wynajmować mieszkanie bez umowy?

Witam czy można wynajmować mieszkanie bez umowy (umowa ustna/słowna)
Co grozi właścicielowi lokalu, a co wynajmującym?
Co wynajmujący mogą zrobić w tej sytuacji gdy od dłuższego czasu proszą właściciela o umowę pisemną najmu mieszkania, a on mówi że nie chce.
Rodzina z 2 latkiem.
anonim cytuj
03-09-2023
Jeśli nie macie umowy starajcie się o mieszkanie z urzędu z uwagi na dziecko gmina ma obowiązek dać wam mieszkanie w razie odmowy sąd administracyjny ja tak wygrałam sprawę.

anonim cytuj
03-09-2023
Mogą się nie wyprowadzić, nie płacić i się ich nie pozbędziesz.
Dokładnie bo nie ma na to dokumentów że wynajmuje. I oczywiście jeśli ktoś sąsiadów doniesie to nie wy macie problem a właściciel że nie zgłosił. Ani do współdzieli ani do up. Więc jak dla was niby na dobrze dla niego znowu gorzej jeśli tak woli, to ja bym zmniejszyła płatności aż da wam umowę najmu, ja beż umowy w życiu bym nie wynajęła bo czuła bym się oszukana tak i on oszukuje was nie wiem ile bierze za wynajem ale jeśli dużo to tak mowie ,zmniejszyć płatności i powiedzieć że wyrównacie jak dostaniecie umowę najmu.bo tu coś śmierci z ta umową. Bo albo mieszkanie nie jego albo po prostu oszukuje up zarząd i was .

anonim cytuj
03-09-2023
Umowa najmu może być zawarta w formie ustnej, jeżeli jednak trwa ponad rok to przyjmuje się, że została zawarta na czas nieokreślony - o czym mówi art. 660kc.
Z tego co czytam to wasza trwa już ponad rok, więc w zasadzie dla was to super. Wy możecie wypowiedzieć tę umowę z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia zgodnie z art. 688kc, a wynajmujący wyłącznie zgodnie z art. 11 ustawy o ochronie praw lokatorów.

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

Wypadek w pierwszym dniu próbnym pracy
Witam. Potrzebuję odpowiedzi. Sytuacja ma się tak. Partner z końcem miesiąca wrzesień (30.09) Zakończył umowę z firmą w której pracował. O 1.10 zaczął szukać pracy 4.10 już był w nowej pracy na dniu próbnym. W trakcie dnia próbnego partner coś podniósł i wypadł mu dysk od 4.10 jest na L4. Wiem że 30.10 kończy się ubezpieczenie w ZUS. Jednak co gdy choroba będzie trwać dłużej niż do 30.10? Jak to ugryźć co zrobić żeby było ubezpieczenie i c...
Spadek
Szybka historia: zmarł wujek. Została tylko babcia, jego mama... I ja jako bratanica.. Ja odrzucę spadek u notariusza, babcia już to zrobiła... A co w stosunku moich dzieci i męża?? Też notariusz czy sąd??...
Sprzedaż działki rekreacyjnej.
Dzień dobry , postaram się w skrócie . Małżeństwo ma rozdzielność. Po rozdzielności żona kupiła za swoje pieniądze działkę rekreacyjną i z biegiem lat była wspólnie użytkowana z mężem. Mąż ją wyremontował za swoje pieniądze . Małżeństwo teraz się rozchodzi . Umówione było że działka będzie sprzedana i pieniądze na pół. Jednak jest problem . Żona chce natychmiast ją sprzedać bo potrzebuje pieniądze na wynajem ale mąż złośliwie nie podejmuje tematu...
Podział majątku wspólnego a majątek osobisty
Rozwód na horyzoncie więc chciałbym rozeznać się w temacie podziału majątku. Sytuacja wygląda tak: Żona przed ślubem miała majątek osobisty w postaci oszczednosci w wysokości 80 tys zł. 30 tys zł wpłaciła na swoje ike a resztę przelewała systematycznie na nasze konto wspólne gdzie następnie było przeznaczane na różne lokaty, obligacje itd. Od początku małżeństwa mieszkamy w mieszkaniu należącym do jej rodziców do którego stałe się dokładamy. ...

Wyszukiwarka