Czy można wynajmować mieszkanie bez umowy?

Witam czy można wynajmować mieszkanie bez umowy (umowa ustna/słowna)
Co grozi właścicielowi lokalu, a co wynajmującym?
Co wynajmujący mogą zrobić w tej sytuacji gdy od dłuższego czasu proszą właściciela o umowę pisemną najmu mieszkania, a on mówi że nie chce.
Rodzina z 2 latkiem.
anonim cytuj
03-09-2023
Jeśli nie macie umowy starajcie się o mieszkanie z urzędu z uwagi na dziecko gmina ma obowiązek dać wam mieszkanie w razie odmowy sąd administracyjny ja tak wygrałam sprawę.

anonim cytuj
03-09-2023
Mogą się nie wyprowadzić, nie płacić i się ich nie pozbędziesz.
Dokładnie bo nie ma na to dokumentów że wynajmuje. I oczywiście jeśli ktoś sąsiadów doniesie to nie wy macie problem a właściciel że nie zgłosił. Ani do współdzieli ani do up. Więc jak dla was niby na dobrze dla niego znowu gorzej jeśli tak woli, to ja bym zmniejszyła płatności aż da wam umowę najmu, ja beż umowy w życiu bym nie wynajęła bo czuła bym się oszukana tak i on oszukuje was nie wiem ile bierze za wynajem ale jeśli dużo to tak mowie ,zmniejszyć płatności i powiedzieć że wyrównacie jak dostaniecie umowę najmu.bo tu coś śmierci z ta umową. Bo albo mieszkanie nie jego albo po prostu oszukuje up zarząd i was .

anonim cytuj
03-09-2023
Umowa najmu może być zawarta w formie ustnej, jeżeli jednak trwa ponad rok to przyjmuje się, że została zawarta na czas nieokreślony - o czym mówi art. 660kc.
Z tego co czytam to wasza trwa już ponad rok, więc w zasadzie dla was to super. Wy możecie wypowiedzieć tę umowę z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia zgodnie z art. 688kc, a wynajmujący wyłącznie zgodnie z art. 11 ustawy o ochronie praw lokatorów.

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

Badania okresowe.
Jestem zatrudniona na umowę o pracę u ajenta stacji benzynowej. Obecnie musiałam przedłużyć książeczkę zdrowia co wiązało się z kosztem 70 zł na które wzięłam fakturę. Po dostarczeniu faktury okazało się, że pracodawcą nie zwraca kosztów z czym po raz pierwszy spotkałam się w ciągu mojej wieloletniej pracy w handlu. Czy faktycznie może być tak że to pracownik pokrywa koszty związane z wykonywaniem pracy?...
Stawkę niższa niż najniższa krajowa.
Witam. Chciałbym się zapytać, czy można coś zrobić w sytuacji, gdy na umowie mam stawkę niższą niż najniższa krajowa. W tej sytuacji jest większość pracowników. Związki próbują się się umówić na rozmowy z prezesem, ale on to normalnie olewa. Nie odpisuje na pisma. Każdy gra głupiego, że nie wie o co chodzi jak pytamy o aneksy do umowy. Dodam, że to firma państwowa. Co możemy zrobić w takiej sytuacji?...
Odszkodowanie za pobyt w szpitalu.
Mam takie pytanie odnośnie pobytu dziecka w szpitalu przebywało na oddziale przez pięć dni czy należy mi się odszkodowanie z ubezpieczenia bądź Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego(KRUS) ?,dodam że dziecko nie uległo wypadkowi tylko było chore....
Kto pokrywa koszty leczenia zwierzat z fundacji
Witam, Mam problem i w związku z nim pytanie... Miesiąc temu przyjęłam kota do domu tymczasowego (z fundacji). Umowa w wersji MINI tj. fundacja zapewnia wyżywienie, żwirek, opiekę wet, ja dom i opiekę. Kot był złapany na działkach, w bardzo złym stanie, długo przebywał w lecznicy zanim prosto z niej trafił do mnie. Problem w tym, zaraził moją kocicę rezydentkę giardią (pasożyt). Sprawa ujawniła się parę dni temu, jak zrobili mu badania. Chor...

Wyszukiwarka