Czy można wynajmować mieszkanie bez umowy?

Witam czy można wynajmować mieszkanie bez umowy (umowa ustna/słowna)
Co grozi właścicielowi lokalu, a co wynajmującym?
Co wynajmujący mogą zrobić w tej sytuacji gdy od dłuższego czasu proszą właściciela o umowę pisemną najmu mieszkania, a on mówi że nie chce.
Rodzina z 2 latkiem.
anonim cytuj
03-09-2023
Jeśli nie macie umowy starajcie się o mieszkanie z urzędu z uwagi na dziecko gmina ma obowiązek dać wam mieszkanie w razie odmowy sąd administracyjny ja tak wygrałam sprawę.

anonim cytuj
03-09-2023
Mogą się nie wyprowadzić, nie płacić i się ich nie pozbędziesz.
Dokładnie bo nie ma na to dokumentów że wynajmuje. I oczywiście jeśli ktoś sąsiadów doniesie to nie wy macie problem a właściciel że nie zgłosił. Ani do współdzieli ani do up. Więc jak dla was niby na dobrze dla niego znowu gorzej jeśli tak woli, to ja bym zmniejszyła płatności aż da wam umowę najmu, ja beż umowy w życiu bym nie wynajęła bo czuła bym się oszukana tak i on oszukuje was nie wiem ile bierze za wynajem ale jeśli dużo to tak mowie ,zmniejszyć płatności i powiedzieć że wyrównacie jak dostaniecie umowę najmu.bo tu coś śmierci z ta umową. Bo albo mieszkanie nie jego albo po prostu oszukuje up zarząd i was .

anonim cytuj
03-09-2023
Umowa najmu może być zawarta w formie ustnej, jeżeli jednak trwa ponad rok to przyjmuje się, że została zawarta na czas nieokreślony - o czym mówi art. 660kc.
Z tego co czytam to wasza trwa już ponad rok, więc w zasadzie dla was to super. Wy możecie wypowiedzieć tę umowę z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia zgodnie z art. 688kc, a wynajmujący wyłącznie zgodnie z art. 11 ustawy o ochronie praw lokatorów.

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

Pożyczka dla koleżanki.
Moja sprawa przedstawia się następująco. Na przełomie roku znajoma prosiła mnie o pomoc finansową, gdzie zarzekała się, że jak tylko da radę, to spłaci dług. Jak wiadomo, człowiek głupi i ufa, że ludzie są uczciwi. I tak zamiast kwota maleć to urosła do prawie 7 tys. zł. Niestety nie była podpisywana żadna umowa, ale sytuacja wygląda tak. Mam wiadomości, w których podkreślam, że jest to pożyczka i pieniądze są do zwrotu, co dana osoba potwierdza ...
testament
Witam macocha pokazała mi testament ojca w którym rzekomo po śmierci mojego taty stała się właścicielką wszystkiego co zostawił i tu mam wątpliwości gdyż ojciec wielokrotnie mówił mi że zmienił testament dodatkowo macocha nie odczytuje tego testamentu gdyż twierdzi że skoro jest jedyną spadkobierczynią to nie musi tego robić i nie zrobi gdyż musiała by opłacić podatek od wzbogacenia i twierdzi że po pięciu latach nie będzie musiała takowego podat...
Sądowne wezwanie zapłaty.
Witam, jako poszkodowany chciałbym zapytać jak wygląda procedura w sytuacji kiedy pozwany nie ureguluje należności mimo wezwania sądownego? Jeśli się nie mylę powinien zapłacić w ciągu 14 dni od doręczenia. Jak ta dalsza procedura wygląda i jakie są koszty i kto je ponosi?...
ubezpieczenie
Zaczęłam niedawno nową pracę (11.09). Serwis pacjent.gov.pl w dalszym ciągu pokazuje mi, że nie mam prawa do ubezpieczenia. Otrzymałam informacje, że zostałam zgłoszona do ZUS już pierwszego dnia ale widocznie system jeszcze tego nie odnotował. Nie wiem co robić, bo jutro rano mam lekarza na NFZ...

Wyszukiwarka