Premia

Witam. W moim zakładzie pracy wypłacane są premiera projektowe na zakończenie projektu. Czy przebywając na dłuższym l4 w czasie kiedy projekt się skończy należy mi się premia ? ( zaznaczę ze pracowałam przy danym projekcie ponieważ one trwają przeważnie około 2 lat)
anonim cytuj
01-09-2023
A co na ten temat mówi regulamin wynagradzania?
Właśnie w regulaminie nie mogę znaleźć nic na temat przebywania na l4. Chodzi o to czy jeśli ZUS wypłaca mi zasiłek to w tym samym czasie mogę dostać premie od pracodawcy

Możesz dostać , to jest premia za prace w dłuższym okresie , L4 po okresie pracy przy projekcie nie powinien mieć wpływu na przyznanie premii
Ale właśnie te wszystkie sprawy powinien regulować regulamin.
Ok dziękuję za odpowiedź, chodziło mi głównie o to jak to wygląda z punktu prawnego, czy jeśli ZUS wypłaca mi zasiłek to w tym samym czasie pracodawcą może wypłacić premie. Jeśli może to sprawa jest jasna i dziękuję za odpowiedź teraz spokojniej będzie mi się leżeć z nogą w gipsie wiedząc że moja premia raczej nie przepadnie ( wierzę w uczciwości mojego pracodawcy )

anonim cytuj
01-09-2023
Ok dziękuję za odpowiedź, chodziło mi głównie o to jak to wygląda z punktu prawnego, czy jeśli ZUS wypłaca mi zasiłek to w tym samym czasie pracodawcą może wypłacić premie.

Z punktu widzenia prawa, wypłata zasiłku z ZUS za czas niezdolności do pracy oraz wypłata premii przez pracodawcę za realizację projektu to dwie różne kwestie.

Jeśli spełniasz warunki do otrzymania premii, określone przez pracodawcę lub w umowie o pracę, wówczas nie ma przeszkód prawnych, abyś otrzymała premię nawet przebywając na zwolnieniu lekarskim. W przypadku zasiłku z ZUS, jest on wypłacany w sytuacji, gdy pracownik nie jest w stanie pracować z powodu choroby, a jego wypłata nie jest związana z wynagradzaniem za pracę, którą wykonywał przed chorobą.

Oczywiście, warto również mieć na uwadze, że w praktyce wiele kwestii związanych z przyznawaniem premii jest uregulowanych wewnętrznymi aktami normatywnymi pracodawcy (np. regulaminem wynagradzania czy umową o pracę), dlatego warto dokładnie zapoznać się z ich treścią. Jednak brak uregulowania w tych dokumentach dotyczący wpływu zwolnienia lekarskiego na wypłatę premii oznacza, że nie ma przeszkód prawnych do jej wypłaty.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

obowiązki przed rozwodem
Witam Kolezanka odeszla wraz z dziecmi od przemocowego meza Obecnie mieszka u kolezanki Za tydzien ma wynajac mieszkanie I zlozyc papiery rozwodowe Zaznaczam ze zarowno ona jak i dzieci boja sie meza Pytanie mam nastepujace Czy gdy jeszcze nie ma papierow rozwodowych a zmieni miejsce zamieszkania ma obowiazek podac adres mezowi?A jesli tak czy ma obowiazek wpuscic go do tego mieszkania(o co napewno bedzie zabiegal pod pretekstem sprawdzenia warun...
Bank żąda spłaty kredytu od spadkobierców ale mnie nie stać na spłatę. Jeśli zrzeknę się spadku to stracę mieszkanie po mamie.
Umarła mama, która miała kredyty do 2025r bez ubezpieczenia. Ja jako córka nie pracuje, utrzymujemy się z wyplaty męża. Wiem, że bank żąda spłaty kredytu od spadkobierców ale mnie nie stać na spłatę. Jeśli zrzeknę się spadku to stracę mieszkanie po mamie, które ma być dla wnuków jak osiągną pełnoletniość. Proszę o poradę co mogę z tym zrobić....
Pojazd zastępczy.
W wyniku kolizji uszkodzeniu uległ pojazd typu camper. W dowodzie rejestracyjnym jest wpisane "pojazd osobowy, 8 miejsc". Z oznaczenia modelu wynika, że jest to pojazd wyposażony w łózko i szereg udogodnień do karawaningu. Ubezpieczyciel chce jako pojazd zastępczy podstawić busa z 8 miejscami. Wartość najmu busa to 200-250 złotych za dobę, kampera 500-800. Gdzie szukać przepisu do poparcia swojego stanowiska? A może stanowisko TU ...
Podział spadku.
Sąd wydał postanowienie i spadek po zmarłym podzielił następująco: 1/2 majątku należy się córce 1/4 należy się wnukowi A 1/4 należy się wnukowi B Nie chce za bardzo komplikować postu pisząc o faktycznych składnikach i wartościach majątku, kwotach darowizn itd, więc zadam pytanie dość ogólnikowo. Uznajmy, że majątek osoby zmarłej wynosił 100 000 zł czyli 50 000 zł ma otrzymać córka, a po 25 000 złotych wnuk A i wnuk B. Wnuk A dostał za...

Wyszukiwarka