Premia

Witam. W moim zakładzie pracy wypłacane są premiera projektowe na zakończenie projektu. Czy przebywając na dłuższym l4 w czasie kiedy projekt się skończy należy mi się premia ? ( zaznaczę ze pracowałam przy danym projekcie ponieważ one trwają przeważnie około 2 lat)
anonim cytuj
01-09-2023
A co na ten temat mówi regulamin wynagradzania?
Właśnie w regulaminie nie mogę znaleźć nic na temat przebywania na l4. Chodzi o to czy jeśli ZUS wypłaca mi zasiłek to w tym samym czasie mogę dostać premie od pracodawcy

Możesz dostać , to jest premia za prace w dłuższym okresie , L4 po okresie pracy przy projekcie nie powinien mieć wpływu na przyznanie premii
Ale właśnie te wszystkie sprawy powinien regulować regulamin.
Ok dziękuję za odpowiedź, chodziło mi głównie o to jak to wygląda z punktu prawnego, czy jeśli ZUS wypłaca mi zasiłek to w tym samym czasie pracodawcą może wypłacić premie. Jeśli może to sprawa jest jasna i dziękuję za odpowiedź teraz spokojniej będzie mi się leżeć z nogą w gipsie wiedząc że moja premia raczej nie przepadnie ( wierzę w uczciwości mojego pracodawcy )

anonim cytuj
01-09-2023
Ok dziękuję za odpowiedź, chodziło mi głównie o to jak to wygląda z punktu prawnego, czy jeśli ZUS wypłaca mi zasiłek to w tym samym czasie pracodawcą może wypłacić premie.

Z punktu widzenia prawa, wypłata zasiłku z ZUS za czas niezdolności do pracy oraz wypłata premii przez pracodawcę za realizację projektu to dwie różne kwestie.

Jeśli spełniasz warunki do otrzymania premii, określone przez pracodawcę lub w umowie o pracę, wówczas nie ma przeszkód prawnych, abyś otrzymała premię nawet przebywając na zwolnieniu lekarskim. W przypadku zasiłku z ZUS, jest on wypłacany w sytuacji, gdy pracownik nie jest w stanie pracować z powodu choroby, a jego wypłata nie jest związana z wynagradzaniem za pracę, którą wykonywał przed chorobą.

Oczywiście, warto również mieć na uwadze, że w praktyce wiele kwestii związanych z przyznawaniem premii jest uregulowanych wewnętrznymi aktami normatywnymi pracodawcy (np. regulaminem wynagradzania czy umową o pracę), dlatego warto dokładnie zapoznać się z ich treścią. Jednak brak uregulowania w tych dokumentach dotyczący wpływu zwolnienia lekarskiego na wypłatę premii oznacza, że nie ma przeszkód prawnych do jej wypłaty.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Ustawa o praniu brudnych pieniędzy i przeciwdziałaniu terroryzmowi.
Znajomy pomagał sąsiadowi w ogródku, kosił trawę, przycinał drzewka, rąbał drewno do kominka, grabił. Sąsiad wg wypracowanych godzin przelewał mu na konto raz w miesiącu kasę. Trwało to kilka miesięcy. Były to małe kwoty między 200, a 600 zł. W tytule wypłaty było tylko "wpłata". Teraz bank wzywa znajomego do osobistego wstawienia się w banku w celu wytłumaczeniu z jakiego źródła ma te wpłaty. Napisali coś o ustawie prania brudnych pien...
Podatek od wzbogacenia się.
Takie pytanie - czy moja mama sprzedając kawałek działki budowlanej. Będzie musiała płacić jakiś podatek od wzbogacenia się /sprzedaży? Działka po mężu ,jeszcze na nią nie przepisana....
Pytania dotyczące ulgi podatkowej. Pracodawca zmniejszył wypłatę, czy można odzyskać te pieniądze?
Witajcie, problem dotyczy mojego chłopaka. Pracuje w jednej firmie na dwie umowy, jedna jest to umowa o pracę a druga umowa zlecenie żeby sobie dorobić, dostaje 2 wypłaty za dwie umowy, najniższa krajowa a zlecenie ma płatne od godziny. Z końcem sierpnia skończyła mu się umowa o pracę i dostał nawet świadectwo pracy, aneks dostał dopiero kilka dni później z datą od 1 września, wypłata to najniższa krajowa. We wrześniu wypłata za sierpień z umo...
Spadek po śmierci ojca.
Witam, zgłaszam się z prośbą co mam dalej zrobić w tej sytuacji. Mój tato po śmierci ojca dostał wezwanie do sądu w sprawie podział majątku pomiędzy dwójkę braci. Decyzją sądu był podział majątku na pół. Mój dziadek posiadał działkę rolną, więc każdy z nich ma po połowie. Po około 4 miesiącach tato dostał pismo że widnieje wraz z wujkiem jako właściciele tej działki. Mój tato swoją część działki chce przepisać na mnie w darowiźnie ale nie w...

Wyszukiwarka