Premia

Witam. W moim zakładzie pracy wypłacane są premiera projektowe na zakończenie projektu. Czy przebywając na dłuższym l4 w czasie kiedy projekt się skończy należy mi się premia ? ( zaznaczę ze pracowałam przy danym projekcie ponieważ one trwają przeważnie około 2 lat)
anonim cytuj
01-09-2023
A co na ten temat mówi regulamin wynagradzania?
Właśnie w regulaminie nie mogę znaleźć nic na temat przebywania na l4. Chodzi o to czy jeśli ZUS wypłaca mi zasiłek to w tym samym czasie mogę dostać premie od pracodawcy

Możesz dostać , to jest premia za prace w dłuższym okresie , L4 po okresie pracy przy projekcie nie powinien mieć wpływu na przyznanie premii
Ale właśnie te wszystkie sprawy powinien regulować regulamin.
Ok dziękuję za odpowiedź, chodziło mi głównie o to jak to wygląda z punktu prawnego, czy jeśli ZUS wypłaca mi zasiłek to w tym samym czasie pracodawcą może wypłacić premie. Jeśli może to sprawa jest jasna i dziękuję za odpowiedź teraz spokojniej będzie mi się leżeć z nogą w gipsie wiedząc że moja premia raczej nie przepadnie ( wierzę w uczciwości mojego pracodawcy )

anonim cytuj
01-09-2023
Ok dziękuję za odpowiedź, chodziło mi głównie o to jak to wygląda z punktu prawnego, czy jeśli ZUS wypłaca mi zasiłek to w tym samym czasie pracodawcą może wypłacić premie.

Z punktu widzenia prawa, wypłata zasiłku z ZUS za czas niezdolności do pracy oraz wypłata premii przez pracodawcę za realizację projektu to dwie różne kwestie.

Jeśli spełniasz warunki do otrzymania premii, określone przez pracodawcę lub w umowie o pracę, wówczas nie ma przeszkód prawnych, abyś otrzymała premię nawet przebywając na zwolnieniu lekarskim. W przypadku zasiłku z ZUS, jest on wypłacany w sytuacji, gdy pracownik nie jest w stanie pracować z powodu choroby, a jego wypłata nie jest związana z wynagradzaniem za pracę, którą wykonywał przed chorobą.

Oczywiście, warto również mieć na uwadze, że w praktyce wiele kwestii związanych z przyznawaniem premii jest uregulowanych wewnętrznymi aktami normatywnymi pracodawcy (np. regulaminem wynagradzania czy umową o pracę), dlatego warto dokładnie zapoznać się z ich treścią. Jednak brak uregulowania w tych dokumentach dotyczący wpływu zwolnienia lekarskiego na wypłatę premii oznacza, że nie ma przeszkód prawnych do jej wypłaty.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Majątek osobisty.
Dwa mieszkania kupiłem przed zawarciem związku małżeńskiego. Teraz je sprzedaję. Czy pieniądze ze sprzedaży tych mieszkań stanowią dalej moją odrębność majątkową czy wliczają się do wspólnego majątku? I jak to wygląda np. w razie rozwodu przy podziale majątku?...
Okres ochronny, mieszkanie komunalne.
Witam, mój wujek żył 25 lat z moją babcią, babcia zmarła a wujek w mieszkaniu był niemeldowany i nie miał żadnych praw do mieszkania, lecz po śmierci babci złożył wniosek o przyznanie mieszkania po czym dostał odmowę, ma się wyprowadzić do końca grudnia tego roku. Chłop jest załamany, co można zrobić w takiej sytuacji? Napisać odwołanie? Czy obejmuje go okres ochronny lokatorów który trwa od 1 listopada do 31 marca w okresie zimowym? Co można zro...
Umowa o prace i zlecenie u innego pracodawcy
Witam . Jak wyglada sytuacja gdy jestem na umowie prace i zarabiam więcej niż najniższa krajowa, a jestem zatrudniona dodatkowo na umowę zlecenie U INNEGO PRACODAWCY i chciałbym odprowadzać składki chorobowe czy jest taka możliwość ? Czy ktoś ma na to jakiś przepis ? Czy możliwość odprowadzania tej składki jest zależna od tego ile wynosi wynagrodzenie na umowie o prace ? Podkreślam ze jest wyższe niż minimalne wynagrodzenie....
Odwołanie od reklamacji.
Witam, mam takie pytanie a zarazem prośbę o pomoc. Jakiś czas temu, około tygodnia temu w sklepie odzieżowym oddałem do reklamacji spodnie, w dniu dzisiejszym otrzymałem sms "Zapraszamy po odbiór reklamacji" skontaktowałem się telefonicznie ze sklepem otrzymałem informację, że reklamacja nie została uwzględniona z powodu rzekomego "mechanicznego uszkodzenia" i teraz moje pytanie jako, że sklep znajduje się odległości około 40...

Wyszukiwarka