Premia

Witam. W moim zakładzie pracy wypłacane są premiera projektowe na zakończenie projektu. Czy przebywając na dłuższym l4 w czasie kiedy projekt się skończy należy mi się premia ? ( zaznaczę ze pracowałam przy danym projekcie ponieważ one trwają przeważnie około 2 lat)
anonim cytuj
01-09-2023
A co na ten temat mówi regulamin wynagradzania?
Właśnie w regulaminie nie mogę znaleźć nic na temat przebywania na l4. Chodzi o to czy jeśli ZUS wypłaca mi zasiłek to w tym samym czasie mogę dostać premie od pracodawcy

Możesz dostać , to jest premia za prace w dłuższym okresie , L4 po okresie pracy przy projekcie nie powinien mieć wpływu na przyznanie premii
Ale właśnie te wszystkie sprawy powinien regulować regulamin.
Ok dziękuję za odpowiedź, chodziło mi głównie o to jak to wygląda z punktu prawnego, czy jeśli ZUS wypłaca mi zasiłek to w tym samym czasie pracodawcą może wypłacić premie. Jeśli może to sprawa jest jasna i dziękuję za odpowiedź teraz spokojniej będzie mi się leżeć z nogą w gipsie wiedząc że moja premia raczej nie przepadnie ( wierzę w uczciwości mojego pracodawcy )

anonim cytuj
01-09-2023
Ok dziękuję za odpowiedź, chodziło mi głównie o to jak to wygląda z punktu prawnego, czy jeśli ZUS wypłaca mi zasiłek to w tym samym czasie pracodawcą może wypłacić premie.

Z punktu widzenia prawa, wypłata zasiłku z ZUS za czas niezdolności do pracy oraz wypłata premii przez pracodawcę za realizację projektu to dwie różne kwestie.

Jeśli spełniasz warunki do otrzymania premii, określone przez pracodawcę lub w umowie o pracę, wówczas nie ma przeszkód prawnych, abyś otrzymała premię nawet przebywając na zwolnieniu lekarskim. W przypadku zasiłku z ZUS, jest on wypłacany w sytuacji, gdy pracownik nie jest w stanie pracować z powodu choroby, a jego wypłata nie jest związana z wynagradzaniem za pracę, którą wykonywał przed chorobą.

Oczywiście, warto również mieć na uwadze, że w praktyce wiele kwestii związanych z przyznawaniem premii jest uregulowanych wewnętrznymi aktami normatywnymi pracodawcy (np. regulaminem wynagradzania czy umową o pracę), dlatego warto dokładnie zapoznać się z ich treścią. Jednak brak uregulowania w tych dokumentach dotyczący wpływu zwolnienia lekarskiego na wypłatę premii oznacza, że nie ma przeszkód prawnych do jej wypłaty.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Wyprawka szkolna do zerówki
Czy rodzic jest zobowiązany prawnie do kupna przyborów szkolnych (kredek, farb, ryzy papieru do ksero) i podręczników do zerówki? Czy to powinno być w gestii szkoły?...
Koszty postępowania klauzulowego.
Witam, proszę o poradę co do następujących okoliczności. Powódka złożyła w maju 2022 pozew o nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym. Do nakazu został wniesiony skutecznie sprzeciw. Postępowanie przed Sądem Rejonowym trwało rok czasu, i zakończyło się wyrokiem 30 maja 2023r, umarzając postępowanie co do należności głównej w wysokości 3 tyś złotych, jednocześnie zasądzając od pozwanego na rzecz powódki kwotę 15 zł, słownie piętnaście złotych,...
Alimenty na rodzica.
Witam mam pytanie. Czy matka, która miała zabrane prawa rodzicielskie, nie płaciła alimentów bo nie miała dochodów ( alimenty były wypłacane przez fundusz alimentacyjny ) może pozwać nas, jako dorosłe córki o płacenie jej alimentów ?...
Pojazd z wadą prawną.
Witam zakupiliśmy pojazd osobowy używamy go już 1.5 tygodniu jutro miną 2 tygodnie okazało się że pojazd podczas rejestracji ma wadę prawną i nie da się go zarejestrować a dokładniej mówiąc nie zgadza się pierwsza umowa gdzie 1 właściciel zmarł w 2020 roku (bez możliwości naprawienia umowy ) . A poprzedni właściciel nie chce przyjąć nam zwrotu samochodu bo twierdzi że już go wyrejestrował co możemy zrobić z tym teraz...

Wyszukiwarka