Premia

Witam. W moim zakładzie pracy wypłacane są premiera projektowe na zakończenie projektu. Czy przebywając na dłuższym l4 w czasie kiedy projekt się skończy należy mi się premia ? ( zaznaczę ze pracowałam przy danym projekcie ponieważ one trwają przeważnie około 2 lat)
anonim cytuj
01-09-2023
A co na ten temat mówi regulamin wynagradzania?
Właśnie w regulaminie nie mogę znaleźć nic na temat przebywania na l4. Chodzi o to czy jeśli ZUS wypłaca mi zasiłek to w tym samym czasie mogę dostać premie od pracodawcy

Możesz dostać , to jest premia za prace w dłuższym okresie , L4 po okresie pracy przy projekcie nie powinien mieć wpływu na przyznanie premii
Ale właśnie te wszystkie sprawy powinien regulować regulamin.
Ok dziękuję za odpowiedź, chodziło mi głównie o to jak to wygląda z punktu prawnego, czy jeśli ZUS wypłaca mi zasiłek to w tym samym czasie pracodawcą może wypłacić premie. Jeśli może to sprawa jest jasna i dziękuję za odpowiedź teraz spokojniej będzie mi się leżeć z nogą w gipsie wiedząc że moja premia raczej nie przepadnie ( wierzę w uczciwości mojego pracodawcy )

anonim cytuj
01-09-2023
Ok dziękuję za odpowiedź, chodziło mi głównie o to jak to wygląda z punktu prawnego, czy jeśli ZUS wypłaca mi zasiłek to w tym samym czasie pracodawcą może wypłacić premie.

Z punktu widzenia prawa, wypłata zasiłku z ZUS za czas niezdolności do pracy oraz wypłata premii przez pracodawcę za realizację projektu to dwie różne kwestie.

Jeśli spełniasz warunki do otrzymania premii, określone przez pracodawcę lub w umowie o pracę, wówczas nie ma przeszkód prawnych, abyś otrzymała premię nawet przebywając na zwolnieniu lekarskim. W przypadku zasiłku z ZUS, jest on wypłacany w sytuacji, gdy pracownik nie jest w stanie pracować z powodu choroby, a jego wypłata nie jest związana z wynagradzaniem za pracę, którą wykonywał przed chorobą.

Oczywiście, warto również mieć na uwadze, że w praktyce wiele kwestii związanych z przyznawaniem premii jest uregulowanych wewnętrznymi aktami normatywnymi pracodawcy (np. regulaminem wynagradzania czy umową o pracę), dlatego warto dokładnie zapoznać się z ich treścią. Jednak brak uregulowania w tych dokumentach dotyczący wpływu zwolnienia lekarskiego na wypłatę premii oznacza, że nie ma przeszkód prawnych do jej wypłaty.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Zdany lokal, czy właściciel może doszukiwać się czegoś po zdaniu kluczy?
Lokal był zdany, po wynajmowaniu, zostały oddane klucze. Następnego dnia albo później zostaly zrobione zdjęcia lokalu, czy jeżeli zdjęcia zostały zrobione bez mojej obecności tylko właściciel robił to ma to znaczenie prawne? Przecież jak opuściłam lokal i podczas mojej obecności już mówił co jest do ewentualnej wymiany to nie powinno się później doszukiwać innych rzeczy, bo to tak jakby ktoś załóżmy nie wiem, podpalił coś w mieszkaniu a później z...
czy komornik moze zająć część nieruchomości
Brat lat 37 ma pełno długów wczoraj był u nas rzeczoznawca bo jakiś wierzyciel dopatrzył się że 1/4 domu jest brata czyli jest współwłascicielem co w tej sytuacji może zadać ten wierzyciel. Wszystko w domu jest moje i mojej mamy oraz moich dorosłych synów. Strach się bać ...
Czy mogę odmówić zwolnienia lekarskiego?
Czy mogę odmówić zwolnienia lekarskiego? Wolę wykorzystać urlop, niż przebywać na zwolnieniu lekarskim, żeby nie tracić pieniędzy....
Braki towarowe a rozliczenie premii
Cześć, jestem przedstawicielem medycznym i w mojej firmie permanentnie wystepują braki towarowe - leki, które promuję są niedostępne. Czy pracodawca ma prawo mnie z tego rozliczać ? Czy jeśli mam nałożony plan na dany lek i jest on ciągle niedostępny to pracowawdca ma prawo brać jego realizację do całościowego wyniku ?...

Wyszukiwarka