Czy z racji tego, że miałam kiedyś konflikt z prawem może być problem z widzeniem?

Mam pytanie. W 2018 roku miałam dwa wyroki. Jeden skończył się grzywną, drugi odróbkami. Grzywna została zapłacona, odróbki wykonane i wszystko zamknięte. Aktualnie mój partner przebywa w ZK i moje pytanie brzmi. Czy z racji tego, że miałam kiedyś konflikt z prawem może być problem z widzeniem? Dodam, że skazana nigdy nie byłam
anonim cytuj
01-09-2023
Tylko jeśli to związek partnerski, a nie małżeństwo to nie ma z obligu prawa do widzenia bo to nie jest najbliższa rodzina. Partner musi sprawdzić jak jest w porządku wewnętrznym jednostki.
ale partner wpisał mnie jako najbliższą osobę

Jesteś na liście osób bliskich ale czy masz prawo do widzeń to się musisz upewnić. Żona ma z automatu prawo do widzeń, konkubina nie.

anonim cytuj
01-09-2023
Uprzednie skazanie nie dyskwalifikuje Pani do widzeń z partnerem.

anonim cytuj
01-09-2023
Po pierwsze, uprzednie wyroki i konflikt z prawem nie stanowią automatycznej przeszkody do przeprowadzenia widzenia z osobą przebywającą w Zakładzie Karnym. Istnieje wiele innych czynników, które mogą wpłynąć na decyzję administracji zakładu w tej kwestii, ale same wyroki w przeszłości nie są bezpośrednim kryterium wykluczenia.

Po drugie, jak wspomniano wcześniej:
Tylko jeśli to związek partnerski, a nie małżeństwo to nie ma z obligu prawa do widzenia bo to nie jest najbliższa rodzina.

To prawda, że małżonkowie mają pewne uprawnienia, których nie mają partnerzy niebędący w związku małżeńskim. Jednakże, jeśli partner wpisał Panią jako najbliższą osobę, to jest to ważne i może wpłynąć na decyzję administracji zakładu.

Warto też podkreślić, że w praktyce każdy zakład karny ma własny regulamin i procedury dotyczące odwiedzin, które mogą się różnić w zależności od jednostki. Dlatego też istotne jest, aby skontaktować się bezpośrednio z zakładem karnym, w którym przebywa Pani partner, i dowiedzieć się o specyficznych wymogach oraz procedurach dotyczących odwiedzin.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej?
Czy pracodawca może sprawdzić kto opłacał mój ZUS wcześniej? Ponieważ mam problem ze znalezieniem pracy z powodu mojej historii zatrudnienia przymierzam się do tego by w CV wpisać same prace za granicą przez agencje pracy, utrzymywać, że świadectw pracy nie mam bo były to prace na umowę zlecenie, a o pracach w Polsce, w których faktycznie pracowałem, nic nie wspominać w CV. I teraz mam pytanie, czy pracodawca wątpiący w to, że cały czas pracowałe...
Spadek po śmierci ojca.
Witam, zgłaszam się z prośbą co mam dalej zrobić w tej sytuacji. Mój tato po śmierci ojca dostał wezwanie do sądu w sprawie podział majątku pomiędzy dwójkę braci. Decyzją sądu był podział majątku na pół. Mój dziadek posiadał działkę rolną, więc każdy z nich ma po połowie. Po około 4 miesiącach tato dostał pismo że widnieje wraz z wujkiem jako właściciele tej działki. Mój tato swoją część działki chce przepisać na mnie w darowiźnie ale nie w...
Cofnięcie pozwu.
Witam, proszę o pomoc. Jakiś czas temu moja mam dostal nakaz sadowy plus odsetki. Został napisany sprzeciw od nakazu. Dlug został splacony w całości plus odsetki i koszty. Powód cofnął pozew, tylko nie wiadomomo czy w calości. Kuzyn napisał pismo o umorzenie sprawy i zeby ewentulane koszty sprawy w tym zastepstwa zwocił powod i zeby sprawa miala tryb niejawny. Mama się nie chce stresować bo na logikę nie wiemy co mecenas napisał. wierzycielem w...
Sytuacja rodzinna- spadkowa.
Sytuacja rodzinna- spadkowa. Są 2 siostry i ciężko chorujący brat. Jedna z sióstr jest z wizyta u brata z początkiem września do 15 września, widzi ze sytuacja zdrowotna jest trudna…nie ma zbytnio kontaktu z bratem, aby chciał cokolwiek zakomunikować. Osoba z zewnątrz rodziny - konkubina 2 tyg po wizycie siostry zwołuje notariusza do domu i spisuje na siebie testament. W testamęcie zapisuje dom rodzinny na siebie. 6 października Brat um...

Wyszukiwarka