Czy z racji tego, że miałam kiedyś konflikt z prawem może być problem z widzeniem?

Mam pytanie. W 2018 roku miałam dwa wyroki. Jeden skończył się grzywną, drugi odróbkami. Grzywna została zapłacona, odróbki wykonane i wszystko zamknięte. Aktualnie mój partner przebywa w ZK i moje pytanie brzmi. Czy z racji tego, że miałam kiedyś konflikt z prawem może być problem z widzeniem? Dodam, że skazana nigdy nie byłam
anonim cytuj
01-09-2023
Tylko jeśli to związek partnerski, a nie małżeństwo to nie ma z obligu prawa do widzenia bo to nie jest najbliższa rodzina. Partner musi sprawdzić jak jest w porządku wewnętrznym jednostki.
ale partner wpisał mnie jako najbliższą osobę

Jesteś na liście osób bliskich ale czy masz prawo do widzeń to się musisz upewnić. Żona ma z automatu prawo do widzeń, konkubina nie.

anonim cytuj
01-09-2023
Uprzednie skazanie nie dyskwalifikuje Pani do widzeń z partnerem.

anonim cytuj
01-09-2023
Po pierwsze, uprzednie wyroki i konflikt z prawem nie stanowią automatycznej przeszkody do przeprowadzenia widzenia z osobą przebywającą w Zakładzie Karnym. Istnieje wiele innych czynników, które mogą wpłynąć na decyzję administracji zakładu w tej kwestii, ale same wyroki w przeszłości nie są bezpośrednim kryterium wykluczenia.

Po drugie, jak wspomniano wcześniej:
Tylko jeśli to związek partnerski, a nie małżeństwo to nie ma z obligu prawa do widzenia bo to nie jest najbliższa rodzina.

To prawda, że małżonkowie mają pewne uprawnienia, których nie mają partnerzy niebędący w związku małżeńskim. Jednakże, jeśli partner wpisał Panią jako najbliższą osobę, to jest to ważne i może wpłynąć na decyzję administracji zakładu.

Warto też podkreślić, że w praktyce każdy zakład karny ma własny regulamin i procedury dotyczące odwiedzin, które mogą się różnić w zależności od jednostki. Dlatego też istotne jest, aby skontaktować się bezpośrednio z zakładem karnym, w którym przebywa Pani partner, i dowiedzieć się o specyficznych wymogach oraz procedurach dotyczących odwiedzin.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Podwyżka na fundusz remontowy.
Chciałbym się dowiedzieć czy zarząd wspólnoty może podnieść stawkę na fundusz remontowy o ponad 100% kwoty liczone od metra kw. mieszkania. Chodzi o to że na zebraniu najbliższym chcą przedstawić taka uchwałę, ponieważ pieniądze chcą przeznaczyć na utwardzenie i nową nawierzchnie drogi. Nie udał się zarządowi pomysł aby każdy z mieszkańców. Dobrowolnie wpłacił około 1500 zł tytułem wpłaty na remont drogi, więc chcą wymusić w funduszu remontowym...
zwolnienie chorobowe
Dzień dobry, Sytuacja: Osoba zatrudniona na umowę o pracę (pełen etat, wszystkie składki oplacane) oraz na umowę - zlecenie, jako wykładowca w szkole policealnej. Zajęcia odbywają się w weekendy, w dwa z czterech weekendów w miesiącu. Umowa - zlecenie podpisywana na cały miesiąc. Osoba idzie na zwolnienie chorobowe, w terminie kiedy nie ma zjazdu, więc zgodnie z harmonogramem umowy - zlecenia ma wolne. Zwolnienie dostarczone wyłącznie do...
Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania?
Babcia przekazała wnukowi testamentem odręcznym dom. Babcia posiada trzy córki. Czy spadkobierca ma obowiązek przedstawienia treści testamentu, w którym są zawarci świadkowie, uczestnikom postępowania, czyli mamie i dwóm ciociom? Jedna ciocia mieszkająca zagranicą poprosiła o to siostrzeńca. Wniosek o nabycie spadku będzie złożony do sądu. Proszę o informację....
Zachowek po zmarłej babci
Dzień dobry Mam pytanie w sprawie prawa spadkowego. Moja Babcia w wieku 75 lat ponownie wyszła za mąż ( była wdowa ). W miedzy czasie zmarł jej drugi mąż. Mieszkanie, które Babcia miała umowa darowizny z dożywotnią służebnością przepisała na "wnuczka" z drugiego małżeństwa. 12 miesięcy temu zmarła, a mieszkanie przejął ten "wnuczek". Czy należy mi się zachowek w tej sytuacji (po mamie, która była jej córka)? z góry dziękuj...

Wyszukiwarka