Czy z racji tego, że miałam kiedyś konflikt z prawem może być problem z widzeniem?

Mam pytanie. W 2018 roku miałam dwa wyroki. Jeden skończył się grzywną, drugi odróbkami. Grzywna została zapłacona, odróbki wykonane i wszystko zamknięte. Aktualnie mój partner przebywa w ZK i moje pytanie brzmi. Czy z racji tego, że miałam kiedyś konflikt z prawem może być problem z widzeniem? Dodam, że skazana nigdy nie byłam
anonim cytuj
01-09-2023
Tylko jeśli to związek partnerski, a nie małżeństwo to nie ma z obligu prawa do widzenia bo to nie jest najbliższa rodzina. Partner musi sprawdzić jak jest w porządku wewnętrznym jednostki.
ale partner wpisał mnie jako najbliższą osobę

Jesteś na liście osób bliskich ale czy masz prawo do widzeń to się musisz upewnić. Żona ma z automatu prawo do widzeń, konkubina nie.

anonim cytuj
01-09-2023
Uprzednie skazanie nie dyskwalifikuje Pani do widzeń z partnerem.

anonim cytuj
01-09-2023
Po pierwsze, uprzednie wyroki i konflikt z prawem nie stanowią automatycznej przeszkody do przeprowadzenia widzenia z osobą przebywającą w Zakładzie Karnym. Istnieje wiele innych czynników, które mogą wpłynąć na decyzję administracji zakładu w tej kwestii, ale same wyroki w przeszłości nie są bezpośrednim kryterium wykluczenia.

Po drugie, jak wspomniano wcześniej:
Tylko jeśli to związek partnerski, a nie małżeństwo to nie ma z obligu prawa do widzenia bo to nie jest najbliższa rodzina.

To prawda, że małżonkowie mają pewne uprawnienia, których nie mają partnerzy niebędący w związku małżeńskim. Jednakże, jeśli partner wpisał Panią jako najbliższą osobę, to jest to ważne i może wpłynąć na decyzję administracji zakładu.

Warto też podkreślić, że w praktyce każdy zakład karny ma własny regulamin i procedury dotyczące odwiedzin, które mogą się różnić w zależności od jednostki. Dlatego też istotne jest, aby skontaktować się bezpośrednio z zakładem karnym, w którym przebywa Pani partner, i dowiedzieć się o specyficznych wymogach oraz procedurach dotyczących odwiedzin.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Zakłócanie ciszy nocnej.
Witam, chciałbym przedstawić sytuację jaka miała miejsce. Zapomniałem się i około godziny 1:30 zaśpiewałem jedną piosenkę karaoke. Któryś z sąsiadów zadzwonił na policję i pojawiła się niemal natychmiast (blisko mnie znajduje się posterunek policji). Gdy kończyłem śpiewać wchodzili już po klatce schodowej. Gdy zadzwonili do drzwi już skończyłem piosenkę, która trwała jakieś 3 minuty i był to mój sam głos bo muzyka była na słuchawkach. Zaczęli nac...
Ulga na dzieci.
Pomóżcie, bo nigdzie nie mogę znaleźć żadnego wzoru. Z mężem rozliczamy się osobno i chcemy podzielić po równo ulgę na dzieci. Mamy ich dwoje. Czy zaznaczamy "cały rok" i przy każdym dziecku wpisujemy po 556,02,tak, żeby u mnie i u męża w sumie wyszło te 1112,04 przy jednym dziecku? Czy jakoś inaczej? Rozliczać się wspólnie nie możemy....
Sprawa w sądzie (przejęcie nieruchomości)
Witam, znajomy otrzymał testamentem nieruchomość. Dowiedział się o tym 2 miesiące po śmierci darczyńców. Miesiąc po ich śmierci notarialnie przyjęły spadek ich wnuczki, które nie miały przez całe życie z dziadkami kontaktu. Są wpisane do księgi wieczystej jako właścicielki. Była jedna sprawa w sądzie i ma być kolejna. Jak długo może trwać przejęcie nieruchomości przez znajomego? Czy ta sprawa może być ostatnia i jakie dalsze kroki będzie musiał ...
Rozwód a podział majątku.
Dzień dobry Dowiedziałem się że żona mnie zdradzała. Przyznała się do tego. Wiadomo sprawa bardzo ciężka, ale postanowiłem wziąć rozwód. Chcę to jak najszybciej skończyć, więc pewnie zrobimy rozwód za porozumieniem stron. Mamy wspólny dom, który żona dostała w darowiźnie (2019 r. wartość w akcie notarialnym 150 tys.). Wykończyliśmy go na wysoki standard. W tych szalonych czasach powiedziałbym że jest wart około 1 mln. Z tego mojego włożenia był...

Wyszukiwarka