Czy z racji tego, że miałam kiedyś konflikt z prawem może być problem z widzeniem?

Mam pytanie. W 2018 roku miałam dwa wyroki. Jeden skończył się grzywną, drugi odróbkami. Grzywna została zapłacona, odróbki wykonane i wszystko zamknięte. Aktualnie mój partner przebywa w ZK i moje pytanie brzmi. Czy z racji tego, że miałam kiedyś konflikt z prawem może być problem z widzeniem? Dodam, że skazana nigdy nie byłam
anonim cytuj
01-09-2023
Tylko jeśli to związek partnerski, a nie małżeństwo to nie ma z obligu prawa do widzenia bo to nie jest najbliższa rodzina. Partner musi sprawdzić jak jest w porządku wewnętrznym jednostki.
ale partner wpisał mnie jako najbliższą osobę

Jesteś na liście osób bliskich ale czy masz prawo do widzeń to się musisz upewnić. Żona ma z automatu prawo do widzeń, konkubina nie.

anonim cytuj
01-09-2023
Uprzednie skazanie nie dyskwalifikuje Pani do widzeń z partnerem.

anonim cytuj
01-09-2023
Po pierwsze, uprzednie wyroki i konflikt z prawem nie stanowią automatycznej przeszkody do przeprowadzenia widzenia z osobą przebywającą w Zakładzie Karnym. Istnieje wiele innych czynników, które mogą wpłynąć na decyzję administracji zakładu w tej kwestii, ale same wyroki w przeszłości nie są bezpośrednim kryterium wykluczenia.

Po drugie, jak wspomniano wcześniej:
Tylko jeśli to związek partnerski, a nie małżeństwo to nie ma z obligu prawa do widzenia bo to nie jest najbliższa rodzina.

To prawda, że małżonkowie mają pewne uprawnienia, których nie mają partnerzy niebędący w związku małżeńskim. Jednakże, jeśli partner wpisał Panią jako najbliższą osobę, to jest to ważne i może wpłynąć na decyzję administracji zakładu.

Warto też podkreślić, że w praktyce każdy zakład karny ma własny regulamin i procedury dotyczące odwiedzin, które mogą się różnić w zależności od jednostki. Dlatego też istotne jest, aby skontaktować się bezpośrednio z zakładem karnym, w którym przebywa Pani partner, i dowiedzieć się o specyficznych wymogach oraz procedurach dotyczących odwiedzin.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy z przedszkolem.
Dzień dobry, Syn dostał się do zerówki w przedszkolu publicznym, w związku z tym chcieliśmy złożyć wypowiedzenie w obecnym przedszkolu prywatnym z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Jednakże napotkaliśmy na problem. W umowie widnieje zapis: 1. Rodzice/Opiekunowie prawni mogą rozwiązać umowę, bez zachowania okresu wypowiedzenia w przypadku zmiany Regulaminu ograniczającej ich dotychczasowe prawa lub prawa dziecka, lub zwiększającej zakres ich obo...
Czy jest możliwość zawnioskowania o większą ilość telefonów dla osób osadzonych oraz na dzieci jedno widzenie więcej?
Witam. Kobieta z którą żyje w konkubinacie została osadzona w ZK. Zanim poznałem swoją konkubinę byłem w związku małżeńskim gdzie mam córkę która ma 3 lata. Do dnia dzisiejszego nie mam rozwodu ani ja ani matka mojej córki nie złożyliśmy pozwu o rozwód. Moja córka bardzo jest przywiązana do mojej obecnej partnerki która niestety przebywa obecnie w zakładzie karnym. W związku z tym iż bohaterka postu ma do odsiedzenia 3 lata i została zakwalifikow...
Bezumowne korzystanie z samochodu.
Witam , mam problem , kupiłem auto z wadą ukrytą , odstąpiłem od umowy , sprzedawca nie odbierał pism , nie reagował , sprawę przegrał , teraz zakłada mi sprawę o bezumowne korzystanie z samochodu, poradźcie proszę co mam robić....
przebieg historii pracy
Witam serdecznie. Ciezko chory znajomy przebywa za granica i pobiera zasilek chorobowy. Ubezpieczalnia wymaga podania przebiegu historii pracy z Polski. I tu zaczyna sie problem. Znajomy nie jezdzi do Polski, gdyz nikogo tam nie ma i stan zdrowia mu juz nie pozwala. Umyslowo tez nie do konca jest sprawny i tak np potrafi wymienic rozne zaklady karne , w ktorych odbywal kare i jednoczesnie pracowal, kilka firm, w ktorych rowniez pracowal, ale juz...

Wyszukiwarka