Czy z racji tego, że miałam kiedyś konflikt z prawem może być problem z widzeniem?

Mam pytanie. W 2018 roku miałam dwa wyroki. Jeden skończył się grzywną, drugi odróbkami. Grzywna została zapłacona, odróbki wykonane i wszystko zamknięte. Aktualnie mój partner przebywa w ZK i moje pytanie brzmi. Czy z racji tego, że miałam kiedyś konflikt z prawem może być problem z widzeniem? Dodam, że skazana nigdy nie byłam
anonim cytuj
01-09-2023
Tylko jeśli to związek partnerski, a nie małżeństwo to nie ma z obligu prawa do widzenia bo to nie jest najbliższa rodzina. Partner musi sprawdzić jak jest w porządku wewnętrznym jednostki.
ale partner wpisał mnie jako najbliższą osobę

Jesteś na liście osób bliskich ale czy masz prawo do widzeń to się musisz upewnić. Żona ma z automatu prawo do widzeń, konkubina nie.

anonim cytuj
01-09-2023
Uprzednie skazanie nie dyskwalifikuje Pani do widzeń z partnerem.

anonim cytuj
01-09-2023
Po pierwsze, uprzednie wyroki i konflikt z prawem nie stanowią automatycznej przeszkody do przeprowadzenia widzenia z osobą przebywającą w Zakładzie Karnym. Istnieje wiele innych czynników, które mogą wpłynąć na decyzję administracji zakładu w tej kwestii, ale same wyroki w przeszłości nie są bezpośrednim kryterium wykluczenia.

Po drugie, jak wspomniano wcześniej:
Tylko jeśli to związek partnerski, a nie małżeństwo to nie ma z obligu prawa do widzenia bo to nie jest najbliższa rodzina.

To prawda, że małżonkowie mają pewne uprawnienia, których nie mają partnerzy niebędący w związku małżeńskim. Jednakże, jeśli partner wpisał Panią jako najbliższą osobę, to jest to ważne i może wpłynąć na decyzję administracji zakładu.

Warto też podkreślić, że w praktyce każdy zakład karny ma własny regulamin i procedury dotyczące odwiedzin, które mogą się różnić w zależności od jednostki. Dlatego też istotne jest, aby skontaktować się bezpośrednio z zakładem karnym, w którym przebywa Pani partner, i dowiedzieć się o specyficznych wymogach oraz procedurach dotyczących odwiedzin.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Mieszkanie komunalne a dziedziczenie.
Mieszkałam razem z rodzicami w mieszkaniu komunalnym. Jestem tam zameldowana razem z córka , po zawarciu małżeństwa wyprowadziłam się. Mój tata niedawno zmarł , została tam tylko mama. Moje pytanie brzmi , co mogę zrobić żeby w przyszłości tego mieszkania nie stracić ?...
Czy można prosić dzielnicowego żeby był podczas zabierania swoich rzeczy z domu?
Witam. 1.czy można prosić dzielnicowego żeby był podczas zabierania swoich rzeczy z domu? (18 -latka wyrzucona z domu boi się sama odebrać swoje rzeczy ) Uczy się została bez grosza i dachu.(18 lat skończyła w czerwcu) Czy może starać się o alimenty co ma zrobić od czego zacząć?...
Natychmiastowe rozwiązanie umowy najmu.
Proszę o interpretację zapisu: "W przypadku nieprzestrzegania niniejszej Umowy oraz w razie dopuszczenia się zwłoki w zapłacie czynszu i opłat dłużej niż 30 dni, Wynajmujący może rozwiązać niniejszą Umowę z terminem natychmiastowym. W tym przypadku Najemca zobowiązuje się do opuszczenia lokalu będącego przedmiotem najmu w terminie 7 dni od daty rozwiązania Umowy i zobowiązuje się zabrać rzeczy wniesione do przedmiotu umowy najmu. Za pozosta...
Odszkodowanie.
Sytuacja wygląda tak. Podwórko jest wspólne (nasze i jeszcze 3 właścicieli) a budynek(stodoła) należy tylko do tych 3 właścicieli, my nie mamy tam udziałów. Przyczepa, nasza, stała na wspólnym podwórku, zawaliła się na nią stodoła uszkadzając jej część (tą przy budynku) czy mogę się starać o odszkodowanie od pozostałych 3 właścicieli?...

Wyszukiwarka