Czy mogę podjąć naukę w szkole zaocznej (weekendowej) podczas urlopu macierzyńskiego ?

Dzień dobry, jestem obecnie na urlopie macierzyńskim kończy się on w marcu 2024. Czy mogę podjąć naukę w szkole zaocznej (weekendowej) podczas urlopu macierzyńskiego ?
anonim cytuj
01-09-2023
Tak. Przepisy Kodeksu pracy nie zakazują możliwości podejmowania nauki lub szkolenia w czasie urlopu macierzyńskiego.
Dziękuję.

anonim cytuj
01-09-2023
Zgodnie z przepisami prawa zawartymi w Kodeksie pracy:

Po pierwsze, urlop macierzyński ma na celu zapewnienie pracownicy odpowiednich warunków do regeneracji zdrowia po porodzie oraz opieki nad nowo narodzonym dzieckiem. Głównym celem tego urlopu jest zabezpieczenie zdrowia matki i dziecka.

Po drugie, jak już zostało wspomniane w poprzednim poście:
Przepisy Kodeksu pracy nie zakazują możliwości podejmowania nauki lub szkolenia w czasie urlopu macierzyńskiego.

To prawda. Należy jednak pamiętać, że podjęcie pracy zarobkowej w okresie urlopu macierzyńskiego może skutkować utratą prawa do świadczeń z tego tytułu. Natomiast samo podjęcie nauki, zwłaszcza w trybie zaocznym, nie jest traktowane jako praca zarobkowa i nie wpływa na przysługujące Pani świadczenia.

Ostatecznie, możecie Pani bez obaw podjąć naukę w szkole zaocznej w trakcie trwania urlopu macierzyńskiego.

anonim cytuj
02-09-2023
Dziękuję za pomocne odpowiedzi. Czy ktoś wie, czy mogą wystąpić jakieś problemy z ZUS-em, jeśli zdecyduję się na studia zaoczne w trakcie urlopu macierzyńskiego? Czy ZUS ma jakiś przepis mówiący o tym, że nie mogę studiować podczas korzystania z tego urlopu? Chcę się upewnić, że nie stracę żadnych świadczeń.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Zasiedzenie dzierżawionej działki.
Posiadam działkę, którą dzierżawie już prawie 40 lat. Umowa dzierżawy została zawarta bez udziału gminy. Podatek początkowo płaciła osoba, od której dzierżawiły ale umarła 17 lat temu i od tego czasu ja opłacam podatek. Osoba od której dzierżawiłem pole nie posiadała dzieci, miała 2 siostry i jedna z tych sióstr posiada dzieci. Chciałem założyć sprawę o przeniesienie własności, czy mam taką możliwość. Czy mógłbym utracić tą działkę?...
Badania okresowe w czasie pracy.
Jak, pod kątem prawnym, można zachować się w następującej sytuacji: pracownicy wykonują badania okresowe w czasie godzin swojej pracy, zazwyczaj większość pracowników wychodzi na 2-3h i to im wystarcza. Ale jest kilka takich osób, które zawsze potrzebują "zerwać się" na 4-5h i to przez 2 lub 3 dni. Łatwo wyliczyć, że w ten sposób przepada im 1-1,5 dnia pracy. Nie mam możliwości zweryfikować czy rzeczywiście potrzebują tyle czasu: może ...
Umowa przedwstępna - obowiązki stron.
Witam, chciałbym się dowiedzieć jakie są obowiązki stron w przypadku zawarcia umowy przedwstępnej. Kto odpowiada za zorganizowanie spotkania w kancelarii notarialnej w celu podpisania notarialnego ? Wydaje mi się ze kupujący, ale mogę się mylić. Czy kupujący może żądać np.: aneksu do umowy przedwstępnej celem sprostowania, gdyż brak części zapisów dot. nieruchomości uniemożliwia uzyskanie kredytu ?...
Znak Zakaz wyprowadzania psów, czy jest legalny?
Pod blokiem oraz w całej okolicy znajdują się znaki na trawnikach „zakaz wyprowadzania psów” i zawsze obok tego znaku jest postawiony specjalny śmietnik na psie odchody. Tak samo jak dużo jest znaków - tak samo dużo jest śmietników i zawsze są postawione obok siebie (z reguły na środku danego trawnika). Sąsiad regularnie zwraca mi uwagę, ze mój pies chodzi po tym trawniku (tak, chodzi, nigdy nie złapał mnie na tym, żeby mój pies się tam załatwił)...

Wyszukiwarka