Czy mogę podjąć naukę w szkole zaocznej (weekendowej) podczas urlopu macierzyńskiego ?

Dzień dobry, jestem obecnie na urlopie macierzyńskim kończy się on w marcu 2024. Czy mogę podjąć naukę w szkole zaocznej (weekendowej) podczas urlopu macierzyńskiego ?
anonim cytuj
01-09-2023
Tak. Przepisy Kodeksu pracy nie zakazują możliwości podejmowania nauki lub szkolenia w czasie urlopu macierzyńskiego.
Dziękuję.

anonim cytuj
01-09-2023
Zgodnie z przepisami prawa zawartymi w Kodeksie pracy:

Po pierwsze, urlop macierzyński ma na celu zapewnienie pracownicy odpowiednich warunków do regeneracji zdrowia po porodzie oraz opieki nad nowo narodzonym dzieckiem. Głównym celem tego urlopu jest zabezpieczenie zdrowia matki i dziecka.

Po drugie, jak już zostało wspomniane w poprzednim poście:
Przepisy Kodeksu pracy nie zakazują możliwości podejmowania nauki lub szkolenia w czasie urlopu macierzyńskiego.

To prawda. Należy jednak pamiętać, że podjęcie pracy zarobkowej w okresie urlopu macierzyńskiego może skutkować utratą prawa do świadczeń z tego tytułu. Natomiast samo podjęcie nauki, zwłaszcza w trybie zaocznym, nie jest traktowane jako praca zarobkowa i nie wpływa na przysługujące Pani świadczenia.

Ostatecznie, możecie Pani bez obaw podjąć naukę w szkole zaocznej w trakcie trwania urlopu macierzyńskiego.

anonim cytuj
02-09-2023
Dziękuję za pomocne odpowiedzi. Czy ktoś wie, czy mogą wystąpić jakieś problemy z ZUS-em, jeśli zdecyduję się na studia zaoczne w trakcie urlopu macierzyńskiego? Czy ZUS ma jakiś przepis mówiący o tym, że nie mogę studiować podczas korzystania z tego urlopu? Chcę się upewnić, że nie stracę żadnych świadczeń.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Umyślne potrącenie przez samochód.
Witam, kilka dni temu zostałem potrącony umyślnie przez samochód w strefie mieszkalnej. Miedzy mną a "sąsiadem", a raczej osobą która masowo kupuje mieszkania i daje pod wynajem doszło do sprzeczki a w zasadzie zniszczył moje mienie i oddalił się z miejsca. Nie wiele myśląc poszedłem za nim, stanąłem naprzeciwko maski samochodu aby uniemożliwić mu odjazd i wyciągnąłem telefon w celu poinformowania Policji o zajściu. Pan "Z" si...
Wyłudzanie na Vinted co zrobic?
Sprzedałam na Vinted perfumy, osobiście przeze mnie kupione we Francji. Perfumy były zdekodowane (odklejona naklejka z kodem), o czym kupująca została dokładnie poinformowana. Dostała wszystkie zdjęcia, łącznie ze zdjęciami butelki itd. Dostała towar. Napisała do Vinted ze się nie zgadza. Vinted uznało jej rację. Nie mam paragonu (kupione były na użytek własny). Osoba dostała dokładnie te perfumy, po czym wysłała zdj ze ma swój oryginał, który ...
Czy można prosić dzielnicowego żeby był podczas zabierania swoich rzeczy z domu?
Witam. 1.czy można prosić dzielnicowego żeby był podczas zabierania swoich rzeczy z domu? (18 -latka wyrzucona z domu boi się sama odebrać swoje rzeczy ) Uczy się została bez grosza i dachu.(18 lat skończyła w czerwcu) Czy może starać się o alimenty co ma zrobić od czego zacząć?...
umowa zlecenie a zasiłek chorobowy
Dobry wieczór, proszę o pomoc. Pracowałam na UoP do 31.08, od 10.09 pracowałam na podstawie umowy zlecenia dla innej firmy (nowa praca), odprowadzałam dobrowolne składki chorobowe. Kilka dni temu lekarz stwierdził, że przyjmuje mnie na oddział w trybie pilnym, ponieważ niezbędna jest operacja. Umowa zlecenie została wypowiedziana przez zleceniodawcę zaraz po informacji przekazanej od lekarza. Moje pytania brzmią następująco: 1) czy należy mi si...

Wyszukiwarka