Czy mogę podjąć naukę w szkole zaocznej (weekendowej) podczas urlopu macierzyńskiego ?

Dzień dobry, jestem obecnie na urlopie macierzyńskim kończy się on w marcu 2024. Czy mogę podjąć naukę w szkole zaocznej (weekendowej) podczas urlopu macierzyńskiego ?
anonim cytuj
01-09-2023
Tak. Przepisy Kodeksu pracy nie zakazują możliwości podejmowania nauki lub szkolenia w czasie urlopu macierzyńskiego.
Dziękuję.

anonim cytuj
01-09-2023
Zgodnie z przepisami prawa zawartymi w Kodeksie pracy:

Po pierwsze, urlop macierzyński ma na celu zapewnienie pracownicy odpowiednich warunków do regeneracji zdrowia po porodzie oraz opieki nad nowo narodzonym dzieckiem. Głównym celem tego urlopu jest zabezpieczenie zdrowia matki i dziecka.

Po drugie, jak już zostało wspomniane w poprzednim poście:
Przepisy Kodeksu pracy nie zakazują możliwości podejmowania nauki lub szkolenia w czasie urlopu macierzyńskiego.

To prawda. Należy jednak pamiętać, że podjęcie pracy zarobkowej w okresie urlopu macierzyńskiego może skutkować utratą prawa do świadczeń z tego tytułu. Natomiast samo podjęcie nauki, zwłaszcza w trybie zaocznym, nie jest traktowane jako praca zarobkowa i nie wpływa na przysługujące Pani świadczenia.

Ostatecznie, możecie Pani bez obaw podjąć naukę w szkole zaocznej w trakcie trwania urlopu macierzyńskiego.

anonim cytuj
02-09-2023
Dziękuję za pomocne odpowiedzi. Czy ktoś wie, czy mogą wystąpić jakieś problemy z ZUS-em, jeśli zdecyduję się na studia zaoczne w trakcie urlopu macierzyńskiego? Czy ZUS ma jakiś przepis mówiący o tym, że nie mogę studiować podczas korzystania z tego urlopu? Chcę się upewnić, że nie stracę żadnych świadczeń.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

okres wypowiedzenia z umowy czy kodeksu?
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie okresu wypowiedzenia. Wg ustawy obowiązuje mnie miesięczny okres, na umowie mam zapis że mam 3 miesięczne wypowiedzenie. Co jest ważniejsze? Umowa na czas nieokreślony i pracuje 7,5 miesiąca...
Który sąd decyduje o wstrzymaniu kary ?
Witam mam pytanie, który sąd jest odpowiedzialny za wstrzymanie kary ? Mój obrońca składał wniosek o sde i wstrzymanie kary do sde do sądu I instancji, pomiary i kurator już był, oraz sąd I instancji zdecydował o wstrzymaniu wykonania kary, a dziś otrzymałem list z sądu okręgowego, że mój wniosek o wstrzymanie kary został odrzucony, dodam że do tego sądu nie był składany żaden wniosek....
Partner na dziecko z innego związku. Po małżeństwie jakie będę miała zobowiązania do tego nieletniego dziecka?
Witam Chciałabym zasięgnąć porady od ludzi lepiej znających się na prawie ode mnie, bo meczy mnie cała ta sprawa przez moje niewiedzę. Jestem młoda kobieta, która związała się z mężczyzna z dzieckiem z poprzedniego związku. Nasz związek nie jest formalny (tj. konkubinat). Zastanawiam się jak fakt, że mój partner posiada dziecko wpłynie na naszą przyszłość. W pełni rozumiem obowiązek alimentacyjny oraz spotkań z nieletnim. Co mnie męczy to kwest...
Co zrobić gdy deweloper nie oddaje mieszkania w terminie?
Witam. W dniu 29.02.2024 miałem odebrać klucze do mieszkania deweloperskiego. Ok 1,5 tygodnia przed terminem zadzwoniłem dopytać jak sytuacja i dowiedziałem się, że czekają na pozwolenie na użytkowanie i termin odbioru będzie w ostatnim tygodniu marca tego roku. Na dzień dzisiejszy, tj. 05.04.2024 wciąż nic nie wiem. Dzwoniłem dwa razy do dewelopera, nie odbierają, więc wysłałem maila i czekam na odpowiedź. W umowie deweloperskiej był wpisany szt...

Wyszukiwarka