Czy mogę podjąć naukę w szkole zaocznej (weekendowej) podczas urlopu macierzyńskiego ?

Dzień dobry, jestem obecnie na urlopie macierzyńskim kończy się on w marcu 2024. Czy mogę podjąć naukę w szkole zaocznej (weekendowej) podczas urlopu macierzyńskiego ?
anonim cytuj
01-09-2023
Tak. Przepisy Kodeksu pracy nie zakazują możliwości podejmowania nauki lub szkolenia w czasie urlopu macierzyńskiego.
Dziękuję.

anonim cytuj
01-09-2023
Zgodnie z przepisami prawa zawartymi w Kodeksie pracy:

Po pierwsze, urlop macierzyński ma na celu zapewnienie pracownicy odpowiednich warunków do regeneracji zdrowia po porodzie oraz opieki nad nowo narodzonym dzieckiem. Głównym celem tego urlopu jest zabezpieczenie zdrowia matki i dziecka.

Po drugie, jak już zostało wspomniane w poprzednim poście:
Przepisy Kodeksu pracy nie zakazują możliwości podejmowania nauki lub szkolenia w czasie urlopu macierzyńskiego.

To prawda. Należy jednak pamiętać, że podjęcie pracy zarobkowej w okresie urlopu macierzyńskiego może skutkować utratą prawa do świadczeń z tego tytułu. Natomiast samo podjęcie nauki, zwłaszcza w trybie zaocznym, nie jest traktowane jako praca zarobkowa i nie wpływa na przysługujące Pani świadczenia.

Ostatecznie, możecie Pani bez obaw podjąć naukę w szkole zaocznej w trakcie trwania urlopu macierzyńskiego.

anonim cytuj
02-09-2023
Dziękuję za pomocne odpowiedzi. Czy ktoś wie, czy mogą wystąpić jakieś problemy z ZUS-em, jeśli zdecyduję się na studia zaoczne w trakcie urlopu macierzyńskiego? Czy ZUS ma jakiś przepis mówiący o tym, że nie mogę studiować podczas korzystania z tego urlopu? Chcę się upewnić, że nie stracę żadnych świadczeń.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty na rodzica.
Dzień dobry. Szukam porady odnośnie alimentów na rodziców, a mianowicie jak ich uniknąć? Sytuacja wygląda następująco: dostałam w dniu dzisiejszym sms od siostry, że mama (wdowa) zgłasza mnie i moje 2 siostry o alimenty. Od około dwóch lat jestem w konflikcie rodzinnym. Mimo to do lutego 2023 roku własnowolnie płaciłam alimenty ustalone z góry przez siostry (również przekazane telefonicznie, płaciłam poprzez pocztę wiec mam potwierdzenia). W marc...
Zakończenie umowy najmu mieszkania.
Skończyła mi się umowa o wynajem mieszkania i właściciel dal mi 2 tygodnie na opuszczanie lokalu bez możliwość podpisania dalszej umowy. Mam 2 małych dzieci. Czy może mnie wyrzucić prawnie z mieszkania jeśli opłacam na bieżąco wszystkie opłaty. Mimo tego że obowiązuje okres ochronny do marca??...
problem z mechanikiem
Witam. Wczoraj rano o 9:00 oddałam auto do mechanika z informacją, że wycieraczki do naprawy i auto gaśnie na niskich obrotach. Przyjechałam autem sama i zostawiłam mu jeżdżące auto. Mechanik dzisiaj zadzwonił, że gdy odpalał auto strzelił mu pasek rozrządu. Że prawdopodobnie cały silnik jest do wymiany. Auto nie odpala. I odrazu zaznaczył, że nie ponosi za to odpowiedzialność. Dodał, że nie ma żadnej propozycji dla mnie i najlepiej, to jak bym...
Zasiłek dla bezrobotnych
Osoba planuje się zarejestrować w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna z dniem 28 grudnia 2022 r. Z dniem 27 grudnia 2021 roku wyrejestrowała się z up ze względu na podjęcie zatrudniania ( prawo do zasiłku dla bezrobotnych). W okresie od 27 grudnia 2021 do 26 marca 2022 była zatrudniona na pełen etat, następnie była 91 dni na zasiłku chorobowym z ZUS i kolejno do 22 grudnia na świadczeniu rehabilitacyjnym. Licząc od dnia 28 grudnia 2022 wstecz 18...

Wyszukiwarka