Czy mogę podjąć naukę w szkole zaocznej (weekendowej) podczas urlopu macierzyńskiego ?

Dzień dobry, jestem obecnie na urlopie macierzyńskim kończy się on w marcu 2024. Czy mogę podjąć naukę w szkole zaocznej (weekendowej) podczas urlopu macierzyńskiego ?
anonim cytuj
01-09-2023
Tak. Przepisy Kodeksu pracy nie zakazują możliwości podejmowania nauki lub szkolenia w czasie urlopu macierzyńskiego.
Dziękuję.

anonim cytuj
01-09-2023
Zgodnie z przepisami prawa zawartymi w Kodeksie pracy:

Po pierwsze, urlop macierzyński ma na celu zapewnienie pracownicy odpowiednich warunków do regeneracji zdrowia po porodzie oraz opieki nad nowo narodzonym dzieckiem. Głównym celem tego urlopu jest zabezpieczenie zdrowia matki i dziecka.

Po drugie, jak już zostało wspomniane w poprzednim poście:
Przepisy Kodeksu pracy nie zakazują możliwości podejmowania nauki lub szkolenia w czasie urlopu macierzyńskiego.

To prawda. Należy jednak pamiętać, że podjęcie pracy zarobkowej w okresie urlopu macierzyńskiego może skutkować utratą prawa do świadczeń z tego tytułu. Natomiast samo podjęcie nauki, zwłaszcza w trybie zaocznym, nie jest traktowane jako praca zarobkowa i nie wpływa na przysługujące Pani świadczenia.

Ostatecznie, możecie Pani bez obaw podjąć naukę w szkole zaocznej w trakcie trwania urlopu macierzyńskiego.

anonim cytuj
02-09-2023
Dziękuję za pomocne odpowiedzi. Czy ktoś wie, czy mogą wystąpić jakieś problemy z ZUS-em, jeśli zdecyduję się na studia zaoczne w trakcie urlopu macierzyńskiego? Czy ZUS ma jakiś przepis mówiący o tym, że nie mogę studiować podczas korzystania z tego urlopu? Chcę się upewnić, że nie stracę żadnych świadczeń.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż gruntu przez pośrednika.
Cena wystawionego gruntu przez biuro nieruchomości osoby z rodziny była 300 000zł. Udzieliliśmy im pełnomocnictwo, „sprzedali” działkę za 100 000tys. Jesteśmy stratni prawie 200 tysięcy. To jawne oszustwo, działanie na naszą szkodę i sprzedaż nieruchomości za 30% wartości. Co można zrobić prawnie w takiej sytuacji?...
Eksmisja z domu.
Mieszkam w domku jednorodzinnym z partnerką i dwójką naszych wspólnych dzieci od ponad 6 lat. Dom stoi na partnerkę. Ja posiadam mieszkanie własnościowe które jest na obecną chwilę WYNAJMOWANE. Niestety jak to w życiu bywa rozstaję się z partnerką ( znalazła sobie lepsza połówkę ) i ona każe mi się jak najszybciej wyprowadzić - wiadomo najlepiej dziś. Czy może mnie wyrzucić? Eksmitować? Jakie ma prawnie kroki żebym opuścił jej dom? Twierdzi, że ...
Co zrobić, umowa zlecenie, pracodawca nie wypłacił pieniedzy?
Witam, pracowałam na zlecenie. Pracodawca nie odbiera telefonów i co za tym idzie nie wypłacił pieniędzy za robotę. Jak go zmusić do zapłaty za uczciwie wykonana pracę. Czy sprawę do sądu pracy oddaje się w miejscu zamieszkania pracownika czy siedziby firmy pod którą się pracowało?...
Wniosek o upadłość konsumencką.
Potrzebuję porady w zakresie wypełnienia wniosku o upadłość konsumencką , mianowicie chodzi mi o rubrykę (SPIS WIERZYCIELI ) w tej rubryce jest 5 pul każde pole dla jednego wierzyciela ,więc mogę dodać tylko pięciu wierzycieli a co jeśli mam 7 wierzycieli? . Wtedy muszę dodać kolejne 6 i 7 na kartce a4 i moje pytanie czy każdy dodatkowy wierzyciel musi być na osobnej kartce a4 czy razem na jednej kartce ponumerowany jako szósty i siódmy. i jak tą...

Wyszukiwarka