Zwrot kosztów od oskarżonego.

Witam w sprawie karnej w wyroku jest przyznane zadośćuczynienie, oraz zwrot kosztów od oskarżonego który skończył właśnie odsiadywać wyrok ,jest to kwota około 40 tysięcy złotych. Moje pytanie gdzie z tym mamy się udać? Aby odzyskać nasze pieniądze.
anonim cytuj
31-08-2023
W pani przypadku należy wystąpić do sądu karnego o nadanie wyrokowi karnemu klauzuli wykonalności w zakresie punktu, w którym należność pieniężna została zasądzona. Nie trzeba wnosić opłat. Wniosek można skierować do wydziału sądu, który wydał wyrok karny. Po zaopatrzeniu wyroku karnego w klauzulę wykonalności stanie się on tytułem wykonawczym i może go pani skierować do egzekucji komorniczej.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

O co pyta sąd na rozprawie rozwodowej bez orzekania o winie?
Witam, Żona i ja jesteśmy w trakcie rozwodu i zdecydowaliśmy się na rozwód bez orzekania o winie. Jesteśmy małżeństwem od 12 lat, a przez ostatnie 3 lata przeżywaliśmy poważne kryzysy, które doprowadziły do trwałego i zupełnego zepsucia naszego małżeństwa. Mamy dwójkę małoletnich dzieci i obawiamy się, jak sąd rozstrzygnie kwestię władzy rodzicielskiej, ponieważ nie możemy dojść do porozumienia co do tego, kto powinien sprawować pełną opiekę. Po...
Sąsiad chce podłączyć się do mojego odpływu, który jest w ścianie nośnej
Witam serdecznie. Jestem najemca mieszkania w którym sama przeprowadzałam gruntowne remonty. Sąsiad który wynajął mieszkanie za ścianą chce abym pozwoliła mu przekłuć się przez ścianę nośną do mojej łazienki w celu podłączenia się do mojego odpływu. Na tą chwilę sąsiad na odpływ ale chce zwiększyć średnicę rury i przenieść go w inne miejsce. Do odpływu chce podłączyć WC i prysznic. Mam obawy ze skutkowało by to zapychaniem się rury lub wybiciem d...
Urlop ojcowski.
Witam, Pracowałem w firmie X od 01.04.2022 do 30.09.2023r na umowę o pracę. Od 27.09.2023r. Jestem zatrudniony w firmie Y na umowę o pracę na razie na czas określony do 31.12.2024r. W dniu 10.11.2022 urodził mi się syn. Żyje w związku nieformalnym i partnerka przebywa na urlopie macierzyńskim, po urlopie macierzyńskim partnerka wykorzysta zaległy przysługujący jej urlop w firmie, a potem przechodzi na urlop wychowawczy. Ja nic nie brałem kompl...
Potencjalna próba przejęcia mieszkania.
Mam trochę nietypowy, ale dość poważny problem. Mam babcię, która ma już 90 lat. Z racji wieku nie funkcjonuje już w pełni sprawnie intelektualnie; ma już pierwsze objawy demencji starczej. I jest mały problem: w bloku, w którym mieszka moja babcia mieszka jedna kobieta, która w ostatnim czasie bardzo zbliżyła się do babci, zaczęła nagle udawać jej wielka przyjaciółkę, wyprowadzać jej pieska na spacer itp. Nie byłoby w tym może nic złego gdyby...

Wyszukiwarka