Alimenty na nieswoje dziecko.

W 2022 urodziło się mi i mojej byłej dziewczynie dziecko, ale od stycznia tego roku nie mieszkamy razem i płacę na nie co miesiąc alimenty. Niedawno dowiedziałem się o zdradzie i po testach okazało się, że nie jest to moje dziecko. Czy mogę ją pozwać o wyłudzenie alimentów skoro wiedziała, że nie jest moje?
anonim cytuj
31-08-2023
Najpierw musi Pan wnieść o ustalenie bezskuteczności uznania ojcostwa, o ile nie minął termin do tego. Ma Pan na to rok od momentu kiedy się Pan dowiedział, ze nie jest ojcem. Nie może Pan pozwać matki o wyłudzenie. Alimenty są na dziecko, nie na matkę i zostały zużyte. Ponadto skoro współżył Pan z matka w okresie koncepcyjnym, nawet jeśli jednocześnie współżyła również z innym mężczyzna, to nie można tu mówić o wyłudzeniu, bo ojcostwo było prawdopodobne.

anonim cytuj
31-08-2023
Najpierw procedura zaprzeczenie ojcostwa. Musisz złożyć zawiadomienie do prokuratury. Do pół roku od narodzin można było zrobić to przed sądem.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

okres wypowiedzenia
Dzień dobry, 30.09 złożyłam podanie o rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron z dniem 30.11. Podanie zostało rozpatrzone pozytywnie. Prowadzę także jednoosobową działalność gospodarczą. Chciałam zamiast pracy na etat poświęcić swój cały czas prowadzeniu tejże działalności. Niestety okazało się, że jestem poważnie chora i w połowie listopada muszę poddać się operacji plus później dalsze leczenie. Zakładam, że do pracy będę mogła wrócić o...
Nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze.
Dostałam pismo z ZUS że mam oddać nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze przy opiece naprzemiennej. Podczas sprawy nie było przez sąd powiedziane że tym świadczeniem mam się dzielić z ojcem dzieci. Jak się odwołać skoro te pieniądze przeznaczyłam na wszystko wyprawki wycieczki opłaty w szkole ubrania buty itd....
Spadek po śmierci jednego z rodziców.
Zmarł mój tato. Nie za bardzo wiem jak wygląda teraz cała procedura z mieszkaniem, które po nim zostało. Nie zdążył przepisać go na mnie, czyli córkę, bo zmarł nagle. Brak zadłużeń na mieszkaniu, żadnej hipoteki - mieszkanie własnościowe. Jest jeszcze mój brat, syn mojego ojca, ale on się zrzeknie praw do spadku. Proszę podpowiedzcie od czego zacząć i gdzie się zgłosić? Jak to ma teraz wyglądać?...
Służebność od gminy w celu dojazdu do działki.
Dzień dobry, Mamy obecnie pewien problem związany z naszą działką, którą odziedziczyliśmy po naszym dziadku. Działkę tę podzieliliśmy na kilka mniejszych części, a dwie z tyłu nie miały dostępu drogowego. Gmina posiada wąski pas ziemi pomiędzy naszą działką a działką sąsiada, który mógłby stanowić potencjalny dostęp do naszych działek. Niestety, gmina odmówiła nam udzielenia służebności dostępu i zamiast tego zaproponowała nam sprzedaż tego pasa...

Wyszukiwarka