Alimenty na nieswoje dziecko.

W 2022 urodziło się mi i mojej byłej dziewczynie dziecko, ale od stycznia tego roku nie mieszkamy razem i płacę na nie co miesiąc alimenty. Niedawno dowiedziałem się o zdradzie i po testach okazało się, że nie jest to moje dziecko. Czy mogę ją pozwać o wyłudzenie alimentów skoro wiedziała, że nie jest moje?
anonim cytuj
31-08-2023
Najpierw musi Pan wnieść o ustalenie bezskuteczności uznania ojcostwa, o ile nie minął termin do tego. Ma Pan na to rok od momentu kiedy się Pan dowiedział, ze nie jest ojcem. Nie może Pan pozwać matki o wyłudzenie. Alimenty są na dziecko, nie na matkę i zostały zużyte. Ponadto skoro współżył Pan z matka w okresie koncepcyjnym, nawet jeśli jednocześnie współżyła również z innym mężczyzna, to nie można tu mówić o wyłudzeniu, bo ojcostwo było prawdopodobne.

anonim cytuj
31-08-2023
Najpierw procedura zaprzeczenie ojcostwa. Musisz złożyć zawiadomienie do prokuratury. Do pół roku od narodzin można było zrobić to przed sądem.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Problem z głośnym sąsiadem
Witam. Przeprowadziłam się do nowego mieszkania (4 piętro) i mam problem z sąsiadami piętro niżej. Jest to małżeństwo po 80, niestety przygłuchawe dość mocno. Na tyle mocno, że ich radio zagłusza nawet telewizor w moim mieszkaniu, a gdy w domu mam wszystko wyłączone, dokładnie co do słowa słyszę to, czego słucha sąsiad. Mam nawet bagrania, gdzie słychać wyraźnie co u sąsiada akurat leci. Nie przeszkadzało by mi to, gdyby nie to, że sąsiad akurat ...
Czy komornik może zająć alimenty?
Mam na koncie komornika. Z wypłaty zabrał 50% (umowa zlecenie), dostałam informację, że moje konto bankowe również jest zajęte. Limit miesięczny to 2700zł, powyżej tej kwoty komornik będzie zabierał. I tutaj rodzi się moje pytanie. Czy alimenty na dziecko i 500+, również wliczane są w tej "limit" czy one nie są liczone? Dług nie jest duży, w ciągu dwóch miesięcy go spłacę, natomiast w tym miesiącu zostałam z 1000zł wypłaty (niepełny...
Wypowiedzenie umowy kredytu przez bank.
Czy po wypowiedzeniu umowy przez bank, do zwrotu jest cała kwota z odsetkami? Kredyt 20 000 pozostałe koszty i odsetki ok. 17 000, zawarty 5 miesięcy temu....
Czy mogę sądownie wymeldować byłego męża z mieszkania?
Witam czy mogę sądownie wymeldować byłego męża z mieszkania? Ja jestem właścicielką lokalu. Jak to zrobić?...

Wyszukiwarka