Sprawa o zaprzeczenie ojcostwa.

Małżeństwo z 2 dzieci. Żona zdradza męża, zachodzi w ciążę z obecnym partnerem. Rodzi dziecko nowego partnera jeszcze w trakcie trwania sprawy rozwodowej. Doszło do sprawy o zaprzeczenie ojcostwa gdyż według prawa dziecko poczęte w trakcie trwania związku małżeńskiego jest dzieckiem męża. Sprawa rozwodowa odbyła się kilka tygodni temu. Sąd orzekł rozwód ale jeszcze nie został do małżonków doręczony prawomocny wyrok rozwodowy z sądu. Teraz mąż dowiaduje się że ona jest w kolejnej ciąży ze swoim partnerem około 3-4 msc. Czy znowu będzie trzeba składać dokumenty o zaprzeczenie ojcostwa ? Czy jeżeli ona urodzi dziecko i poda że obecny partner jest ojcem to były mąż nie będzie musiał zaprzeczać ojcostwa ?
anonim cytuj
30-08-2023
Proszę sprawdzić czy orzeczenie już się uprawomocniło. Sąd sam od siebie nie wysyła orzeczeń, trzeba wnioskować o wydanie prawomocnego orzeczenia (o ile wniosek nie został już złożony).

anonim cytuj
30-08-2023
Tak, po urodzeniu się dziecka trzeba będzie wystąpić z kolejnym pozwem o zaprzeczenie ojcostwa. Domniemanie ojcostwa męża matki trwa do 300 dni od prawomocnego rozwiązania małżeństwa. Jedynie gdyby matka przed urodzeniem dziecka wzięła kolejny ślub, dziecko "przypisane" zostałoby do jej nowego męża.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

zwolnienie chorobowe
Dzień dobry, Sytuacja: Osoba zatrudniona na umowę o pracę (pełen etat, wszystkie składki oplacane) oraz na umowę - zlecenie, jako wykładowca w szkole policealnej. Zajęcia odbywają się w weekendy, w dwa z czterech weekendów w miesiącu. Umowa - zlecenie podpisywana na cały miesiąc. Osoba idzie na zwolnienie chorobowe, w terminie kiedy nie ma zjazdu, więc zgodnie z harmonogramem umowy - zlecenia ma wolne. Zwolnienie dostarczone wyłącznie do...
Zwolnienie lekarskie
Jestem po okresie wypowiedzenia umowy o pracę i aktualnie przebywam na L4 od neurologa, właśnie dowiedziałam się, że spodziewam się dziecka, czy mogę teraz zmienić L4 od neurologa na ginekologa? Czy jest jakiekolwiek prawo, przepisy, abym po ustaniu zatrudnienia przebywała na l4 w takiej sytuacji? Proszę o pomoc, z góry dziękuję....
Reklamacja towaru.
Zakupiłem zestaw kluczy od sklepu na allegro, po pierwszym użytkowaniu grzechotka klucza się poddała na chyba 7 śrubie do odkręcenia. Poinformowałem sklep na allegro, przesłałem zdjęcia uszkodzeń, pracownik poinformował mnie aby dokręcić jeden z elementów ale jeżeli to nie pomoże to odesłać na reklamacje na ich formularzu. Na formularzu wnioskowałem o wymianę towaru na nowy. W 14 dniu pracownik odpisał: Na formularzu reklamacyjnym zgodził się P...
Jaka jest stawka godzinowa w 2024r. ?
Byłem na rozmowie o pracę gdzie zostałem przyjęty. Będę pracował na pół etatu na umowie o pracę. Zaproponowano mi stawkę 25.25 zł za godzinę pracy. Prace będę wykonywać tylko w godzinach nocnych więc będę miał 20 procent dodatku za pracę w godzinach nocnych. Wiem ,że teraz stawka z nowym rokiem wzrosła i również że może być stawka niższa na umowie pod warunkiem ,że pracodawca to wyrówna np. dodając premie itd. Czy te dodatkowe 20% za godziny noc...

Wyszukiwarka