Sprawa o zaprzeczenie ojcostwa.

Małżeństwo z 2 dzieci. Żona zdradza męża, zachodzi w ciążę z obecnym partnerem. Rodzi dziecko nowego partnera jeszcze w trakcie trwania sprawy rozwodowej. Doszło do sprawy o zaprzeczenie ojcostwa gdyż według prawa dziecko poczęte w trakcie trwania związku małżeńskiego jest dzieckiem męża. Sprawa rozwodowa odbyła się kilka tygodni temu. Sąd orzekł rozwód ale jeszcze nie został do małżonków doręczony prawomocny wyrok rozwodowy z sądu. Teraz mąż dowiaduje się że ona jest w kolejnej ciąży ze swoim partnerem około 3-4 msc. Czy znowu będzie trzeba składać dokumenty o zaprzeczenie ojcostwa ? Czy jeżeli ona urodzi dziecko i poda że obecny partner jest ojcem to były mąż nie będzie musiał zaprzeczać ojcostwa ?
anonim cytuj
30-08-2023
Proszę sprawdzić czy orzeczenie już się uprawomocniło. Sąd sam od siebie nie wysyła orzeczeń, trzeba wnioskować o wydanie prawomocnego orzeczenia (o ile wniosek nie został już złożony).

anonim cytuj
30-08-2023
Tak, po urodzeniu się dziecka trzeba będzie wystąpić z kolejnym pozwem o zaprzeczenie ojcostwa. Domniemanie ojcostwa męża matki trwa do 300 dni od prawomocnego rozwiązania małżeństwa. Jedynie gdyby matka przed urodzeniem dziecka wzięła kolejny ślub, dziecko "przypisane" zostałoby do jej nowego męża.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Ekwiwalent za urlop.
Witam czy jeśli się zwalniam i od 1.08 zaczynam prace w innym zakładzie pracy to pracodawca wypłaca mi ekwiwalent za urlop? Dziś dowiedziałam się ze zapomnieli i że dopiero we wrześniu wypłaca. Czy mogę domagać się wypłaty od razu? ....
Złożyłem zawiadomienie o przestępstwie z art. 161 2kk, prokurator wydał postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia.
Dzień dobry, złożyłem zawiadomienie o przestępstwie z art. 161 2kk, prokurator wydał postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia, napisałem zażalenie do prokuratury i sąd na posiedzeniu podtrzymuje decyzję prokuratora, a ja jestem pewien że osoba wiedziała o tym że jest na coś chora ale mi o tym nie powiedziała, co w tej sytuacji powinienem zrobić? pozdrawiam...
Czy można płacić alimenty do ręki z pokwitowaniami?
Witam. Mam problem i nie wiem co robić. Moja matka miała przeze mnie założoną sprawę w lipcu o niepłacenie alimentów. Wyrok był taki iż jeśli dalej nie będzie płacić to dostanie 8 miesięcy więzienia. Dzisiaj do mnie zadzwoniła z informacją, że chce płacić alimenty do ręki a ja mam jej wydawać pokwitowania i podobno muszę zgłosić to do mopsu. Taki pomysł podobno podrzuciła jej kuratorka. Szczerze mówiąc, nie chce przyjmować tych alimentów do ręki...
Jest dwóch właścicieli mieszkania.
Jest dwóch właścicieli mieszkania. Obydwoje po połowie. Czy jeśli do jednego z właścicieli przychodzi w odwiedziny osoba, która nie jest zameldowana w tym mieszkaniu, to drugi z właścicieli może wymagać opuszczenia lokalu przez tę osobę, jeśli tam w danej chwili przebywa? Czy pokrewieństwo pierwszego współwłaściciela z odwiedzającym ma jakieś znaczenie?...

Wyszukiwarka