Sprawa o zaprzeczenie ojcostwa.

Małżeństwo z 2 dzieci. Żona zdradza męża, zachodzi w ciążę z obecnym partnerem. Rodzi dziecko nowego partnera jeszcze w trakcie trwania sprawy rozwodowej. Doszło do sprawy o zaprzeczenie ojcostwa gdyż według prawa dziecko poczęte w trakcie trwania związku małżeńskiego jest dzieckiem męża. Sprawa rozwodowa odbyła się kilka tygodni temu. Sąd orzekł rozwód ale jeszcze nie został do małżonków doręczony prawomocny wyrok rozwodowy z sądu. Teraz mąż dowiaduje się że ona jest w kolejnej ciąży ze swoim partnerem około 3-4 msc. Czy znowu będzie trzeba składać dokumenty o zaprzeczenie ojcostwa ? Czy jeżeli ona urodzi dziecko i poda że obecny partner jest ojcem to były mąż nie będzie musiał zaprzeczać ojcostwa ?
anonim cytuj
30-08-2023
Proszę sprawdzić czy orzeczenie już się uprawomocniło. Sąd sam od siebie nie wysyła orzeczeń, trzeba wnioskować o wydanie prawomocnego orzeczenia (o ile wniosek nie został już złożony).

anonim cytuj
30-08-2023
Tak, po urodzeniu się dziecka trzeba będzie wystąpić z kolejnym pozwem o zaprzeczenie ojcostwa. Domniemanie ojcostwa męża matki trwa do 300 dni od prawomocnego rozwiązania małżeństwa. Jedynie gdyby matka przed urodzeniem dziecka wzięła kolejny ślub, dziecko "przypisane" zostałoby do jej nowego męża.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Spadek
Witam, Miesiąc temu zmarł mój tata, nie zostawił po sobie żadnego testamentu. Rozwiódł się z mamą kilkanaście lat temu, podział majątku był taki, że on mieszka z mieszkaniu (które cały czas jest ich współwłasnością) , ona bierze auto itd a tata ja dodatkowo spłaca, ale to umowa była między nimi, nie sądownie. Czy po jego śmierci, jeśli oni oboje są właścicielami mieszkania i działki wszystko przechodzi na nią, czy jego część na dzieci? Ona twier...
Żądanie oddania auta.
Witam , nie wiem czy dobry dział jeśli nie to przepraszam. Mam pytanie , osoba otrzymuje auto w prezencie od kogoś , użytkuje itd. posiada dokumenty zakupu natomiast nie została sporządzona umowa na nowego właściciela. Po czasie właściciel chcę "prezent "z powrotem . Jak to wygląda od strony prawnej ?...
Co spakować do więzienia?
Witam, mam pytanie gdyż na każdej stronie pisze coś innego czy można zabrać ze sobą następujące rzeczy? Ręcznik Maszynka do golenia elektryczna Pieniądze w gotówce. Książki Klapki Jakieś kosmetyki typu patyczki do uszów, płyn do kąpieli, kulka pod pachę....
Ojciec dziecka dalej płaci 300 zł, nie chce wyrównać zaległości.
Proszę o radę co zrobić w takiej sytuacji a mianowicie: Ojciec dziecka od chwili urodzenia placil 300 zł alimentów miesięcznie, dobrowolnie bez żadnej innej pomocy z jego strony jeśli chodzi o wychowanie i utrzymanie córki. Prosilam wiele razy, żeby dobrowolnie podwyższył alimenty, nic to nie dało. Po ponad 4 latach złożyłam pismo do sądu o alimenty w wysokości 800 zł. Zostały one przyznane z wyrównaniem od 19 czerwca. Jest miesiąc wrzesień, p...

Wyszukiwarka