Sprawa o zaprzeczenie ojcostwa.

Małżeństwo z 2 dzieci. Żona zdradza męża, zachodzi w ciążę z obecnym partnerem. Rodzi dziecko nowego partnera jeszcze w trakcie trwania sprawy rozwodowej. Doszło do sprawy o zaprzeczenie ojcostwa gdyż według prawa dziecko poczęte w trakcie trwania związku małżeńskiego jest dzieckiem męża. Sprawa rozwodowa odbyła się kilka tygodni temu. Sąd orzekł rozwód ale jeszcze nie został do małżonków doręczony prawomocny wyrok rozwodowy z sądu. Teraz mąż dowiaduje się że ona jest w kolejnej ciąży ze swoim partnerem około 3-4 msc. Czy znowu będzie trzeba składać dokumenty o zaprzeczenie ojcostwa ? Czy jeżeli ona urodzi dziecko i poda że obecny partner jest ojcem to były mąż nie będzie musiał zaprzeczać ojcostwa ?
anonim cytuj
30-08-2023
Proszę sprawdzić czy orzeczenie już się uprawomocniło. Sąd sam od siebie nie wysyła orzeczeń, trzeba wnioskować o wydanie prawomocnego orzeczenia (o ile wniosek nie został już złożony).

anonim cytuj
30-08-2023
Tak, po urodzeniu się dziecka trzeba będzie wystąpić z kolejnym pozwem o zaprzeczenie ojcostwa. Domniemanie ojcostwa męża matki trwa do 300 dni od prawomocnego rozwiązania małżeństwa. Jedynie gdyby matka przed urodzeniem dziecka wzięła kolejny ślub, dziecko "przypisane" zostałoby do jej nowego męża.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Wymiana pionów wodno-kanalizacyjnych w bloku.
Witam , jak wygląda według prawa wymiana pionów wodno-kanalizacyjnych w bloku? Łazienka była remontowana jakiś czas temu rury są zabudowane, pozostawiony dostęp do liczników. Administracja twierdzi że wszystko musimy zrobić na własny koszt czyli rozebrać zabudowę a potem ją naprawić. Czy naprawdę tak jest, jeśli nie to jak z nimi rozmawiać na co się powołać?...
Sąsiad prawdopodobnie wykonuję działalność na balkonie w bloku
W Bloku mieszkalnym (Warszawa) sąsiad na balkonie w ciągu dnia tnie metalowe i drewniane konstrukcje. Jest straszny halas. Najprawdopodobniej wykonuje działalność w mieszkaniu. Działalność ma prawdopodobnie zarejestrowaną w swoim mieszkaniu. W zeszłym roku tłumaczył się sąsiadom uciążliwym remontem.. Gdzie można zgłosić uciążliwe działania sąsiada i jakimi przepisami się podeprzeć....
Ugoda alimentacyjna z partnerką.
Zawarłem ugodę alimentacyjną z partnerką. (Bez notariusza, mediatora) napisała wniosek, ja podpisałem I złożyliśmy po prostu do sadu. Wkrótce się rozstaliśmy I wyrzuciła mnie z mieszkania. Niedawno przyszło pismo z sadu, ze w ów wniosku są braki formalne. W związku z czym mam pytanie czy te alimenty są ustalone czy nie? Do tej pory płaciłem, lecz przy samodzielnym utrzymaniu nie stać mnie płacić tak wysokich alimentów jak na ugodzie tj. 1100 zł. ...
L4
Dzień dobry Przebywam na l4 od 28.08 do 12.09 . Dnia 9.09 ustal stosunek pracy . Od 13.09 będę kontynuować l4 u innego lekarza i tym razem miesięczne . Czy nalezy mi sie zasilek z zusu ? Pozdrawiam ...

Wyszukiwarka