Prawo Pracy 30-08-2023 2 odpowiedzi

Urlopu z tytułu siły wyższej.

Pytanie użytkownika
Mam niepełnosprawnego członka rodziny, nie jestem opiekunem aczkolwiek biorę na siebie odpowiedzialność za pomoc przy wizytach lekarskich - jest to osoba na wózku. I tutaj mam pytanie, chciałam w pracy skorzystać z urlopu z tytułu siły wyższej, aczkolwiek pracodawca uważa że to nie kwalifikuje się pod to. Dodam, że grafik pracy mamy układany na miesiąc i dopiero po ułożeniu go dowiedziałam się, że odbędzie się wizyta lekarska. Czy pracodawca ma rację w tym aspekcie?
W skrócie

Pracodawca ma rację. Może Pani wziąć urlop na żądanie lub dzień opieki nad chorym członkiem rodziny - o ile macie wspólne gospodarstwo domowe.

• Czy jakiś dokument trzeba przedstawiać pracodawcy?
  • Zbierz umowę, korespondencję z pracodawcą i dokładne daty zdarzeń.
2 odpowiedzi
Odpowiedź
30-08-2023
Pracodawca ma rację. Może Pani wziąć urlop na żądanie lub dzień opieki nad chorym członkiem rodziny - o ile macie wspólne gospodarstwo domowe.
Jak wygląda kwestia takiego dnia opieki? Czy jakiś dokument trzeba przedstawiać pracodawcy?

Tak, ZLA od lekarza.
Wystarczy wcześniej poinformować i w dniu wizyty lekarskiej poinformować lekarza o tym aby wystawił je? Dobrze rozumiem?
Odpowiedź
30-08-2023
Siła wyższa to coś co nie zostało zaplanowane. Wypadło nagle gdy byłaś w pracy lub jechałaś do niej. Wizyta była zaplanowana.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo pracy dzisiaj
L4 po ustaniu zatrudnienia

Czy pracownik, który rozwiązuje umowę na czas nieokreślony z zachowaniem okresu wypowiedzenia, w czasie którego przebywa na zwolni...

23 odpowiedzi 01-07-2026