Urlopu z tytułu siły wyższej.

Mam niepełnosprawnego członka rodziny, nie jestem opiekunem aczkolwiek biorę na siebie odpowiedzialność za pomoc przy wizytach lekarskich - jest to osoba na wózku. I tutaj mam pytanie, chciałam w pracy skorzystać z urlopu z tytułu siły wyższej, aczkolwiek pracodawca uważa że to nie kwalifikuje się pod to. Dodam, że grafik pracy mamy układany na miesiąc i dopiero po ułożeniu go dowiedziałam się, że odbędzie się wizyta lekarska. Czy pracodawca ma rację w tym aspekcie?
anonim cytuj
30-08-2023
Pracodawca ma rację. Może Pani wziąć urlop na żądanie lub dzień opieki nad chorym członkiem rodziny - o ile macie wspólne gospodarstwo domowe.
Jak wygląda kwestia takiego dnia opieki? Czy jakiś dokument trzeba przedstawiać pracodawcy?

Tak, ZLA od lekarza.
Wystarczy wcześniej poinformować i w dniu wizyty lekarskiej poinformować lekarza o tym aby wystawił je? Dobrze rozumiem?

anonim cytuj
30-08-2023
Siła wyższa to coś co nie zostało zaplanowane. Wypadło nagle gdy byłaś w pracy lub jechałaś do niej. Wizyta była zaplanowana.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

rozwiązanie umowy przedstępnej
Witam. Wynajęłam mieszkanie niepełnoletniego syna do dnia 30.09.2021 r. za zgodą Sądu. Syn w mojej obecności ( ja umowę pisałam, jeśli to ważne) podpisał przedwstępną umowę najmu od dnia1.10.2021 r do dnia 31.07.2022r, umowa najmu miała być podpisana 6.10.2021 r. - wtedy syna będzie pełnoletni. Dzisiaj powiedział lokatorom, że mają 3 dni na wyprowadzkę. Jakie konsekwencje mogą go czekać? Co lokatorzy mają/ mogą zrobić z nie dotrzymaniem umowy? ...
Wyrównanie nagrody jubileuszowej.
Sprawa wygląda następująco: Pod konie stycznia 2022, byłem uprawniony do nagrody jubileuszowej. Jubileuszówkę otrzymałem. W kwietniu była podwyżka uposażeń z wyrównaniem od stycznia. Z tego co już się dowiedziałem powinienem dostać wyrównanie nagrody jubileuszowej w związku z podwyżką (chyba że się mylę). Do chwili obecnej wyrównania nie dostałem. osoba odpowiedzialna za te sprawy zwodzi mnie już ponad 1,5 roku stwierdzeniem "zrobi się"...
Reklamacja na Allegro
Witam, Mam pytanie dotyczące reklamacji na Allegro. Właśnie otrzymałem odpowiedź w rozmowie ze sprzedającym (firmą) na temat złożonej przeze mnie reklamacji następującej treści: "Do zakończenia procesu reklamacyjnego jest nam potrzebny uszkodzony towar, tego typu reklamacji nie rozpatrujemy zdalnie. Prosimy o informację kiedy i pod jakim adresem kurier może zgłosić się po przesyłkę z uszkodzonym transporterem". Czy to zgodne z prawem?...
Ile można pożyczyć od rodziców bez podatku?
Pożyczyłam od taty kilka dni temu kwotę 9 tysięcy złotych (w gotówce), wg. informacji, które uzyskałam poprzez internet wynika, że od najbliższej rodziny pożyczyka w takiej kwocie nie wymaga zgłoszenia do US i opłacenia podatku, jednak wolę upewnić sie, że to prawda. Będę bardzo wdzięczna za potwierdzenie/zaprzeczenie tym informacjom....

Wyszukiwarka