Dożywotnia służebność.

Jestem właścicielem mieszkania, które zamierzam sprzedać ale w księdze wieczystej tego lokalu jest wpis w dziale 3 KW odnośnie ograniczonego prawa rzeczowego o nieodpłatnej dożywotnej służebności osobistej dla mojego dziadka i babci, którzy już zmarli. Mam pytanie czy sama muszę wyprostować te zmiany w księdze wieczystej czy podczas sprzedaży zrobi to notariusz.
anonim cytuj
30-08-2023
Można złożyć wniosek o wykreślenie służebności przy okazji aktu notarialnego (łącznie 200 zł), ale trzeba notariuszowi dostarczyć odpisy skrócone aktów zgonu dziadków.
dziękuję

Choć jeśli do sprzedaży z jakiegoś powodu by nie doszło to proponuję samemu złożyć wniosek do sądu wieczystoksięgowego o wykreślenie tych wpisów - Pani obowiązkiem jest dbanie o aktualny stan prawny księgi wieczystej.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Ciąża po ciąży - wysokość L4.
Cześć, Wysokość L4 wylicza się ze średniej z 12 ostatnich pensji. Co w przypadku, gdy żona skończyła urlop macierzyński i pracuje od 2 miesięcy. Gdyby teraz zaszła w ciążę i poszła na L4, to ZUS wyliczy podstawę zasiłku chorobowego z 12 miesięcy czyli z 2 miesięcy pracy i 10 miesięcy zasiłku macierzyńskiego? Różnica jest bardzo duża jeżeli tak to się odbywa? Jeżeli nie jest inaczej to państwo nieco zniechęca do szybkiego urodzenia kolejnego dz...
Kwota wolna od zajecia komorniczego, wypłata a bank
Mam pytanie. Posiadam konto w alior banku, mam zajecie komornicze na kwotę 838 złoty zarabiam najniższą krajową, wypłatę dostaje 28 każdego miesiąca a kwotę wolną od zajecia mam wykorzystaną i się odnawia 1 dnia każdego miesiąca czy te 838złoty zostanie zablokowane z mojej najniższej krajowej i czy odblokują mi te pieniądze pierwszego dnia miesiąca jeżeli kwota wolna od zajecia się odnowi? Dodam że Kwotę wolną od zajecia komorniczego mam wykorzy...
Zniesienie współwłasności.
Po śmierci rodziców stałem się właścicielem 1/3 mieszkania własnościowego. Po 10 latach kłótni udało nam uzgodnić z rodzeństwem, że zrzekniemy się współwłasności na rzecz jednego z nas (który w tam mieszka wraz z rodzina) pod warunkiem spłaty pozostałych. Już się orientowałem i rozumiem, że skoro jesteśmy zgodni co to wartości i kwoty spłat najprościej będzie przeprowadzić zniesienie współwłasności w drodze sądowej, gdzie wystarczy, żeby jeden z ...
Wypadek w pracy.
Znajoma uległa wypadkowi w pracy. Pracuje w Dziale gdzie sterylizuje się narzędzia do operacji. Po sterylizacji, niektóre narzędzia musi dostarczyć do innego budynku. W tym celu musi wyjść z jednego budynku szpitala i przejść na terenie szpitala do drugiego budynku. W dniu, w którym uległa wypadkowi ( jest na zwolnieniu ponieważ poważnie uszkodziła sobie między innymi staw skokowy) była gołoledź, było bardzo ślisko a teren należący do szpitala ni...

Wyszukiwarka