Opieka nad schorowaną matką.

Witam. Moja babcia niecały rok temu miała udar i jest sparaliżowana do tego stopnia że nie może mówić, chodzić, nie może sama jeść, wykąpać się, skorzystać z łazienki. Moja mama (czyli jej córka) wzięła ją do siebie by móc się nią opiekować. Jest przy niej 24/7, kapie ja, zmienia pampersy, karmi, wykonuje z nią ćwiczenia przepisane przez rehabilitanta, płaci że swoich pieniędzy za wszystko (leki, jedzenie, artykuły do higieny). Moja mama stara się aby przyznano jej opiekę nad moja babcia ale ciągle dostaje odmowe. Co w takim wypadku może zrobić? Przez to ze ciągle jest przy niej to nie może chodzić do pracy. Nie ma już pieniędzy bo wszystko idzie z jej portfela.
anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy w tej sytuacji należy mi się zachowek?
W styczniu tego roku zmarła moja mama. Spadek został podzielony między mnie i siostrę (jedyne dzieci a mąż babci zmarł już wcześniej). Wiem że mama miała 100 tyś zł (sama mnie o tym informowała w 2019 roku po śmierci ojca). Siostra poinformowała mnie żebym tych pieniędzy nie szukał bo mama przekazała te pieniądze jej córce na święta w 2020 roku (nie było żadnego przelewu itp. po prostu rzekomo spakowała gotówkę do torby i wręczyła jej w podarku)....
Komornicy zabierają mi wszystkie pieniądze na życie. Co zrobić w tej sytuacji?
Witam. Potrzebuję pomocy, otóż otrzymuję rentę rodzinną po mężu, mam 2 komorników, gdzie pierwszy zabiera mi 400zl z renty, a drugi że pracuje na umowę zlecenie zabrał mi całe wynagrodzenie. Wynajmuje mieszkanie gdzie moje opłaty wynoszą więcej niż renta rodzinna I dokładam 600zl z wynagrodzenia, którego nie dostałam i nie mam z czego żyć, co mogę zrobić w tej sytuacji?...
Sprawy alimentacyjne
Cześć! Czy ktoś może rozeznaje się w zakresie spraw alimentacyjnych? Ojciec zawsze robił problem z płaceniem, mamie potrafił przesłać pieniądze po kilku miesiącach, spóźniał się, robił wyrzuty, ze „skoro jej płaci, to niech załatwia wszystko wokół dziecka”, a przecież to nie są pieniądze dla matek, tylko dla dzieci. Na rozprawie o podwyższenie alimentów przyniósł jakiś żałosny PIT, ze zarabia 180zł miesięcznie i jest zatrudniony u brata. Od...
Zwolnienie z pracy w dobie pandemii
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie zwolnienia się z pracy mailowo w dobie pandemii (umowa o pracę). Obecnie cała firma pracuje zdalnie i aktualnie nie mam możliwości dać wypowiedzenia bezpośrednio swojemu szefowi. Z tego co zdążyłam dowiedzieć się z internetu, forma taka jest poprawna tylko w przypadku, gdy dokument wypowiedzenia zawarty w mailu posiada kwalifikowany podpis elektroniczny. Jakie są ewentualne konsekwencje przesłania wypowiedzenia p...

Wyszukiwarka