Prawo Cywilne 30-08-2023 1 odpowiedź

Opieka nad schorowaną matką.

Pytanie użytkownika
Witam. Moja babcia niecały rok temu miała udar i jest sparaliżowana do tego stopnia że nie może mówić, chodzić, nie może sama jeść, wykąpać się, skorzystać z łazienki. Moja mama (czyli jej córka) wzięła ją do siebie by móc się nią opiekować. Jest przy niej 24/7, kapie ja, zmienia pampersy, karmi, wykonuje z nią ćwiczenia przepisane przez rehabilitanta, płaci że swoich pieniędzy za wszystko (leki, jedzenie, artykuły do higieny). Moja mama stara się aby przyznano jej opiekę nad moja babcia ale ciągle dostaje odmowe. Co w takim wypadku może zrobić? Przez to ze ciągle jest przy niej to nie może chodzić do pracy. Nie ma już pieniędzy bo wszystko idzie z jej portfela.
1 odpowiedź
Odpowiedź
9 dni temu
Tu trzeba rozdzielić dwie rzeczy: opiekę faktyczną nad babcią i świadczenia pieniężne. Jeżeli babcia jest osobą dorosłą i wymaga całodobowego wsparcia, obecnie podstawową ścieżką jest ustalenie niepełnosprawności oraz poziomu potrzeby wsparcia, a następnie świadczenie wspierające wypłacane przez ZUS. To świadczenie jest kierowane do osoby z niepełnosprawnością, a nie klasycznie do opiekuna. Zobacz: art. 3 ustawy o świadczeniu wspierającym, art. 7 ustawy o świadczeniu wspierającym i art. 9 ustawy o świadczeniu wspierającym.

Jeżeli mama nie pracuje, bo mieszka z babcią i faktycznie udziela jej wsparcia, trzeba też sprawdzić możliwość objęcia składkami przez ZUS na podstawie art. 6 ustawy o świadczeniu wspierającym. To nie jest jednak automatyczne - znaczenie mają dokumenty, decyzja o poziomie potrzeby wsparcia i sytuacja konkretnej osoby.

Kluczowe jest też to, co dokładnie zostało odmówione. Jeżeli mama dostaje decyzje odmowne, nie powinna tylko składać kolejnych takich samych wniosków. Trzeba przeczytać pouczenie na decyzji i w terminie złożyć odwołanie do właściwego organu. Przy decyzjach z gminy/MOPS/GOPS zwykle robi się to za pośrednictwem organu, który wydał decyzję. W odwołaniu trzeba opisać, że babcia nie jest samodzielna, wymaga pomocy przy jedzeniu, higienie, przemieszczaniu się i czynnościach dnia codziennego, a do tego dołączyć dokumentację medyczną, orzeczenie, wypisy, zalecenia rehabilitanta i rachunki/koszty, jeżeli mają znaczenie.

Równolegle warto pójść do MOPS/GOPS i zapytać nie tylko o świadczenie pieniężne, ale też o usługi opiekuńcze, specjalistyczne usługi opiekuńcze, zasiłek celowy albo pomoc rzeczową. Jeśli babcia nie jest w stanie sama podpisywać dokumentów ani świadomie działać w sprawach urzędowych, trzeba też ustalić kwestię reprezentowania jej: pełnomocnictwo, a w skrajnych sytuacjach opiekun prawny.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo cywilne 9 dni temu
Sąsiedzi czepiają się o wszystko co robić?

Proszę o poradę. Od prawie 2 lat mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu na 1 piętrze w bloku. Po pierwszym miesiącu już zdążyliśmy po...

7 odpowiedzi 01-07-2026