Założenie kamer na posesji.

Dzień dobry. Sprawa dość skomplikowana. W posesji na której mieszkam stoją dwa domy i niestety ja i moja rodzina jesteśmy skonfliktowani z mieszkańcami domu w podwórku. Wcześniej były wyzwiska i prowokacyjne zachowania z ich strony pod moim adresem które mam nagrane. Wyjmowałem telefon i nagrywałem gdy byli w pobliżu ponieważ wcześniej mi się odgrażali, że ,,mnie zniszczą'' i się obawiałem . Teraz boję się, że posądzą mnie o naruszanie prywatności lub nękanie. Czy mogę wystąpić do Sądu z pismem o pozwolenie na zamontowanie kamer na posesji? (Należy ona do mnie jak i do nich). Co mogę w takiej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc.
anonim cytuj
24-08-2023
Nie potrzebujesz zgody sądu na montaż monitoringu. Nagrywanie gróźb telefonem jest także legalne i nie jest ani naruszaniem prywatności ani nękaniem.

anonim cytuj
24-08-2023
Nie potrzebujesz zgody sądu na montaż monitoringu. Nagrywanie gróźb telefonem jest także legalne i nie jest ani naruszaniem prywatności ani nękaniem.

Zdecydowałem się w końcu i zamontowałem jedną kamerę na elewacji mojego domu i skierowałem ją na tylną część podwórka na stronę gdzie mam drewno, samochody i garaże. Ustawiłem ją tak aby nie było widać zupełnie drugiego budynku na tej działce. Działka ta należy do kilku osób, niestety jedna osoba która mieszka w tym właśnie drugim domu twierdzi, że tamta część podwórka jest jej i się nie zgadza. Osoba ta wezwała Policję, że się na to nie zgadza. Policjanci stwierdzili, że mam prawo pilnować części swojego dobytku i że kamera może zostać. Dziś ponownie usłyszałem, że ta osoba wybiera się na komisariat w tej samej sprawie, więc zobaczymy. Osoba ta wylewa nieczystości (szambo) na działkę pod moją nieobecność oraz naubliżała mi wczoraj. Myślę nad dwiema kolejnymi kamerami z tyłu działki( furtki na podwórko od strony lasu), gdyż z tej mało widać, szczególnie po zmroku. Czy mogę to zrobić, czy będzie to zbyt wielkie naciskanie na prywatność tej drugiej osoby? Proszę Was o pomoc i doradztwo.
Póki monitorujesz swój teren to nie ma mowy o naruszaniu cudzej prywatności. Jeśli ktoś się jednak tak czuje to ma prawo dochodzić swoich racji przed sądem, ale trudno powiedzieć co sąd uzna.

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Kara za niezawiadomienie policji o przestępstwie.
Ponad 3 msce temu u mnie w domu na imprezie jeden z gości pod wpływem alkoholu zabrał moje auto pokryjomu przejechał dosyć spory kawałek i się nim rozbił. Pojechałem ze znajomymi go wyratować czyli zamówiliśmy lawetę i nie zgłaszaliśmy tego na policje. Spisałem z nim umowę że w ciągu 3mscy ma mi spłacić samochód. Niedługo po tym wydarzeniu on i tak poszedł siedzieć tyle tylko że za alimenty. I tak 3msce minęły w ciągu których miałem być spłacony ...
Wypadek w pracy.
Potknięcie w pracy. Pracodawca chce przenieść całą winę na pracownika. Sytuacja wygląda następująco - podczas przemieszczania się w zakładzie nastąpiło potknięcie o drewniany element czego następstwem była utrata równowagi i uderzenie kciukiem o metalowy przedmiot. Pracodawca twierdzi, że miejsce było dobrze oświetlone oraz czyste ( oprócz drewnianego przedmiotu) i jedynie moja nieuwaga jest wina wypadku. Czy jest jakaś szansa obrony pracownika?...
Jak przeprowadzić ubezwłasnowolnienie bliskiej osoby?
Jak wygląda sprawa z ubezwłasnowolnieniem rodzica chorego na alzheimera. Rodzic nie jest w stanie podejmować samodzielnie decyzji. Czy są jakieś kruczki prawne w tym całym procesie i potem po? Czy ja jako opiekun prawny podejmuje decyzje np. w szpitalu, u lekarza itd. czy sąd? Jak to wygląda? Czy ktoś z was ma w tej sprawie doświadczenie?...
Jak złożyć wniosek do sądu o niewypłacone pieniądze przez pracodawcę?
Potrzebuję złożyć wniosek do sądu o niewypłacone pieniądze przez pracodawcę. Podobno trzeba to zrobić poprzez stronę ministerstwa sprawiedliwości. Kompletnie się na tym nie znam i nie mogę znaleźć żadnego formularza, może ktoś miał z tym styczność i zechciałby mi pomóc? Sprawa jest dużo bardziej skomplikowana, pierwsza sprawa to sprawa pieniędzy które mi wisi (prawie 11 tys), przez nie płacenie czynszu lokal został zamknięty w połowie lipca i t...

Wyszukiwarka