Założenie kamer na posesji.

Dzień dobry. Sprawa dość skomplikowana. W posesji na której mieszkam stoją dwa domy i niestety ja i moja rodzina jesteśmy skonfliktowani z mieszkańcami domu w podwórku. Wcześniej były wyzwiska i prowokacyjne zachowania z ich strony pod moim adresem które mam nagrane. Wyjmowałem telefon i nagrywałem gdy byli w pobliżu ponieważ wcześniej mi się odgrażali, że ,,mnie zniszczą'' i się obawiałem . Teraz boję się, że posądzą mnie o naruszanie prywatności lub nękanie. Czy mogę wystąpić do Sądu z pismem o pozwolenie na zamontowanie kamer na posesji? (Należy ona do mnie jak i do nich). Co mogę w takiej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc.
anonim cytuj
24-08-2023
Nie potrzebujesz zgody sądu na montaż monitoringu. Nagrywanie gróźb telefonem jest także legalne i nie jest ani naruszaniem prywatności ani nękaniem.

anonim cytuj
24-08-2023
Nie potrzebujesz zgody sądu na montaż monitoringu. Nagrywanie gróźb telefonem jest także legalne i nie jest ani naruszaniem prywatności ani nękaniem.

Zdecydowałem się w końcu i zamontowałem jedną kamerę na elewacji mojego domu i skierowałem ją na tylną część podwórka na stronę gdzie mam drewno, samochody i garaże. Ustawiłem ją tak aby nie było widać zupełnie drugiego budynku na tej działce. Działka ta należy do kilku osób, niestety jedna osoba która mieszka w tym właśnie drugim domu twierdzi, że tamta część podwórka jest jej i się nie zgadza. Osoba ta wezwała Policję, że się na to nie zgadza. Policjanci stwierdzili, że mam prawo pilnować części swojego dobytku i że kamera może zostać. Dziś ponownie usłyszałem, że ta osoba wybiera się na komisariat w tej samej sprawie, więc zobaczymy. Osoba ta wylewa nieczystości (szambo) na działkę pod moją nieobecność oraz naubliżała mi wczoraj. Myślę nad dwiema kolejnymi kamerami z tyłu działki( furtki na podwórko od strony lasu), gdyż z tej mało widać, szczególnie po zmroku. Czy mogę to zrobić, czy będzie to zbyt wielkie naciskanie na prywatność tej drugiej osoby? Proszę Was o pomoc i doradztwo.
Póki monitorujesz swój teren to nie ma mowy o naruszaniu cudzej prywatności. Jeśli ktoś się jednak tak czuje to ma prawo dochodzić swoich racji przed sądem, ale trudno powiedzieć co sąd uzna.

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Co robić, gdy drugi rodzic nie płaci alimentów?
Witam, składam wniosek o niealimentację. Jestem w trakcie kompletowania dokumentów. Komornik nie ma z czego ściągnąć, bo delikwent pracuje na czarno, ale mam dowody na to, że zarabia. Czy takie dowody (z portalu społecznościowego) mogą być wzięte pod uwagę? On śmieje mi się w twarz, że nie będzie płacił. Ma zaległość ponad 12 tys. Co jeśli nie mam jego adresu zamieszkania a jedynie kontakt do kuratora, pod którego jest nadzorem? Czy tez cos to po...
Koszty sądowe dla ucznia.
Syn pobił się w szkole z innym uczniem. Nie będę opisywać całości sprawy, przyznał się do winy i sprawa poszła do sądu. Zawnioskował o warunkowe umorzenie. Najpierw dostał obrońcę z urzędu, po czym cofnięto mu go, bo 24 stycznia skończył 18 lat. Wyznaczono termin sprawy i przesłano wniosek prokuratora, obecność syna jest nieobowiązkowa. Prokurator również zawnioskował o warunkowe umorzenie sprawy, ale wnioskuje również o to, żeby syn poniósł k...
Gdzie się zgłosić gdy pracodawca nie wypłaca wynagrodzenia?
Witam, pracodawca nie wypłacił mi całości wynagrodzenia ( za mało 1 500zł) i w świadectwie pracy wpisał mi że korzystałem z urlopu bezpłatnego 3 dni, a nie korzystałem. Czy jest sens składać pozew przeciwko niemu? I jaki jest mniej więcej koszt napisania takiego pozwu?...
Czy pracodawca może wypowiedzieć umowę na zwolnieniu lekarskim?
Witam, od kilku lat pracuję w pewnej firmie mając umowę o pracę na czas określony. Od dwóch miesięcy jestem na zwolnieniu lekarskim i z tego co wiem będę miał przedłużane. Na pierwszych dniach L4 byłem 16 dni w szpitalu. Mam silną depresję i obecnie jestem na kuracji lekowej oraz pod stałą kontrolą lekarza. Moje pytanie brzmi : czy pracodawca ma prawo wypowiedzieć mi umowę kiedy wrócę do pracy, czy może również powiedzieć w trakcie L4 o wypowied...

Wyszukiwarka