Założenie kamer na posesji.

Dzień dobry. Sprawa dość skomplikowana. W posesji na której mieszkam stoją dwa domy i niestety ja i moja rodzina jesteśmy skonfliktowani z mieszkańcami domu w podwórku. Wcześniej były wyzwiska i prowokacyjne zachowania z ich strony pod moim adresem które mam nagrane. Wyjmowałem telefon i nagrywałem gdy byli w pobliżu ponieważ wcześniej mi się odgrażali, że ,,mnie zniszczą'' i się obawiałem . Teraz boję się, że posądzą mnie o naruszanie prywatności lub nękanie. Czy mogę wystąpić do Sądu z pismem o pozwolenie na zamontowanie kamer na posesji? (Należy ona do mnie jak i do nich). Co mogę w takiej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc.
anonim cytuj
24-08-2023
Nie potrzebujesz zgody sądu na montaż monitoringu. Nagrywanie gróźb telefonem jest także legalne i nie jest ani naruszaniem prywatności ani nękaniem.

anonim cytuj
24-08-2023
Nie potrzebujesz zgody sądu na montaż monitoringu. Nagrywanie gróźb telefonem jest także legalne i nie jest ani naruszaniem prywatności ani nękaniem.

Zdecydowałem się w końcu i zamontowałem jedną kamerę na elewacji mojego domu i skierowałem ją na tylną część podwórka na stronę gdzie mam drewno, samochody i garaże. Ustawiłem ją tak aby nie było widać zupełnie drugiego budynku na tej działce. Działka ta należy do kilku osób, niestety jedna osoba która mieszka w tym właśnie drugim domu twierdzi, że tamta część podwórka jest jej i się nie zgadza. Osoba ta wezwała Policję, że się na to nie zgadza. Policjanci stwierdzili, że mam prawo pilnować części swojego dobytku i że kamera może zostać. Dziś ponownie usłyszałem, że ta osoba wybiera się na komisariat w tej samej sprawie, więc zobaczymy. Osoba ta wylewa nieczystości (szambo) na działkę pod moją nieobecność oraz naubliżała mi wczoraj. Myślę nad dwiema kolejnymi kamerami z tyłu działki( furtki na podwórko od strony lasu), gdyż z tej mało widać, szczególnie po zmroku. Czy mogę to zrobić, czy będzie to zbyt wielkie naciskanie na prywatność tej drugiej osoby? Proszę Was o pomoc i doradztwo.
Póki monitorujesz swój teren to nie ma mowy o naruszaniu cudzej prywatności. Jeśli ktoś się jednak tak czuje to ma prawo dochodzić swoich racji przed sądem, ale trudno powiedzieć co sąd uzna.

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

wydziedziczenie
Dzień dobry. Czy może ktoś mi przybliżyć prawo spadkowe. Co mam zrobić, jeżeli zostałem wydziedziczony przez ojca? Testamentem na rzecz moich snów....
Wykupienie części domu bez wiedzy współwłaścicieli
Witam mam pytanie i proszę o pomoc... Mam 1/2 i 3/4 domu zapisana i wszystko prawnie uregulowane ale drugą część domu czyli 1/4 maja dzieci zmarłego właściciela no i niestety moi wspólni właściciele postanowili dom sprzedać mimo mojej chęci wykupu ale niestety wykluczyli mnie i czy jest szansa zmuszenia ich prawnie do takiego postępowania , czy jest szansa wykupić drugą niecałą polowe domu bez zgody właścicieli a właściwie współwłaścicieli...
Różnica między pozwem , a zawiadomieniem możliwości popełnienia przestępstwa
witam Czym różni się pozew , a zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa ? A mianowicie czy za pozew muszę zapłacić koszty sądowe , a za zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa nie? Czy dobrze rozumiem czy jestem w błędzie ? Moje kolejne pytanie jest następujące : Czy prokuratura po złożeniu zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa ma obowiązek rozpatrzeć czy zawiadomienie jest zasadne czy nie, a jeśli uzna za z...
Wniosek do sądu o zaprzeczenie ojcostwa.
Witam piszę w imieniu kolegi ma taką sytuację. Moja była kobieta, z którą mam córkę urodziła ją przedwcześnie i mała leżała w szpitalu 3 miesiące, po wypisaniu dziecka do domu po kilku dniach od tak zabrała dziecko i mnie zostawiła. Nie nadała dziecku mojego nazwiska mimo że w akcie urodzenia małej jestem ojcem. Od paru dni dzwonią do mnie różne osoby z numerów prywatnych i mówią, że mała nie jest moim biologicznym dzieckiem, nie chcą nawet poda...

Wyszukiwarka