Założenie kamer na posesji.

Dzień dobry. Sprawa dość skomplikowana. W posesji na której mieszkam stoją dwa domy i niestety ja i moja rodzina jesteśmy skonfliktowani z mieszkańcami domu w podwórku. Wcześniej były wyzwiska i prowokacyjne zachowania z ich strony pod moim adresem które mam nagrane. Wyjmowałem telefon i nagrywałem gdy byli w pobliżu ponieważ wcześniej mi się odgrażali, że ,,mnie zniszczą'' i się obawiałem . Teraz boję się, że posądzą mnie o naruszanie prywatności lub nękanie. Czy mogę wystąpić do Sądu z pismem o pozwolenie na zamontowanie kamer na posesji? (Należy ona do mnie jak i do nich). Co mogę w takiej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc.
anonim cytuj
24-08-2023
Nie potrzebujesz zgody sądu na montaż monitoringu. Nagrywanie gróźb telefonem jest także legalne i nie jest ani naruszaniem prywatności ani nękaniem.

anonim cytuj
24-08-2023
Nie potrzebujesz zgody sądu na montaż monitoringu. Nagrywanie gróźb telefonem jest także legalne i nie jest ani naruszaniem prywatności ani nękaniem.

Zdecydowałem się w końcu i zamontowałem jedną kamerę na elewacji mojego domu i skierowałem ją na tylną część podwórka na stronę gdzie mam drewno, samochody i garaże. Ustawiłem ją tak aby nie było widać zupełnie drugiego budynku na tej działce. Działka ta należy do kilku osób, niestety jedna osoba która mieszka w tym właśnie drugim domu twierdzi, że tamta część podwórka jest jej i się nie zgadza. Osoba ta wezwała Policję, że się na to nie zgadza. Policjanci stwierdzili, że mam prawo pilnować części swojego dobytku i że kamera może zostać. Dziś ponownie usłyszałem, że ta osoba wybiera się na komisariat w tej samej sprawie, więc zobaczymy. Osoba ta wylewa nieczystości (szambo) na działkę pod moją nieobecność oraz naubliżała mi wczoraj. Myślę nad dwiema kolejnymi kamerami z tyłu działki( furtki na podwórko od strony lasu), gdyż z tej mało widać, szczególnie po zmroku. Czy mogę to zrobić, czy będzie to zbyt wielkie naciskanie na prywatność tej drugiej osoby? Proszę Was o pomoc i doradztwo.
Póki monitorujesz swój teren to nie ma mowy o naruszaniu cudzej prywatności. Jeśli ktoś się jednak tak czuje to ma prawo dochodzić swoich racji przed sądem, ale trudno powiedzieć co sąd uzna.

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

prawa pracownika a zwolnienie z pracy
Człowiek, dobra robota, a tu bum! Przychodzi szef i mówi, że mam wypłynąć. Coś tam gadał o redukcji etatów, ale między nami, chyba po prostu ma mnie na oku. Mam prawo wiedzieć, dlaczego ja, a nie Kowalski z biurka obok, co prawda niesamowicie sympatyczny koleś, ale jako pracownik...no cóż, lepiej przemilczę. To pierwsze. Druga sprawa, mówi coś o odprawie, że mi przysługuje. I tutaj pytanie do was. Jak to jest z tymi odprawami? Jakie są zasady?...
Reklama
Witam. Mam produkt z rysunkami zwariowanych melodii. Czy w reklamie mogę użyć nazwy diabła tasmańskiego albo zwariowane melodie?...
Podwójne pobranie pieniędzy.
W piątek płaciłam za paliwo na stacji benzynowej. 160 zł gotówka i 130 zl blikiem. Pierwsza transakcja blik na terminalu odrzucona - dostałam kopie, ale pieniądze zostały pobrane z konta. Pan mi się pytał czy mogę zapłacić karta, powiedziałam, ze nie posiadam. Zapłaciłam na drugim terminalu tez blikiem i płatność przeszła. Mam jutro dzwonić na stacje jednak blik nie został zwrócony. Czy ktoś miał podobna sytuacje? Bank zrzuca na stacje, stacja ...
Jak wycofać zawiadomienie na policji.
Witam, złożyłam zawiadomienie na policji z art. 157kk na swojego męża. W tej chwili nie mieszkamy razem, ale bardzo się stara to naprawić, wiem, że zgłosił się na terapię. W jaki sposób mogę wycofać/zatrzymać postępowanie żeby nie ponosił konsekwencji swojego zachowania? Nie miałam również świadomości, że będzie z automatu założona niebieska karta, która tak naprawdę w żaden sposób nie ułatwia mi życia bo nawet nie są w stanie przyspieszyć konsu...

Wyszukiwarka