Założenie kamer na posesji.

Dzień dobry. Sprawa dość skomplikowana. W posesji na której mieszkam stoją dwa domy i niestety ja i moja rodzina jesteśmy skonfliktowani z mieszkańcami domu w podwórku. Wcześniej były wyzwiska i prowokacyjne zachowania z ich strony pod moim adresem które mam nagrane. Wyjmowałem telefon i nagrywałem gdy byli w pobliżu ponieważ wcześniej mi się odgrażali, że ,,mnie zniszczą'' i się obawiałem . Teraz boję się, że posądzą mnie o naruszanie prywatności lub nękanie. Czy mogę wystąpić do Sądu z pismem o pozwolenie na zamontowanie kamer na posesji? (Należy ona do mnie jak i do nich). Co mogę w takiej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc.
anonim cytuj
24-08-2023
Nie potrzebujesz zgody sądu na montaż monitoringu. Nagrywanie gróźb telefonem jest także legalne i nie jest ani naruszaniem prywatności ani nękaniem.

anonim cytuj
24-08-2023
Nie potrzebujesz zgody sądu na montaż monitoringu. Nagrywanie gróźb telefonem jest także legalne i nie jest ani naruszaniem prywatności ani nękaniem.

Zdecydowałem się w końcu i zamontowałem jedną kamerę na elewacji mojego domu i skierowałem ją na tylną część podwórka na stronę gdzie mam drewno, samochody i garaże. Ustawiłem ją tak aby nie było widać zupełnie drugiego budynku na tej działce. Działka ta należy do kilku osób, niestety jedna osoba która mieszka w tym właśnie drugim domu twierdzi, że tamta część podwórka jest jej i się nie zgadza. Osoba ta wezwała Policję, że się na to nie zgadza. Policjanci stwierdzili, że mam prawo pilnować części swojego dobytku i że kamera może zostać. Dziś ponownie usłyszałem, że ta osoba wybiera się na komisariat w tej samej sprawie, więc zobaczymy. Osoba ta wylewa nieczystości (szambo) na działkę pod moją nieobecność oraz naubliżała mi wczoraj. Myślę nad dwiema kolejnymi kamerami z tyłu działki( furtki na podwórko od strony lasu), gdyż z tej mało widać, szczególnie po zmroku. Czy mogę to zrobić, czy będzie to zbyt wielkie naciskanie na prywatność tej drugiej osoby? Proszę Was o pomoc i doradztwo.
Póki monitorujesz swój teren to nie ma mowy o naruszaniu cudzej prywatności. Jeśli ktoś się jednak tak czuje to ma prawo dochodzić swoich racji przed sądem, ale trudno powiedzieć co sąd uzna.

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Jaka jest kara za niezarejestrowany samochód?
Samochód kupiony 10 lat temu. Opłacany, ale stoi na podwórku. Przez 10 lat niezarejestrowany. Jaka kara grozi za niezarejestrowany samochód przez tyle lat?...
Kaucja za rezerwacje mieszkania.
Dzień dobry, wpłaciłem jakiś czas mniej więcej 2 tygodnie temu kaucje rezerwacyjną połowę za mieszkanie. Niestety straciłem pracę przez co zadzwoniłem i powiedziałem, że niestety nie mogę podpisać umowy najmu mieszkania i proszę o zwrot kaucji, bo mam nie łatwą sytuację teraz. Kobiety z którą rozmawiała zaczęła się zasłaniać, że musi ogłoszenie ponownie wystawić i szukać kogoś i że nie chce mi zwrócić, a na pewno nie te kwotę. To jest duże miast...
Jak powinna wyglądać umowa darowizny?
Jak poprawnie, powinna być sporządzona umowa darowizny? Czy wartość przedmiotu, również musi być ujęta? Jak darczyńca, może zastrzec, że nie życzy sobie, aby darowana rzecz weszła do wspólności majątkowej. Ktoś, mógł by pomóc? ...
Pobyt w areszcie, a egzekucja komornicza.
We wrześniu ojcu dzieci zostały zasądzone alimenty, we wrześniu mi zapłacił ale w październiku już nie, kilka dni później został zatrzymany i obecnie przebywa w areszcie śledczym, w październiku złożone zostały papiery do komornika. Czy w czasie jego pobytu w areszcie jest możliwa egzekucja czy otrzymam jakieś pieniądze?...

Wyszukiwarka