Umowa wynajmu przez agencję a zabezpieczenie mieszkania.

Witam wszystkich serdecznie. Jestem niezorientowany całkowicie w tym temacie dlatego pytam. Brat z swoją żoną chcą wynająć mieszkanie przez agencję, tylko te biuro chcę np. żeby moja mama zaświadczyła im umową swojego mieszkania, że będą mogli mieszkać u nas niby takie zabezpieczenie teraz chcą. I pytanie gdyby im coś nie wyszło mogą prawnie przyjść mieszkać do mamy i do czasu znalezienia innego lokalu u niej mieszkać. Pozdrawiam.
anonim cytuj
24-08-2023
To się nazywa najem okazjonalny i tak - do takiego trzeba dołączyć stosowne oświadczenia, zgodnie z art. 19a Ustawy o ochronie praw lokatorów:
1)oświadczenie najemcy w formie aktu notarialnego, w którym najemca poddał się egzekucji i zobowiązał się do opróżnienia i wydania lokalu używanego na podstawie umowy najmu okazjonalnego lokalu w terminie wskazanym w żądaniu, o którym mowa w art. 19d żądanie opróżnienia lokalu ust. 2;
2)wskazanie przez najemcę innego lokalu, w którym będzie mógł zamieszkać w przypadku wykonania egzekucji obowiązku opróżnienia lokalu;
3)oświadczenie właściciela lokalu lub osoby posiadającej tytuł prawny do lokalu, o którym mowa w pkt 2 lub ust. 3, o wyrażeniu zgody na zamieszkanie najemcy i osób z nim zamieszkujących w lokalu wskazanym w oświadczeniu; na żądanie wynajmującego załącza się oświadczenie z podpisem notarialnie poświadczonym.

anonim cytuj
24-08-2023
To się nazywa najem okazjonalny i tak - do takiego trzeba dołączyć stosowne oświadczenia, zgodnie z art. 19a Ustawy o ochronie praw lokatorów:
1)oświadczenie najemcy w formie aktu notarialnego, w którym najemca poddał się egzekucji i zobowiązał się do opróżnienia i wydania lokalu używanego na podstawie umowy najmu okazjonalnego lokalu w terminie wskazanym w żądaniu, o którym mowa w art. 19d żądanie opróżnienia lokalu ust. 2;
2)wskazanie przez najemcę innego lokalu, w którym będzie mógł zamieszkać w przypadku wykonania egzekucji obowiązku opróżnienia lokalu;
3)oświadczenie właściciela lokalu lub osoby posiadającej tytuł prawny do lokalu, o którym mowa w pkt 2 lub ust. 3, o wyrażeniu zgody na zamieszkanie najemcy i osób z nim zamieszkujących w lokalu wskazanym w oświadczeniu; na żądanie wynajmującego załącza się oświadczenie z podpisem notarialnie poświadczonym.

To czyli po mojemu mam rozumieć swoim językiem że gdy np opuszczą lokal np z jakiejś przyczyny to prawnie mogą przyjść do nas mieszkać, nawet gdy tego byśmy np nie chcieli ze względu na mały metraż mieszkania i choroby rodziców. Pozdrawiam.

anonim cytuj
24-08-2023
To czyli po mojemu mam rozumieć swoim językiem że gdy np opuszczą lokal np z jakiejś przyczyny to prawnie mogą przyjść do nas mieszkać, nawet gdy tego byśmy np nie chcieli ze względu na mały metraż mieszkania i choroby rodziców. Pozdrawiam.

Gdyby byli eksmitowani z tamtego lokalu to komornik eksmitowałby ich właśnie do tego mieszkania. Jeśli dobrowolnie opuszczą tamten lokal to nie jest jednoznaczne z prawem do zamieszkania w tym wskazanym w oświadczeniu.

anonim cytuj
24-08-2023

Sugerowane Tematy

Pełnomocnictwo pocztowe.
Przebywam za granicą do końca marca, a na moje nazwisko nieoczekiwanie przyszło awizo z sądu. Sprawa dotyczy zapewne zmian w księdze wieczystej nieruchomości. Mam ustanowionego pełnomocnika do załatwiania formalności związanych z tą nieruchomością. Na kopercie jest tylko sygnatura sprawy, która jest mi nieznana. Pełnomocnik nie ma pełnomocnictwa pocztowego. Co zrobić w tej sytuacji, jak odebrać polecony z sądu?...
Dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Jak się liczy te umowy one się sumują?
Pracowałam od 2017 r. do 2020 r. na czas nieokreślony Potem zwolniłam się i po 3 miesiącach znów wróciłam do tej samej firmy czyli od 2020 do 2022 r. bo teraz dostałam wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Nie powinnam mieć miesiąc? Jak się liczy te umowy one się sumują?...
Wniosek o podwyższenie alimentów.
Witam, 1.wniosek o podwyższenie alimentów napisałam i złożyłam samodzielnie. 2. jest już odp. powanego, którą uzyskałam z czytelni. Sąd nie podjął jeszcze kroków w naszej sprawie. 3. pozwany ma pełnomocnika, w odpowiedzi kłamstwa, oczernianie mojej osoby i twierdzenia, że żyję w dostatku, mam wątpliwości co do zarobków, które są podane w odpowiedzi. Nie wspomnę już o podważanie moich kosztów, które na prawdę uczciwie policzyłam. moje pytanie:...
Konsekwencje niezgłoszenia pożyczki do US.
Dzień dobry. Rok temu pożyczyliśmy z mężem sporą kwotę pieniędzy pewnej bliskiej osobie (z mojej rodziny). W tej pożyczce chodziło o spłacenie długu komorniczego, dlatego ta kwota nie została przekazana "do rąk" tej osoby - zrobiliśmy przelew bezpośrednio na konto komornika, w tytule był nr sprawy komorniczej. Do rzeczy: teraz ta osoba chce nam oddać nasze pieniądze (na razie połowę kwoty) i jak się okazało, nie zgłosiła tej pożyczk...

Wyszukiwarka