Zrzeknięcie się nieswojego mieszkania.

Witam, zacznę od tego, że mieszkałem ( nie będąc tam nigdy zameldowany) z niepełnosprawnym ojcem, ponieważ się nim opiekowałem. Ojciec zmarł, ja zrzekłem się spadku a teraz dostaje telefony z gminy żeby się zrzec mieszkania po ojcu ( nie przebywam w tym mieszkaniu i zaznaczę jeszcze raz że nigdy nie byłem tam zameldowany). Gmina mówi, że dług mi rośnie. Jakim sposobem? Czy to legalne ze strony gminy? Mieszkanie było socjalne i nie było własnością mojego ojca.
anonim cytuj
23-08-2023
Poinformuj gminę, że odrzuciłeś spadek po ojcu. Niech szukają innych spadkobierców.

anonim cytuj
23-08-2023
A nie chodzi przypadkiem o fakt, iż wszedł pan w prawo najmu po zmarłym ojcu (w trybie art. 691 kc) i z tego tytułu narasta ów dług?Telefony z gminy wzywające do "zrzeczenia sie" mieszkania zdają się właśnie na taką ewentualność wskazywać.
Lub też dotyczy to zobowiązań, które powstały w momencie kiedy pan jeszcze tam zamieszkiwał, za które odpowiadał pan solidarnie ze zmarłym ojcem (art.688[1] kc).
Bo jeśli to któryś z powyższych wariantów odrzucenie spadku jest bez znaczenia gdyż są to pana zobowiązania, a nie zmarłego ojca.
Kiedy pan zaprzestał tam zamieszkiwać?
Poinformował pan o tym fakcie gminę?

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Ojciec dziecka nie płaci alimentów.
Mam problem z byłym mężem, który ciągle się miga od płacenia alimentów. Komornik jest, złożyłam wniosek o egzekucje z ruchomości. (I nic nie dało). Byłam na policji zgłosić sprawę, ale nie było pełnych 3 miesięcy w nie płaceniu. Bo cwaniak płaci tak co ileś czasu. Ostatnio była wpłata ok. 200 zł a zasadzone alimenty to 600. Zadłużenie ok. 10 tys. Ręce mi opadają, bo nie mam pojęcia co zrobić. Założył swoja działalność i ukrywa dochody....
Ojciec dziecka nie ma sądownie ustalonych widzeń z dzieckiem.
Chciałbym się dowiedzieć czy, jeśli ojciec dziecka nie ma sądownie ustalonych widzeń z dzieckiem to czy muszę je wydawać ojcu wtedy kiedy on chce i na tak długo jak on chce. Dziecko ma 6 msc dziecko jest karmione piersią. Rzadko kiedy jest "na" butelce. Jak dostaje 500+ to czy tata dziecka może nimi zarządzać? Wpływy są na moje konto. Ale on stwierdził że skoro msc. mniej więcej wychodzi 500 zł na potrzeby małego to 500plus powinna...
Firma ubezpieczeniowa nie wypłaciła im pieniędzy, chcą żeby im podpisać aneks do umowy sprzed 4 lat. Co robić
Cześć proszę o podpowiedź, co zrobić w tej sytuacji.Cztery lata ,temu miałam wypadek samochodowy ,korzystałam wtedy z pomocy jednej z firm która zapewniła mi lawetę oraz auto zastępcze.Auto zdałam ,oddałam kluczyki , podpisaliśmy dokumenty, i rozstaliśmy się w zgodzie Jakie było moje zdziwienie ,gdy dziś dzwoni ,do mnie Pani z tej firmy twierdzą że muszę podpisać aneks do umowy tamtej sprzed czterech lat .Gdyż sprawa jest w sądzie ,bo firma ubezp...
Czy alimenty mogę płacić w gotówce?
Mam do was następujące pytanie. Czy istnieje jakaś przeszkoda żebym płacił bezpiecznie dla siebie alimenty na dziecko w gotówce ? Chodzi o to że nie jestem fanem pieniądza bezgotówkowego z różnych powodów i dlatego nie chcę wspierać tej patologii (no bo jeżeli rząd wie o każdej mojej transakcji to nie czuję się komfortowo) a dzięki gotówce jestem w 100% anonimowy. Zatem czy istnieje opcja żebym płacił alimenty w gotówce oczywiście tak żeby moja ż...

Wyszukiwarka