Czy muszę płacić/utrzymywać ojca?

Witam. Czy muszę płacić/utrzymywać ojca?
Moi rodzice rozwiedli się ok. 15 lat temu przez rok ojciec opłacał alimenty na mnie i na rodzeństwo. Potem zaprzestał alimenty były pobierane z funduszu przez mamę. W między czasie pracował trochę tu trochę tam, też za granicą i nie powiem gdy wracał robił prezenty. Mama alimentów od niego nie odbierała były wysłane pocztą na adres, ale mama ich nie odbierała bo czasem je wysłał potem parę miesięcy nic. Wolała zostać przy funduszu. Przez co ojciec siedział też w wiezieniu. Też nie biorąc już alimentów ojciec kupił mi no. Laptopa z 2 lata temu na święta i dołożył do kaucji na mieszkanie. Czy teraz muszę go utrzymać bądź mu płacić? Dodam że ojciec niezbyt interesował się co u nas. Ostatnimi czasy ok 5 lat temu zaczął się trochę "niby" interesować i np. Mi dokładać np. Do kaucji mieszkania.
anonim cytuj
29-11-2022
Istnieje obowiązek wzajemnego pomocy materialnej między bliskimi krewnymi. W szczególności, dzieci mają obowiązek utrzymania swoich rodziców, jeśli ci nie są w stanie sami się utrzymać z powodu wieku, stanu zdrowia, czy innych okoliczności. W praktyce jednak takie przypadki są rzadkie, a sądy zwykle próbują ustalić, czy rzeczywiście istnieje potrzeba wsparcia finansowego.

Jeśli chodzi o Twoją sytuację, wydaje się, że Twoje zobowiązania wobec ojca mogą zależeć od tego, czy rzeczywiście potrzebuje on Twojej pomocy materialnej. Warto też zauważyć, że ewentualne zobowiązania mogą być rozłożone na rodzeństwo, jeśli mają wystarczające środki do życia.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Śmierć dłużnika - co dalej z egzekucją?
Dowiedziałem się, że mój dłużnik zmarł. Ostatnia egzekucja komornicza była bezskuteczna ok. 2 lata temu. Oprócz mnie miał jeszcze długi u innych osób. Dłużnik miał intercyzę z żoną i nie był ściągalny. Miał dwoje dzieci pełnoletnich. Nie wiem czy zostawił testament, czy dzieci były świadome długów ojca. Czy mogę coś w tej sprawie nadal zrobić aby odzyskać swoje pieniądze?...
Rozbieżność w powierzchni działki w KW oraz w Ewidencji.
Mam taki problem. W 2002 zakupiłem działkę o powierzchni 0.0301ha wraz z domem o powierzchni około 160m2. Taka powierzchnia działki widnieje KW, akcie notarialnym oraz w wypisie z rejestru gruntów z 2002 będącym załącznikiem do aktu notarialnego. W akcie notarialnym, KW oraz wypisie jest również informacja o tym, że jest to działka zabudowana itd. Powiedzmy, że ta moja działa ma numer ewidencyjny 100/2. Sąsiednią działką jest działka 100/1. Jes...
Nie otrzymałem listownie orzeczenia/wyroku, a bezpośrednio wezwanie do zapłaty.
W kwietniu miałem sprawę w sądzie w związku z mandatem drogowym. W sumie trzy sprawy, jednak na dwóch ostatnich nie pojawiłem się, gdyż obecność była nieobowiązkowa. Nie otrzymałem listownie orzeczenia/wyroku w tej sprawie, za to dziś wezwanie do zapłaty grzywny. Jestem w szoku. Wypadało by chyba udać się do tamtejszego sądu i zapytać ... Obowiązują tu jakieś terminy na wniesienie ... w zasadzie nie wiem co wnosić i gdzie, mam w ręku wezwani...
Złożyłem zawiadomienie o przestępstwie z art. 161 2kk, prokurator wydał postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia.
Dzień dobry, złożyłem zawiadomienie o przestępstwie z art. 161 2kk, prokurator wydał postanowienie o odmowie wszczęcia dochodzenia, napisałem zażalenie do prokuratury i sąd na posiedzeniu podtrzymuje decyzję prokuratora, a ja jestem pewien że osoba wiedziała o tym że jest na coś chora ale mi o tym nie powiedziała, co w tej sytuacji powinienem zrobić? pozdrawiam...

Wyszukiwarka