Czy muszę płacić/utrzymywać ojca?

Witam. Czy muszę płacić/utrzymywać ojca?
Moi rodzice rozwiedli się ok. 15 lat temu przez rok ojciec opłacał alimenty na mnie i na rodzeństwo. Potem zaprzestał alimenty były pobierane z funduszu przez mamę. W między czasie pracował trochę tu trochę tam, też za granicą i nie powiem gdy wracał robił prezenty. Mama alimentów od niego nie odbierała były wysłane pocztą na adres, ale mama ich nie odbierała bo czasem je wysłał potem parę miesięcy nic. Wolała zostać przy funduszu. Przez co ojciec siedział też w wiezieniu. Też nie biorąc już alimentów ojciec kupił mi no. Laptopa z 2 lata temu na święta i dołożył do kaucji na mieszkanie. Czy teraz muszę go utrzymać bądź mu płacić? Dodam że ojciec niezbyt interesował się co u nas. Ostatnimi czasy ok 5 lat temu zaczął się trochę "niby" interesować i np. Mi dokładać np. Do kaucji mieszkania.
anonim cytuj
29-11-2022
Istnieje obowiązek wzajemnego pomocy materialnej między bliskimi krewnymi. W szczególności, dzieci mają obowiązek utrzymania swoich rodziców, jeśli ci nie są w stanie sami się utrzymać z powodu wieku, stanu zdrowia, czy innych okoliczności. W praktyce jednak takie przypadki są rzadkie, a sądy zwykle próbują ustalić, czy rzeczywiście istnieje potrzeba wsparcia finansowego.

Jeśli chodzi o Twoją sytuację, wydaje się, że Twoje zobowiązania wobec ojca mogą zależeć od tego, czy rzeczywiście potrzebuje on Twojej pomocy materialnej. Warto też zauważyć, że ewentualne zobowiązania mogą być rozłożone na rodzeństwo, jeśli mają wystarczające środki do życia.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

czy mozna mieć 2 obywatelstwa?
Witam, mam pytanie odnośnie obywatelstwa dla córki, mama jest francuska, wiec aktualnie posiada paszport francuski, urodziła sie w UK wiec przysługuje jej również obywatelstwo angielskie, z tego co nam tłumaczono to wystarczy wypełnić dokument i wyslac a paszport przyjdzie do domu pocztą, jednak obawiam sie ze nie dostanie wtedy obywatelstwa polskiego ponieważ ktos mi mówił ze mozna posiadac tylko dwa obywatelstwa... Czy jest sens robić wogole po...
Czas pracy a dojazd do klienta
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące wliczenia dojazdu do klienta w ramach czasu pracy. Mieszkam w Poznaniu a na mojej umowie o pracę miejscem wykonywania pracy jest "Cała Polska". Czas pracy - 8 godzin dziennie. Firma zajmuje się obsługą i serwisem systemów bezpieczeństwa. Codziennie wraz z resztą kadry spotykamy się na jednym z obiektów, na których mamy stały kontrakt, gdzie wyznaczono nam magazyn oraz pomieszczenie socjalne (nie jest t...
Podatek od nieruchomości.
Hej, bardzo proszę o poradę. 8 lat temu wyjechałam na studia do Łodzi i dostałam od dziadków darowiznę na zakup kawalerki w bloku. Przy podpisaniu aktu notarialnego nie zostałam poinformowana o konieczności zgłoszenia się z tym do Urzędu Miasta, a niestety jako nieogarnięta 19-latka nie byłam świadoma że mam taki obowiązek. 2 tygodnie temu z mężem kupiliśmy działkę, notariusz powiadomił nas że mamy 14 dni na zgłoszenie tego w urzędzie gminy. G...
Jak uchronić się przed kradzieżą tożsamości?
Witam, mam takie nietypowe pytanie. Jak uchronić się przed kradzieżą tożsamości? Mój brat jest do mnie bardzo podobny (tylko nieco grubszy.) I sytuacja wygląda tak, że już od jakiegoś dłuższego czasu wiem, że zadłuża siebie jak tylko może. Wiem na pewno, że ma kredyt na 50 tysięcy, ale podejrzewam, że jest tego dużo więcej. Ostatnio na wspólnej rodzinnej poczcie zauważyłem tak samo, ze przychodzą same emaile od jakiś pożyczkodawców gdzie padają k...

Wyszukiwarka