Czy muszę płacić/utrzymywać ojca?

Witam. Czy muszę płacić/utrzymywać ojca?
Moi rodzice rozwiedli się ok. 15 lat temu przez rok ojciec opłacał alimenty na mnie i na rodzeństwo. Potem zaprzestał alimenty były pobierane z funduszu przez mamę. W między czasie pracował trochę tu trochę tam, też za granicą i nie powiem gdy wracał robił prezenty. Mama alimentów od niego nie odbierała były wysłane pocztą na adres, ale mama ich nie odbierała bo czasem je wysłał potem parę miesięcy nic. Wolała zostać przy funduszu. Przez co ojciec siedział też w wiezieniu. Też nie biorąc już alimentów ojciec kupił mi no. Laptopa z 2 lata temu na święta i dołożył do kaucji na mieszkanie. Czy teraz muszę go utrzymać bądź mu płacić? Dodam że ojciec niezbyt interesował się co u nas. Ostatnimi czasy ok 5 lat temu zaczął się trochę "niby" interesować i np. Mi dokładać np. Do kaucji mieszkania.
anonim cytuj
29-11-2022
Istnieje obowiązek wzajemnego pomocy materialnej między bliskimi krewnymi. W szczególności, dzieci mają obowiązek utrzymania swoich rodziców, jeśli ci nie są w stanie sami się utrzymać z powodu wieku, stanu zdrowia, czy innych okoliczności. W praktyce jednak takie przypadki są rzadkie, a sądy zwykle próbują ustalić, czy rzeczywiście istnieje potrzeba wsparcia finansowego.

Jeśli chodzi o Twoją sytuację, wydaje się, że Twoje zobowiązania wobec ojca mogą zależeć od tego, czy rzeczywiście potrzebuje on Twojej pomocy materialnej. Warto też zauważyć, że ewentualne zobowiązania mogą być rozłożone na rodzeństwo, jeśli mają wystarczające środki do życia.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy najmu
Witam, wynajmuje mieszkanie lecz znalazłem coś innego i chciałbym wypowiedzieć umowę. Jest taki problem, że są wydrukowane dwa egzemplarze umowy , na mojej wersji jest miesięczny okres wypowiedzenia, a na swojej właścicielka mieszkania przekreslila długopisem i dopisała 2 miesiące. Nie pamiętam czy postawilem przy tym parafke czy nie, ale czy nie powinno być na obu wersjach tak samo? Jest zapisek ,,Zmiana umowy wymaga formy pisemnej pod rygorem ...
Wypłata art 18?
Dzień dobry razem z 4ma kolegami z pracy zaczęliśmy prace u tego samego pracodawcy jestesmy zatrudnieni na stanowisku młodszy specjalista od dwóch lat na umowę na czas nieokreślony, razem z kolegami zarabiamy równo lecz mniej niż starsi specjaliści którzy wykonują tą same prace te same obowiązki lub mniej oraz maja mniejsze często uprawnienia ale pracują we firmie dłużej, a dostają wieksza wypłatę czy to nie podchodzi pod art 18 kodeksu pracy? Do...
Wniosek do sądu o zaprzeczenie ojcostwa.
Witam piszę w imieniu kolegi ma taką sytuację. Moja była kobieta, z którą mam córkę urodziła ją przedwcześnie i mała leżała w szpitalu 3 miesiące, po wypisaniu dziecka do domu po kilku dniach od tak zabrała dziecko i mnie zostawiła. Nie nadała dziecku mojego nazwiska mimo że w akcie urodzenia małej jestem ojcem. Od paru dni dzwonią do mnie różne osoby z numerów prywatnych i mówią, że mała nie jest moim biologicznym dzieckiem, nie chcą nawet poda...
Przestępstwo internetowe
Witam! Sprawa wyglada tak, ze rok temu złożyłam zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa internetowego. Zostałam oszukana na 500zl. Płaciłam pobraniowo przy kurierze problem w tym ze nie pozwolił mi otworzyć paczki i dlatego skończyło się to tak jak się skończyło. Tego samego dnia zgłosiłam oszustwo na komisariacie i pieniądze zostały zatrzymane na poczcie do czasu rozwiązania sprawy. Po roku dostałam informacje o zakończeniu śledztwa a raczej j...

Wyszukiwarka