Czy muszę płacić/utrzymywać ojca?

Witam. Czy muszę płacić/utrzymywać ojca?
Moi rodzice rozwiedli się ok. 15 lat temu przez rok ojciec opłacał alimenty na mnie i na rodzeństwo. Potem zaprzestał alimenty były pobierane z funduszu przez mamę. W między czasie pracował trochę tu trochę tam, też za granicą i nie powiem gdy wracał robił prezenty. Mama alimentów od niego nie odbierała były wysłane pocztą na adres, ale mama ich nie odbierała bo czasem je wysłał potem parę miesięcy nic. Wolała zostać przy funduszu. Przez co ojciec siedział też w wiezieniu. Też nie biorąc już alimentów ojciec kupił mi no. Laptopa z 2 lata temu na święta i dołożył do kaucji na mieszkanie. Czy teraz muszę go utrzymać bądź mu płacić? Dodam że ojciec niezbyt interesował się co u nas. Ostatnimi czasy ok 5 lat temu zaczął się trochę "niby" interesować i np. Mi dokładać np. Do kaucji mieszkania.
anonim cytuj
29-11-2022
Istnieje obowiązek wzajemnego pomocy materialnej między bliskimi krewnymi. W szczególności, dzieci mają obowiązek utrzymania swoich rodziców, jeśli ci nie są w stanie sami się utrzymać z powodu wieku, stanu zdrowia, czy innych okoliczności. W praktyce jednak takie przypadki są rzadkie, a sądy zwykle próbują ustalić, czy rzeczywiście istnieje potrzeba wsparcia finansowego.

Jeśli chodzi o Twoją sytuację, wydaje się, że Twoje zobowiązania wobec ojca mogą zależeć od tego, czy rzeczywiście potrzebuje on Twojej pomocy materialnej. Warto też zauważyć, że ewentualne zobowiązania mogą być rozłożone na rodzeństwo, jeśli mają wystarczające środki do życia.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Sądowy nakaz spotkania z wnukiem.
Sprawa jest dość ciężka dla Nas i dla Naszego dziecka. Moi rodzice wytoczyli nam pismo sądowe o nakaz spotkania z wnukiem. Od kilku lat nie ma z nimi kontaktu. Jestem w terapii z racji problemów które zapoczątkowały się już w życiu dziecka, rodzice znęcali się nade mną i rodzeństwem. Przemoc fizyczna i psychiczna była na początku dziennym. To strasznie toksyczni ludzie, wszystkie swoje niepowodzenia zwalali na nas, i obarczali nas wina za wszys...
Sąd stwierdził że dostarczenie świadków leży po stronie stron
Sąd ma przesłuchać świadków obu stron. Sąd stwierdził że dostarczenie świadków leży po stronie stron i sąd nie będzie im nakazywał stawiennictwa tylko strony mają zadbać oto aby świadkowie byli. . Adwokat jednej ze stron wysłał nakaz stawienia się na rozprawę w charakterze świadka do kilku osób, strasząc sądem i konsekwencjami. Czy takie działanie jest legalne?...
Darowizna od babci.
Babcia chce mi zrobić darowiznę pieniężną. Wiem, że kwota 36tys jest wolna od podatku i nie muszę tego zgłaszać do US. Jak to zrobić aby wszystko było zgodnie z prawem... Jeśli babcia jest osobą nie chodząca i nie wychodzi z domu. Ja dostanę tą kwotę do ręki ale nie chcę tych pieniędzy trzymać w domu tylko chcę je wpłacić na swoje konto. I tu jest pytanie... Czy jak sama sobie wpłacę tą kwotę i nadam tytuł "darowizna od babci" będzie w ...
57statystyka-publiczna
Za przekazanie danych statystycznych niezgodnych ze stanem faktycznym grożą nawet dwa lata pozbawienia wolności – mówił prof. Robert Suwaj z Politechniki Warszawskiej, adwokat w kancelarii Suwaj, Zachariasz Legal. – Rodzi to pytanie o to, czym taki stan faktyczny właściwie jest, oraz jak to będzie weryfikowane. Mam też wątpliwości, czy tak surowa sankcja jest w tym przypadku adekwatna do wagi czynu – podkreślał. Za przypadek mniejszej wagi przep...

Wyszukiwarka