Czy muszę płacić/utrzymywać ojca?

Witam. Czy muszę płacić/utrzymywać ojca?
Moi rodzice rozwiedli się ok. 15 lat temu przez rok ojciec opłacał alimenty na mnie i na rodzeństwo. Potem zaprzestał alimenty były pobierane z funduszu przez mamę. W między czasie pracował trochę tu trochę tam, też za granicą i nie powiem gdy wracał robił prezenty. Mama alimentów od niego nie odbierała były wysłane pocztą na adres, ale mama ich nie odbierała bo czasem je wysłał potem parę miesięcy nic. Wolała zostać przy funduszu. Przez co ojciec siedział też w wiezieniu. Też nie biorąc już alimentów ojciec kupił mi no. Laptopa z 2 lata temu na święta i dołożył do kaucji na mieszkanie. Czy teraz muszę go utrzymać bądź mu płacić? Dodam że ojciec niezbyt interesował się co u nas. Ostatnimi czasy ok 5 lat temu zaczął się trochę "niby" interesować i np. Mi dokładać np. Do kaucji mieszkania.
anonim cytuj
29-11-2022
Istnieje obowiązek wzajemnego pomocy materialnej między bliskimi krewnymi. W szczególności, dzieci mają obowiązek utrzymania swoich rodziców, jeśli ci nie są w stanie sami się utrzymać z powodu wieku, stanu zdrowia, czy innych okoliczności. W praktyce jednak takie przypadki są rzadkie, a sądy zwykle próbują ustalić, czy rzeczywiście istnieje potrzeba wsparcia finansowego.

Jeśli chodzi o Twoją sytuację, wydaje się, że Twoje zobowiązania wobec ojca mogą zależeć od tego, czy rzeczywiście potrzebuje on Twojej pomocy materialnej. Warto też zauważyć, że ewentualne zobowiązania mogą być rozłożone na rodzeństwo, jeśli mają wystarczające środki do życia.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

przewóz zwierząt domowych w autobusie
Witam, mam pytanie co zrobić w sytuacji jeżeli kierowca nie będzie chciał mnie wpuścić do autobusu mimo, że spełniam regulamin? Ostatnio właśnie kierowca mi zagroził, że nie wpuści mnie do autobusu, bo w regulaminie jest "małe zwierzę domowe". Napisane jest jak byk "zwierzę domowe" które jest zabezpieczone i jedzie na kolanach może być w autobusie. Oczywiście on uznał, że mój pies z którym jechałam nie jest zwierzęciem domowy...
Ograniczenie praw rodzicielskich.
Matka ma ograniczone prawa czasowo. Dziecko umieszczone zostało w pieczy zastępczej (dziadkowie)ojciec niedawno zmarł -matka leczona psychicznie (plus podejrzenia znęcania się nad dzieckiem) Z tego co się orientuję nie należy się w tym przypadku 500 Plus bo dziecko nie mieszka z matką bo tak jak pisałam wyżej przebywa sądownie u dziadków. Matka nadal pobiera 500 na to dziecko i ani myśli zgłosić tego faktu a już na horyzoncie widać nowego ,nowo ...
Rozmieniarka na myjni automatycznej po wrzuceniu banknotu 100 zł nie rozmieniła ani złotówki, co zrobić??
Rozmieniarka na myjni automatycznej po wrzuceniu banknotu 100zl nie rozmienila ani złotówki, ale pochłonęła bezpowrotnie banknot. Infolinia milczy, co zrobić aby odzyskać 100zl?...
Niechciani lokatorzy
Dzień dobry. Nie wiem za bardzo co zrobić w sytuacji w jakiej znalazła się moja rodzina i pisze w prośba do osób, które znają się na tym temacie o pomoc. Moja babcia ma 80 lat, przez większość życia wychowywała mojego kuzyna, mieszkał u niej ponad 30 lat. Jego matka nie interesowała sie nim za bardzo. Dodam, ze w tym samym bloku, w którym mieszka babcia z kuzynem, piętro niżej mieszka jego druga babcia, matka jego ojca, która nie uznaje go za swo...

Wyszukiwarka