Wypowiedzenie notarialnej umowy użyczenia samochodu.

Dzień dobry, w jaki sposób można wypowiedzieć poświadczoną notarialnie umowę użyczenia samochodu? Czy wystarczy zwykłe (nienotarialne) wypowiedzenie umowy?
Umowa zawarta jest na czas nieokreślony i nie ma określonego sposoby wypowiedzenia. Pojawia się jedynie informacja o zastosowaniu się do kodeksu cywilnego w przypadku regulacji kwestii nieujętych w umowie.
anonim cytuj
23-08-2023
Pojawia się jedynie informacja o zastosowaniu się do kodeksu cywilnego w przypadku regulacji kwestii nieujętych w umowie.

To prosze sobie przeczytać art 77 kc - on reguluje kwestię zgodności formy zawarcia i rozwiązania umowy a paragraf 3 stanowi:
Jeżeli umowa została zawarta w innej formie szczególnej, jej rozwiązanie za zgodą obu stron wymaga zachowania takiej formy, jaką ustawa lub strony przewidziały w celu jej zawarcia; natomiast odstąpienie od umowy albo jej wypowiedzenie powinno być stwierdzone pismem.

anonim cytuj
23-08-2023
To prosze sobie przeczytać art 77 kc - on reguluje kwestię zgodności formy zawarcia i rozwiązania umowy a paragraf 3 stanowi:
Jeżeli umowa została zawarta w innej formie szczególnej, jej rozwiązanie za zgodą obu stron wymaga zachowania takiej formy, jaką ustawa lub strony przewidziały w celu jej zawarcia; natomiast odstąpienie od umowy albo jej wypowiedzenie powinno być stwierdzone pismem.

Dziękuję - z tego, jak rozumiem należy wnioskować, że wypowiedzenie umowy również powinno zostać w formie notarialnej?

anonim cytuj
23-08-2023
wypowiedzenie umowy również powinno zostać w formie notarialnej?

Nie, oznacza, że wypowiedzenie powinno być stwierdzone co najmniej pismem. Nie oznacza to, że forma aktu notarialnego jest obligatoryjna.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy była żona może mieć jakiekolwiek prawa do tego mieszkania?
Trzy lata po rozwodzie. Bez podziału majątku. Chcę kupić mieszkanie z oszczędności, które zacząłem zbierać jeszcze przed rozwodem. Czy była żona może mieć jakiekolwiek prawa do tego mieszkania?...
Tato kupił auto od handlarza, okazało się, że auto ma usterkę o której nie został poinformowany. Jak to wygląda z punktu prawnego?
Tato kupił auto od handlarza (który na swoją firmę sprowadza auta z fakturą) okazało się, że auto ma usterkę , cieknący olej z wału korbowego i koszt naprawy to ponad 1000 zł. Sprzedający nas o tym nie poinformował, że jest usterka silnika. Jak to wygląda z punktu prawnego ? Auto aktualnie stoi u mechanika i czekamy na informacje zwrotną od handlarza jaki jest jego kolejny krok. Z góry dziękuję za odpowiedzi...
Czy darowizna od rodziców jest zwolniona z podatku?
Dzień dobry. Chciałbym kupić działkę budowlaną. Koszt to 150k. Problem jest taki, że mam tylko 50k Chciałbym wziąć kredyt na 50k i od rodziców dostałbym kolejne 50k. Jak to wygląda od strony prawnej ? Czy 50k, które dostałbym od rodziców od tak sobie, mogę dostać ? Czy trzeba płacić jakieś wzbogacenie ? A może trzeba oficjalnie gdzieś takie coś zgłaszać czy coś ? Czy po prostu mogą mi dać bez problemu od tak sobie ? Nie chce by skarbówka i i...
Braki formalne pisma procesowego.
Strona zastępowana przez adwokata złożyła osobiście pismo do sądu w jednym egzemplarzu. Sąd stwierdził braki formalne polegające na braku odpisów pisma dla wszystkich uczestników. Do kogo sąd powinien skierować pismo o usunięciu braków formalnych? Czy bezpośrednio do strony czy do jej adwokata?...

Wyszukiwarka