Wypowiedzenie notarialnej umowy użyczenia samochodu.

Dzień dobry, w jaki sposób można wypowiedzieć poświadczoną notarialnie umowę użyczenia samochodu? Czy wystarczy zwykłe (nienotarialne) wypowiedzenie umowy?
Umowa zawarta jest na czas nieokreślony i nie ma określonego sposoby wypowiedzenia. Pojawia się jedynie informacja o zastosowaniu się do kodeksu cywilnego w przypadku regulacji kwestii nieujętych w umowie.
anonim cytuj
23-08-2023
Pojawia się jedynie informacja o zastosowaniu się do kodeksu cywilnego w przypadku regulacji kwestii nieujętych w umowie.

To prosze sobie przeczytać art 77 kc - on reguluje kwestię zgodności formy zawarcia i rozwiązania umowy a paragraf 3 stanowi:
Jeżeli umowa została zawarta w innej formie szczególnej, jej rozwiązanie za zgodą obu stron wymaga zachowania takiej formy, jaką ustawa lub strony przewidziały w celu jej zawarcia; natomiast odstąpienie od umowy albo jej wypowiedzenie powinno być stwierdzone pismem.

anonim cytuj
23-08-2023
To prosze sobie przeczytać art 77 kc - on reguluje kwestię zgodności formy zawarcia i rozwiązania umowy a paragraf 3 stanowi:
Jeżeli umowa została zawarta w innej formie szczególnej, jej rozwiązanie za zgodą obu stron wymaga zachowania takiej formy, jaką ustawa lub strony przewidziały w celu jej zawarcia; natomiast odstąpienie od umowy albo jej wypowiedzenie powinno być stwierdzone pismem.

Dziękuję - z tego, jak rozumiem należy wnioskować, że wypowiedzenie umowy również powinno zostać w formie notarialnej?

anonim cytuj
23-08-2023
wypowiedzenie umowy również powinno zostać w formie notarialnej?

Nie, oznacza, że wypowiedzenie powinno być stwierdzone co najmniej pismem. Nie oznacza to, że forma aktu notarialnego jest obligatoryjna.

anonim cytuj
23-08-2023

Sugerowane Tematy

Poinformowałam pracodawcę że podjęłam leczenie. Czy kadrowa ma prawo dzwonić do kliniki w celu pozyskania informacji?
Dzień dobry, drugi tydzień przebywam na oddziale dziennym w klinice psychiatrycznej. Poinformowałam pracodawcę o tym zanim podjęłam leczenie. W takiej sytuacji psychiatra wystawia zwolnienie wsteczne Po dwóch tygodniach uczęszczania na terapie. Moje pytanie brzmi czy kadrowa ma prawo dzwonić do kliniki w celu pozyskania informacji na mój temat i mojego zwolnienia? Nie informowałam jej o moim leczeniu bezpośrednio. Powiedziałam tylko dyrekcji i ko...
PIP - roszczenia pracownicze - przedawnienie.
Jak wynika z mojej ubogiej wiedzy , roszczenia pracownicze , konkretnie -zaległe składniki wynagrodzenia ( nadgodziny dobowe , nocne, dodatki nocne itd . przedawniają się z upływem 3 lat od chwili ich powstania - czyli od dnia w którym pracodawca powinien je wypłacić zgodnie z kodeksem pracy czy też obowiązującym w firmie regulaminem pracy . Dla mnie zrozumiałym jest ,że jeśli pracodawca w wyniku przeprowadzonych z nim rozmów dotyczących zaległy...
Naruszenie tajemnicy korespondencji.
Niedawno kupiliśmy mieszkanie. Parę dni temu w skrzynce pocztowej pojawił się list na obce nazwisko, ale adres nasz. Z ciekawości otworzyliśmy, bo to nie nazwisko poprzednich właścicieli, ani nawet w księdze wieczystej nie znaleźliśmy tego nazwiska. A tam ponaglenie do zapłaty pożyczki, zaciągniętej przez Internet, w dniu 19.12.2023, więc dopiero co, jak już tu mieszkaliśmy niecały miesiąc. Takiej osoby zupełnie nie znamy. Dziś kolejny list, odse...
Służebność drogi.
Sąsiad chce ode mnie służebność drogi a ja w zamian chce od niego kawałek jego działki która graniczy z moją działką. Jak uważacie, jak duży powinien to być kawałek? Równy całej drogi z której będziemy razem korzystać? W końcu to ja, już zawsze jako właściciel będę płacił podatek za tą całą drogę, no i przy ewentualnej sprzedaży mojej działki to chyba nikt mi nie zapłaci za ten kawałek drogi obciążony służebnością, a już chyba na pewno nie tyl...

Wyszukiwarka