Jak napisać zażalenie odnośnie zawieszenia dochodzenia?

Witam
Prosiłbym o pomoc a także wskazówki jak napisać zażalenie wobec zawieszenia dochodzenia, jestem osobą pokrzywdzoną. Pokrótce przybliżę moją sprawę, zostałem oszukany poprzez olx.pl po wysłaniu pieniędzy na konto bankowe podane przez sprzedającego. Osoba ta z premedytacją oszukiwała na różnych ogłoszeniach na tym właśnie serwisie samemu udało mi się ustalić około 2-3 innych ogłoszeń w którym osobom zainteresowanym podawał pod innymi danymi swój numer konta (na ten sam wysłałem pieniądz). Sprawa ciągnie się od 2020 roku do tej pory ustalone zostało przez kogo zostałem prawdopodobnie oszukany i że nie mogą podjąć dalszych czynności procesowych wobec podejrzanego a także że w toku postępowania nie zdołano ustalić pobytu ani zamieszkania podejrzanego. Zostałem oszukany na 1000zł przelane na konto podejrzanego. Nie mam zamiaru odpuścić tej sprawy. Ta sprawa toczy się z artykułu 286 § 1 kk i inne na podstawie artykułu 22 § 1 kodeksu postępowania karnego. Na początku sprawy podejrzany chyba był przesłuchiwany na komisariacie a także były zamieszane w to osoby z otoczenia podejrzanego używał ich telefonów itp. Jakby mi ktoś sensownie pomógł dał wskazówki jak to zażalenie napisać żeby to miało ręce i nogi. A także żeby podciągnąć osoby, które na początku sprawy były przesłuchiwane pomogły ustalić gdzie przebywa podejrzany. A także przy okazji zapytam czy da się uzyskać wgląd w całą sprawę zobaczyć jak cały proces tego postępowania przebiegał.
Z góry dziękuję za pomoc.
anonim cytuj
18-08-2023
Jeśli masz status pokrzywdzonego to możesz złożyć do organu prowadzącego dochodzenie wniosek o dostęp do akt sprawy. Możesz też składać wnioski o wykonanie czynności, które wg ciebie są zasadne i wskazane.

anonim cytuj
18-08-2023
W świetle prawa karnego procedura składania zażalenia oraz dostępu do akt sprawy dla osoby pokrzywdzonej jest precyzyjnie określona. Oto kilka wskazówek, które mogą być pomocne w Pańskiej sytuacji:

Zażalenie odnośnie zawieszenia dochodzenia:

Rozpocznij od stwierdzenia, że jako osoba pokrzywdzona składasz zażalenie na postanowienie o zawieszeniu postępowania.
Opisz fakt, że zostałeś oszukany i przedstaw krótki zarys okoliczności sprawy.
Wskazać, że w postępowaniu już dotychczas udało się ustalić pewne informacje na temat podejrzanego oraz jego działalności.
Podkreśl, że mimo ustalenia pewnych faktów, postępowanie zostało zawieszone i wyraź swoje niezrozumienie tej decyzji.
Wskazać, że suma, o którą zostałeś oszukany, jest znacząca i nie zgadzasz się z decyzją o zawieszeniu dochodzenia.
Jeżeli posiadasz dodatkowe informacje lub dowody, które nie zostały wzięte pod uwagę w postępowaniu, przedstaw je w zażaleniu.
Dostęp do akt sprawy:

Mając status pokrzywdzonego w postępowaniu karnym, zgodnie z art. 156 § 1 i 2 Kodeksu postępowania karnego (k.p.k.), masz prawo wglądu w akta postępowania przygotowawczego po zakończeniu czynności, dla których przeprowadzenie byłoby utrudnione przez korzystanie z tego prawa.
Wniosek o udostępnienie akt możesz złożyć pisemnie lub ustnie do protokołu w organie prowadzącym postępowanie.
Wgląd w akta postępowania przygotowawczego daje prawo do sporządzania notatek, a także kserowania dokumentów na własny koszt.
Ustalenie miejsca pobytu podejrzanego:

W zażaleniu warto także zwrócić uwagę na fakt, że miejsce pobytu podejrzanego nie zostało ustalone, mimo że było to kluczowe dla postępowania. Jeśli posiadasz dodatkowe informacje, które mogłyby pomóc w tym zakresie, warto je przedstawić.
Podsumowując, kluczem do skutecznego zażalenia jest precyzyjne wskazanie, z jakiego powodu nie zgadzasz się z decyzją o zawieszeniu postępowania oraz przedstawienie wszelkich dostępnych Ci dowodów, które mogą przemawiać za dalszym prowadzeniem dochodzenia.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Odsetki od firmy windykacyjnej.
Witajcie, czy firma windykacyjna w przypadku podpisania przez dłużnika ugody ma prawo naliczać odsetki? Zaciekawił mnie przypadek mojego klienta. Dzisiaj przyszedł zawiesić działalność i podczas rozmowy powiedział, że dostał od firmy windykacyjnej właśnie taką informację. Chodzi o jakaś starą fakturę za telefon, jakaś firma wykupiła dług i dostał taką propozycje, że rozłożą mu na raty kwotę, ale od pierwszej do ostatniej raty będą mu rosły ods...
Problem z sąsiedztwem.
Emerytka mieszka sama w swoim mieszkaniu 30 lat. Niedawno piętro niżej wprowadziła się starsza kobieta, która co jakiś czas zgłasza na policję, że emerytka hałasuje, zakłóca jej spokój, a teraz że emerytka jej grozi. Pod adresem emerytki nigdy nie było interwencji policji. Starsza kobieta jest bez rodziny i ma przydzieloną opiekunkę, jest osobą niedosłyszącą i prawdopodobnie ma zaburzenia psychicznie - wszyscy sąsiedzi o tym wiedzą. Pytanie co ...
Umowa wynajmu przez agencję a zabezpieczenie mieszkania.
Witam wszystkich serdecznie. Jestem niezorientowany całkowicie w tym temacie dlatego pytam. Brat z swoją żoną chcą wynająć mieszkanie przez agencję, tylko te biuro chcę np. żeby moja mama zaświadczyła im umową swojego mieszkania, że będą mogli mieszkać u nas niby takie zabezpieczenie teraz chcą. I pytanie gdyby im coś nie wyszło mogą prawnie przyjść mieszkać do mamy i do czasu znalezienia innego lokalu u niej mieszkać. Pozdrawiam....
Po jakim czasie uprawomocni się nakaz zapłaty?
Złożyłem pozew o nakaz zapłaty do e-sądu. Nakaz został wydany i wysłany do powoda ale powód nie odebrał po 2 krotnym awizo, co jest już w aktach sprawy. W aktach widnieje: Tradycyjne Doręczenie zastępcze XXXXXX w dniu 2024-03-12. Minęło już więc 14 dni i powinno się uprawomocnić, jednak nie mam takiego statusu w e-sądzie. Czy coś muszę teraz zrobić? wystąpić z jakimś pismem albo wnioskiem? Jak to teraz wygląda i dlaczego nie ma statusu uprawomocn...

Wyszukiwarka