Cesja na samochód.

Piszę z pytaniem. Posiadam samochód którym bank jest współwłaścicielem (kredyt samochodowy). Kredyt był rozłożony na 5 lat, zostały trzy lata do spłaty. Znalazłem kupca który jest w stanie zapłacić odstępne w wartości połowy sumy spłaconej przez te dwa lata i resztę spłacałby w ratach (ta sama wartość raty co aktualnie płace). Wiecie mniej więcej jakby to miało wyglądać? Jaką umowę bym musiał z nim zawrzeć żeby to miało ręce i nogi? Dostałem informacje ze samochód by był zapisany na mnie. Z kim najlepiej się skontaktować?
anonim cytuj
18-08-2023
Tylko cesja. Nawet w przypadku szkody zrobionej tym autem poszłaby ona na Ciebie, nie na nowego właściciela

anonim cytuj
18-08-2023
Piszę z pytaniem. Posiadam samochód którym bank jest współwłaścicielem (kredyt samochodowy). Kredyt był rozłożony na 5 lat, zostały trzy lata do spłaty. Znalazłem kupca który jest w stanie zapłacić odstępne w wartości połowy sumy spłaconej przez te dwa lata i resztę spłacałby w ratach (ta sama wartość raty co aktualnie płace). Wiecie mniej więcej jakby to miało wyglądać? Jaką umowę bym musiał z nim zawrzeć żeby to miało ręce i nogi? Dostałem informacje ze samochód by był zapisany na mnie. Z kim najlepiej się skontaktować?

Powiem na swoim przykładzie.
Kredyt jest na osobę nie można tak na inną go przepisać
Sprzedającemu nic nie musisz mówić, aby zapłacił za auto taką sumę jaka cię interesuje i tyle
Bank
1.Dzwoniłem do banku zapytałem
Składasz wniosek (oni mi przysłali ) o sprzedaż auta. W ciągu 2 tygodni otrzymałem zgodę na sprzedaż i również otrzymujesz ile jeszcze pozostało do spłaty na dany miesiąc. Obliczają na nowo kredyt np. Spłaciłeś 25mis. To liczą na 25mies. Napisana jest suma całkowita do spłaty w ciągu miesiąca od sprzedaży.
2. Sprzedajesz auto normalnie jak każde inne. Umowa kupno sprzedaż
3. Masz 1 miesiąc na wpłatę kredytu.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana terminu wykonania.
Czy zapis w umowie że prace mogą być przesunięte ze względu na złe warunki atmosferyczne, które są typowe dla danej pory roku (firma się tłumaczy ujemnymi temperaturami w zimie) ma moc prawną. Czy można rozwiązać umowę z taką firmą? Ta zima raczej odbiega od typowych zim bo jest cieplejsze. Z góry dziękuję za odpowiedzi....
Rozliczanie mediów w wynajmowanym mieszkaniu
Mam problem z właścicielem mieszkania, które wynajmuje. Dostaje tylko kwotę do zapłaty za cały miesiąc-ciąg cyfr, dopiero jeśli się upomnę to dostaję te jego rozliczenia z zeszytu, na których w zasadzie może pisać co chce. Czuję że jestem oszukiwana, moje rachunki są naprawdę spore. Na prośbę pokazania Faktur zasłania się tym, że tam są jego dane itp., nie może mi tego pokazać. Jest to najem zwykły, umowa nie została przedłużona automatycznie ...
Odrzucenie spadku. Czy za nienarodzone dziecko muszę się zrzec?
Witam wszystkich. Zmarła siostra mamy. Mama jedzie w poniedzialek do notariusza zrzec się spadku. Wiem ze od tej chwili mam 6 miesiecy na to. Jestem w ciąży termin na marzec. Czy za nienarodzone dziecko musze sie zrzec? Jak to zrobić? Nie jestem mężatką i nie wiem czy ojciec dziecka je uzna, bo raz mówi tak a raz inaczej. ...
Odrzucenie spadku
Od męża ojciec zmarł w 2019 roku. 7 grudnia tego roku urodziło mi się dziecko. Czy muszę odrzucać spadek? Napisze że ojciec męża miał długi....

Wyszukiwarka