Czy to znaczy, że pójdę do więzienia?

Witam wszystkich.
Bardzo proszę Was o pomoc, gdyż ja nie mam pojęcia co to dla mnie znaczy.

Kilka dni temu odebrałem list w którym było orzeczenie z wyrokiem nakazowym.
Na podstawie art. 85& 1 k.k. art. 86& 1 k.k. kary jednostkowe orzeczone w punkcie pierwszym wobec ,łączy i wymierza oskarżonemu karę dwóch lat ograniczenia wolności, z obowiązkiem wykonywania nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cel społeczny w wymiarze 30h miesięcznie.
Powiedzcie proszę czy to oznacza, że pójdę do więzienia na dwa lata i tam będę pracować po te 30h?

Czy zostanę na wolnosci i przez okres dwóch lat,co miesiąc mam przepracować po 30h

Jestem kompletnie zielony w tym temacie, więc proszę Was o wytłumaczenie mi co ze mną będzie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
anonim cytuj
17-08-2023
Zostaniesz na wolności i będziesz wykonywał prace, gdybyś miał iść do więzienia byłoby to pozbawienie a nie ograniczenie wolności.
Musisz rozróżnić to co ty masz kara OGRANICZENIA wolności (np. prace społeczne) od POZBAWIENIA wolności czyli więzienie. Brzmi podobnie - ale to nie to samo i może zmylić.

anonim cytuj
17-08-2023
Jestem kompletnie zielony w tym temacie, więc proszę Was o wytłumaczenie mi co ze mną będzie.

Odezwie się do Pana kurator wyznaczony przez sąd do nadzorowania wykonywania przez Pana kary ograniczenia wolności. Kurator wyznacza miejsce wykonywania pracy (zakład pracy). Przy czym sam Pan może zaproponować kuratorowi miejsce wykonywania przez Pana prac społecznie użytecznych (po wcześniejszym uzgodnieniu tego przez Pana z danym zakładem pracy). Niektóre zakłady użyteczności publicznej zamieszczają na swoich stronach internetowych informację o zatrudnianiu w ramach odbywania kary organiczenia wolności.

anonim cytuj
17-08-2023

Sugerowane Tematy

Pobyt w Domu Opieki.
Wujek przebywa od paru dni w prywatnym DPS-ie w kiepskim stanie fizycznym i psychicznym, nie jest w tej chwili zdolny na samodzielnej egzystencji. Zakładalismy , że nie bedzie tam długo przebywał, że jego stan się poprawi (wczesniej przebywał 2 tygodnie w szpitalu) ale teraz liczymy się z tym, że czeka go dłuższy pobyt i co za tym idzie spore opłaty. Jego emerytura jest w stanie pokryć ok. 50% wszystkich kosztów. Gmina nie chce dopłacać do pob...
Czy szpital może obciążyć mnie kosztami leczenia?
Mój partner jest chory, będzie miał operację kręgosłupa. Rentę mu odebrali, odwołanie nic nie dało. Złożyliśmy nowy wniosek o rentę, który jest w toku..... I teraz pytanie, czyy jeśli dostanie decyzję odmowną, a będzie akurat w szpitalu na operacji, to na drugi dzień nie będzie podlegał darmowej opiece medycznej i obciąża nas kosztami leczenie. Co w takiej sytuacji zrobić ? Mama jego na emeryturze. My nie mamy ślubu, dzieci nie mamy. Mops nie...
Jakie prawa ma małżonek służebnika?
Matka owdowiała. Zapisała córce dom i ma ustanowioną służebność osobistą. Rok później wyszła za mąż, jej mąż zamieszkał w domu razem z nią. Czy w razie śmierci matki jej mąż będzie mógł mieszkać w tym domu jako wdowiec po służebniku, czy też prawa służebności nie są dziedziczne?...
Praca przy zbiorze malin.
Dzień dobry ja z zapytaniem bo nie wiem już co mam robić , pracowałam przy zbiorze malin , zarobiłam 2700, z czego wypłacili mi 1000zl a na resztę miałam zaczekać ok tygodnia .Minęło już dwa tygodnie nie odbierają telefonu nie odpisują na smsy . Czy w tej sytuacji mogę coś zrobić czy już raczej zapomnieć o pieniądzach?...

Wyszukiwarka