Czy to znaczy, że pójdę do więzienia?

Witam wszystkich.
Bardzo proszę Was o pomoc, gdyż ja nie mam pojęcia co to dla mnie znaczy.

Kilka dni temu odebrałem list w którym było orzeczenie z wyrokiem nakazowym.
Na podstawie art. 85& 1 k.k. art. 86& 1 k.k. kary jednostkowe orzeczone w punkcie pierwszym wobec ,łączy i wymierza oskarżonemu karę dwóch lat ograniczenia wolności, z obowiązkiem wykonywania nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cel społeczny w wymiarze 30h miesięcznie.
Powiedzcie proszę czy to oznacza, że pójdę do więzienia na dwa lata i tam będę pracować po te 30h?

Czy zostanę na wolnosci i przez okres dwóch lat,co miesiąc mam przepracować po 30h

Jestem kompletnie zielony w tym temacie, więc proszę Was o wytłumaczenie mi co ze mną będzie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
anonim cytuj
17-08-2023
Zostaniesz na wolności i będziesz wykonywał prace, gdybyś miał iść do więzienia byłoby to pozbawienie a nie ograniczenie wolności.
Musisz rozróżnić to co ty masz kara OGRANICZENIA wolności (np. prace społeczne) od POZBAWIENIA wolności czyli więzienie. Brzmi podobnie - ale to nie to samo i może zmylić.

anonim cytuj
17-08-2023
Jestem kompletnie zielony w tym temacie, więc proszę Was o wytłumaczenie mi co ze mną będzie.

Odezwie się do Pana kurator wyznaczony przez sąd do nadzorowania wykonywania przez Pana kary ograniczenia wolności. Kurator wyznacza miejsce wykonywania pracy (zakład pracy). Przy czym sam Pan może zaproponować kuratorowi miejsce wykonywania przez Pana prac społecznie użytecznych (po wcześniejszym uzgodnieniu tego przez Pana z danym zakładem pracy). Niektóre zakłady użyteczności publicznej zamieszczają na swoich stronach internetowych informację o zatrudnianiu w ramach odbywania kary organiczenia wolności.

anonim cytuj
17-08-2023

Sugerowane Tematy

Zniesławienie i odszkodowanie.
Witam parę dni temu poniosło mnie sytuacja już się ciągnie 10miesiecy założyłam sprawę Fotografce do sądu. Niestety nie wytrzymałam do rozprawy na 5 grupach na FB dałam opinie pisząc ze oszukuje i kłamie resztę nie będę pisała bo za długie post napisałam grzecznie bez wyzwisk. Niestety natomiast w komentarzu zupełnie się nie popisałam napisałam w emocjach ze to jak się zachowywała na moim ślubie to było poniżej krytyki i świństwo i mam nadzieje ...
Zleceniodawca obciążył stratami pracowników.
Pracowałem na umowę zlecenie rok temu w punkcie sprzedaży detalicznej. Nie otrzymałem zapłaty, ponieważ jedna z pracownic ukradła część towaru ze sklepu (przeciwko niej trwa sprawa karna w sądzie, do części kradzieży się przyznała), a zleceniodawca obciążył stratami pracowników zabierając im pensje. Sprawa trafiła do sądu cywilnego, sąd zasądził od zleceniodawcy na moją rzecz należne wynagrodzenie. Wyrok się uprawomocnił, poinformowałem zleceniod...
Ile pracodawca płaci za zwolnienie lekarskie?
Po okresie próbnym podpisałem umowę o pracę na rok. Niestety los chciał że wylądowałem na chorobowym i teraz pracodawca nie chce zapłacić chorobowego, bo jak twierdzi to już ZUS musi zapłacić, a z tego co wyczytałem w Internecie za pierwsze 30 dni płaci pracodawca. Jak to wygląda naprawdę?...
Opłacenie OC po terminie
Witam. Czy słusznie siostra dostała 7000 kary za spóźnię opłaty OC. Auto zakupione 28 marca z myślą że OC jest po sprawdzeniu w domu okazało się że skończyło się na początku miesiąca odrazu zostało wykupione 29 marca Auto zakupione bez OC 28 wykupiono OC 29 ...

Wyszukiwarka