Czy to znaczy, że pójdę do więzienia?

Witam wszystkich.
Bardzo proszę Was o pomoc, gdyż ja nie mam pojęcia co to dla mnie znaczy.

Kilka dni temu odebrałem list w którym było orzeczenie z wyrokiem nakazowym.
Na podstawie art. 85& 1 k.k. art. 86& 1 k.k. kary jednostkowe orzeczone w punkcie pierwszym wobec ,łączy i wymierza oskarżonemu karę dwóch lat ograniczenia wolności, z obowiązkiem wykonywania nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cel społeczny w wymiarze 30h miesięcznie.
Powiedzcie proszę czy to oznacza, że pójdę do więzienia na dwa lata i tam będę pracować po te 30h?

Czy zostanę na wolnosci i przez okres dwóch lat,co miesiąc mam przepracować po 30h

Jestem kompletnie zielony w tym temacie, więc proszę Was o wytłumaczenie mi co ze mną będzie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
anonim cytuj
17-08-2023
Zostaniesz na wolności i będziesz wykonywał prace, gdybyś miał iść do więzienia byłoby to pozbawienie a nie ograniczenie wolności.
Musisz rozróżnić to co ty masz kara OGRANICZENIA wolności (np. prace społeczne) od POZBAWIENIA wolności czyli więzienie. Brzmi podobnie - ale to nie to samo i może zmylić.

anonim cytuj
17-08-2023
Jestem kompletnie zielony w tym temacie, więc proszę Was o wytłumaczenie mi co ze mną będzie.

Odezwie się do Pana kurator wyznaczony przez sąd do nadzorowania wykonywania przez Pana kary ograniczenia wolności. Kurator wyznacza miejsce wykonywania pracy (zakład pracy). Przy czym sam Pan może zaproponować kuratorowi miejsce wykonywania przez Pana prac społecznie użytecznych (po wcześniejszym uzgodnieniu tego przez Pana z danym zakładem pracy). Niektóre zakłady użyteczności publicznej zamieszczają na swoich stronach internetowych informację o zatrudnianiu w ramach odbywania kary organiczenia wolności.

anonim cytuj
17-08-2023

Sugerowane Tematy

Co grozi za niestawienie się w sądzie jako świadek?
Co można zrobić, jakie podjąć kroki gdy Sad Rejonowy wydział cywilny wzywa na przesłuchanie dotyczące wyjawienia majątku tyle ze osoba mieszka za granica a wezwanie odbiera w swoim Sadzie Rejonowym i okazuje się, że w momencie odbioru wezwania przesłuchanie odbyło się prawie 3 tygodnie temu. Chodzi o unikniecie konsekwencji niestawiennictwa....
Opłata za studia zaoczne.
W czasie pierwszego semestru zrezygnowałam ze studiów, jednak naliczyli już opłatę 1400 zł. Napisałam wniosek o zmniejszenie lub umorzenie długu ze względu na problemy rodzinne i finansowe, na który nie dostałam odpowiedzi, lecz wezwanie do zapłaty w ciągu 14 dni albo sprawa trafi na drogę sądową. Czy jest możliwość zmniejszenia tego lub umorzenia? Jakakolwiek? W trakcie studiów wykładowcy wielokrotnie nie pojawiali się na zajęciach, czy można o...
Czy mogę przejść na urlop wychowawczy w pierwszym miesiącu pracy.
byłam na umowie na czas nieokreślony. rozwiązałam ją za porozumieniem stron. miałam podpisać umowę w nowej pracy więc nie wzięłam wychowawczego, jednak ta nowa praca pozostawia wiele do życzenia. mam ciągłość w umowach, czy mogę teraz przejść na wychowawczy w pierwszym miesiącu nowej pracy? (umowa na dwa lata w tej drugiej pracy) czy będzie to gdzieś wyżej (zus, mops, nie wiem) traktowane jako "wyłudzenie" (nie przekraczam dochodów w...
Zmiana godzin a wolne
Mam pytanie. Pracuje na cały etat, szef zmniejszył godz pracy na 7 dziennie 6 dni w tygodniu. Czy w tym przypadku nie mamy prawa do wolnego za sobotę z racji zmniejszenia godzin pracy ? ...

Wyszukiwarka