Czy to znaczy, że pójdę do więzienia?

Witam wszystkich.
Bardzo proszę Was o pomoc, gdyż ja nie mam pojęcia co to dla mnie znaczy.

Kilka dni temu odebrałem list w którym było orzeczenie z wyrokiem nakazowym.
Na podstawie art. 85& 1 k.k. art. 86& 1 k.k. kary jednostkowe orzeczone w punkcie pierwszym wobec ,łączy i wymierza oskarżonemu karę dwóch lat ograniczenia wolności, z obowiązkiem wykonywania nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cel społeczny w wymiarze 30h miesięcznie.
Powiedzcie proszę czy to oznacza, że pójdę do więzienia na dwa lata i tam będę pracować po te 30h?

Czy zostanę na wolnosci i przez okres dwóch lat,co miesiąc mam przepracować po 30h

Jestem kompletnie zielony w tym temacie, więc proszę Was o wytłumaczenie mi co ze mną będzie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
anonim cytuj
17-08-2023
Zostaniesz na wolności i będziesz wykonywał prace, gdybyś miał iść do więzienia byłoby to pozbawienie a nie ograniczenie wolności.
Musisz rozróżnić to co ty masz kara OGRANICZENIA wolności (np. prace społeczne) od POZBAWIENIA wolności czyli więzienie. Brzmi podobnie - ale to nie to samo i może zmylić.

anonim cytuj
17-08-2023
Jestem kompletnie zielony w tym temacie, więc proszę Was o wytłumaczenie mi co ze mną będzie.

Odezwie się do Pana kurator wyznaczony przez sąd do nadzorowania wykonywania przez Pana kary ograniczenia wolności. Kurator wyznacza miejsce wykonywania pracy (zakład pracy). Przy czym sam Pan może zaproponować kuratorowi miejsce wykonywania przez Pana prac społecznie użytecznych (po wcześniejszym uzgodnieniu tego przez Pana z danym zakładem pracy). Niektóre zakłady użyteczności publicznej zamieszczają na swoich stronach internetowych informację o zatrudnianiu w ramach odbywania kary organiczenia wolności.

anonim cytuj
17-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca może mnie zmusić do nadgodzin?
Dobry wieczór mam jedno pytanie. Otóż u mnie w pracy non stop brakuje ludzi, sytuacja ciągnie się od jakiegoś roku, cały czas robimy za dwóch robotę. Czy jeśli muszę odebrać dziecko ze szkoły do 16:30 czy pracodawca może mnie zmusić do nadgodzin? Dodam że to nie jest cały czas tylko np. 1 tydzień w miesiącu kiedy mąż ma popołudniówki....
Spadek dla dzieci.
Witam, czy jest sposób by uczynić nasze dzieci wyłącznymi spadkobiercami po naszej śmierci, tak by nikomu z naszego rodzeństwa i rodziców nic się nie należało....
Ważność aneksów a nowa umowa o pracę
Czy zawarte wcześniej aneksy do umowy o pracę są ważne w kontekście zawarcia nowej umowy na czas określony? Z uwagi na ZUZP i negocjacje ze związkami pracodawca poinformował o przyznaniu podwyżki od 1.04 br. 11.04 zgodnie aneksowano umowę. Dokument nie wskazywał której umowy dotyczy (dobiegającej końca czy nowej od 01.05 br.). Użyto formuły: "od dnia 01.04.2025 r. wynagrodzenie wynosić będzie" oraz "pozostałe warunki umowy o pracę ...
Dozór elektroniczny
Witam. Mąż ma dozór elektroniczny od trzech tygodni. Od poniedziałku do piątku może normalnie wychodzić i pracować od 6 do 18. Jak to się ma do świąt przed nami jest 1 listopada wypada w środę czy to się liczy jako dzień normalny czy jak w niedzielę co do wolnych godzin. Pozdrawiam ...

Wyszukiwarka