Czy to znaczy, że pójdę do więzienia?

Witam wszystkich.
Bardzo proszę Was o pomoc, gdyż ja nie mam pojęcia co to dla mnie znaczy.

Kilka dni temu odebrałem list w którym było orzeczenie z wyrokiem nakazowym.
Na podstawie art. 85& 1 k.k. art. 86& 1 k.k. kary jednostkowe orzeczone w punkcie pierwszym wobec ,łączy i wymierza oskarżonemu karę dwóch lat ograniczenia wolności, z obowiązkiem wykonywania nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cel społeczny w wymiarze 30h miesięcznie.
Powiedzcie proszę czy to oznacza, że pójdę do więzienia na dwa lata i tam będę pracować po te 30h?

Czy zostanę na wolnosci i przez okres dwóch lat,co miesiąc mam przepracować po 30h

Jestem kompletnie zielony w tym temacie, więc proszę Was o wytłumaczenie mi co ze mną będzie.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
anonim cytuj
17-08-2023
Zostaniesz na wolności i będziesz wykonywał prace, gdybyś miał iść do więzienia byłoby to pozbawienie a nie ograniczenie wolności.
Musisz rozróżnić to co ty masz kara OGRANICZENIA wolności (np. prace społeczne) od POZBAWIENIA wolności czyli więzienie. Brzmi podobnie - ale to nie to samo i może zmylić.

anonim cytuj
17-08-2023
Jestem kompletnie zielony w tym temacie, więc proszę Was o wytłumaczenie mi co ze mną będzie.

Odezwie się do Pana kurator wyznaczony przez sąd do nadzorowania wykonywania przez Pana kary ograniczenia wolności. Kurator wyznacza miejsce wykonywania pracy (zakład pracy). Przy czym sam Pan może zaproponować kuratorowi miejsce wykonywania przez Pana prac społecznie użytecznych (po wcześniejszym uzgodnieniu tego przez Pana z danym zakładem pracy). Niektóre zakłady użyteczności publicznej zamieszczają na swoich stronach internetowych informację o zatrudnianiu w ramach odbywania kary organiczenia wolności.

anonim cytuj
17-08-2023

Sugerowane Tematy

Samochód osobowy po zmarłym tacie. Jakie kroki prawne powinienem podjąć, aby legalnie móc poruszać się tym samochodem po polskich drogach?
Dzień dobry. Kilka dni temu zmarł mój tato. Został po nim samochód osobowy. Ubezpieczenie na ten samochód jest do końca października. Jakie kroki prawne powinienem podjąć, aby legalnie móc poruszać się tym samochodem po polskich drogach? Czy do końca trwania ubezpieczenia można nim normalnie jeździć? Dziękuję za pomoc...
O co pyta sąd na rozprawie rozwodowej bez orzekania o winie?
Witam, Żona i ja jesteśmy w trakcie rozwodu i zdecydowaliśmy się na rozwód bez orzekania o winie. Jesteśmy małżeństwem od 12 lat, a przez ostatnie 3 lata przeżywaliśmy poważne kryzysy, które doprowadziły do trwałego i zupełnego zepsucia naszego małżeństwa. Mamy dwójkę małoletnich dzieci i obawiamy się, jak sąd rozstrzygnie kwestię władzy rodzicielskiej, ponieważ nie możemy dojść do porozumienia co do tego, kto powinien sprawować pełną opiekę. Po...
Koszty komornicze.
Czy komornik MUSI mi zostawić z wypłaty najniższą krajową ( umowa o pracę pełny etat), tj. ok 2700 zł , czy z tej kwoty może coś jeszcze potrącić ( zobowiązania niealimentacyjne), np. swoje koszty ? Mam wrażenie, że coś jest nie tak ...coś jak by 500 zł brakło ......
Nabycie spadku.
Otrzymałem postanowienie o ustawowym nabyciu spadku po rodzicach 1/3 udziału na mój wniosek. Brak testamentu. Niestety nie jestem w stanie porozumieć się z pozostałymi spadkobiercami.(rodzeństwo) Jakie powinny być dalsze kroki zachowek i wezwanie do zapłaty oraz zawarcia ugody czy dział spadku żeby sąd ustalił i podzielił spadek? Która z opcji jest prawidłowa i powinna być szybsza do zrobienia?...

Wyszukiwarka