Sprawa o zapłatę umownych odsetek.

Witam wszystkich. Proszę o poradę w sprawie: odsetki zapisane umownie i niezapłacone pomimo wezwania. Jaki byłby koszt założenia sprawy z zastępstwem procesowym? Kwota niezapłaconych odsetek około 3800 zł. Czy w takim układzie że mam umowę i konkretne zapisy jestem w praktyce wygrany? Czy koszty adwokata pokryje dłużnik po przegranym procesie. Ile może trwać sprawa w sądzie?
anonim cytuj
15-08-2023
Koszt sprawy to: 200 zł tytułem opłaty od pozwu. Koszt adwokata - tyle ile wyceni konkretny adwokat, a minimum z rozporządzenia w sprawie zakończonej nakazem zapłaty (tj. bez rozprawy)- 600 zł. Ale nikt za taką kwotę się nie podejmie prowadzenia sprawy, trzeba liczyć minimum 1.000 zł, pamiętajmy, że adwokat z tego musi jeszcze odprowadzić 23% VAT. Koszt adwokata w razie wygranej pokrywa druga przegrywająca strona, ale co do zasady jedynie w wysokości stawki minimalnej z rozporządzenia. Trudno ocenić czas trwania sprawy bez znajomości tej sprawy. Czasami nawet w błahej sprawie o zapłatę z tyt. umowy sprzedaży konieczne jest słuchanie świadków, co już nam ładnie wydłuża proces.
Dziękuję za odpowiedź. Jak to rozumieć, że sprawa jest bez rozprawy a jednocześnie może zajść potrzeba słuchania świadków? Jeżeli umowa była zawarta między mną, osobą fizyczną, a spółką z ograniczoną odpowiedzialnością, reprezentowana przez właściciela to czy może wówczas być potrzeba szukania dodatkowych świadków?

Sprawa może zakończyć się bez rozprawy, jeśli Sąd wyda nakaz w postępowaniu upominawczym i druga strona nie wniesie sprzeciwu. A jeśli wniesie, albo Sąd uzna, że nie ma podstaw do wydania nakazu, to będzie rozprawa. I wówczas może być potrzeba słuchania świadków. Nie wiem czy w tej konkretnej sprawie będzie potrzeba słuchania świadków, bo nie znam okoliczności sprawy.

anonim cytuj
15-08-2023
Sprawa o zapłatę z tytułu umownych odsetek jest uregulowana w Kodeksie cywilnym. Jeśli jesteś w posiadaniu umowy, w której odsetki zostały wyraźnie określone i nie zostały one uregulowane przez dłużnika, to masz prawo do dochodzenia roszczenia.

W kwestii kosztów sądowych za założenie sprawy, potwierdzam, że wynoszą one 200 zł. Natomiast koszt zastępstwa procesowego, tj. wynagrodzenie adwokata, zależy od konkretnej umowy zawartej z adwokatem. Kwota minimalna, o której mowa w rozporządzeniu, wynosi 600 zł. W praktyce, wielu prawników może pobrać wyższą stawkę. Jeśli wygrasz sprawę, przeciwnik procesowy pokrywa koszty zastępstwa procesowego, ale zwykle w wysokości minimalnej, tj. 600 zł.

Co do sprawy bez rozprawy: postępowanie upominawcze, w którym Sąd może wydać nakaz zapłaty, jest procedurą skróconą. Jeśli pozwany nie wniesie sprzeciwu w określonym terminie, nakaz staje się prawomocny i nie ma potrzeby przeprowadzania rozprawy. Jednakże, jeśli pozwany wniesie sprzeciw lub Sąd uzna, że nie ma podstaw do wydania nakazu, to sprawa trafia na rozprawę. Wtedy, w zależności od okoliczności sprawy, może zajść potrzeba przesłuchania świadków.

Jeżeli umowa była zawarta między mną, osobą fizyczną, a spółką z ograniczoną odpowiedzialnością, reprezentowana przez właściciela to czy może wówczas być potrzeba szukania dodatkowych świadków?

Jeżeli masz dokumenty potwierdzające zawarcie umowy oraz niewywiązanie się spółki z jej zobowiązań, świadkowie mogą nie być niezbędni. Niemniej jednak, w trakcie procesu strona pozwana może wnioskować o przesłuchanie świadków w celu obrony swojego stanowiska. Decyzja o tym, czy ich przesłuchanie będzie konieczne, zależy od Sądu i okoliczności konkretnej sprawy.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Kiedy ma miejsce zasiedzenie udziału w nieruchomości?
Nieruchomość leśna stanowi współwłasność kilkudziesięciu osób. Część osób jest właścicielami, a część posiadaczami samoistnymi tej nieruchomości. Każda z tych osób posiada określoną część ułamkową w całej nieruchomości. Zmarł jeden z posiadaczy samoistnych tej nieruchomości, pozostawiając kilku spadkobierców. Czy jest możliwość aby jeden ze spadkobierców zasiedział udziały pozostałych spadkobierców tego samoistnego posiadacza ? Wiedząc, że nie mo...
Matka odmawia wyjazdu do moich rodziców w mój dzień lub moich propozycji odbycia spotkania z Synem?
Witam mam ustalone kontakty z dzieckiem w obecności matki na zabezpieczeniu. Jak to wygląda gdy matka odmawia wyjazdu do moich rodziców w mój dzień lub moich propozycji odbycia spotkania z Synem ??...
wypowiedzenie umowy najmu i zwrot kaucji
Witam. Opiszę całą sytuację. 1 lutego poszłam na wynajem. Wynajem kosztował 1200 zl. Zapłaciłam wynajmującemu kaucje w wysokości 2tys zł. Oraz od razu za luty za czynsz. Umowa była zrobiona przez notariusza. Miesiąc jest wypowiedzenia. Co miesięczne rachunki otrzymywałam w postaci napisanych na kartce kwot np. " prąd 200 , woda 150 , wynajem 1200" nie otrzymywałam zdjęć rachunków, zuzycia. nic.. Dnia 24.09 napisałam do najemcy, że chce ...
Kara za niedotrzymanie terminu?
Pracownica przeoczyła termin złożenia wniosku do Urzędu. Firma nie otrzyma dofinansowania w kwocie 8tys.zł. Czy upomnienie z wpisem do akt będzie wystarczającą karą? Czy pracodawca może nałożyć karę pieniężną oraz nakazanie zwrotu kwoty, lub zwolnić?...

Wyszukiwarka