Odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu.

Byłam na wyrwaniu zęba prywatnie gdzie podpisywałam zgodę na wyrwanie.
Po tygodniu czasu zaczęło mnie boleć ucho. Myślałam że mam stan zapalny ucha. Lekarz mówi że mnie boli z powodu wyrwania zęba i że najprawdopodobniej dentysta podczas usuwania mógł coś uszkodzić.
Czy mam jakiekolwiek szanse na wygranie sprawy jeśli bym pozwala dentystę
anonim cytuj
03-02-2024
Jasne że tak.
Działaj śmiało masz procentowy ubytek zdrowia w postaci słuchu i posłuchu.
Od dentysty się należy i z ubezpieczenia prywatnego jeśli takowe masz i opłacasz.

anonim cytuj
03-02-2024
Rozumiem, ze chodzi o odszkodowanie? To najpierw musi być błąd lekarski. Potem szkoda no i na koniec związek przyczynowy. Udowodnić wszystko musisz Ty. Po tym opisie widzę to średnio. Jaka jest szkoda? Trwały bol? Uszkodzenie słuchu? Wydatki na leczenie? Nie bardzo tez wiadomo czy był tez w ogóle jakiś błąd - na podstawie twierdzenia lekarza (jakiej specjalizacji?) o tym, ze po tyg. mogło się „cos uszkodzić”. To znaczy co konkretnie? Nerw? Bolałoby raczej od razu nie po tyg. Zapalenie się wdało po zabiegu? To mogła być niewłaściwa pielęgnacja. No i jeszcze należy wziąć pod uwagę, że jeśli powikłanie zdarzyło się mimo zachowania przez lekarza należytej staranności to tez nie ma podstaw do odszkodowania. Jeśli masz wątpliwości możesz się zwrócić do Fundacji Pomocy Ofiarom Błędów Medycznych.

anonim cytuj
03-02-2024

Sugerowane Tematy

Wykup mieszkania komunalnego.
Moi rodzice ze względu na długi okres wynajmu mają prawo wykupu mieszkania komunalnego(tzw. zasiedlenie). Miasto daje jednak warunek. Miasto ponosi koszty ekspertyzy tylko w przypadku jeżeli zainteresowany wykupi mieszkanie. W przeciwnym wypadku koszt ekspertyzy w tym przypadku poniosą rodzice. I tutaj moje pytanie. Czy miasto może wymagać od zainteresowanych poniesienia kosztów ekspertyzy w przypadku, gdy nie zdecydują się na wykup? W końcu nie ...
Odrzucenie spadku po zmarłej.
Niedawno umarła moja mama i okazało się że zostawiła nam sporo długów. Już po kolei wszyscy odrzucamy spadek u notariusza. Teraz takie pytanie. Czego nie można brać po mamie żeby długi nie przeszły? Tzn. Ubezpieczenie w pracy i prywatne, ZUS ? Czy powinniśmy powiadomić banki że nie żyje i komorników ?...
Reklamacja złożona po upływie 24 miesięcy, lecz zauważona wcześniej
Cześć, czy jeżeli wada (kupujący to osoba prywatna) ujawniona/zauważona została przed upływem 24 miesięcy, a reklamacja zostaje złożona już po upływie tych 24 miesięcy to mieścimy się w terminie? Liczy się data stwierdzenia/zauważenia/wystąpienia czy data złożenia reklamacji? 2. Czy przyjmując reklamację sprzedawca może ją odrzucić tylko i wyłącznie na podstawie tego, że została złożona po upływie 24ch miesięcy (pisze o tym wprost) - bez analiz...
Testament.
Hej, mam dziecko z byłą żoną. Teraz jestem w nowym związku, nie mamy dzieci. Jeśli zapisze w testamencie połowę na dziecko, połowę na moją partnerkę, czy pomimo to dziecko może kiedyś podważyć mój testament? Chodzi o to, że partnerka dużo wniosła w moje życia, nie chcemy ślubu, ale też nie chce żeby po mojej śmierci została bez niczego, bo dokładała się do remont, do samochodu itp... Chcę ich podzielić na pół, jak to będzie wyglądać?...

Wyszukiwarka