Odbiór techniczny mieszkania od dewelopera a inne formalności.

Dzień dobry.

Mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale.
Otóż wczoraj odebrałem mieszkanie od dewelopera, podpisanie aktu jest dopiero w październiku. Deweloper będzie jeszcze wykonywał wskazane poprawki. Czy na chwilę obecną powinienem dokonać jakichś formalności w urzędach/wodociągach/energetyce/zgłoszeniu śmieci? Czy dopiero po przeniesieniu własności poprzez akt? Jakie kroki powinienem teraz poczynić.
anonim cytuj
15-08-2023
Zawrzeć umowy na media - prąd, gaz itp. Skoro jest to mieszkanie, to deklaracji śmieciowej nie składasz indywidualnie. Zrobi to zarząd wspólnoty. On tez będzie pobierał opłatę śmieciową (jako część zaliczki czynszowej).
Natomiast zgłoszenie mieszkania do opodatkowania podatkiem od nieruchomości dopiero po podpisaniu aktu notarialnego (w ciągu 14 dni).
Czy do przeniesienia prądu wystarczy protokół odbioru mieszkania?

Wystarczy.

anonim cytuj
15-08-2023
Co do mediów, takich jak prąd, gaz, woda: W Polsce, po odbiorze mieszkania, konieczne jest zawarcie umów na dostawę mediów. Protokół odbioru mieszkania, który posiadasz, jest wystarczającym dokumentem do przeniesienia na Ciebie umów z dotychczasowym dostawcą prądu.

Jeśli chodzi o deklarację śmieciową: W przypadku mieszkań w wielorodzinnym budynku, to zarząd wspólnoty jest odpowiedzialny za zgłoszenie ilości mieszkańców i pobieranie opłat śmieciowych w ramach czynszu. Jeśli nie jesteś pewny, czy Twój budynek ma już ustanowioną wspólnotę mieszkaniową, warto skontaktować się z deweloperem lub sąsiadami w tej sprawie.

Odnośnie podatku od nieruchomości: Po podpisaniu aktu notarialnego, masz obowiązek zgłosić mieszkanie do opodatkowania w Urzędzie Miasta lub Gminy w ciągu 14 dni od daty nabycia własności. Opóźnienie w tym zakresie może skutkować nałożeniem kary finansowej.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Sprecyzowanie wniosku a pismo przygotowawcze.
Witam Ponieważ otrzymuję sprzeczne informacje, uprzejmie proszę (zdezorientowana i sfrustrowana) o pomoc przez udzielenie odpowiedzi na pytania: Czy zobowiązanie wobec sądu do ustosunkowania się do wniosku (z określonego dnia) jest jednoznaczne z zarządzeniem sędzi do złożenia pisma przygotowawczego? i w odpowiedzi ustosunkowanie się może zostać określone jako "Pismo Przygotowawcze"? Czy sędzia zarządzający złożenie pisma przygotowaw...
Podanie pacjenta do komisji etyki lekarskiej.
Napisałam opinię stomatologowi na google. Dzisiaj zadzwonił do mnie że ta opinie jest krzywdząca i że poda mnie do komisji etyki lekarskiej w Krakowie. Moją opinia opisywała stan faktyczny - zdiagnozował u mnie 7 zębów do leczenia, podczas gdy nie mam żadnego. Zeby zdrowe, potwierdziło to dwóch stomatologów. Dla uściślenia - nie wyzywałam go w żaden sposób. Po prostu opisałam, że być może chce na tym zarobić. Czy naprawdę może mnie gdzieś poda...
Wymeldowanie syna na drodze postępowania administracyjnego.
Czy kierownik stanu cywilnego może wymeldować na drodze postępowania administracyjnego mojego syna, który czasowo przebywa poza granicami kraju celem nauki? Dodam, iż syn posiada meldunek stały na terenie nieruchomości należącej do mnie, zaś od stycznia 2021 roku przebywa na terenie Niemiec, gdzie odbywa studia. Do domu przyjeżdża w przerwach semestralnych, tj. w 2-4 miesięcznych odstępach czasowych. Kierownik stanu cywilnego w urzędzie, na któ...
błędnie obliczany ZUS
Mój znajomy ma firmę i księgowa. Księgowa co miesiąc obliczała ZUS i to, ile ma zapłacić. W pewnym momencie przez kilka miesięcy robiła błędy i źle obliczala kwotę, przez co narobiła koledze ogromny ‚dług' w zusie. Zmienił już księgowa. W jaki sposób pociągnąć była księgowa do odpowiedzialności i zapłaty?...

Wyszukiwarka