Odbiór techniczny mieszkania od dewelopera a inne formalności.

Dzień dobry.

Mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale.
Otóż wczoraj odebrałem mieszkanie od dewelopera, podpisanie aktu jest dopiero w październiku. Deweloper będzie jeszcze wykonywał wskazane poprawki. Czy na chwilę obecną powinienem dokonać jakichś formalności w urzędach/wodociągach/energetyce/zgłoszeniu śmieci? Czy dopiero po przeniesieniu własności poprzez akt? Jakie kroki powinienem teraz poczynić.
anonim cytuj
15-08-2023
Zawrzeć umowy na media - prąd, gaz itp. Skoro jest to mieszkanie, to deklaracji śmieciowej nie składasz indywidualnie. Zrobi to zarząd wspólnoty. On tez będzie pobierał opłatę śmieciową (jako część zaliczki czynszowej).
Natomiast zgłoszenie mieszkania do opodatkowania podatkiem od nieruchomości dopiero po podpisaniu aktu notarialnego (w ciągu 14 dni).
Czy do przeniesienia prądu wystarczy protokół odbioru mieszkania?

Wystarczy.

anonim cytuj
15-08-2023
Co do mediów, takich jak prąd, gaz, woda: W Polsce, po odbiorze mieszkania, konieczne jest zawarcie umów na dostawę mediów. Protokół odbioru mieszkania, który posiadasz, jest wystarczającym dokumentem do przeniesienia na Ciebie umów z dotychczasowym dostawcą prądu.

Jeśli chodzi o deklarację śmieciową: W przypadku mieszkań w wielorodzinnym budynku, to zarząd wspólnoty jest odpowiedzialny za zgłoszenie ilości mieszkańców i pobieranie opłat śmieciowych w ramach czynszu. Jeśli nie jesteś pewny, czy Twój budynek ma już ustanowioną wspólnotę mieszkaniową, warto skontaktować się z deweloperem lub sąsiadami w tej sprawie.

Odnośnie podatku od nieruchomości: Po podpisaniu aktu notarialnego, masz obowiązek zgłosić mieszkanie do opodatkowania w Urzędzie Miasta lub Gminy w ciągu 14 dni od daty nabycia własności. Opóźnienie w tym zakresie może skutkować nałożeniem kary finansowej.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwolniono mnie z pracy po powrocie z L4.
Dzień dobry. W dniu dzisiejszym otrzymałem wypowiedzenie umowy o prace. Przez 3 miesiące przebywałem na zwolnieniu lekarskim, ponieważ doznałem poważnego urazu kręgosłupa. Podczas zwolnienia 3 razy byłem wzywany do ZUSu na kontrole i za każdym razem lekarz orzecznik uznawał zwolnienie za zasadne. Każdorazowo do ZUSu zgłaszał mnie pracodawca, nasłał tez na mnie ZUS, który przyjechał mnie sprawdzić do domu. Również nie mieli żadnych uwag. Wróciłem ...
Niezwrócone pieniądze za faktury opłacane z własnych pieniędzy.
Dzień dobry, Chciałabym prosić o rade do kogo i do jakiej instytucji można się zwrócić o niezwrócone pieniądze za faktury. Już tłumacze: latem w 2022 kolega pracował w restauracji nad Wisłą, przeprowadzał prace konserwatorskie i remontowe. Kolega kupował niezbędne materiały i narzędzia z własnych pieniędzy umawiając się z przełożonym, ze wszystko zostanie mu zwrócone. Kolega brał faktury na firmę. Do dziś księgowość nie zwróciła wszystkich pieni...
Czy współwłaściciel może wyrobić dowód rejestracyjny?
Zgubiłem dowód rejestracyjny, poszedłem do starostwa i nie chcą mi wydać nowego, ponieważ tłumaczą, że właścicielem jest mój ojciec, a ja tylko współwłaścicielem. Ojciec jest po udarze i leży w szpitalu....
Reklamacja złożona po upływie 24 miesięcy, lecz zauważona wcześniej
Cześć, czy jeżeli wada (kupujący to osoba prywatna) ujawniona/zauważona została przed upływem 24 miesięcy, a reklamacja zostaje złożona już po upływie tych 24 miesięcy to mieścimy się w terminie? Liczy się data stwierdzenia/zauważenia/wystąpienia czy data złożenia reklamacji? 2. Czy przyjmując reklamację sprzedawca może ją odrzucić tylko i wyłącznie na podstawie tego, że została złożona po upływie 24ch miesięcy (pisze o tym wprost) - bez analiz...

Wyszukiwarka