Odbiór techniczny mieszkania od dewelopera a inne formalności.

Dzień dobry.

Mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale.
Otóż wczoraj odebrałem mieszkanie od dewelopera, podpisanie aktu jest dopiero w październiku. Deweloper będzie jeszcze wykonywał wskazane poprawki. Czy na chwilę obecną powinienem dokonać jakichś formalności w urzędach/wodociągach/energetyce/zgłoszeniu śmieci? Czy dopiero po przeniesieniu własności poprzez akt? Jakie kroki powinienem teraz poczynić.
anonim cytuj
15-08-2023
Zawrzeć umowy na media - prąd, gaz itp. Skoro jest to mieszkanie, to deklaracji śmieciowej nie składasz indywidualnie. Zrobi to zarząd wspólnoty. On tez będzie pobierał opłatę śmieciową (jako część zaliczki czynszowej).
Natomiast zgłoszenie mieszkania do opodatkowania podatkiem od nieruchomości dopiero po podpisaniu aktu notarialnego (w ciągu 14 dni).
Czy do przeniesienia prądu wystarczy protokół odbioru mieszkania?

Wystarczy.

anonim cytuj
15-08-2023
Co do mediów, takich jak prąd, gaz, woda: W Polsce, po odbiorze mieszkania, konieczne jest zawarcie umów na dostawę mediów. Protokół odbioru mieszkania, który posiadasz, jest wystarczającym dokumentem do przeniesienia na Ciebie umów z dotychczasowym dostawcą prądu.

Jeśli chodzi o deklarację śmieciową: W przypadku mieszkań w wielorodzinnym budynku, to zarząd wspólnoty jest odpowiedzialny za zgłoszenie ilości mieszkańców i pobieranie opłat śmieciowych w ramach czynszu. Jeśli nie jesteś pewny, czy Twój budynek ma już ustanowioną wspólnotę mieszkaniową, warto skontaktować się z deweloperem lub sąsiadami w tej sprawie.

Odnośnie podatku od nieruchomości: Po podpisaniu aktu notarialnego, masz obowiązek zgłosić mieszkanie do opodatkowania w Urzędzie Miasta lub Gminy w ciągu 14 dni od daty nabycia własności. Opóźnienie w tym zakresie może skutkować nałożeniem kary finansowej.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Wymeldowanie małoletniego dziecka.
Mój narzeczony przebywa w zakładzie karnym w jego miejscu zamieszkania zameldowaliśmy nasza córkę, która obecnie ma 9 miesięcy. Mój teściu wczoraj oznajmił mi że zamierza wymeldować syna chodzi za pewne o sprzedaż mieszkania bo chcieli już kiedyś tak zrobić ale tam jest również zameldowana nasza córka. Chciałam się zapytać czy jest taka możliwość że mogą ją wymeldować a jak tak to na jakiej zasadzie i czy również narzeczonego też. Dodam że jest t...
L4 na umowie zlecenie.
Witam, poinformowałam pracodawcę o tym, że potrzebuje dwa tygodnie wolnego z powodów zdrowotnych - nie mam umowy zlecenie ani innej umowy od 1.07.2023, pomimo rozmów umowy jak nie było tak dalej nie ma. Pracodawca chciałby ode mnie L4. Stąd moje pytanie czy potrzbne jest to zwolnienie lekarskie czy nie trzeba nic takiego robić. Jak to wyglada ze strony prawnej. Proszę o poradę....
Pytanie natury spadkowej i chciałabym się dowiedzieć jak wygląda kwestia dziedziczenia
Dzień dobry. Mego męża babki brat był kawalerem, zmarł w wieku 97 lat. Na własność posiadał dom i ok. 1,5 ha pola, które wydzierzawiał. Jego nieżyjąca siostra miała 3 dzieci. L(córka- 3 dzieci)A (syn po udarze -2 dzieci) J.( już nie żyje - troje dzieci B, M/zakonnica, S- mój mąż ). Jeżeli wujek nie zostawił testamentu, a za życia twierdził, że dom z polem będzie dla osoby B, to jak to ma się do pozostałych członków rodziny.? Czy będzie sprawa...
odwołanie popełnienia wykroczenia
Witam. 2 miesiące temu złożyłam zawiadomienie na policji o popełnieniu wykroczenia, którym było przywłaszczenie. Doszłam do porozumienia z tą osobą i chciałabym odwołać swoje zgłoszenie. Jak wygląda procedura w tej kwestii ? Co powinnam napisać we wniosku ?...

Wyszukiwarka