Odbiór techniczny mieszkania od dewelopera a inne formalności.

Dzień dobry.

Mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale.
Otóż wczoraj odebrałem mieszkanie od dewelopera, podpisanie aktu jest dopiero w październiku. Deweloper będzie jeszcze wykonywał wskazane poprawki. Czy na chwilę obecną powinienem dokonać jakichś formalności w urzędach/wodociągach/energetyce/zgłoszeniu śmieci? Czy dopiero po przeniesieniu własności poprzez akt? Jakie kroki powinienem teraz poczynić.
anonim cytuj
15-08-2023
Zawrzeć umowy na media - prąd, gaz itp. Skoro jest to mieszkanie, to deklaracji śmieciowej nie składasz indywidualnie. Zrobi to zarząd wspólnoty. On tez będzie pobierał opłatę śmieciową (jako część zaliczki czynszowej).
Natomiast zgłoszenie mieszkania do opodatkowania podatkiem od nieruchomości dopiero po podpisaniu aktu notarialnego (w ciągu 14 dni).
Czy do przeniesienia prądu wystarczy protokół odbioru mieszkania?

Wystarczy.

anonim cytuj
15-08-2023
Co do mediów, takich jak prąd, gaz, woda: W Polsce, po odbiorze mieszkania, konieczne jest zawarcie umów na dostawę mediów. Protokół odbioru mieszkania, który posiadasz, jest wystarczającym dokumentem do przeniesienia na Ciebie umów z dotychczasowym dostawcą prądu.

Jeśli chodzi o deklarację śmieciową: W przypadku mieszkań w wielorodzinnym budynku, to zarząd wspólnoty jest odpowiedzialny za zgłoszenie ilości mieszkańców i pobieranie opłat śmieciowych w ramach czynszu. Jeśli nie jesteś pewny, czy Twój budynek ma już ustanowioną wspólnotę mieszkaniową, warto skontaktować się z deweloperem lub sąsiadami w tej sprawie.

Odnośnie podatku od nieruchomości: Po podpisaniu aktu notarialnego, masz obowiązek zgłosić mieszkanie do opodatkowania w Urzędzie Miasta lub Gminy w ciągu 14 dni od daty nabycia własności. Opóźnienie w tym zakresie może skutkować nałożeniem kary finansowej.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy Play bez mojej zgody mógł udostępnić moje numery telefonów firmą trzecim??
Play dzieli się swoją bazą numerów z firmami trzecimi? Dzisiaj miałem dziwną sytuację: do mojej żony zadzwoniła firma, która jak sprawdziłem z necie - spamuje telefonami ze zbiórką na pomoc dzieciom (nie wiem czy oszustwo czy nie - nie wnikam na razie). Zmartwiło mnie jednak to, że pytali o mnie z imienia i nazwiska. Byłem przekonany, że nikt poza Play nie ma prawa wiedzieć, jakie inne numery tel. mam u tego dostawcy. Dzwoniłem do Play a tam pow...
Koszty egzekucyjne ponosi dłużnik czy wierzyciel?
Czy po złożeniu wniosku do komornika o umorzenie dłużnikowi zaległych alimentów na dziecko, koszty egzekucyjne ponosi dłużnik czy wierzyciel?...
Sprzedaż samochodu.
Witam nie wiem czy w odpowiednim miejscu ale próbuję. Mam takie pytanie ponad rok temu sprzedałem samochód na polskich tablicach w Niemczech i dwa tygodnie temu dostałem pismo z Policji że ktoś spowodował kolizję drogową tym samochodem a ja widnieje w Polsce jako ostatni właściciel. Mam umowę sprzedaży(co prawda w tym momencie mam wątpliwości co do prawdziwości danych kupującego).Mam wszystkie dokumenty potwierdzające wyrejestrowanie samochodu. A...
Rozwód a mieszkanie męża.
Przed ślubem mąż odziedziczył mieszkanie, w którym potem mieszkaliśmy przesz 3 lata. Już po ślubie, zanim minęło 5 lat, postanowiliśmy to mieszkanie sprzedać i kupić większe. Mąż jako właściciel dopełnił wszystkich formalności, kupił za te pieniądze większe mieszkanie, też jako jedyny właściciel bo tak mówi prawo skarbowe. Kredyt na remont nowego mieszkania wzięliśmy razem. Teraz chcemy wziąć rozwód i powstało pytanie: czy należy mi się połowa za...

Wyszukiwarka