Odbiór techniczny mieszkania od dewelopera a inne formalności.

Dzień dobry.

Mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale.
Otóż wczoraj odebrałem mieszkanie od dewelopera, podpisanie aktu jest dopiero w październiku. Deweloper będzie jeszcze wykonywał wskazane poprawki. Czy na chwilę obecną powinienem dokonać jakichś formalności w urzędach/wodociągach/energetyce/zgłoszeniu śmieci? Czy dopiero po przeniesieniu własności poprzez akt? Jakie kroki powinienem teraz poczynić.
anonim cytuj
15-08-2023
Zawrzeć umowy na media - prąd, gaz itp. Skoro jest to mieszkanie, to deklaracji śmieciowej nie składasz indywidualnie. Zrobi to zarząd wspólnoty. On tez będzie pobierał opłatę śmieciową (jako część zaliczki czynszowej).
Natomiast zgłoszenie mieszkania do opodatkowania podatkiem od nieruchomości dopiero po podpisaniu aktu notarialnego (w ciągu 14 dni).
Czy do przeniesienia prądu wystarczy protokół odbioru mieszkania?

Wystarczy.

anonim cytuj
15-08-2023
Co do mediów, takich jak prąd, gaz, woda: W Polsce, po odbiorze mieszkania, konieczne jest zawarcie umów na dostawę mediów. Protokół odbioru mieszkania, który posiadasz, jest wystarczającym dokumentem do przeniesienia na Ciebie umów z dotychczasowym dostawcą prądu.

Jeśli chodzi o deklarację śmieciową: W przypadku mieszkań w wielorodzinnym budynku, to zarząd wspólnoty jest odpowiedzialny za zgłoszenie ilości mieszkańców i pobieranie opłat śmieciowych w ramach czynszu. Jeśli nie jesteś pewny, czy Twój budynek ma już ustanowioną wspólnotę mieszkaniową, warto skontaktować się z deweloperem lub sąsiadami w tej sprawie.

Odnośnie podatku od nieruchomości: Po podpisaniu aktu notarialnego, masz obowiązek zgłosić mieszkanie do opodatkowania w Urzędzie Miasta lub Gminy w ciągu 14 dni od daty nabycia własności. Opóźnienie w tym zakresie może skutkować nałożeniem kary finansowej.

anonim cytuj
15-08-2023

Sugerowane Tematy

Współwłaściciel auta robi problemy.
Córka kupiła auto na swojego chłopaka jest wpisana jako współwłaściciel. Niestety się rozstali i robi jej teraz problemy. Chciałaby go teraz sprzedać i kupić inne tylko jak to zrobić aby było dobrze. Raczej z nim się nie dogada a nie dał ani złotówki....
Przyznanie sądownie alimentów na matkę i dziecko,
Witam. Mam pytanie, mam znajomego który jest z żoną po separacji, dostał pozew o rozwód. Ma z kobietą dziecko w wieku przedszkolnym. Przesyłał jej pieniądze dobrowolnie na dziecko- alimenty. 400 zł. Ona podniosła ta kwotę przez adwokata i ma jej wysyłać 300 zł na nią i resztę na dziecko wychodzi ok. Tysiąca złotych. Z tym że sąd przyznał jej tą kwotę od września , a dokumenty mu przyszły w październiku. Kobieta chce aby zapłacił jej zaległe pien...
Ograniczenie władzy rodzicielskiej
Jak się można odwołać do wniosku o ograniczenie władzy rodzicielskiej? Merytorycznie i technicznie. Kiedy we wniosku nie ma podanych żadnego uzasadnienia, ani żadnego świadka powołanego. Przebywam z dzieckiem prawie tyle co opieka naprzemienna. Aktualnie piszę drugie pismo, aby wnieść o opiekę naprzemienną i znieść alimenty (których nie płacę, w uzasadnieniu podaje powody i dlaczego tego nie robiłem i jak łoże na utrzymanie dziecka). Słuchając ...
Czy pieniądze od rodziców trzeba zgłaszać do US?
Syn skończył studia, żeby zacząć pracę, musi odbyć kosztowne szkolenie za granica. Do kosztów szkolenia musimy dodać koszt pobytu i utrzymania. Jeśli rodzice przeleją mu każde po 20 tys tytułem szkolenie i utrzymanie to zgłasza w US? Rodzice są po rozwodzie. ...

Wyszukiwarka