Zbyt niskie zarobki względem najniższej krajowej.

Witam ,mam problem a mianowicie pracuje w oparciu o umowę o pracę na pełny etat za najniższą krajową. I tutaj pojawia się problem bo za miesiąc lipiec wypłacono mi 2671 zł netto wliczając w to godziny nocne . A druga sprawa to umowa zlecenie także za miesiąc czerwiec wypłacono mi stawkę godzinową po 18.50 zł . Czy wszystko w porządku ? Czy to tak powinno wyglądać ?Przepracowałem pełny miesiąc, nie brałem bezpłatnego urlopu i nie jestem zapisany do ppk.
anonim cytuj
14-08-2023
Jeżeli nie składałeś deklaracji pit 2 to wygląda na ok. Poproś o "pasek" i wszystko będzie jasne.
Nie składałem deklaracji pit 2 . Czy w takim razie dostanę jakieś wyrównanie w rozliczeniu rocznym z fiskusem ? Dziwi mnie że nie dostaje na rękę kwoty netto która jest podawana w różnych źródłach jako najniższa krajowa

Tak - dostaniesz zwrot w rocznym PIT.

anonim cytuj
14-08-2023
Jeżeli pracujesz na umowę o pracę na pełny etat i otrzymujesz wynagrodzenie w wysokości najniższej krajowej, to kwota netto wypłacona powinna być zgodna z obowiązującymi stawkami. Jeśli masz wątpliwości co do prawidłowości obliczeń, warto zapoznać się z przepisami dotyczącymi minimalnego wynagrodzenia za pracę.

Jeśli chodzi o umowę zlecenie i stawkę godzinową 18.50 zł, trzeba mieć na uwadze, że stawki na umowę zlecenie nie są regulowane przepisami o minimalnym wynagrodzeniu, chyba że wykonujesz takie same czynności, co osoby zatrudnione na umowę o pracę - wówczas stawka godzinowa powinna być równa stawce minimalnej krajowej za godzinę pracy.

W odpowiedzi na post 2:
Jeśli otrzymujesz wynagrodzenie niższe niż wynika to z deklarowanej najniższej krajowej, możliwe jest, że różnica wynika z potrąceń na ubezpieczenia społeczne oraz inne składniki, które mogą wpływać na ostateczną kwotę netto.

Dziwi mnie że nie dostaje na rękę kwoty netto która jest podawana w różnych źródłach jako najniższa krajowa

Jeśli chodzi o kwotę najniższej krajowej, jest to kwota brutto, a nie netto. Po odjęciu składek na ubezpieczenia społeczne, zdrowotne oraz podatku dochodowego, rzeczywista suma wypłacana "na rękę" będzie niższa. Jeśli jesteś pewien, że kwota wypłacona jest błędna, warto zapoznać się z przepisami art. 13 ustawy o minimalnym wynagrodzeniu za pracę oraz dokładnie przeanalizować swój "pasek" wynagrodzenia.

Jeśli chodzi o zwrot w rocznym PIT, jeśli były dokonywane nadmierne potrącenia z tytułu podatku dochodowego, to tak, istnieje możliwość uzyskania zwrotu nadpłaconego podatku przy rocznym rozliczeniu PIT.

anonim cytuj
14-08-2023
Zastanawiam się jeszcze, skoro godziny nocne są wyższe, czy nie powinienem dostać więcej niż tą kwotę co mi wypłacili? I co z tą umową zlecenie, skoro robię to samo co na umowę o pracę, to czy nie powinienem dostać stawki minimalnej za godzinę pracy? Bo nie do końca jestem pewny jak to działa. I czy jest jakaś określona stawka za godziny nocne, czy to już zależy od pracodawcy? Czy są jakieś przepisy w tej sprawie?

anonim cytuj
14-08-2023
Zastanawiam się jeszcze, skoro godziny nocne są wyższe, czy nie powinienem dostać więcej niż tą kwotę co mi wypłacili?

Zgodnie z art. 151[2] Kodeksu pracy, wynagrodzenie za pracę w porze nocnej powinno być wyższe niż za identyczną pracę wykonywaną w porze dziennej. Jeżeli uważasz, że wynagrodzenie za pracę w porze nocnej jest niewłaściwie obliczone, powinieneś porównać je z Twoją stawką podstawową.

I co z tą umową zlecenie, skoro robię to samo co na umowę o pracę, to czy nie powinienem dostać stawki minimalnej za godzinę pracy?

Tak, jeżeli wykonujesz takie same czynności na podstawie umowy zlecenia, jakie wykonują pracownicy zatrudnieni na podstawie umowy o pracę, Twoje wynagrodzenie nie może być niższe niż wynagrodzenie minimalne określone w ustawie o minimalnym wynagrodzeniu za pracę. Odnosząc się do art. 2 tej ustawy, wynagrodzenie za pracę nie może być niższe niż minimalne wynagrodzenie za pracę.

I czy jest jakaś określona stawka za godziny nocne, czy to już zależy od pracodawcy? Czy są jakieś przepisy w tej sprawie?

Stawka za godziny nocne nie jest ściśle określona w Kodeksie pracy. Pracodawca jest zobowiązany wypłacić wyższe wynagrodzenie za pracę w porze nocnej w stosunku do pracy dziennej, ale dokładna stawka jest często kwestią negocjacji między pracownikiem a pracodawcą lub jest określona w wewnętrznych aktach prawnych przedsiębiorstwa, takich jak regulamin wynagradzania.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Zatarcie skazania.
Dzień dobry, czy można starać się o zatarcie skazania po 5 latach od zwolnienia warunkowego z ZK jeśli toczy się w tym czasie sprawa karna, w której osoba jeszcze nie została skazana i nie ma prawomocnego wyroku ?...
Pozbycie się niechcianego lokatora.
Mój tata posiada działkę wraz z nieruchomością na której dożywotnio, wg. aktu notarialnego będą mieszkać jego rodzice. Dodatkowo mieszka tam siostra jego mamy. Jest to stara panna (ok 75 lat) posiadająca mieszkanie w innym mieście ale przesiaduje tam aby uniknąć płacenia rachunków. Ów ciotka jest pasożytem. Nie pomaga dziadkom, w żaden sposób nie można się z nią dogadać, zajmuje się tylko sobą a i z tym ma problem. Pokój który zamieszkuje jest to...
Czy właściciel kamienicy może umieścić zapis mówiący o natychmiastowym rozwiązaniu umowy?
Dzień dobry i proszę o poradę czy właściciel kamienicy w którym wynajmuje mieszkanie może umieścić zapis w umowie że każdy wynajmujący jest zobowiązany do ogrzewania mieszkania że względu pobrania dodatku węglowego bo jeżeli nie będzie należycie ogrzewane zostanie rozwiązana umowa w trybie natychmiastowym, czy to jest zgodne z prawem ?...
Rozwiązanie umowy o pracę
Mam pytanie. Czy składając wypowiedzenie z pracy (umowa stała), pracodawca może zwolnić mnie z pracy wcześniej, czyli w okresie wypowiedzenia? Jestem w okresie ochronnym (mam powyżej 61 lat)....

Wyszukiwarka