Ugoda alimentacyjna z partnerką.

Zawarłem ugodę alimentacyjną z partnerką. (Bez notariusza, mediatora) napisała wniosek, ja podpisałem I złożyliśmy po prostu do sadu. Wkrótce się rozstaliśmy I wyrzuciła mnie z mieszkania. Niedawno przyszło pismo z sadu, ze w ów wniosku są braki formalne. W związku z czym mam pytanie czy te alimenty są ustalone czy nie? Do tej pory płaciłem, lecz przy samodzielnym utrzymaniu nie stać mnie płacić tak wysokich alimentów jak na ugodzie tj. 1100 zł. Ja również dostałem takie pismo I nic z nim nie zrobiłem. Zamierzam płacić ale np. 700 zł. Rozumiem ze pewnie będzie sprawa wkrótce. Ale moje pytanie czy ten wniosek mimo braku formalnych zobowiązuje mnie do płacenia kwoty z ugody tj. 1100 zł?
anonim cytuj
14-08-2023
Należy uzupełnić braki formalne wniosku. Sąd zwróci wniosek jeśli braki formalne nie zostaną uzupełnione. Na rozprawie możesz zmienić swoje stanowisko zawarte w ugodzie podnosząc ,że zmieniły się okoliczności polegające na wyrzuceniu cię z mieszkania przez partnerkę i nie stać Cię na płacenie alimentów w ustalonej wysokości.
Ale moje pytanie czy ten wniosek mimo braku formalnych zobowiązuje mnie do płacenia kwoty z ugody tj. 1100 zł?

Nie. Taka ugoda nie ma mocy prawnej w tym sensie, że nie może stanowić podstawy do przymusowego egzekwowana alimentów przez komornika (nie ma takiej mocy jak prawomocny wyrok czy ugoda sądowa, które mogą być egzekwowane przez komornika). Taka umowa traktowana jako dowód w postępowaniu o zapłatę alimentów może być dla sądu wyznacznikiem (jednym z wielu możliwych) Pana możliwości płatniczych odnośnie alimentów.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwrot kosztów postępowania od strony przegranej.
Piszę tutaj z zapytaniem o zwrot kosztów postępowania w wygranej sprawie. Zostałem pozwany do sądu o zapłatę przez nieuczciwego przedsiębiorcę który próbował wyłudzić ode mnie pieniądze. Dość powiedzieć, że przegrał z kretesem, sam swoimi dowodami praktycznie siebie uwalił ale to nie meritum sprawy. Sprawę wygrałem, pomimo, iż Powód strasznie ją przedłużał, wnioskował o nowe rozprawy bo musiał się zapoznać z pismami których nie zdążył przeczytać...
Zasiedzenie nieruchomości.
Kupiłem w 2008 r aktem notarialnym działkę rolną. Księga wieczysta czysta. Płacę podatek rolny. A tu niespodzianka, właśnie dostałem 2024r pismo sądowe o zakazie zbywania i obciążania tej nieruchomości ! I pozew o stwierdzenie nabycia przez zasiedzenie 30 lat. Czy to możliwe? Fakt jest taki, że w momencie zakupu działki w 2008r. oglądałem ją i nie było tam żadnych upraw - ziemia była porośnięta zachwaszczoną trawą. I więcej później tam nie byłe...
Co to jest i jak działa zawieszenie wykonania kary?
Cześć wszystkim, Mój brat został skazany za drobne przestępstwo i sąd orzekł "zawieszenie wykonania kary". Jestem trochę zdezorientowany i nie do końca rozumiem, co to oznacza. Czy to znaczy, że nie musi odsiadywać wyznaczonego czasu w więzieniu? Dodatkowo, czy ktoś może mi wyjaśnić, jakie są zasady zawieszenia wykonania kary? Czy są jakiekolwiek warunki, które musi spełniać podczas okresu zawieszenia? I co się stanie, jeżeli złam...
Przejęcie zakładu pracy, niższe wynagrodzenie.
Witam, Bardzo bym prosił o szybką poradę w zakresie prawa pracy. Zakład pracy tworzył razem z innymi spółkami grupę. Następnie ta grupa została podzielona i sprzedana do innych firm. Okazało się, że nowy inwestor/właściciel (nie pracodawca, gdyż nie było podpisywanych nowych umów z firmą, która przejęła spółkę) postanowiła przejąć kilku pracowników. Jednak zaoferowano tym pracownikom mniejszą podstawę wynagrodzenia brutto niż mieli dotychczas ...

Wyszukiwarka