Ugoda alimentacyjna z partnerką.

Zawarłem ugodę alimentacyjną z partnerką. (Bez notariusza, mediatora) napisała wniosek, ja podpisałem I złożyliśmy po prostu do sadu. Wkrótce się rozstaliśmy I wyrzuciła mnie z mieszkania. Niedawno przyszło pismo z sadu, ze w ów wniosku są braki formalne. W związku z czym mam pytanie czy te alimenty są ustalone czy nie? Do tej pory płaciłem, lecz przy samodzielnym utrzymaniu nie stać mnie płacić tak wysokich alimentów jak na ugodzie tj. 1100 zł. Ja również dostałem takie pismo I nic z nim nie zrobiłem. Zamierzam płacić ale np. 700 zł. Rozumiem ze pewnie będzie sprawa wkrótce. Ale moje pytanie czy ten wniosek mimo braku formalnych zobowiązuje mnie do płacenia kwoty z ugody tj. 1100 zł?
anonim cytuj
14-08-2023
Należy uzupełnić braki formalne wniosku. Sąd zwróci wniosek jeśli braki formalne nie zostaną uzupełnione. Na rozprawie możesz zmienić swoje stanowisko zawarte w ugodzie podnosząc ,że zmieniły się okoliczności polegające na wyrzuceniu cię z mieszkania przez partnerkę i nie stać Cię na płacenie alimentów w ustalonej wysokości.
Ale moje pytanie czy ten wniosek mimo braku formalnych zobowiązuje mnie do płacenia kwoty z ugody tj. 1100 zł?

Nie. Taka ugoda nie ma mocy prawnej w tym sensie, że nie może stanowić podstawy do przymusowego egzekwowana alimentów przez komornika (nie ma takiej mocy jak prawomocny wyrok czy ugoda sądowa, które mogą być egzekwowane przez komornika). Taka umowa traktowana jako dowód w postępowaniu o zapłatę alimentów może być dla sądu wyznacznikiem (jednym z wielu możliwych) Pana możliwości płatniczych odnośnie alimentów.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy na zwolnieniu lekarskim można zwolnić pracowników?
Hejka proszę o pomoc Czy na zwolnieniu lekarskim można zwolnić pracowników? I czy wypowiedzenie umowy o pracę zaczyna się w dniu wystawienia? Czy doręczenia do pracowników? Czy dopiero jak wrócą ze zwolnienia lekarskiego? Umowa na czas nieokreślony o pracę. Pracodawca chce zaoszczędzić kasę i zwolnic ludzi i płacić im na lewo pod stołem gotówkę tylko mniejsza kwota najniższa krajowa. Pracodawca zalega z pensja za 2 lub 3 miesiące jest niewia...
Zalano mi piwnicę. Właścicielka dała mi do zrozumienia, że od niej nic nie wyciągnę i mam skorzystać ze swojego ubezpieczenia. Co robić?
Witam. Dwa dni temu w nocy firma wykonująca żywność na dowóz zalała mi piwnice (pękł im wąż z wodą od zmywarki) ,szkody wyliczyłem na 3,5k zł. Dziś dowiedziałem się od właścicielki, że jej ubezpieczenie nie obejmuje zalań piwnic, bo ona nawet nie wiedziała ,że budynek jest podpiwniczony i nie zaznaczyła w wniosku ubezpieczeniowym, że jest piwnica. Dała mi do zrozumienia ,że od niej nic nie wyciągnę i mam skorzystać ze swojego ubezpieczenia. I tu...
Komornik za alimenty
Jestem 7 lat po rozwodzie . Niestety mam teraz komornika za niewyrównane alimenty po dwóch sprawach. Czy jeśli wezmę ślub to komornik może wejść na konto żony jeśli będziemy mieli rozdzielność majątkową?...
Porozumienie ze względu na reorganizację
W związku z reorganizacją wystąpiłam do przełożonego o możliwość rozwiązania ze mną umowy za porozumieniem z odprawą. Pracodawca zwolnił w ten sposób 7 osób. Ja niby pracę, inne zadania mam zapewnione, ale chciałabym móc też w podobny sposób odejść z firmy. Jak podpisałabym porozumienie w lutym i byłabym w pracy do końca lutego to przy porozumieniu bez świadczenia pracy mam 3 mce (które mam przy wypowiedzeniu), za które pieniądze bym dostała...

Wyszukiwarka