Ugoda alimentacyjna z partnerką.

Zawarłem ugodę alimentacyjną z partnerką. (Bez notariusza, mediatora) napisała wniosek, ja podpisałem I złożyliśmy po prostu do sadu. Wkrótce się rozstaliśmy I wyrzuciła mnie z mieszkania. Niedawno przyszło pismo z sadu, ze w ów wniosku są braki formalne. W związku z czym mam pytanie czy te alimenty są ustalone czy nie? Do tej pory płaciłem, lecz przy samodzielnym utrzymaniu nie stać mnie płacić tak wysokich alimentów jak na ugodzie tj. 1100 zł. Ja również dostałem takie pismo I nic z nim nie zrobiłem. Zamierzam płacić ale np. 700 zł. Rozumiem ze pewnie będzie sprawa wkrótce. Ale moje pytanie czy ten wniosek mimo braku formalnych zobowiązuje mnie do płacenia kwoty z ugody tj. 1100 zł?
anonim cytuj
14-08-2023
Należy uzupełnić braki formalne wniosku. Sąd zwróci wniosek jeśli braki formalne nie zostaną uzupełnione. Na rozprawie możesz zmienić swoje stanowisko zawarte w ugodzie podnosząc ,że zmieniły się okoliczności polegające na wyrzuceniu cię z mieszkania przez partnerkę i nie stać Cię na płacenie alimentów w ustalonej wysokości.
Ale moje pytanie czy ten wniosek mimo braku formalnych zobowiązuje mnie do płacenia kwoty z ugody tj. 1100 zł?

Nie. Taka ugoda nie ma mocy prawnej w tym sensie, że nie może stanowić podstawy do przymusowego egzekwowana alimentów przez komornika (nie ma takiej mocy jak prawomocny wyrok czy ugoda sądowa, które mogą być egzekwowane przez komornika). Taka umowa traktowana jako dowód w postępowaniu o zapłatę alimentów może być dla sądu wyznacznikiem (jednym z wielu możliwych) Pana możliwości płatniczych odnośnie alimentów.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Pytania dotyczące ulgi podatkowej. Pracodawca zmniejszył wypłatę, czy można odzyskać te pieniądze?
Witajcie, problem dotyczy mojego chłopaka. Pracuje w jednej firmie na dwie umowy, jedna jest to umowa o pracę a druga umowa zlecenie żeby sobie dorobić, dostaje 2 wypłaty za dwie umowy, najniższa krajowa a zlecenie ma płatne od godziny. Z końcem sierpnia skończyła mu się umowa o pracę i dostał nawet świadectwo pracy, aneks dostał dopiero kilka dni później z datą od 1 września, wypłata to najniższa krajowa. We wrześniu wypłata za sierpień z umo...
rozwiązanie umowy po urlopie macierzyńskim
Witajcie, jestem zatrudniona na czas nie określony u prywaciarza od września 2018, w listopadzie 2019 urodziłam córkę, macierzyński mam do 23.10 br. Dziś dzwoniłam do pracodawcy jak to będzie dalej, odpowiedział że po macierzyńskim muszę wykorzystać zaległy urlop a potem rozwiążemy umowę, bo nie ma dla mnie miejsca.. Czy może tak zrobić?...
Odrzucona płatność w sklepie.
W jednym ze sklepów spożywczych pokazano mi zdjęcie z kamery (możliwe że to byłam ja tak na 70%). Że miesiąc temu gdy kupowałam, płatność została odrzucona a ja odeszłam. Pani odwoływała się do mojego sumienia że mam jej zapłacić. W sklepie byli ludzie ja w szoku i się tylko pytałam jak to możliwe że ona nie zareagowała w sklepie jak odrzuciło transakcje. Tłumaczyła się że dużo ludzi było itp. że strachu i wstydu trochę ( była ze mną córka) zapła...
Spadek.
Zmarła ciotka. Miała męża, bezdzietni. Czy ja (siostrzeniec) coś dziedziczę po niej? Czy w tym przypadku 50% jest dla męża, pozostałe 50% do podziału na dzieci nieżyjącej siostry?...

Wyszukiwarka