Ugoda alimentacyjna z partnerką.

Zawarłem ugodę alimentacyjną z partnerką. (Bez notariusza, mediatora) napisała wniosek, ja podpisałem I złożyliśmy po prostu do sadu. Wkrótce się rozstaliśmy I wyrzuciła mnie z mieszkania. Niedawno przyszło pismo z sadu, ze w ów wniosku są braki formalne. W związku z czym mam pytanie czy te alimenty są ustalone czy nie? Do tej pory płaciłem, lecz przy samodzielnym utrzymaniu nie stać mnie płacić tak wysokich alimentów jak na ugodzie tj. 1100 zł. Ja również dostałem takie pismo I nic z nim nie zrobiłem. Zamierzam płacić ale np. 700 zł. Rozumiem ze pewnie będzie sprawa wkrótce. Ale moje pytanie czy ten wniosek mimo braku formalnych zobowiązuje mnie do płacenia kwoty z ugody tj. 1100 zł?
anonim cytuj
14-08-2023
Należy uzupełnić braki formalne wniosku. Sąd zwróci wniosek jeśli braki formalne nie zostaną uzupełnione. Na rozprawie możesz zmienić swoje stanowisko zawarte w ugodzie podnosząc ,że zmieniły się okoliczności polegające na wyrzuceniu cię z mieszkania przez partnerkę i nie stać Cię na płacenie alimentów w ustalonej wysokości.
Ale moje pytanie czy ten wniosek mimo braku formalnych zobowiązuje mnie do płacenia kwoty z ugody tj. 1100 zł?

Nie. Taka ugoda nie ma mocy prawnej w tym sensie, że nie może stanowić podstawy do przymusowego egzekwowana alimentów przez komornika (nie ma takiej mocy jak prawomocny wyrok czy ugoda sądowa, które mogą być egzekwowane przez komornika). Taka umowa traktowana jako dowód w postępowaniu o zapłatę alimentów może być dla sądu wyznacznikiem (jednym z wielu możliwych) Pana możliwości płatniczych odnośnie alimentów.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Zalanie mieszkania przez sąsiada, brak ubezpieczenia.
Zostałam zalana przez sąsiada z góry, nie ma ubezpieczenia na to mieszkanie ani ja ani sąsiad, który mnie zalał. W jaki sposób mam wyegzekwować pieniądze ze zniszczenia sufitu, kto wycenia szkody. Wina była po stronie sąsiada. Sąsiad tam nie mieszka tylko wynajmuje to mieszkanie. A w jaki sposób mam się z nim skontaktować jakiś oficjalny list wysłać bo mam tylko telefon. Jak wygląda procedura załatwienia tej sprawy. Bardzo proszę o poradę....
Skrócenie czasu wypowiedzenia umowy
Wynajmuję mieszkanie od niespełna dwóch lat, w umowie najmu jest napisane, że okres wypowiedzenia, to bite 3 miesiące. Chcę się wyprowadzić z przyczyn osobistych. Czy jest jakakolwiek szansa, aby skrócić okres wypowiedzenia?...
Czy można przerwac L4?
Dzień dobry. Mam takie pytanie. Siostra przebywa tydzień na L4, ponieważ jej syn zachorował. Zwolnienie ma do jutra włącznie. Dziecko już jest zdrowe. I tu pytanie - czy może iść jutro do przedszkola, czy jednak nie bo nadal obowiązuje L4, czy może siostra powinna je przerwać (nie wiem czy coś takiego jest) Jak to wygląda prawnie, żeby nie bylo problemów? Dziękuję i pozdrawiam...
Pożyczam znajomemu pieniądzę i chciałbym z nim spisać jakąś umowę
Hej... Będę pożyczał kumplowi nie małe pieniądze i chce z nim spisać jakąś umowę oraz deklaracje że w razie jak jemu coś się stanie (śmierć, wypadek, cokolwiek) to spłacą to jego rodzice. Tylko czy bez ich zgody to zadziała? Bo oni o tym nic nie będą wiedzieć (on nie chce żeby wiedzieli)...

Wyszukiwarka