Ugoda alimentacyjna z partnerką.

Zawarłem ugodę alimentacyjną z partnerką. (Bez notariusza, mediatora) napisała wniosek, ja podpisałem I złożyliśmy po prostu do sadu. Wkrótce się rozstaliśmy I wyrzuciła mnie z mieszkania. Niedawno przyszło pismo z sadu, ze w ów wniosku są braki formalne. W związku z czym mam pytanie czy te alimenty są ustalone czy nie? Do tej pory płaciłem, lecz przy samodzielnym utrzymaniu nie stać mnie płacić tak wysokich alimentów jak na ugodzie tj. 1100 zł. Ja również dostałem takie pismo I nic z nim nie zrobiłem. Zamierzam płacić ale np. 700 zł. Rozumiem ze pewnie będzie sprawa wkrótce. Ale moje pytanie czy ten wniosek mimo braku formalnych zobowiązuje mnie do płacenia kwoty z ugody tj. 1100 zł?
anonim cytuj
14-08-2023
Należy uzupełnić braki formalne wniosku. Sąd zwróci wniosek jeśli braki formalne nie zostaną uzupełnione. Na rozprawie możesz zmienić swoje stanowisko zawarte w ugodzie podnosząc ,że zmieniły się okoliczności polegające na wyrzuceniu cię z mieszkania przez partnerkę i nie stać Cię na płacenie alimentów w ustalonej wysokości.
Ale moje pytanie czy ten wniosek mimo braku formalnych zobowiązuje mnie do płacenia kwoty z ugody tj. 1100 zł?

Nie. Taka ugoda nie ma mocy prawnej w tym sensie, że nie może stanowić podstawy do przymusowego egzekwowana alimentów przez komornika (nie ma takiej mocy jak prawomocny wyrok czy ugoda sądowa, które mogą być egzekwowane przez komornika). Taka umowa traktowana jako dowód w postępowaniu o zapłatę alimentów może być dla sądu wyznacznikiem (jednym z wielu możliwych) Pana możliwości płatniczych odnośnie alimentów.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

darowizna- jak obliczyć wartosć darowizny?
Dzień dobry! moze ktoś się orientuje bo nie bardzo wiem jaką kwotę mam podąc u notariusza..... otrzymam w darowiznie budynek użytkowy ( nie nowy, lata świetnosci ma za sobą). U notariusza powinnam złożyc ośwadczenie o jego rynkowej wartosci.... lecz nie znajduje w mojej okolicy podobnych budynków na sprzedaż więc nie wiem ile moze byc wart...a dwa ceny w ogłoszeniach to niekoniecznie ceny sprzedaży.... powinnienem zatrudnić rzeczoznawce żeby wy...
Szkolenie BHP, dzień wolny.
Chciałbym zasięgnąć małej porady odnośnie szkoleń i czasu wolnego. Mianowicie sytuacja wygląda tak - pracuję w systemie 4 brygadowym, po 3 zmianie nocnej (przedostatniej), którą kończę o 7 rano, przełożony skierował mnie na szkolenie BHP które odbędzie się od razu po zakończeniu owej zmiany. Następnie twierdzi, że muszę przyjść do pracy na ostatnią zmianę nocną. Idąc tym tokiem rozumowania po 8h zmianie, 4-6h szkolenia BHP zakończonego jakimś egz...
test na covid
Witam. Jestem objęta kwarantanna domową, ponieważ robiłam test na Covid. Czy moje dzieci również objęte są kwarantanna? Lekarz powiedział mi że NIE SĄ, ale w Internecie wyczytałam co innego......
Błąd w akcie ślubu.
Witam. Jakie powinno być nazwisko matki w akcie małżeństwa mojego męża jeśli kilka lat po jego narodzinach ponownie wyszła za mąż? Powinno tam być wpisane nazwisko matki widniejące w akcie urodzenia mojego męża czy jej aktualne nazwisko? Z góry dziękuję za odpowiedź....

Wyszukiwarka