Czy moja dwumiesięczna córka może ubiegać się o zachowek po zmarłej babci?

Moja mama zmarła, przed śmiercią napisała testament, w którym podzieliła mieszkanie na 1/3 dla mnie i po 1/3 dla dwójki kuzynów<siostry mojej mamy>
Czy moja córka, która urodziła się dwa miesiące po śmierci mamy może ubiegać się o zachowek od tych kuzynów jak ja żyje?
anonim cytuj
11-08-2023
Moja mama zmarła, przed śmiercią napisała testament, w którym podzieliła mieszkanie na 1/3 dla mnie i po 1/3 dla dwójki kuzynów<siostry mojej mamy>
Czy moja córka, która urodziła się dwa miesiące po śmierci mamy może ubiegać się o zachowek od tych kuzynów jak ja żyje?

Jeśli testament jest ważny, to Ty masz prawa z testamentu oraz zachowek, bo Twoja część wynosi mniej niż polowe tego co dostałbyś z dziedziczenia ustawowego. Córka Twoja dziedziczy wyłącznie jest Ty nie żyjesz. Jeśli z ustawy byłbyś jedynym spadkobiercą, to należy się Tobie połowa tego co byś dziedziczył wg ustawy czyli połowa całości. Możesz dochodzić tego w sądzie.

anonim cytuj
11-08-2023
Jeśli testament jest ważny, to Ty masz prawa z testamentu oraz zachowek, bo Twoja część wynosi mniej niż polowe tego co dostałbyś z dziedziczenia ustawowego. Córka Twoja dziedziczy wyłącznie jest Ty nie żyjesz. Jeśli z ustawy byłbyś jedynym spadkobiercą, to należy się Tobie połowa tego co byś dziedziczył wg ustawy czyli połowa całości. Możesz dochodzić tego w sądzie.

Czyli ja oprócz mojego 1/3 nie mogę się już ubiegać o zachowek?

anonim cytuj
11-08-2023

Możesz. Masz prawo do połowy.

anonim cytuj
11-08-2023
Czy moja dwumiesięczna córka może ubiegać się o zachowek po zmarłej babci?

Zgodnie z polskim prawem spadkowym, spadkobierca, który został pominięty w testamencie lub otrzymał w testamencie mniej niż przysługiwałoby mu z mocy ustawy, może dochodzić tzw. zachowku. Jednakże zachowek przysługuje tylko najbliższym krewnym: małżonkowi, zstępnym (np. dzieciom) oraz wstępnym (np. rodzicom), jeżeli nie zostali oni wydziedziczeni w testamencie.

Moja mama zmarła, przed śmiercią napisała testament, w którym podzieliła mieszkanie na 1/3 dla mnie i po 1/3 dla dwójki kuzynów&lt;siostry mojej mamy&gt;

Twoja córka może dochodzić zachowku jedynie w sytuacji, gdybyś Ty zmarł przed otwarciem spadku po Twojej matce, czyli przed jej śmiercią. Jako żyjący spadkobierca, to Ty jesteś uprawniony do zachowku.

Rzeczywiście, jeśli z testamentu otrzymujesz mniej niż przysługiwałoby Ci z mocy ustawy, masz prawo do dochodzenia zachowku. Zachowek jest różnicą pomiędzy tym co dostałeś z testamentu, a tym co przysługiwałoby Ci z mocy ustawy.

Jeśli uważasz, że suma udziałów w spadku z testamentu oraz zachowku jest niższa niż przysługiwałaby Ci z mocy ustawy, masz prawo do dochodzenia zachowku w celu wyrównania tej różnicy.

anonim cytuj
12-08-2023
Jeśli uważasz, że suma udziałów w spadku z testamentu oraz zachowku jest niższa niż przysługiwałaby Ci z mocy ustawy, masz prawo do dochodzenia zachowku w celu wyrównania tej różnicy.

Czy mogę wtedy podjąć działania sądowe przeciwko moim kuzynom, aby odebrać im część ich spadku? I jakie konkretnie kroki muszę podjąć, żeby dochodzić swojego zachowku?

anonim cytuj
12-08-2023
Czy mogę wtedy podjąć działania sądowe przeciwko moim kuzynom, aby odebrać im część ich spadku? I jakie konkretnie kroki muszę podjąć, żeby dochodzić swojego zachowku?

Tak, możesz podjąć działania sądowe w celu dochodzenia swojego zachowku. Jeśli dochodzisz zachowku, możesz skierować roszczenie przeciwko tym spadkobiercom, którzy otrzymali spadek na podstawie testamentu. Oto podstawowe kroki, jakie musisz podjąć:

Upewnić się, że masz prawo do zachowku, tzn. suma udziałów w spadku z testamentu oraz zachowku jest niższa niż przysługiwałaby Ci z mocy ustawy.

Skonsultować się z notariuszem w celu ustalenia wartości spadku. Na tej podstawie określisz wysokość swojego potencjalnego zachowku.

Wystosować wezwanie do zapłaty do spadkobierców testamentowych (w tym przypadku do kuzynów). W wezwaniu podajesz swoje roszczenie oraz podstawę prawną, czyli art. 991 Kodeksu cywilnego oraz kolejne dotyczące zachowku.

Jeżeli spadkobiercy testamentowi nie spełnią Twojego roszczenia w wyznaczonym terminie, możesz wnieść pozew o zapłatę zachowku do sądu rejonowego właściwego dla miejsca zamieszkania jednego z pozwaných.

Warto dodać, że koszty sądowe oraz ewentualne koszty zastępstwa procesowego mogą obciążać stronę przegrywającą. Zaleca się skonsultowanie się z notariuszem lub adwokatem w celu dokładnego ustalenia wartości spadku oraz prawidłowego przygotowania dokumentów.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

Pobicie brak ubezpieczenia.
Dobry wieczór, zdarzenie miało miejsce w czwartek. Zostałem pobity, policja zrobiła notatkę, zabrała mnie karetka, byłem w 2 szpitalach. Mówiłem że nie jestem ubezpieczony bo pracuje w innym kraju. Zarówno policjant jak i lekarka z uśmiechem powiedzieli że dostanę rachunek a sprawca na koniec zapłaci-czy faktycznie tak jest? Co należy robić krok po kroku aby sprawca został obciążony za przyjazd karetki itd? Druga sprawa-boli mnie ząb, jedynka. J...
Adwokat może żądać prowizji od wyroku?
Cześć, adwokat wziął za napisanie apelacji karnej określoną kwotę, ale nie spisał ze mną żadnej umowy, ja podpisałam z kolei tylko pełnomocnictwo dla niego. Nie mówił nic o żadnym dodatkowym honorarium po zakończeniu. Sprawa skończyła się dla mnie wyrokiem w zawieszeniu. Adwokat oczekuje teraz ode mnie, że go dodatkowo za taki wyrok wynagrodzę i żąda ode mnie kwotę, którą zapłaciłam za napisanie apelacji pomnożoną o 2,5. Ja zwracam mu uwagę, że n...
Zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy.
2.03 rozwiązano ze mną umowę o pracę na czas nieokreślony. Tego samego dnia dostałem "zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy". Oba dokumenty podpisane przez kierownika lokalu. 6.04 (wczoraj) zadzwoniono do mnie z tej firmy i nakazano wrócić do pracy, bo ten, który dał mi rozwiązanie umowy i zwolnienie z obowiązku nie miał upoważnienia do wystawienia mi takiego zwolnienia. Powiedziano mi, że jeśli nie przyjdę do pracy, to mi nie zapł...
Czy właściciel mieszkania może mnie wyrzucić?
6 lat temu wynajęłam mieszkanie od znajomej (ja i dzieci na ten moment 10 i 20 lat). Na początku miałyśmy umowę pisemną. Potem jakoś nie było okazji, więc tak sobie mieszkamy (umowa słowna). Mieszkanie dostała moja znajoma i jej mąż w prezencie ślubnym (nie wiem kto jest właścicielem). I teraz, właściciele się rozwodzą, on nie ma gdzie mieszkać i mówi, że przejmie to mieszkanie. Czy tak można bez żadnej informacji dla najemcy? Wiem, że to nie...

Wyszukiwarka