Czy moja dwumiesięczna córka może ubiegać się o zachowek po zmarłej babci?

Moja mama zmarła, przed śmiercią napisała testament, w którym podzieliła mieszkanie na 1/3 dla mnie i po 1/3 dla dwójki kuzynów<siostry mojej mamy>
Czy moja córka, która urodziła się dwa miesiące po śmierci mamy może ubiegać się o zachowek od tych kuzynów jak ja żyje?
anonim cytuj
11-08-2023
Moja mama zmarła, przed śmiercią napisała testament, w którym podzieliła mieszkanie na 1/3 dla mnie i po 1/3 dla dwójki kuzynów<siostry mojej mamy>
Czy moja córka, która urodziła się dwa miesiące po śmierci mamy może ubiegać się o zachowek od tych kuzynów jak ja żyje?

Jeśli testament jest ważny, to Ty masz prawa z testamentu oraz zachowek, bo Twoja część wynosi mniej niż polowe tego co dostałbyś z dziedziczenia ustawowego. Córka Twoja dziedziczy wyłącznie jest Ty nie żyjesz. Jeśli z ustawy byłbyś jedynym spadkobiercą, to należy się Tobie połowa tego co byś dziedziczył wg ustawy czyli połowa całości. Możesz dochodzić tego w sądzie.

anonim cytuj
11-08-2023
Jeśli testament jest ważny, to Ty masz prawa z testamentu oraz zachowek, bo Twoja część wynosi mniej niż polowe tego co dostałbyś z dziedziczenia ustawowego. Córka Twoja dziedziczy wyłącznie jest Ty nie żyjesz. Jeśli z ustawy byłbyś jedynym spadkobiercą, to należy się Tobie połowa tego co byś dziedziczył wg ustawy czyli połowa całości. Możesz dochodzić tego w sądzie.

Czyli ja oprócz mojego 1/3 nie mogę się już ubiegać o zachowek?

anonim cytuj
11-08-2023

Możesz. Masz prawo do połowy.

anonim cytuj
11-08-2023
Czy moja dwumiesięczna córka może ubiegać się o zachowek po zmarłej babci?

Zgodnie z polskim prawem spadkowym, spadkobierca, który został pominięty w testamencie lub otrzymał w testamencie mniej niż przysługiwałoby mu z mocy ustawy, może dochodzić tzw. zachowku. Jednakże zachowek przysługuje tylko najbliższym krewnym: małżonkowi, zstępnym (np. dzieciom) oraz wstępnym (np. rodzicom), jeżeli nie zostali oni wydziedziczeni w testamencie.

Moja mama zmarła, przed śmiercią napisała testament, w którym podzieliła mieszkanie na 1/3 dla mnie i po 1/3 dla dwójki kuzynów&lt;siostry mojej mamy&gt;

Twoja córka może dochodzić zachowku jedynie w sytuacji, gdybyś Ty zmarł przed otwarciem spadku po Twojej matce, czyli przed jej śmiercią. Jako żyjący spadkobierca, to Ty jesteś uprawniony do zachowku.

Rzeczywiście, jeśli z testamentu otrzymujesz mniej niż przysługiwałoby Ci z mocy ustawy, masz prawo do dochodzenia zachowku. Zachowek jest różnicą pomiędzy tym co dostałeś z testamentu, a tym co przysługiwałoby Ci z mocy ustawy.

Jeśli uważasz, że suma udziałów w spadku z testamentu oraz zachowku jest niższa niż przysługiwałaby Ci z mocy ustawy, masz prawo do dochodzenia zachowku w celu wyrównania tej różnicy.

anonim cytuj
12-08-2023
Jeśli uważasz, że suma udziałów w spadku z testamentu oraz zachowku jest niższa niż przysługiwałaby Ci z mocy ustawy, masz prawo do dochodzenia zachowku w celu wyrównania tej różnicy.

Czy mogę wtedy podjąć działania sądowe przeciwko moim kuzynom, aby odebrać im część ich spadku? I jakie konkretnie kroki muszę podjąć, żeby dochodzić swojego zachowku?

anonim cytuj
12-08-2023
Czy mogę wtedy podjąć działania sądowe przeciwko moim kuzynom, aby odebrać im część ich spadku? I jakie konkretnie kroki muszę podjąć, żeby dochodzić swojego zachowku?

Tak, możesz podjąć działania sądowe w celu dochodzenia swojego zachowku. Jeśli dochodzisz zachowku, możesz skierować roszczenie przeciwko tym spadkobiercom, którzy otrzymali spadek na podstawie testamentu. Oto podstawowe kroki, jakie musisz podjąć:

Upewnić się, że masz prawo do zachowku, tzn. suma udziałów w spadku z testamentu oraz zachowku jest niższa niż przysługiwałaby Ci z mocy ustawy.

Skonsultować się z notariuszem w celu ustalenia wartości spadku. Na tej podstawie określisz wysokość swojego potencjalnego zachowku.

Wystosować wezwanie do zapłaty do spadkobierców testamentowych (w tym przypadku do kuzynów). W wezwaniu podajesz swoje roszczenie oraz podstawę prawną, czyli art. 991 Kodeksu cywilnego oraz kolejne dotyczące zachowku.

Jeżeli spadkobiercy testamentowi nie spełnią Twojego roszczenia w wyznaczonym terminie, możesz wnieść pozew o zapłatę zachowku do sądu rejonowego właściwego dla miejsca zamieszkania jednego z pozwaných.

Warto dodać, że koszty sądowe oraz ewentualne koszty zastępstwa procesowego mogą obciążać stronę przegrywającą. Zaleca się skonsultowanie się z notariuszem lub adwokatem w celu dokładnego ustalenia wartości spadku oraz prawidłowego przygotowania dokumentów.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie z pracy w dobie pandemii
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie zwolnienia się z pracy mailowo w dobie pandemii (umowa o pracę). Obecnie cała firma pracuje zdalnie i aktualnie nie mam możliwości dać wypowiedzenia bezpośrednio swojemu szefowi. Z tego co zdążyłam dowiedzieć się z internetu, forma taka jest poprawna tylko w przypadku, gdy dokument wypowiedzenia zawarty w mailu posiada kwalifikowany podpis elektroniczny. Jakie są ewentualne konsekwencje przesłania wypowiedzenia p...
Sprzedaż mieszkania spadkowego, bez zgody współwłaścicieli.
Mieszkanie ma 3 współwłaścicieli (mieszkanie spadkowe) Jeden ze współwłaścicieli chce je sprzedać, na co pozostałe dwie osoby się na to nie godzą. Co możemy zrobić z mężem, aby je sprzedać? Nie wchodzi w grę spłacenie przez pozostałych. Kontakt z pozostałymi i dojście do porozumienia nie istnieje. Czy są jakiekolwiek szanse na to, aby mąż mógł sprzedać mieszkanie, mimo iż pozostali się na to nie zgadzają? Jakie możemy podjąć kroki i działani...
Wypowiedzenie umowy zlecenie na L4.
Jestem zatrudniona na umowie zlecenie bezterminowej. Od dwóch dni jestem na L4 (dobrowolne składki chorobowe odprowadzane). Dziś szef poinformował mnie ze mnie zwalnia. Czy to oznacza że zostaje bez ubezpieczenia? Mam zaplanowaną operacje i nie wiem czy będę mieć ubezpieczenie. ...
Zwrot auta od kupującego.
Sprawa wygląda tak - od ok. miesiąca próbowałem sprzedać swoje auto. Było kilka klientów oglądali i na tym się skończyło. Wczoraj pewna osoba przyjechała, oglądała auto razem z synem i wnuczkiem i zdecydowała się kupić auto. Powiedziałem im wszystko o aucie co wiedziałem-a między innymi, że auto ściąga trochę na prawo, że kopci oraz są błędy w komputerze widoczne na desce rozdzielczej. Kupujący się zgodził na te warunki i podpisał umowę-w niej mi...

Wyszukiwarka