Czy moja dwumiesięczna córka może ubiegać się o zachowek po zmarłej babci?
Zgodnie z polskim prawem spadkowym, spadkobierca, który został pominięty w testamencie lub otrzymał w testamencie mniej niż przysługiwałoby mu z mocy ustawy, może dochodzić tzw. zachowku. Jednakże zachowek przysługuje tylko najbliższym krewnym: małżonkowi, zstępnym (np. dzieciom) oraz wstępnym (np. rodzicom), jeżeli nie zostali oni wydziedziczeni w testamencie.
Moja mama zmarła, przed śmiercią napisała testament, w którym podzieliła mieszkanie na 1/3 dla mnie i po 1/3 dla dwójki kuzynów<siostry mojej mamy>
Czy moja córka, która urodziła się dwa miesiące po śmierci mamy może ubiegać się o zachowek od tych kuzynów jak ja żyje?
Twoja córka może dochodzić zachowku jedynie w sytuacji, gdybyś Ty zmarł przed otwarciem spadku po Twojej matce, czyli przed jej śmiercią. Jako żyjący spadkobierca, to Ty jesteś uprawniony do zachowku.
Jeśli testament jest ważny, to Ty masz prawa z testamentu oraz zachowek, bo Twoja część wynosi mniej niż polowe tego co dostałbyś z dziedziczenia ustawowego. Córka Twoja dziedziczy wyłącznie jest Ty nie żyjesz. Jeśli z ustawy byłbyś jedynym spadkobiercą, to należy się Tobie połowa tego co byś dziedziczył wg ustawy czyli połowa całości. Możesz dochodzić tego w sądzie.
Rzeczywiście, jeśli z testamentu otrzymujesz mniej niż przysługiwałoby Ci z mocy ustawy, masz prawo do dochodzenia zachowku. Zachowek jest różnicą pomiędzy tym co dostałeś z testamentu, a tym co przysługiwałoby Ci z mocy ustawy.
Czyli ja oprócz mojego 1/3 nie mogę się już ubiegać o zachowek?
Jeśli uważasz, że suma udziałów w spadku z testamentu oraz zachowku jest niższa niż przysługiwałaby Ci z mocy ustawy, masz prawo do dochodzenia zachowku w celu wyrównania tej różnicy.