Zakaz zbliżania oraz zakaz kontaktowania się.

Witam. Bardzo proszę o poradę.
Mój były mąż ma wyrok za znęcanie się psychiczne i fizyczne nade mną oraz zakaz kontaktowania się i zbliżania.
Mamy dwoje dzieci. Ze względu że były mąż mieszka dość daleko od nas, gdy przyjeżdża wynajmuje hotel i tam zabiera dzieci i spędza z nimi czas. Kontakty ustalone sądownie.
Ja pracuje w hotelarstwie. Mój były mąż wynajął pokój w hotelu w którym ja pracuje i przez pewien okres zamierza w nim mieszkać wraz z naszymi dziećmi. Sytuacja jest dla mnie bardzo nie komfortowa, czy mój mąż ma do tego prawo?
Poniżej cytuje jeden z punktów wyroku, który mówi o tym zakazie zbliżania :
'na podstawie art. 41a §1 i 4 k. k. z zw. art. 43§1 k. k. W zw. z art. 4§1 k. k. orzeka wobec oskarżonego X zakaz kontaktowania się z Y za, wyjątkiem kontaktów dotyczących władzy rodzicielskiej oraz zakaz zbliżania się do Y na odległość mniejsza niż 50m przez okres 5 lat. '
anonim cytuj
11-08-2023
Nie wiem na ile parametry hotelu dają możliwość utrzymywania orzeczonego przez sąd dystansu, ale o ile były mąż nie złamie warunków środka karnego, nie ma przeciwwskazań do tego, żeby w nim przebywał. Jeśli jednak zasady te naruszy - może Pani złożyć w organach ścigania zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z art. 244 kk.
Pani pracuje w hotelu w jakim charakterze?

anonim cytuj
11-08-2023
Nie wiem na ile parametry hotelu dają możliwość utrzymywania orzeczonego przez sąd dystansu, ale o ile były mąż nie złamie warunków środka karnego, nie ma przeciwwskazań do tego, żeby w nim przebywał. Jeśli jednak zasady te naruszy - może Pani złożyć w organach ścigania zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z art. 244 kk.
Pani pracuje w hotelu w jakim charakterze?

Recepcjonistka, czyli rozumiem że jak stanie ze mną twarzą w twarz co jest nieuniknione przy meldowaniu gościa to zakaz będzie załamany. Nic tu nie mają do tego kontakty z dziećmi które będą się odbywały w hotelu?

anonim cytuj
11-08-2023
Tak. Wtedy złamie zakaz zbliżania się oraz zakaz kontaktowania się (o ile się do Pani odezwie).

anonim cytuj
11-08-2023
Kiedy zapadł wyrok?

anonim cytuj
11-08-2023
Kiedy zapadł wyrok?

W 2021 roku.

anonim cytuj
11-08-2023
na podstawie art. 41a §1 i 4 k. k. z zw. art. 43§1 k. k. W zw. z art. 4§1 k. k. orzeka wobec oskarżonego X zakaz kontaktowania się z Y za, wyjątkiem kontaktów dotyczących władzy rodzicielskiej oraz zakaz zbliżania się do Y na odległość mniejsza niż 50m przez okres 5 lat.

Przytoczony przepis jasno określa zakaz zbliżania się na odległość mniejszą niż 50m oraz zakaz kontaktowania się z wyjątkiem spraw związanych z władzą rodzicielską. Jeżeli były mąż podejmie próbę meldowania się w hotelu, gdzie Pani pracuje jako recepcjonistka, i zbliży się na mniejszą odległość niż 50m, naruszy ten zakaz.

Recepcjonistka, czyli rozumiem że jak stanie ze mną twarzą w twarz co jest nieuniknione przy meldowaniu gościa to zakaz będzie załamany.

Tak, jeśli staną Państwo twarzą w twarz w odległości mniejszej niż 50m, zakaz zostanie naruszony. Zakaz ten nie ma związku z miejscem spotkania czy kontaktem z dziećmi, który ma się odbywać w hotelu. Jeśli dojdzie do naruszenia zakazu, Pani ma prawo zgłosić to odpowiednim organom ścigania, powołując się na art. 244 kk. Zakaz kontaktowania się również zostanie złamany, jeśli były mąż podejmie próbę nawiązania z Panią kontaktu podczas meldowania. Jednakże, jeśli komunikacja będzie wyłącznie zawężona do spraw związanych z władzą rodzicielską, taka komunikacja jest wyłączona spod zakazu.

Z uwagi na to, że wyrok zapadł w 2021 roku, zakaz ten obowiązuje obecnie i będzie obowiązywał do 2026 roku.

anonim cytuj
11-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwolnienie podczas urlopu macierzyńskiego.
Zostałam zwolniona z pacy w trakcie urlopu macierzyńskiego z powodu likwidacji firmy. Jak zgodnie z prawem mogę dostać ekwiwalent pieniężny za zaległy urlop wypoczynkowy z powodu rozwiązania stosunku pracy? Jak to zrobić poprawnie, jaki wniosek ?...
Wezwanie do zapłaty przez komornika.
Wezwanie do zapłaty od komornika. Zapłacone osobiście w kancelarii 3 dni później. Mimo tego i tak komornik ściągnął kwotę z mojego konta bankowego 2 dni po tym jak zapłaciłem w kancelarii . W kancelarii próba wyjaśnienia sprawy. Rzeczywiście doszło do pomyłki. Ale pieniądze nie zostały zwrócone na moje konto. Pani w kancelarii pokazuje potwierdzenie przelewu na moje nazwisko (niby, że pieniądze zostały zwrócone) ale zupełnie inny nr konta, któr...
Chcę pozbyć się byłego małżonka z mieszkania moich rodziców.
Mieszkamy w domu który jest własnością mojej mamy, chcę się rozwieść . Do kiedy mój jeszcze mąż ma prawo mieszkać w domu mojej matki? Kiedy powinien się wyprowadzić. Nie mamy w żadnej formie umowy użyczenia, mąż nie robił żadnych nakładów remontowych w domu....
Czy policja może przepytywać dzieci bez obecności rodzica w domu ?
Dzieci poniżej 13 roku życia są same w domu. Przychodzi policja i wiedzą, że w domu nie ma dorosłych i przepytują dzieci o drugiego rodzica, czy tu mieszka, czy nie itp. Pytanie: Czy policja może beż obecności rodzica przepytywać dzieci?...

Wyszukiwarka