Kiedy pracodawca może odmówić urlopu wypoczynkowego?

Wróciłem do pracy po zwolnieniu lekarskim, nie było mnie około 3 miesięcy. W marcu br. zaplanowałem urlop na sierpień (2tyg. tj. 10dni). Czy pracodawca może mi teraz odmówić urlopu, a innemu pracownikowi dać w tym samym czasie? Czy odmowa urlopu musi mieć jakieś sensowne uzasadnienie?
anonim cytuj
10-08-2023
Czy otrzymał Pan w marcu zgodę pracodawcy na piśmie ( wniosek urlopowy albo podobne potwierdzenie ) na zaplanowany termin urlopu?

anonim cytuj
10-08-2023
Czy otrzymał Pan w marcu zgodę pracodawcy na piśmie ( wniosek urlopowy albo podobne potwierdzenie ) na zaplanowany termin urlopu?

Jestem w planie urlopów, plan to nie zgoda.

anonim cytuj
10-08-2023
Jestem w planie urlopów, plan to nie zgoda.

Skoro plan urlopów to nie zgoda pracodawcy na konkretny termin, to jak najbardziej ma Panu prawo odmówić urlopu w sierpniu i dać go pracownikom którzy sumiennie pracowali. Pracodawca ma obowiązek udzielić 14 dniowego urlopu ale może to zrobić chociażby w listopadzie.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Zatrzymane prawo jazdy i brak zgłoszenia w urzędzie odblokowania w systemie po odbytej karze. (Kolejne zatrzymanie przez policję)
Dzień dobry. Przy zatrzymaniu przez policję okazało się że nie mam uprawnień do prowadzenia pojazdu. Miałam je zatrzymane półtora roku wcześniej na 3 miesiące. Kare odbyłam (3 miesiące nie wsiadałam za kółko). Nie byłam świadoma że muszę pojechać do urzędu żeby mnie odblokowali w systemie. Prawo jazdy fizycznie miałam (kartę) wiec myślałam że wszystko dzieje się automatycznie. Nie przyszło mi nawet do głowy żeby się upewnić czy mogę już prowadzić...
Jak znieść współwłasność.
Witam mam dużą działkę wspólną z bratem, brat nie chce słyszeć o sprzedaż natomiast ja nie chce tkwić we współwłasności. Co zrobić w takiej sytuacji?...
Wymeldowanie osoby niezamieszkującej.
Mam obecnie sytuację dość dziwną, jeśli chodzi o zasady przestrzegania służebności zapisanej w umowie notarialnej darowizny, gdyż osoba ( teściowa)której dotyczy służebność, nie mieszka ze mną, lecz pod innym adresem już 3 lata. Zamieszkała na posesji zmarłego brata by dopilnować podziału majątku, miedzy innymi na jej rzecz. Sprawy idą wolno, a ja nie wiem czy ona nie powinna się wymeldować z naszej posesji i przemeldować na tą w której obecnie m...
Odbieranie i czytanie cudzej korespondencji.
Co zrobić jak wyprowadziłam się z mieszkania i teraz zamieszkuje tam mój ex .Konkretnie chodzi o korespondencję ! Pozmieniałam już gdzie mogłam nowy adres zamieszkania. Mój ex nie informuje mnie, że coś jeszcze przychodzi tam do skrzynki sam sobie odbiera moje listy otwiera je, awizo czasem odbierze bo na poczcie nie wiedzą że jesteśmy po rozwodzie. Mój syn był świadkiem jak ex czyta i targa mija korespondencję. Co mogę zrobić w tej sprawie ? Nie...

Wyszukiwarka