odmówiłam przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości - pomiar wykonany urządzeniem UltraLite, uważam, że pomiar nie był mój a aut znajdujących się przede mną. Czy na przesłuchaniu na komisariacie, policjant może anulować mandat czy sprawa i tak trafia do sądu? Czy na takie przesłuchanie warto udać się z adwokatem? A w sytuacji gdy sprawa trafia do sądu to czy jest szansa wybronienia się bez adwokata czy jednak należy go zatrudnić (dodatkowe koszty dla poszkodowanego)?
Odmowa przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości
odmówiłam przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości - pomiar wykonany urządzeniem UltraLite, uważam, że pomiar nie był mój a aut znajdujących się przede mną. Czy na przesłuchaniu na komisariacie, policjant może anulować mandat czy sprawa i tak trafia do sądu? Czy na takie przesłuchanie warto udać się z adwokatem? A w sytuacji gdy sprawa trafia do sądu to czy jest szansa wybronienia się bez adwokata czy jednak należy go zatrudnić (dodatkowe koszty dla poszkodowanego)?
W sytuacji odmowy przyjęcia mandatu karnego za przekroczenie prędkości, sprawa zostaje skierowana do sądu. Tak stanowi art. 97 § 1 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia, który mówi, że "Jeżeli sprawca wykroczenia nie zapłaci należności pieniężnej w terminie 7 dni, sprawa trafia do sądu".
- Warto wiedzieć, że sprawy o przekroczenie prędkości rozpatrywane są na podstawie Kodeksu wykroczeń, a przepis ten znajduje się w art.
- Jeżeli jednak sprawa trafi do sądu, warto rozważyć zatrudnienie adwokata.
- Sprawdź wezwanie, sygnaturę, pouczenie i termin, zanim odpowiesz albo stawisz się w organie.
Co do obecności adwokata na przesłuchaniu na komisariacie - to zależy od konkretnej sytuacji. Zazwyczaj jednak przesłuchanie odbywa się bez obecności adwokata. W związku z tym, że mandat karny jest środkiem represji za drobne wykroczenia, obecność adwokata na przesłuchaniu na komisariacie nie jest konieczna.
Jeżeli jednak sprawa trafi do sądu, warto rozważyć zatrudnienie adwokata. Chociaż nie jest to wymóg, adwokat posiada odpowiednie doświadczenie i wiedzę, która może pomóc skutecznie obronić się przed zarzutami.
Nie zapominajmy, że zawsze można zgłosić zastrzeżenia do sposobu pomiaru prędkości. Jeżeli kwestionujesz prawidłowość pomiaru, możesz wnioskować o powtórne badanie urządzenia do pomiaru prędkości.
Zastosowanie wynika z art. 25a § 1 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia: "Osoba przeciwko której prowadzi się postępowanie, może zapoznać się z materiałami sprawy i wnosić o ich kserokopie oraz składać wyjaśnienia, zarzuty, wnioski dowodowe i zaznajomić się z wynikami czynności procesowych, do których nie brała udziału".
Podobne pytania
Wątki z tej samej kategorii
Wraz z chłopakiem dokonaliśmy kradzieży w sklepie… wiem to głupie pierwszy raz wpadliśmy na tak głupi pomysł, nigdy nie byliśmy ka...
Czy można zgłosić gwałt po 20 latach od wydarzenia? Jest to w ogóle możliwe, aby sprawca poniósł jeszcze karę?
Mam pytanie mój mąż ma jutro rozprawę na dozór elektroniczny. Gdy wyrok zapada pozytywnie. To co się potem dzieje. Czy on wychodzi...
Witam. Czy policja może przesłuchać 16 latka w charakterze świadka bez obecności rodziców? Czy ja jako matka mogę być przy tym prz...