Prawo Karne 06-08-2023 2 odpowiedzi

Odmowa przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości

Pytanie użytkownika
Witam,
odmówiłam przyjęcia mandatu za przekroczenie prędkości - pomiar wykonany urządzeniem UltraLite, uważam, że pomiar nie był mój a aut znajdujących się przede mną. Czy na przesłuchaniu na komisariacie, policjant może anulować mandat czy sprawa i tak trafia do sądu? Czy na takie przesłuchanie warto udać się z adwokatem? A w sytuacji gdy sprawa trafia do sądu to czy jest szansa wybronienia się bez adwokata czy jednak należy go zatrudnić (dodatkowe koszty dla poszkodowanego)?
W skrócie

W sytuacji odmowy przyjęcia mandatu karnego za przekroczenie prędkości, sprawa zostaje skierowana do sądu. Tak stanowi art. 97 § 1 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia, który mówi, że "Jeżeli sprawca wykroczenia nie zapłaci należności pieniężnej w terminie 7 dni, sprawa trafia do sądu".

• Warto wiedzieć, że sprawy o przekroczenie prędkości rozpatrywane są na podstawie Kodeksu wykroczeń, a przepis ten znajduje się w art.
  • Jeżeli jednak sprawa trafi do sądu, warto rozważyć zatrudnienie adwokata.
  • Sprawdź wezwanie, sygnaturę, pouczenie i termin, zanim odpowiesz albo stawisz się w organie.
2 odpowiedzi
Odpowiedź
06-08-2023
policja to nie sąd. oni tylko powiedzią ze za składanie falszywych zeznan grozi odpowiedzialnosc karna, i przepytają ze sprawy i na tym koniec przesłuchania. Jak sie nie przyznasz do winy to sprawa trafi do sądu i tam dopiero bedziesz mogl udowadniac swoja niewinność

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo karne dzisiaj
Kradzież w sklepie.

Wraz z chłopakiem dokonaliśmy kradzieży w sklepie… wiem to głupie pierwszy raz wpadliśmy na tak głupi pomysł, nigdy nie byliśmy ka...

12 odpowiedzi 01-07-2026
Prawo karne dzisiaj
Dozór elektroniczny.

Mam pytanie mój mąż ma jutro rozprawę na dozór elektroniczny. Gdy wyrok zapada pozytywnie. To co się potem dzieje. Czy on wychodzi...

9 odpowiedzi 01-07-2026
Prawo karne dzisiaj
Przesłuchanie 16-latka

Witam. Czy policja może przesłuchać 16 latka w charakterze świadka bez obecności rodziców? Czy ja jako matka mogę być przy tym prz...

9 odpowiedzi 01-07-2026