Czy możliwe jest wycofanie zeznań świadka w procesie karnym?

Witam serdecznie,

Nie dawno temu złożyłem zeznania jako świadok w procesie karnym. Wówczas byłem przekonany, że mówię prawdę, ale po pewnym czasie zdałem sobie sprawę, że mogłem się pomylić w niektórych szczegółach. Czy jest jakaś możliwość wycofania lub zmiany mojego zeznania? Czy są jakieś konsekwencje prawne związane z takim działaniem?

Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem jak postąpić w tej sytuacji.

Pozdrawiam
anonim cytuj
03-08-2023
Witaj,

Na wstępie warto podkreślić, że prawo różni się w zależności od kraju, więc poniższe informacje są ogólne i mogą nie dotyczyć Twojej konkretnego przypadku.

Jeśli zrozumiałeś, że złożyłeś nieprawdziwe lub błędne zeznania, powinieneś skontaktować się jak najszybciej z odpowiednim organem ścigania lub sądem, aby to zgłosić. W wielu jurysdykcjach możliwe jest zmienienie lub sprostowanie zeznań, zwłaszcza jeżeli proces jeszcze trwa.

Jednak ważne jest, aby pamiętać, że świadome składanie fałszywych zeznań jest poważnym przestępstwem w wielu jurysdykcjach, które często jest karane prawem karnym. Jeżeli jednak zdałeś sobie sprawę z pomyłki i sam zgłosisz chęć jej sprostowania, to jest to zwykle brane pod uwagę na Twoją korzyść.

Ponadto, jeżeli Twoje zeznanie miało kluczowe znaczenie dla toku procesu, jego zmiana może mieć istotne konsekwencje dla przebiegu sprawy.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Opublikowałam zdjęcie twarzy mojego znajomego na aplikacji badoo z dopiskiem że jest oszustem. Straszy mnie policją i że mnie zgłosi i że będę miała duże problemy.
Opublikowałam zdjęcie twarzy mojego znajomego na aplikacji badoo z dopiskiem że jest oszustem. Zrobiłam to w złości bo nakryłam go na kłamstwie. Jednak to zdjęcie skasowałam po niecałych 5 minutach, a ten zescreenował to i straszy mnie policją i że mnie zgłosi i że będę miała duże problemy. Zaznaczam, że on tam miał profil i rozsyłał zdjęcia twarzy oraz przyrodzenia w rozmowach prywatnych , Zrobiłam to wszystko w nerwach i dużych emocjach i byłam...
Dziecko na które były zasądzone alimenty, osiągnęło pełnoletność i podjęło pracę. Rodzic może złożyć pozew o zniesienie alimentów?
Dziecko na które były zasądzone alimenty, osiągnęło pełnoletność i po zakończeniu nauki podjęło pracę. Otrzymuje wynagrodzenie pozwalające się samodzielnie utrzymać. Rodzić, który płaci alimenty może złożyć pozew o zniesienie alimentów - tak to się nazywa? Co podać jako dowody, umowę zlecenie, PIT za zeszły rok, wpływy wynagrodzenia na konto dziecka za ostatni rok?...
L4 na okresie próbnym
Podpisałam pierwszą w życiu umowę na okres próbny 2 miesiące. Po pierwszym tygodniu pracy złapała mnie straszna grypa i poszłam na L4. Czy dostanę wypłatę za te 4 dni, w które byłam chora? ...
Produkt niezgodny z opisem.
Witam serdecznie, Mam takie pytanie, bo co prawda wiem, że zawsze jest prawo do zwrotu do 14 dni, ale tutaj sytuacja jest trochę inna. A więc kupiłem gryf do gitary, od lutnika znalezionego na olx. Za gryf zapłaciłem 2 tysiące i umówiliśmy się na poszczególne parametry. Gdy przyszedł gryf, odebrałem go osobiście, okazało się, że nie ma on dokładnie takich parametrów jakie chciałem, mimo wcześniejszych ustaleń. Początkowo towar przyjąłem, bo pom...

Wyszukiwarka