Czy możliwe jest wycofanie zeznań świadka w procesie karnym?

Witam serdecznie,

Nie dawno temu złożyłem zeznania jako świadok w procesie karnym. Wówczas byłem przekonany, że mówię prawdę, ale po pewnym czasie zdałem sobie sprawę, że mogłem się pomylić w niektórych szczegółach. Czy jest jakaś możliwość wycofania lub zmiany mojego zeznania? Czy są jakieś konsekwencje prawne związane z takim działaniem?

Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem jak postąpić w tej sytuacji.

Pozdrawiam
anonim cytuj
03-08-2023
Witaj,

Na wstępie warto podkreślić, że prawo różni się w zależności od kraju, więc poniższe informacje są ogólne i mogą nie dotyczyć Twojej konkretnego przypadku.

Jeśli zrozumiałeś, że złożyłeś nieprawdziwe lub błędne zeznania, powinieneś skontaktować się jak najszybciej z odpowiednim organem ścigania lub sądem, aby to zgłosić. W wielu jurysdykcjach możliwe jest zmienienie lub sprostowanie zeznań, zwłaszcza jeżeli proces jeszcze trwa.

Jednak ważne jest, aby pamiętać, że świadome składanie fałszywych zeznań jest poważnym przestępstwem w wielu jurysdykcjach, które często jest karane prawem karnym. Jeżeli jednak zdałeś sobie sprawę z pomyłki i sam zgłosisz chęć jej sprostowania, to jest to zwykle brane pod uwagę na Twoją korzyść.

Ponadto, jeżeli Twoje zeznanie miało kluczowe znaczenie dla toku procesu, jego zmiana może mieć istotne konsekwencje dla przebiegu sprawy.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Kara za brak ważnego ubezpieczenia OC.
Dzień dobry, czy miał ktoś taką sytuację, że otrzymał wezwanie do zapłaty karę za brak OC? Zawsze wszystko płacimy w terminie, ten jeden raz nie otrzymaliśmy listu z przedłużeniem polisy i po miesiącu zorientowaliśmy się, że musimy sami udać się do ubezpieczyciela. No i trzeba było na nowo zawrzeć polisę a dzisiaj otrzymaliśmy bardzo wysoką karę do zapłaty. Czy można tej kary uniknąć lub ją umorzyć?...
Podstawa zasiłku chorobowego i macierzyńskiego
W czerwcu zeszłego roku urodziłam pierwsze dziecko (umowa o pracę skończyła się w dniu porodu, zasiłek macierzyński wypłacał ZUS). Jestem obecnie w drugiej ciąży, zatrudnienie od 1 sierpnia umowa o pracę na czas nieokreślony. Mam problemy zdrowotne, nie wiem ile będę w stanie pracować - czy zasiłek macierzyński który był wypłacany przez ZUS będzie się wliczał do podstawy obliczenia ewentualnego zasiłku chorobowego? I idąc dalej do podstawy oblic...
ZUS chcę mnie wysłać na emeryturę
Przebywam na rencie inwalidzkiej. Jednocześnie pracuję na umowę o pracę. Za miesiąc osiągnę wiek emerytalny. ZUS chce mnie wysłać z automatu na emeryturę twierdząc ze takie są przepisy (renta do osiagnięcia wieku emerytalnego). Ja chciałabym jeszcze popracować, oczywiście bez renty. Jakie kroki muszę podjąć? ...
Kara pieniężna nałożona na pracownika.
Witam, pracuje w firmie zajmującej się sprzedażą okien, zamówiłem okna u producenta, okazało się że zamówiłem błędne wymiary. Klientka zdenerwowana chce obciążyć mnie karą. którą będzie musiała zapłacić wykonawcy kuchni. Wstępnie powiedziała, że jest to 29 tysięcy. I teraz pytanie czy ja jako zarabiający minimalna krajową muszę płacić tak wysoką karę? Ewentualnie jeśli będzie chciała wyciągnąć taką karę od pracodawcy to czy pracodawca może obarc...

Wyszukiwarka