Czy możliwe jest wycofanie zeznań świadka w procesie karnym?

Witam serdecznie,

Nie dawno temu złożyłem zeznania jako świadok w procesie karnym. Wówczas byłem przekonany, że mówię prawdę, ale po pewnym czasie zdałem sobie sprawę, że mogłem się pomylić w niektórych szczegółach. Czy jest jakaś możliwość wycofania lub zmiany mojego zeznania? Czy są jakieś konsekwencje prawne związane z takim działaniem?

Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem jak postąpić w tej sytuacji.

Pozdrawiam
anonim cytuj
03-08-2023
Witaj,

Na wstępie warto podkreślić, że prawo różni się w zależności od kraju, więc poniższe informacje są ogólne i mogą nie dotyczyć Twojej konkretnego przypadku.

Jeśli zrozumiałeś, że złożyłeś nieprawdziwe lub błędne zeznania, powinieneś skontaktować się jak najszybciej z odpowiednim organem ścigania lub sądem, aby to zgłosić. W wielu jurysdykcjach możliwe jest zmienienie lub sprostowanie zeznań, zwłaszcza jeżeli proces jeszcze trwa.

Jednak ważne jest, aby pamiętać, że świadome składanie fałszywych zeznań jest poważnym przestępstwem w wielu jurysdykcjach, które często jest karane prawem karnym. Jeżeli jednak zdałeś sobie sprawę z pomyłki i sam zgłosisz chęć jej sprostowania, to jest to zwykle brane pod uwagę na Twoją korzyść.

Ponadto, jeżeli Twoje zeznanie miało kluczowe znaczenie dla toku procesu, jego zmiana może mieć istotne konsekwencje dla przebiegu sprawy.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Podstawa zasiłku chorobowego i macierzyńskiego
W czerwcu zeszłego roku urodziłam pierwsze dziecko (umowa o pracę skończyła się w dniu porodu, zasiłek macierzyński wypłacał ZUS). Jestem obecnie w drugiej ciąży, zatrudnienie od 1 sierpnia umowa o pracę na czas nieokreślony. Mam problemy zdrowotne, nie wiem ile będę w stanie pracować - czy zasiłek macierzyński który był wypłacany przez ZUS będzie się wliczał do podstawy obliczenia ewentualnego zasiłku chorobowego? I idąc dalej do podstawy oblic...
Czy mogę się nie zgodzić na rozwód za porozumieniem stron ?
Dzień dobry. Czy mogę się nie zgodzić na rozwód za porozumieniem stron ? Mąż chce się rozwieść bez podania przyczyny. Rozwód to dla mnie wyprowadzka z domu, który nie jest nasz i zostanie samej z dzieckiem. Potrzebna jest mi pomoc choćby przy odbiorze dziecka ze szkoły. Wynajem to duży koszt więc musiałabym zmienić miejsce zamieszkania, a to dla mnie i dziecka duży stres....
Niewypłacenie pensji w terminie.
Wczoraj był 10 nie wpłynęła wypłata na nasze konta ( umowa o pracę ), kiedy napisaliśmy do pracodawcy ten powiedział, że wczoraj wykonał przelewy, dziś jest 11 i jeszcze nic nie dostaliśmy. Co możemy zrobić czy wolno nam nie przyjść do pracy ? Czy coś grozi pracodawcy ? Czy można porzucić taką pracę?...
Umowa o dożywocie.
Witam w 2016roku została mi przepisana działka z domem .Siostra mamy nie posiada dzieci z mężem są tylko we dwoje. Z racji tego iż moi rodzice całe Życie pomagali finansowo mamy siostrze np. w spłacie rat kredytu na dach wymianę okien zrobienie tarasy wymiana odrodzenia oto zgodziłam się podpisać umowę o dożywocie z ciotka i wujkiem. Niestety od jakiegoś czasu nasze relacje się pogorszyły ciotka ciągle chciała więcej i więcej oczywiście nie pomoc...

Wyszukiwarka