Czy możliwe jest wycofanie zeznań świadka w procesie karnym?

Witam serdecznie,

Nie dawno temu złożyłem zeznania jako świadok w procesie karnym. Wówczas byłem przekonany, że mówię prawdę, ale po pewnym czasie zdałem sobie sprawę, że mogłem się pomylić w niektórych szczegółach. Czy jest jakaś możliwość wycofania lub zmiany mojego zeznania? Czy są jakieś konsekwencje prawne związane z takim działaniem?

Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem jak postąpić w tej sytuacji.

Pozdrawiam
anonim cytuj
03-08-2023
Witaj,

Na wstępie warto podkreślić, że prawo różni się w zależności od kraju, więc poniższe informacje są ogólne i mogą nie dotyczyć Twojej konkretnego przypadku.

Jeśli zrozumiałeś, że złożyłeś nieprawdziwe lub błędne zeznania, powinieneś skontaktować się jak najszybciej z odpowiednim organem ścigania lub sądem, aby to zgłosić. W wielu jurysdykcjach możliwe jest zmienienie lub sprostowanie zeznań, zwłaszcza jeżeli proces jeszcze trwa.

Jednak ważne jest, aby pamiętać, że świadome składanie fałszywych zeznań jest poważnym przestępstwem w wielu jurysdykcjach, które często jest karane prawem karnym. Jeżeli jednak zdałeś sobie sprawę z pomyłki i sam zgłosisz chęć jej sprostowania, to jest to zwykle brane pod uwagę na Twoją korzyść.

Ponadto, jeżeli Twoje zeznanie miało kluczowe znaczenie dla toku procesu, jego zmiana może mieć istotne konsekwencje dla przebiegu sprawy.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Najem okazjonalny, wypowiedzenie umowy
Dzień dobry. Proszę o pomoc jak rozumieć poniży zapis umowy. Wraz z partnerem jestem najemcą i cztery lata temu podpisaliśmy umowę najmu okazjonalnego, która przedłużana jest ona co roku aneksem na kolejny okres (rok). W tym miesiącu został podpisany aneks na kolejny rok (z adnotacją o wzroście kwoty najmu). Czy zgodnie z poniższym zapisem mogę wypowiedzieć umowę z okresem wypowiedzenia wynoszącym 2 miesiące? Czy zgodnie z tym kaucja wniesiona na...
Przedsądowe wezwanie do zwrotu zadatku.
13.08.2023 zawarłem jako sprzedający umowę przedwstępną sprzedaży mieszkania. Kupujący wpłacił 10tys zadatku. Po kilku dniach ustalilismy telefonicznie że odstępujemy od umowy. Kupujący zgodził się i poprosił o zwrot zadatku na konto, co uczyniłem i o sprawie zapomniałem. Lokalu nie sprzedałem. Dziś dostałem od prawnika przedsądowe wezwanie do zwrotu jeszcze raz zadatku (jako ze się nie wywiązałem z umowy). Co mogę zrobić w tej sytuacji? U...
Chciałabym ,żeby syn nosił nazwisko mojego męża.
Dzień dobry. Mam syna lat 12. Jego ojciec jest pozbawiony praw rodzicielskich. Od 7 lat jestem po ślubie i chciałabym ,żeby syn nosił nazwisko mojego męża. Mogę zmienić mu nazwisko?...
Czy inwestor musi zapłacić umówiona na początku kwotę?
Została zawarta umowa ustna między inwestorem a wykonawcą. Wykonawca miał poprawić i dokończyć pracę po kimś. Istotne było to by zrobić to szybko ze względu na pogodę. Praca i materiały zostały wycenione na 2250 zł i inwestor zgodził się na podaną kwotę. Ze względu na pogodę praca została wykonana od razu w ciągu weekendu. Zakończenie pracy zostało zgłoszone inwestorowi po czym inwestor poprosił o numer konta celem przelania ustalonej kwoty za wy...

Wyszukiwarka