Czy możliwe jest wycofanie zeznań świadka w procesie karnym?

Witam serdecznie,

Nie dawno temu złożyłem zeznania jako świadok w procesie karnym. Wówczas byłem przekonany, że mówię prawdę, ale po pewnym czasie zdałem sobie sprawę, że mogłem się pomylić w niektórych szczegółach. Czy jest jakaś możliwość wycofania lub zmiany mojego zeznania? Czy są jakieś konsekwencje prawne związane z takim działaniem?

Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem jak postąpić w tej sytuacji.

Pozdrawiam
anonim cytuj
03-08-2023
Witaj,

Na wstępie warto podkreślić, że prawo różni się w zależności od kraju, więc poniższe informacje są ogólne i mogą nie dotyczyć Twojej konkretnego przypadku.

Jeśli zrozumiałeś, że złożyłeś nieprawdziwe lub błędne zeznania, powinieneś skontaktować się jak najszybciej z odpowiednim organem ścigania lub sądem, aby to zgłosić. W wielu jurysdykcjach możliwe jest zmienienie lub sprostowanie zeznań, zwłaszcza jeżeli proces jeszcze trwa.

Jednak ważne jest, aby pamiętać, że świadome składanie fałszywych zeznań jest poważnym przestępstwem w wielu jurysdykcjach, które często jest karane prawem karnym. Jeżeli jednak zdałeś sobie sprawę z pomyłki i sam zgłosisz chęć jej sprostowania, to jest to zwykle brane pod uwagę na Twoją korzyść.

Ponadto, jeżeli Twoje zeznanie miało kluczowe znaczenie dla toku procesu, jego zmiana może mieć istotne konsekwencje dla przebiegu sprawy.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Ubezwłasnowolnienie rodzica.
Ojciec został ubezwłasnowolniony z powodu choroby przez matkę. A teraz po śmierci matki, muszę składać jakieś pisma do sądu żeby ojciec był dalej ubezwłasnowolniony?? Nie wiem czy coś trzeba w tym temacie załatwiać czy nie?? Czy to dalej cały czas jest ważne?? Z góry dziękuję za pomoc....
Pożyczka bez umowy dla znajomego.
Hej, na wstępie chciałem się przywitać. Mam pewien problem, pożyczyłem pieniądze osobie bez umowy (400 zł). Z tego co czytałem pożyczki do 500 zł umowy nie potrzebują. Dowód na pożyczkę mam w postaci korespondencji elektronicznej oraz przelewu. Niestety od pół roku nie mogę doprosić się o zwrot pożyczonych pieniędzy, co chwilę jestem zbywany. Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Próbowałem polubownie załatwić sprawę, niestety osoba, która pożyczyła ...
Nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze.
Dostałam pismo z ZUS że mam oddać nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze przy opiece naprzemiennej. Podczas sprawy nie było przez sąd powiedziane że tym świadczeniem mam się dzielić z ojcem dzieci. Jak się odwołać skoro te pieniądze przeznaczyłam na wszystko wyprawki wycieczki opłaty w szkole ubrania buty itd....
Wypadek w pracy.
Potknięcie w pracy. Pracodawca chce przenieść całą winę na pracownika. Sytuacja wygląda następująco - podczas przemieszczania się w zakładzie nastąpiło potknięcie o drewniany element czego następstwem była utrata równowagi i uderzenie kciukiem o metalowy przedmiot. Pracodawca twierdzi, że miejsce było dobrze oświetlone oraz czyste ( oprócz drewnianego przedmiotu) i jedynie moja nieuwaga jest wina wypadku. Czy jest jakaś szansa obrony pracownika?...

Wyszukiwarka