Czy możliwe jest wycofanie zeznań świadka w procesie karnym?

Witam serdecznie,

Nie dawno temu złożyłem zeznania jako świadok w procesie karnym. Wówczas byłem przekonany, że mówię prawdę, ale po pewnym czasie zdałem sobie sprawę, że mogłem się pomylić w niektórych szczegółach. Czy jest jakaś możliwość wycofania lub zmiany mojego zeznania? Czy są jakieś konsekwencje prawne związane z takim działaniem?

Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem jak postąpić w tej sytuacji.

Pozdrawiam
anonim cytuj
03-08-2023
Witaj,

Na wstępie warto podkreślić, że prawo różni się w zależności od kraju, więc poniższe informacje są ogólne i mogą nie dotyczyć Twojej konkretnego przypadku.

Jeśli zrozumiałeś, że złożyłeś nieprawdziwe lub błędne zeznania, powinieneś skontaktować się jak najszybciej z odpowiednim organem ścigania lub sądem, aby to zgłosić. W wielu jurysdykcjach możliwe jest zmienienie lub sprostowanie zeznań, zwłaszcza jeżeli proces jeszcze trwa.

Jednak ważne jest, aby pamiętać, że świadome składanie fałszywych zeznań jest poważnym przestępstwem w wielu jurysdykcjach, które często jest karane prawem karnym. Jeżeli jednak zdałeś sobie sprawę z pomyłki i sam zgłosisz chęć jej sprostowania, to jest to zwykle brane pod uwagę na Twoją korzyść.

Ponadto, jeżeli Twoje zeznanie miało kluczowe znaczenie dla toku procesu, jego zmiana może mieć istotne konsekwencje dla przebiegu sprawy.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Przepisanie majątku na jedno z dzieci.
Dzień dobry mam pytanie. W jaki sposób mama powinna przepisać na mnie mieszkanie, aby rodzeństwo nie miało co do tego żadnych praw do spłaty....
Opiekun prawny
Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć jak długo czeka się na dokument potwierdzający bycie opiekunem prawnym osoby ubezwłasnowolnionej?...
Czy najemca powinien płacić podatek od nieruchomości?
Witam, prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą, wynajmuję lokal od kilku lat, współpraca z właścicielem lokalu układa się w porządku, wszystkie opłaty realizuje terminowo. Kilka dni temu zadzwonił do mnie właściciel lokalu z informacją, że jest niezapłacony podatek od nieruchomości (od kilku lat), nazbierało się tego ok 15 tys., i że ja mam zapłacić i że jest to normalna praktyka. Z tym że to nie jest mój lokal, czy to jest zgodne z prawem...
Bezprawne przekopanie prywatnej działki.
Obok terenu, na którym stoi mój dom rozpoczęto budowę dużego obiektu. Mój teren jest nieogrodzony ale na wszelkich planach zagospodarowania można sprawdzić, że jest on prywatny. Firma budowlana postanowiła bez pytania podłączyć się do naszej przydomowej skrzynki, mało tego, przekopali całą szerokość działki i położyli kabel na głębokości ok 50cm. Bardzo proszę o poradę czy mają prawo żądać możliwości przyłączenia do skrzynki przydomowej, ...

Wyszukiwarka