Czy wyrok w zawieszeniu wpływa na karalność osoby skazanej?
Witam,
Mój przyjaciel niedawno otrzymał wyrok w zawieszeniu za drobne przestępstwo. Zastanawiam się, czy taki wyrok wpływa na jego "karalność"? Czy taki wyrok jest zapisywany w rejestrze karnym, tak jak wyroki, które skutkują bezpośrednim odbyciem kary?
Czy taki wyrok może wpłynąć na jego przyszłe życie, na przykład utrudniając znalezienie pracy czy otrzymanie wizy do innego kraju?
Będę wdzięczny za wszelkie informacje na ten temat.
Tak, wyrok w zawieszeniu jest formalnym wyrokiem skazującym i zazwyczaj jest zapisywany w rejestrze karnym osoby skazanej. Mimo że osoba skazana na karę w zawieszeniu nie odsiadywała kary pozbawienia wolności, to fakt skazania i typ przestępstwa są często zapisywane i utrzymywane w rejestrze karnym przez określony czas.
Zależnie od jurysdykcji i rodzaju przestępstwa, informacje te mogą być dostępne dla potencjalnych pracodawców, którzy przeprowadzają tzw. "kontrolę przeszłości" (background check), a także dla innych organów, takich jak agencje ds. wiz czy mieszkań socjalnych.
Jednak skutki takiego wyroku mogą się różnić w zależności od konkretnych okoliczności, takich jak rodzaj przestępstwa, polityka danego pracodawcy lub przepisy dotyczące wizy w danym kraju. W niektórych jurysdykcjach istnieje również możliwość "wyczyszczenia" rejestru karnego po upływie pewnego czasu bez dodatkowych przestępstw.
Zdecydowanie warto skonsultować się z prawnikiem, aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje dotyczące konkretnej sytuacji Twojego przyjaciela.
Witam, pracodawca wysłał świadectwo pracy drogą mailową (bez pieczątek, podpisany). Wyczytałam, że jeżeli pracownika nie było ostatniego dnia pracy pracodawca ma obowiązek dostarczyć je listem poleconym. Pracodawca został o tym poinformowany drogą mailową i telefonicznie(SMS). Zero odzewu.
Co dalej? Jakie podjąć kroki?...
Witam
czy mogę założyć sobie wspólne konto z partnerem, który jest obciążony obowiązkiem alimentacyjnym?
Czy moje wynagrodzenie będzie wtedy brane pod uwagę?
Nie jesteśmy małżeństwem....
Tu chodzi o Artykuł 201 kk? wiec to atak na wolność seksualną, jeżeli są dorośli i oboje tego chcą to jakim prawem za to ich karać?
Za co? Pierdolenie o ryzyku ciąży i powikłaniach , niby tylko o to chodzi tak? A kto tu mówi o dzieciach, chodzi im tylko o seks, zabezpieczeń jest do wyboru. Niektóre bardziej cywilizowane mają ten punkt zniesiony. Podchodzą do tego neutralnie. Tu w tym cebulostwie wszystko jest karane.
...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: