Spadek

Moja babcia z dziadkiem w 87 roku cały spadek przepisali na mamę. Moja mama dwa lata temu nagle zmarla i zostawiła testament napisany odręcznie. Wszystko załatwiliśmy przez sąd i spisaliśmy się wszystkiego na brata. Moja babcia czyli mama mojej mamy zmarla pare miesięcy temu ( ojciec mamy tez już nie żyje) nagle dostaliśmy pismo z sądu ze syn mojej babci domaga się 1/2 spadku. Moje pytanie, jakie szanse ma ze dostanie to czego chce?
anonim cytuj
18-07-2023
Kluczowe jest, aby zrozumieć, że prawo do spadku może wynikać z dwóch źródeł: prawa ustawowego oraz testamentu. W zależności od szczegółów sprawy, które podałeś, syn babci (twój wujek) może być uprawniony do spadku po babci, chyba że został on wydziedziczony w testamentach babci lub dziadka.

Jeżeli jednak całe spadkowe mienie babci i dziadka zostało przekazane Twojej mamie za ich życia (np. poprzez darowiznę), a następnie Twoja mama przekazała wszystko swojemu synowi (Twojemu bratu), to syn babci (wujek) nie miałby prawa do tych dóbr.

Prawo spadkowe jest bardzo złożone i zależne od wielu szczegółów, które nie zostały tu przedstawione. Na przykład, jeśli babcia i dziadek przekazali całość swojego majątku mamie w formie darowizny, mogą istnieć pewne okoliczności, które mogą pozwolić wujkowi na roszczenie legitymu (część majątku, której nie można pozbawić zstępnych, wstępnych i małżonka, chyba że zostali wydziedziczeni). Legitym wynosi połowę tego, co przysługiwałoby spadkobiercy ustawowemu gdyby nie było testamentu (art. 931 Kodeksu cywilnego).

anonim cytuj
21-07-2023

Sugerowane Tematy

Zaprzeczenie ojcostwa.
Dobry wieczór, niecodzienna sytuacja ale może ktoś się w takiej już znalazł… Rozeszłam się z mężem rok temu, jednak do tego czasu żadne z nas nie złożyło pozwu rozwodowego. Mam od kilku miesięcy nowego partnera dzisiaj dowiedziałam się że jestem z nim w ciąży. Wiem że istnieje coś takiego jak domniemanie ojcostwa czyli dziecko i tak dostanie nazwisko byłego męża nawet po rozwodzie.. proszę poradźcie jak tą sprawę „ugryźć” i jak najlepiej za...
Jak napisać zażalenie odnośnie zawieszenia dochodzenia?
Witam Prosiłbym o pomoc a także wskazówki jak napisać zażalenie wobec zawieszenia dochodzenia, jestem osobą pokrzywdzoną. Pokrótce przybliżę moją sprawę, zostałem oszukany poprzez olx.pl po wysłaniu pieniędzy na konto bankowe podane przez sprzedającego. Osoba ta z premedytacją oszukiwała na różnych ogłoszeniach na tym właśnie serwisie samemu udało mi się ustalić około 2-3 innych ogłoszeń w którym osobom zainteresowanym podawał pod innymi danymi ...
Rozwiązanie umowy najmu na czas określony.
Mam umowę najmu instytucjonalnego (na firmę) i najemcę, który do 10go dnia każdego miesiąca ma regulować opłaty i czynsz. Umowa na rok, zostało 9 okresów miesięcznych, czyli minęły 3 okresy. Dość nieterminowo płacił, a za grudzień wpłaty nie było. Otrzymałem waśnie telefon, że najemca rezygnuje z najmu i nie zapłaci mi za grudzień. W umowie jest zapis: "W każdym wyżej wymienionym przypadku rozwiązania umowy na skutek winy Najemcy kaucja w...
Pytanie natury spadkowej i chciałabym się dowiedzieć jak wygląda kwestia dziedziczenia
Dzień dobry. Mego męża babki brat był kawalerem, zmarł w wieku 97 lat. Na własność posiadał dom i ok. 1,5 ha pola, które wydzierzawiał. Jego nieżyjąca siostra miała 3 dzieci. L(córka- 3 dzieci)A (syn po udarze -2 dzieci) J.( już nie żyje - troje dzieci B, M/zakonnica, S- mój mąż ). Jeżeli wujek nie zostawił testamentu, a za życia twierdził, że dom z polem będzie dla osoby B, to jak to ma się do pozostałych członków rodziny.? Czy będzie sprawa...

Wyszukiwarka