Spadek

Moja babcia z dziadkiem w 87 roku cały spadek przepisali na mamę. Moja mama dwa lata temu nagle zmarla i zostawiła testament napisany odręcznie. Wszystko załatwiliśmy przez sąd i spisaliśmy się wszystkiego na brata. Moja babcia czyli mama mojej mamy zmarla pare miesięcy temu ( ojciec mamy tez już nie żyje) nagle dostaliśmy pismo z sądu ze syn mojej babci domaga się 1/2 spadku. Moje pytanie, jakie szanse ma ze dostanie to czego chce?
anonim cytuj
18-07-2023
Kluczowe jest, aby zrozumieć, że prawo do spadku może wynikać z dwóch źródeł: prawa ustawowego oraz testamentu. W zależności od szczegółów sprawy, które podałeś, syn babci (twój wujek) może być uprawniony do spadku po babci, chyba że został on wydziedziczony w testamentach babci lub dziadka.

Jeżeli jednak całe spadkowe mienie babci i dziadka zostało przekazane Twojej mamie za ich życia (np. poprzez darowiznę), a następnie Twoja mama przekazała wszystko swojemu synowi (Twojemu bratu), to syn babci (wujek) nie miałby prawa do tych dóbr.

Prawo spadkowe jest bardzo złożone i zależne od wielu szczegółów, które nie zostały tu przedstawione. Na przykład, jeśli babcia i dziadek przekazali całość swojego majątku mamie w formie darowizny, mogą istnieć pewne okoliczności, które mogą pozwolić wujkowi na roszczenie legitymu (część majątku, której nie można pozbawić zstępnych, wstępnych i małżonka, chyba że zostali wydziedziczeni). Legitym wynosi połowę tego, co przysługiwałoby spadkobiercy ustawowemu gdyby nie było testamentu (art. 931 Kodeksu cywilnego).

anonim cytuj
21-07-2023

Sugerowane Tematy

Umowa na czas określony.
Do końca mojej umowy został jeszcze rok (umowa na dwa lata) ostatnio się dowiedziałam, że na moje stanowisko została przyjęta nowa osoba, a pracy nie ma aż tyle żeby starczyło dla nas dwie. Boje się że jak nowa osoba się wdroży to ja wylecę. Czy pracodawca może mi złożyć wypowiedzenie przed terminem? Znalazłam w necie że takie umowy można wypowiedzieć tylko za porozumieniem stron lub dopiero po upływie terminu. Zależy mi na tym aby pracować tam ...
Wyłudzanie na Vinted co zrobic?
Sprzedałam na Vinted perfumy, osobiście przeze mnie kupione we Francji. Perfumy były zdekodowane (odklejona naklejka z kodem), o czym kupująca została dokładnie poinformowana. Dostała wszystkie zdjęcia, łącznie ze zdjęciami butelki itd. Dostała towar. Napisała do Vinted ze się nie zgadza. Vinted uznało jej rację. Nie mam paragonu (kupione były na użytek własny). Osoba dostała dokładnie te perfumy, po czym wysłała zdj ze ma swój oryginał, który ...
Auto bez OC, złomowanie.
Jak uporządkować sprawę auta bez OC. Auto jest niesprawne , stoi od kilku lat . Chcę to wyprostować a auto wyrejestrować i zezłomować . Znajduję w Internecie sprzeczne informacje ile lat wstecz takie ubezpieczenie można/trzeba opłacić .Gdzie i jak to zgłosić , aby koszt był jak najmniejszy , czy istnieje jakaś forma " czynnego żalu " tak aby zapłacić tylko zaległe opłaty bez ewentualnej kary/mandatu ?...
Licytacja auta przez gminę.
Dzień dobry. Czy ktoś spotkał się z sytuacją, że auto zostało zabrane na parking policyjny z niewiadomych przyczyn. Właściciel auta nie żyje, auto na parkingu stało ponad 6 msc. Aktualnie trwa postępowanie o podział spadku, który odziedziczę. Na dzisiejszej wizycie na parkingu policyjnym dowiedzieliśmy się, że auto zostało zlicytowane przez gminę/miasto. Czy jest to możliwe, żeby gmina mogła wylicytować auto z niezakończoną sytuacja prawną? Przy...

Wyszukiwarka