Spadek

Moja babcia z dziadkiem w 87 roku cały spadek przepisali na mamę. Moja mama dwa lata temu nagle zmarla i zostawiła testament napisany odręcznie. Wszystko załatwiliśmy przez sąd i spisaliśmy się wszystkiego na brata. Moja babcia czyli mama mojej mamy zmarla pare miesięcy temu ( ojciec mamy tez już nie żyje) nagle dostaliśmy pismo z sądu ze syn mojej babci domaga się 1/2 spadku. Moje pytanie, jakie szanse ma ze dostanie to czego chce?
anonim cytuj
18-07-2023
Kluczowe jest, aby zrozumieć, że prawo do spadku może wynikać z dwóch źródeł: prawa ustawowego oraz testamentu. W zależności od szczegółów sprawy, które podałeś, syn babci (twój wujek) może być uprawniony do spadku po babci, chyba że został on wydziedziczony w testamentach babci lub dziadka.

Jeżeli jednak całe spadkowe mienie babci i dziadka zostało przekazane Twojej mamie za ich życia (np. poprzez darowiznę), a następnie Twoja mama przekazała wszystko swojemu synowi (Twojemu bratu), to syn babci (wujek) nie miałby prawa do tych dóbr.

Prawo spadkowe jest bardzo złożone i zależne od wielu szczegółów, które nie zostały tu przedstawione. Na przykład, jeśli babcia i dziadek przekazali całość swojego majątku mamie w formie darowizny, mogą istnieć pewne okoliczności, które mogą pozwolić wujkowi na roszczenie legitymu (część majątku, której nie można pozbawić zstępnych, wstępnych i małżonka, chyba że zostali wydziedziczeni). Legitym wynosi połowę tego, co przysługiwałoby spadkobiercy ustawowemu gdyby nie było testamentu (art. 931 Kodeksu cywilnego).

anonim cytuj
21-07-2023

Sugerowane Tematy

Odszkodowanie
Na początku września w domu, w kuchni zaczął być lekko wyczuwalny zapach gazu. Instalacja gazowa jest nowa - założona ok 2 lata temu. Po kilku dniach, już trochę zdenerwowana, zadzwoniłam na pogotowie gazowe. Panowie przyjechali, sprawdzili instalację w domu i mówią, że wszystko jest ok. Jednak jak przyłożyli czujnik do ziemi to zaczęło pikać. I tak przystawiali, że doszli do tego, że gaz uchodzi z zewnątrz - tam gdzie na ścianie jest licznik i p...
Oferta pracy znaleziona samodzielnie a PUP.
Witam, Chciałem zapytać czy jeżeli sam znalazłbym ofertę pracy, która początkowo mi się podoba ale po zaproponowaniu rozmowy stwierdzę, że nie chciałbym pracować z jakiś powodów (nie taka stawka, kiepski dojazd itp.) w danej firmie to czy taka firma może to zgłosić do Urzędu pracy? a jeżeli tak to czy w takiej sytuacji teoretycznie Urząd może mnie wyrejestrować? czy może wyrejestrować tylko kiedy dostanie się skierowanie od Urzędu Pracy a samodz...
Brak wypłaty odprawy emerytalnej.
Przed powzięciem decyzji o przejściu na emeryturę udałam się do oddziału ZUS-u w celu uzyskania niezbędnych informacji. Po uzyskaniu takowych złożyłam wypowiedzenie z pracy z zachowaniem okresu wypowiedzenia. W międzyczasie skończyłam 60 lat, po czym doszło do mojego zwolnienia się z pracy z tytułu wypowiedzenia (28 listopada). Wiem, że należy mi się odprawa od pracodawcy - Jak stanowi art. 92(1) § 1 Kodeksu pracy, jednak do dnia dzisiejszego nie...
Czy sąsiad może żądać połowy kosztów za płot?
Dzień dobry. Moja siostra posiada działkę budowlaną. Obok ma sąsiada. Sąsiad postawił na granicy działek płot i nie poinformował o tym mojej siostry. Teraz żąda od niej połowy kosztów za ten płot. Czy moja siostra musi ponosić koszty tego płotu skoro nie wiedziała o nim? I czy jest jakiś przepis mówiący, że musi ponieść te koszty?...

Wyszukiwarka