Spadek

Moja babcia z dziadkiem w 87 roku cały spadek przepisali na mamę. Moja mama dwa lata temu nagle zmarla i zostawiła testament napisany odręcznie. Wszystko załatwiliśmy przez sąd i spisaliśmy się wszystkiego na brata. Moja babcia czyli mama mojej mamy zmarla pare miesięcy temu ( ojciec mamy tez już nie żyje) nagle dostaliśmy pismo z sądu ze syn mojej babci domaga się 1/2 spadku. Moje pytanie, jakie szanse ma ze dostanie to czego chce?
anonim cytuj
18-07-2023
Kluczowe jest, aby zrozumieć, że prawo do spadku może wynikać z dwóch źródeł: prawa ustawowego oraz testamentu. W zależności od szczegółów sprawy, które podałeś, syn babci (twój wujek) może być uprawniony do spadku po babci, chyba że został on wydziedziczony w testamentach babci lub dziadka.

Jeżeli jednak całe spadkowe mienie babci i dziadka zostało przekazane Twojej mamie za ich życia (np. poprzez darowiznę), a następnie Twoja mama przekazała wszystko swojemu synowi (Twojemu bratu), to syn babci (wujek) nie miałby prawa do tych dóbr.

Prawo spadkowe jest bardzo złożone i zależne od wielu szczegółów, które nie zostały tu przedstawione. Na przykład, jeśli babcia i dziadek przekazali całość swojego majątku mamie w formie darowizny, mogą istnieć pewne okoliczności, które mogą pozwolić wujkowi na roszczenie legitymu (część majątku, której nie można pozbawić zstępnych, wstępnych i małżonka, chyba że zostali wydziedziczeni). Legitym wynosi połowę tego, co przysługiwałoby spadkobiercy ustawowemu gdyby nie było testamentu (art. 931 Kodeksu cywilnego).

anonim cytuj
21-07-2023

Sugerowane Tematy

Porozumienie ze względu na reorganizację
W związku z reorganizacją wystąpiłam do przełożonego o możliwość rozwiązania ze mną umowy za porozumieniem z odprawą. Pracodawca zwolnił w ten sposób 7 osób. Ja niby pracę, inne zadania mam zapewnione, ale chciałabym móc też w podobny sposób odejść z firmy. Jak podpisałabym porozumienie w lutym i byłabym w pracy do końca lutego to przy porozumieniu bez świadczenia pracy mam 3 mce (które mam przy wypowiedzeniu), za które pieniądze bym dostała...
Jak przejść na emeryturę?
Witam Mam takie pytanko i proszę o poważne potraktowanie, pytam jak to wygląda od strony pracownika. 1. W 4 kwartale roku pracownik uzyskuje prawo do emerytury, jak wygląda ten proces bo pracodawca nalega by rozwiązać umowę o prace z 3 miesięcznym wypowiedzeniem i za porozumieniem stron, księgowy trochę nie jasno odpowiada. 2. Pracownik jak napisze "wypowiedzenie" za porozumieniem stron z powodu odejścia na emeryturę, nie zostanie po...
Umowa o pracę a wyrok pozbawienia wolności.
Witam, co się dzieje w momencie gdy pracownik pracujący w oparciu o umowę o prace trafia do więzienia? Załóżmy, że to wynik wypadku którego pracownik jest sprawca. Domyślam się, że jest to nieusprawiedliwiona nieobecność i zostaje zwolniony. Czy wzięcie bezpłatnego urlopu zanim nastąpi osadzenie spowoduje, że po wyjściu z puszki będzie mógł kontynuować prace? Czy bezpłatny urlop można w każdej chwili wycofać gdyby na przykład okazało się ze prac...
Budowa domu
Dzień dobry. Jeśli chcę wybudować dom (którego budowę w całości ja finansuję) na działce ktorej jest współwłaścicielem wraz z narzeczoną (50/50) to co się staje z potencjalnie wybudowanym domem powiedzmy za kilka lat jakby nam się nie układało i postanowilibyśmy się rozstać? Czy wtedy dom "z automatu" staje się jej współwłasnoscią? Dziękuję...

Wyszukiwarka