Spadek

Moja babcia z dziadkiem w 87 roku cały spadek przepisali na mamę. Moja mama dwa lata temu nagle zmarla i zostawiła testament napisany odręcznie. Wszystko załatwiliśmy przez sąd i spisaliśmy się wszystkiego na brata. Moja babcia czyli mama mojej mamy zmarla pare miesięcy temu ( ojciec mamy tez już nie żyje) nagle dostaliśmy pismo z sądu ze syn mojej babci domaga się 1/2 spadku. Moje pytanie, jakie szanse ma ze dostanie to czego chce?
anonim cytuj
18-07-2023
Kluczowe jest, aby zrozumieć, że prawo do spadku może wynikać z dwóch źródeł: prawa ustawowego oraz testamentu. W zależności od szczegółów sprawy, które podałeś, syn babci (twój wujek) może być uprawniony do spadku po babci, chyba że został on wydziedziczony w testamentach babci lub dziadka.

Jeżeli jednak całe spadkowe mienie babci i dziadka zostało przekazane Twojej mamie za ich życia (np. poprzez darowiznę), a następnie Twoja mama przekazała wszystko swojemu synowi (Twojemu bratu), to syn babci (wujek) nie miałby prawa do tych dóbr.

Prawo spadkowe jest bardzo złożone i zależne od wielu szczegółów, które nie zostały tu przedstawione. Na przykład, jeśli babcia i dziadek przekazali całość swojego majątku mamie w formie darowizny, mogą istnieć pewne okoliczności, które mogą pozwolić wujkowi na roszczenie legitymu (część majątku, której nie można pozbawić zstępnych, wstępnych i małżonka, chyba że zostali wydziedziczeni). Legitym wynosi połowę tego, co przysługiwałoby spadkobiercy ustawowemu gdyby nie było testamentu (art. 931 Kodeksu cywilnego).

anonim cytuj
21-07-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy najmu z prawem do lokalu zamiennego
Proszę o pomoc. Wypowiedzenie umowy najmu z prawem do lokalu zamiennego (wynajmujący niby chce zamieszkać w wynajmowanym lokalu). Wypowiedzenie z terminem 6 miesięcy, ze skutkiem na dzień 30.09.2021. Wynajmujący do tej daty nie wydał lokalu zamiennego, nawet go nie okazał, a wystąpił do Sądu o eksmisję i zapłatę za bezumowne korzystanie z lokalu. Co robić? Jak się bronić? Lokal zamienny został pierwszy raz okazany 29.01.2022, a więc już dużo po...
Wypowiedzenie umowy o pracę.
Cześć, zwalniam się z pracy. 27.10 mijają mi 3 lata stażu. Czy jeżeli złoże wypowiedzenie dajmy na to jutro. To obowiązuje mnie miesięczny czy 3-miesieczny okres wypowiedzenia? Bo Panie w kadrach twierdzą, że wypowiedzenie obowiązuje od 1.11 i wtedy będę miał już 3 lata stażu i obowiązuje mnie 3 miesięczne wypowiedzenie. Mają rację?...
Zbycie udziału po nabyciu spadku.
Po śmierci taty odziedziczyłam z mamą i siostra mieszkanie. Mama już nie żyje, ja odrzuciłem spadek ma mamie, siostra przyjęła. Spadek to dom i mieszkanie. Teraz siostra nie chce mieszkania ( 1/4 mieszkania jest moja ) ze względu ze powstało zadłużenie, siostra chce żeby to mieszkanie było w całości moje, ja spłacę zadłużenie w całości. Jak formalnie to załatwić, by ponieść jak najniższe koszty? Siostra nie chce spłaty....
"zmuszenie" do urlopu
Dzień dobry, Podczas lockdownu nasz sklep został zamknięty i przebywaliśmy wtedy w domu oprócz kilku dni, w których przyjechaliśmy przyjąć dostawę. W dniu wczorajszym pracodawca oznajmił nam, że mamy wszystkie nasze dni urlopowe wpisać właśnie w ten okres kiedy byliśmy zamknięci (czyli wstecz). Wszyscy w pracy nie wyraziliśmy na to zgody, chcemy ten urlop faktycznie wykorzystać w przyszłości. Dzisiaj zadzwonił do mnie regionalny z informacją, że...

Wyszukiwarka