Czy kierownik w zakładzie może wzywać do pracy osobę na zwolnieniu

Czy kierownik w zakładzie pracy może telefonicznie poprosić pracownika będącego na zwolnieniu lekarskim, aby ten pojawił się w pracy w celu wypełnienia ankiet pracowniczych?
anonim cytuj
30-06-2023
pracownik na zwolnieniu lekarskim ma prawo do odpoczynku i regeneracji zdrowia. Ustawa Kodeks pracy (Dz.U. 2018 poz. 917) jasno stanowi, że w czasie zwolnienia lekarskiego pracownik jest zwolniony z obowiązku wykonywania pracy.

Jeżeli pracownik otrzymał zwolnienie lekarskie, nie powinien on być wezwany do pracy, nawet jeżeli chodzi o czynności niezwiązane bezpośrednio z jego stanowiskiem pracy, takie jak wypełnianie ankiet pracowniczych. Tego typu działanie ze strony kierownictwa mogłoby być traktowane jako naruszenie praw pracownika.

Podkreślić należy, że w sytuacji, gdy pracownik jest na zwolnieniu lekarskim, ewentualne wezwanie do pracy mogłoby być uznane za naruszenie praw pracownika. Pracownik ma prawo odmówić stawienia się w miejscu pracy, jeżeli jego stan zdrowia na to nie pozwala.

anonim cytuj
22-07-2023

Sugerowane Tematy

Wniosek o podwyższenie alimentów.
1.wniosek o podwyższenie alimentów napisałam i złożyłam samodzielnie. 2. jest już odp. pozwanego, którą uzyskałam z czytelni. Sąd nie podjął jeszcze kroków w naszej sprawie. 3. pozwany ma pełnomocnika, w odpowiedzi kłamstwa, oczernianie mojej osoby i twierdzenia, że żyję w dostatku, mam wątpliwości co do zarobków, które są podane w odpowiedzi. Nie wspomnę już o podważanie moich kosztów, które na prawdę uczciwie policzyłam. moje pytanie: Czy m...
Czy można sprzedać samochód własnej żonie?
Czy pomimo ustanowionej wspólności małżeńskiej, mąż może sprzedać żonie połowę własności auta, tak aby ona stała się jedynym właścicielem pojazdu? Czy taka umowa sprzedaży bądź darowizny w świetle prawa cywilnego będzie miała moc prawną?...
Zrzutka a zwrot dobrowolnej wpłaty czy trzeba zwrócić?
Sprawa wygląda tak. POnad 2 lata temu założyłam grupę na fecebooku tłumaczeniową. Dodajemy tam od ponad 2 lat seriale z tłumaczeniami. Mamy założoną zrzutkę (była weryfikowana 2 razyi wszystko było ok), na działalność grupy. W opisie zrzutki jest jasno napisane, że aby grupa mogła istnieć i się rozwijać, potrzebujemy wsparcia. Ludzie przez te ponad 2 lata wpłacali na zrzutkę, my dodajemy te tłumaczenia i jest ok. Nagle ludzie stwierdzili, ż...
Rozdzielność majątkowa z datą wsteczną.
Sytuacja jest następująca. Rodzice mają wspólność majątkową. Są właścicielami gospodarstwa, domu oraz ziemi. Zostały im to przepisane w zamian przez dziadków ze strony. Jednak niestety okazuje się, że moja matka ma spore długi komornicze. Ojciec nic o tym nie wiedział i nie wyrażał zgody na żadne branie kredytów czy pożyczek, nie był informowany o tym przez matkę. Czy majątek rodziców jest zagrożony zajęciem, jeśli nie wiedział o żadnego tego typ...

Wyszukiwarka