Czy kierownik w zakładzie może wzywać do pracy osobę na zwolnieniu

Czy kierownik w zakładzie pracy może telefonicznie poprosić pracownika będącego na zwolnieniu lekarskim, aby ten pojawił się w pracy w celu wypełnienia ankiet pracowniczych?
anonim cytuj
30-06-2023
pracownik na zwolnieniu lekarskim ma prawo do odpoczynku i regeneracji zdrowia. Ustawa Kodeks pracy (Dz.U. 2018 poz. 917) jasno stanowi, że w czasie zwolnienia lekarskiego pracownik jest zwolniony z obowiązku wykonywania pracy.

Jeżeli pracownik otrzymał zwolnienie lekarskie, nie powinien on być wezwany do pracy, nawet jeżeli chodzi o czynności niezwiązane bezpośrednio z jego stanowiskiem pracy, takie jak wypełnianie ankiet pracowniczych. Tego typu działanie ze strony kierownictwa mogłoby być traktowane jako naruszenie praw pracownika.

Podkreślić należy, że w sytuacji, gdy pracownik jest na zwolnieniu lekarskim, ewentualne wezwanie do pracy mogłoby być uznane za naruszenie praw pracownika. Pracownik ma prawo odmówić stawienia się w miejscu pracy, jeżeli jego stan zdrowia na to nie pozwala.

anonim cytuj
22-07-2023

Sugerowane Tematy

Podwyżka na fundusz remontowy.
Chciałbym się dowiedzieć czy zarząd wspólnoty może podnieść stawkę na fundusz remontowy o ponad 100% kwoty liczone od metra kw. mieszkania. Chodzi o to że na zebraniu najbliższym chcą przedstawić taka uchwałę, ponieważ pieniądze chcą przeznaczyć na utwardzenie i nową nawierzchnie drogi. Nie udał się zarządowi pomysł aby każdy z mieszkańców. Dobrowolnie wpłacił około 1500 zł tytułem wpłaty na remont drogi, więc chcą wymusić w funduszu remontowym...
alimenty i widzenia bez sądu
Witam, mam pytanie, rozstajemy się z partnerka lecz mamy wspólne dziecko, chcemy się dogadać w kwestii alimentów i widzeń ale bez sądu , i moje pytanie brzmi czy jeśli będę jej płacił alimenty do 'ręki' i ona mi napisze potwierdzenie że dostała pieniądze to czy takie coś będzie ważne? Czy lepiej wysyłać przez pocztę? Dodam że wysyłanie pieniądzy z konta nie wchodzi w grę.. Proszę o pomoc.....
czy należa mi sie alimenty od rodziców jeśli nie pracuję
Do końca września mam zasądzone alimenty na siebie (są z funduszu jeśli to ważne, bo matka nie ma jak płacić) i skończyłam szkołę średnią. Teraz mam pytanie, czy jeśli nie uda mi się do końca września znaleźć pracy, to mogę zasądzić oboje rodziców do płacenia alimentów, bo nie będę miała się za co utrzymać. Nie będę studiować dziennie....
Złośliwe niepokojenie.
Ktoś zaczął złośliwie wpisywać mój numer telefonu i adres mail na różnych wnioskach, prośbach o kontakt w sprawie kredytów, różnych zamówień, przez co wydzwaniają do mnie najróżniejsi konsultanci. Staje się to mocno uciążliwe. Czy kwalifikuje się to pod jakikolwiek paragraf? Czy cokolwiek mogę z tym zrobić? Pozdrawiam...

Wyszukiwarka