Czy kierownik w zakładzie może wzywać do pracy osobę na zwolnieniu

Czy kierownik w zakładzie pracy może telefonicznie poprosić pracownika będącego na zwolnieniu lekarskim, aby ten pojawił się w pracy w celu wypełnienia ankiet pracowniczych?
anonim cytuj
30-06-2023
pracownik na zwolnieniu lekarskim ma prawo do odpoczynku i regeneracji zdrowia. Ustawa Kodeks pracy (Dz.U. 2018 poz. 917) jasno stanowi, że w czasie zwolnienia lekarskiego pracownik jest zwolniony z obowiązku wykonywania pracy.

Jeżeli pracownik otrzymał zwolnienie lekarskie, nie powinien on być wezwany do pracy, nawet jeżeli chodzi o czynności niezwiązane bezpośrednio z jego stanowiskiem pracy, takie jak wypełnianie ankiet pracowniczych. Tego typu działanie ze strony kierownictwa mogłoby być traktowane jako naruszenie praw pracownika.

Podkreślić należy, że w sytuacji, gdy pracownik jest na zwolnieniu lekarskim, ewentualne wezwanie do pracy mogłoby być uznane za naruszenie praw pracownika. Pracownik ma prawo odmówić stawienia się w miejscu pracy, jeżeli jego stan zdrowia na to nie pozwala.

anonim cytuj
22-07-2023

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca ma obowiązek wysłać pracownika na badanie okresowe po dłuższej nieobecności w pracy z powodu choroby?
Czy pracodawca ma obowiązek wysłać pracownika na badanie okresowe po dłuższej nieobecności w pracy z powodu choroby? Obecnie pracownik przebywa na świadczeniu rehabilitacyjnym. Pracownik ma do wykorzystania urlop wypoczynkowy i pracodawca chce go udzielić zaraz po ustaniu świadczenia i wysyła go na badania okresowe przed dniem udzielenia urlopu. Czy jest to obowiązkowe? Czy badania okresowe można wykonać po wykorzystaniu urlopu?...
Wypowiedzenie notarialnej umowy użyczenia samochodu.
Dzień dobry, w jaki sposób można wypowiedzieć poświadczoną notarialnie umowę użyczenia samochodu? Czy wystarczy zwykłe (nienotarialne) wypowiedzenie umowy? Umowa zawarta jest na czas nieokreślony i nie ma określonego sposoby wypowiedzenia. Pojawia się jedynie informacja o zastosowaniu się do kodeksu cywilnego w przypadku regulacji kwestii nieujętych w umowie....
Spadek sprzed 20 lat.
W 2000 roku zmarł mój dziadek, który posiadał dom i budynek gospodarczy oraz działkę, na której te nieruchomości się znajdują. Nie zostawił testamentu. Miał żonę i 3 dzieci. Wszyscy żyją do tej pory. Nie przeprowadzono postępowania spadkowego. Mój ojciec, który nadal zamieszkuje w tym domu razem z swoją matką, chce uregulować kwestie spadkowe. Rodzeństwo mojego ojca nie rości sobie praw do nieruchomości nie chce ich przejmować. Matka mojego ojca...
Spis inwentarza.
Witam, odrzuciłam spadek po mamie. Zostały dzieci czyli wnuki, złożyłam wniosek w ich imieniu aby mogły odrzucić spadek ale przyszło mi przez głowę czy jest jakaś możliwość aby się dowiedzieć ile długów zostało po mamie. Czy ja w imieniu dzieci mogę złożyć wniosek do sądu o spis inwentarza po zmarłej?...

Wyszukiwarka