Spadek

Witam,
Miesiąc temu zmarł mój tata, nie zostawił po sobie żadnego testamentu. Rozwiódł się z mamą kilkanaście lat temu, podział majątku był taki, że on mieszka z mieszkaniu (które cały czas jest ich współwłasnością) , ona bierze auto itd a tata ja dodatkowo spłaca, ale to umowa była między nimi, nie sądownie. Czy po jego śmierci, jeśli oni oboje są właścicielami mieszkania i działki wszystko przechodzi na nią, czy jego część na dzieci? Ona twierdzi, że to jej wlasność. Mam 30 lat, brat 27
anonim cytuj
08-06-2023
W sprawie, którą opisujesz, powinieneś najpierw zwrócić uwagę na zasady dziedziczenia ustawowego, które obowiązują w przypadku braku testamentu.

Zgodnie z Kodeksem cywilnym, art. 931, w przypadku śmierci jednego z małżonków, drugi małżonek dziedziczy zawsze wraz z dziećmi zmarłego. Jeżeli zmarły małżonek nie pozostawił po sobie innych osób, które mogłyby dziedziczyć (np. rodziców), wówczas pozostający przy życiu małżonek dziedziczy 1/2 spadku, a pozostałą 1/2 dziedziczą łącznie dzieci. Jeśli zatem twój ojciec miał tylko Ciebie i twojego brata, to wy i wasza matka dziedziczylibyście po nim, przy czym ona otrzymałaby 1/2 majątku, a wy z bratem podzielilibyście drugą połowę.

Jeśli chodzi o współwłasność mieszkania, to jest to trochę bardziej skomplikowane. Po pierwsze, trzeba byłoby dokładnie przeanalizować umowę między Twoim ojcem a Twoją matką, na której podstawie doszło do podziału majątku. Jeżeli w umowie nie było wyraźnie zaznaczone, że Twoja mama rezygnuje z praw do mieszkania na rzecz Twojego taty (co wydaje się mało prawdopodobne, skoro wspomniałeś, że cały czas byli współwłaścicielami), wówczas po śmierci Twojego ojca jego udział w mieszkaniu wchodzi do masy spadkowej i podlega podziałowi zgodnie z zasadami dziedziczenia ustawowego.

Podsumowując, zgodnie z prawem, twoja matka nie mogłaby stać się automatycznie jedyną właścicielką całego mieszkania, a ty i twój brat powinniście odziedziczyć część udziału waszego ojca.

Na podstawie informacji, które podałeś, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii:

Otwarcie spadku: Spadek otwiera się chwilą śmierci spadkodawcy (art. 922 Kodeksu cywilnego). Oznacza to, że prawo do spadku powstaje z mocy samego prawa i nie wymaga żadnej dodatkowej czynności prawnej.

Przyjęcie spadku: Zgodnie z art. 1008 Kodeksu cywilnego, spadek można przyjąć bezpośrednio lub z dobrodziejstwem inwentarza, a w razie braku oświadczenia przyjmuje się, że spadek został przyjęty bezpośrednio. Jest to bardzo istotne, bo przyjęcie spadku bezpośrednio oznacza odpowiedzialność za długi spadkowe bez ograniczenia do wartości spadku.

Podział majątku: Kiedy spadek jest dzielony pomiędzy wiele osób, jak w waszym przypadku, każda z nich ma prawo do wniesienia powództwa o dział spadku (art. 1038 Kodeksu cywilnego).

Działki: Nie wspomniałeś nic o działkach w twoim początkowym pytaniu, ale jeśli twoi rodzice również byli współwłaścicielami działki, zasady dotyczące jej dziedziczenia byłyby podobne jak w przypadku mieszkania.

Przydział własności: W przypadku współwłasności, każdy z właścicieli ma prawo do korzystania z rzeczy wspólnej zgodnie z jej przeznaczeniem i tak, aby nie utrudniać korzystania z niej innym współwłaścicielom, ani nie pogarszać jej substancji (art. 197 Kodeksu cywilnego).

Podatek od spadków i darowizn: Nie wspomniałeś o tym aspekcie, ale warto pamiętać, że w Polsce istnieje podatek od spadków i darowizn, który obowiązuje spadkobierców. Jest jednak wiele zwolnień, które mogą zastosować do określonych grupy spadkobierców, w tym dla najbliższych członków rodziny.

anonim cytuj
23-07-2023

Sugerowane Tematy

pracodawca grozi zerwaniem umowy po tym jak przyniosłem zwolnienie lekarskie.
Witam pracodawca grozi zerwaniem umowy po tym jak przyniosłem zwolnienie lekarskie. Ot usłyszałem wprost, że po wyleczeniu mogę po prostu przyjść już tylko po wypowiedzenie umowy. Czy mogę się starać o jakieś zadośćuczynienie jeśli jest to umowa zlecenie?...
Upadłość najemcy a długi na lokalu.
Witam, chciałem zapytać jak jest z zadłużeniem lokalu komunalnego? Główny najemca ( tata ) ogłosił upadłość konsumencką z całkowitym umorzeniem długów również za najem mieszkania. Ja teraz dostałem pismo, że mam do spłaty 10tys, tzn. wcześniej dostaliśmy takie pismo obydwoje lecz ze względu na prowadzone postępowanie napisaliśmy sprzeciw i sąd go uznał, a po ogłoszeniu upadłości taty cała kwotę żądają teraz ode mnie? Czy to jest zgodne z prawem s...
Działka z domem otrzymana w darowiźnie.
Witam. Moja babcia (matka mojego taty) w 2020 roku przepisała na mnie jako wnuka swoją działkę i dom stojący na niej. Babcia była jedynym właścicielem tej nieruchomości. Babcia posiada dwójkę swoich dzieci tj. mojego ojca i jego siostrę (moją ciocię). Oprócz działki, którą na mnie przepisała posiadała także inną działkę z domem której właścicielami są babcia, mój tata i ciocia w proporcjach 50%-25%-25%. Babcia zmarła dwa tygodnie temu. Jak rozumi...
Umorzenie grzywny.
Sąd na podstawie art. 25 pkt 1 kw zamienił mi grzywnę 500 zł na 40 godzin pracy społecznej w wymiarze 1 miesiąca. Czy mogę liczyć na umorzenie tej grzywny powołując się na fakt, że ten sam sąd 25 lat temu umieszczał mnie trzy razy na interwencji sądowo psychiatrycznej z powodu schizofrenii paranoidalnej?...

Wyszukiwarka