Z końcem kwietnia kończy mi się UOP na czas określony. Nie będę przedłużał umowy i tu moje pytanie: czy pracodawca ma obowiązek udzielenia mi zaległego urlopu?
Nie ma obowiązku informowania pracodawcy o braku chęci kontynuacji umowy. W takiej sytuacji pracodawca powinien wypłacić ekwiwalent, chyba że wcześniej będzie uzgodnione, to wtedy pracodawca będzie chciał oddać wolnym niż wypłacić.
Aktualnie kończę długie zwolnienie lekarskie, prowadzone w poradni zdrowia psychicznego. Nie chcę wracać do obecnego pracodawcy. Wysłałam informacje mailową i z informacją o dacie zakończenia leczenia i chęci wypowiedzenia umowy o pracę na mocy porozumienia stron z dniem następnym. Otrzymałam odpowiedź od pracodawcy o nie wyrażeniu zgody jednej ze stron na takie rozwiązanie umowy. Jak mogę rozwiązać umowę szybko. Nie chcę pracodawcy robić pod gór...
Dzień dobry, mam takie pytanie z zakresu kodeksu pracy. Otóż od czerwca pracuje na umowę o pracę. Czy przysługują mi 2 dni opieki nad zdrowym dzieckiem czy 1? Szefowa powiedziała, że przysługuje mi jeden ponieważ zaczęłam pracę w czerwcu, że 1 dzień to jest jakby na pół roku i drugi na drugie półrocze ? Czy to prawda?...
Witam, mój tata miał wypadek na rowerze. Został potrącony przez samochód (kobieta najechała na niego od tyłu), został zabrany do szpitala, na miejscu była również policja. Proszę o poradę w jaki sposób przygotować pismo do ubezpieczyciela osoby która spowodowała wypadek, jakie informacje należy w nim zawrzeć aby skutecznie wywalczyć sprawiedliwe odszkodowanie z polisy OC. Jakie załączniki dołączyć do pisma?...
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i pot...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: