Z końcem kwietnia kończy mi się UOP na czas określony. Nie będę przedłużał umowy i tu moje pytanie: czy pracodawca ma obowiązek udzielenia mi zaległego urlopu?
Nie ma obowiązku informowania pracodawcy o braku chęci kontynuacji umowy. W takiej sytuacji pracodawca powinien wypłacić ekwiwalent, chyba że wcześniej będzie uzgodnione, to wtedy pracodawca będzie chciał oddać wolnym niż wypłacić.
Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z odpowiedzialnością za awarię w wynajmowanym mieszkaniu. Zgadzam się, że nie jestem zbyt biegły w kwestiach prawnych, ale staram się jakoś poradzić w tej sytuacji.
Wynajmuję mieszkanie od pół roku, i od początku mieliśmy problemy z instalacją wodno-kanalizacyjną. Właściciel mieszkania, kiedy podpisaliśmy umowę, zapewniał, że wszystko jest w porządku i nic nie trzeba naprawiać. Ale po paru miesiącach, rury ...
Witam, pytanie odnośnie pobranej emerytury rodzica. Emerytura została odebrana od listonosza kilka dni przed śmiercią rodzica. ZUS stwierdził, że emerytura się nie należała i chcą zwrotu. Czy należy się ostatnia emerytura za okres od 1go do 31 go kiedy rodzic zmarł 10go tego miesiąca?
...
Witam. Obecnie jestem zatrudniona w następujący sposób: pierwsza umowa była na 3 miesiące, druga na rok, a tu nagle, znów na 3 miesiące ( bo niby manager się zmienił), bez zmiany stanowiska pracy. Z tego co rozumiem, wedle kodeksu pracy, pracodawca nie może cofnąć się do tyłu dając mi znów umowę na okres próbny, gdzie wszyscy inni pracownicy dostali po 3 miesiącach pernamentnie kontrakty, nawet ci najsłabsi. Proszę o poradę co zrobić w tej sytuac...
W związku z reorganizacją wystąpiłam do przełożonego o możliwość rozwiązania ze mną umowy za porozumieniem z odprawą.
Pracodawca zwolnił w ten sposób 7 osób.
Ja niby pracę, inne zadania mam zapewnione, ale chciałabym móc też w podobny sposób odejść z firmy.
Jak podpisałabym porozumienie w lutym i byłabym w pracy do końca lutego to przy porozumieniu bez świadczenia pracy mam 3 mce (które mam przy wypowiedzeniu), za które pieniądze bym dostała...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: