Zaległy urlop.

Z końcem kwietnia kończy mi się UOP na czas określony. Nie będę przedłużał umowy i tu moje pytanie: czy pracodawca ma obowiązek udzielenia mi zaległego urlopu?
anonim cytuj
18-04-2023
Nie ma obowiązku informowania pracodawcy o braku chęci kontynuacji umowy. W takiej sytuacji pracodawca powinien wypłacić ekwiwalent, chyba że wcześniej będzie uzgodnione, to wtedy pracodawca będzie chciał oddać wolnym niż wypłacić.

anonim cytuj
18-04-2023

Sugerowane Tematy

Zapis na umowie zlecenie dotyczący okresu wypowiedzenia
Cześć, mam zapis na umowie zlecenie (na okres 6 miesięcy) dotyczący okresu wypowiedzenia - miesięcznego. Orientuje się, że cechą takiej umowy jest natychmiastowe wygaśnięcie w momencie wypowiedzenia. Czy ten zapis to zmienia i przy takiej umowie można dopisać sobie dowolny okres wypowiedzenia?...
Zaległości alimentacyjne.
Zmarł mój ojciec który żył w konkubinacie z moją mamą, miał zasądzone alimenty nade mną, przez długi czas nie płacił i narosło mu około 20 tysięcy polskich złotych zaległości, część komornik zajął z tej kwoty około 300zł + bieżące alimenty. Wiem że spadkobiercy przejmują długi, lecz zobowiązania alimentacyjne już nie. Spadkobiercami są dwaj bracia którzy mają wysokie emerytury górnicze (5-7tyś zł) + dorabiają, więc żyją dość zamożnie. Dodatkow...
Jak złożyć wniosek o rozłożenie nakazu zapłaty na raty?
Jak złożyć wniosek o rozłożenie nakazu zapłaty upominawczego na raty? Dostałem około 4500 zł i dwa tygodnie na spłatę, a nie uzbieram w tym czasie takiej kwoty, i wygodniej było by spłacić to ratalnie....
Umowa najmu na czas określony bez możliwości wypowiedzenia.
Czy można tak spisać umowę najmu na czas określony by lokator nie mógł jej wypowiedzieć? Mam w tym interes by jako właściciel zawrzeć umowę najmu mieszkania na czas określony, co najmniej na rok ale tak, by lokator nie mógł jej wypowiedzieć wcześniej. Mieszkam w innym mieście i wyszukiwanie lokatorów wiąże się dla mnie z dużą stratą czasu (co za tym idzie pieniędzy). Chcę tego uniknąć. Czy prawo pozwala na zawarcie takiej umowy tak by lokator...

Wyszukiwarka