Z końcem kwietnia kończy mi się UOP na czas określony. Nie będę przedłużał umowy i tu moje pytanie: czy pracodawca ma obowiązek udzielenia mi zaległego urlopu?
Nie ma obowiązku informowania pracodawcy o braku chęci kontynuacji umowy. W takiej sytuacji pracodawca powinien wypłacić ekwiwalent, chyba że wcześniej będzie uzgodnione, to wtedy pracodawca będzie chciał oddać wolnym niż wypłacić.
Byłem na rozmowie o pracę gdzie zostałem przyjęty. Będę pracował na pół etatu na umowie o pracę. Zaproponowano mi stawkę 25.25 zł za godzinę pracy. Prace będę wykonywać tylko w godzinach nocnych więc będę miał 20 procent dodatku za pracę w godzinach nocnych. Wiem ,że teraz stawka z nowym rokiem wzrosła i również że może być stawka niższa na umowie pod warunkiem ,że pracodawca to wyrówna np. dodając premie itd.
Czy te dodatkowe 20% za godziny noc...
Moja mama aktualnie jest właścicielem mieszkania. Będzie chciała je przekazać w darowiźnie (czyli nie jest to opodatkowane) mi, czyli jej córce. Mam 19 lat, studiuje i nie pracuje. Wiem że osoby do 26 roku są zwolnione z podatku dochodowego. Jeśli wynajmę te mieszkanie to będzie to mimo wszystko jakaś moja forma zarobku.
I teraz pojawia się pytanie, czy będę musiała odprowadzać podatek za te mieszkanie czy nie?...
Ile czasu ma policja na skierowanie wniosku do sądu za odmowę przyjęcia mandatu odmówiłem przyjęcia mandatu i mija ponad miesiąc i cisza nawet dzwoniłem do sądu nie wniesiono żadnej sprawy...
Witam, mam problem szwagier chce kupić działkę od ciotki, problem wynika z tego że działka jest podzielona na 4 działki, 2 po niżej 30 arów, 2 po ponad 30 arów. Szwagier dalsza rodzina, ani nie jest rolnikiem indywidualnym. Notariusz twierdzi że musi wszystko iść przez KOWR (ziemia jest klasy 5). Czy da się w jakiś sposób to ominąć?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: