Zrzec się majątku i długów.

Zmarł ojciec, który zrzekł się sądownie, bardzo dawno temu swoich dzieci i nie utrzymywał z nimi kontaktu. Czy mają one zatem obowiązek pochować ojca z własnych środków? Czy należy udać się do notariusza i jeśli ojciec zrzekł się dzieci?
anonim cytuj
13-04-2023
Zrzekł się, w sensie wydziedziczył testamentem?

anonim cytuj
13-04-2023
Zrzekł się dzieci podczas rozprawy sądowej, gdy tym dzieciom ustalono nową rodzinę zastępczą. O testamencie nic mi nie wiadomo.

anonim cytuj
13-04-2023
Tzn. utracił prawa rodzicielskie i dzieci zostały adoptowane tzn. przysposobione całkowicie przez kogoś innego (zmiana nazwiska itd.)? Czy dzieci były w pieczy zastępczej do 18rz z możliwością adopcji?
Dopytuje, bo w polskim prawie nie da się zrzec dzieci, można utracić prawa do opieki albo mieć ograniczone prawo, ale nie da się zrzec rodziny.

anonim cytuj
13-04-2023
Raczej pozbawienie władzy rodzicielskiej lub ograniczenie władzy rodzicielskiej

anonim cytuj
13-04-2023
Znam prawidłową nomenklaturę, ale chce odpowiednio skomunikować się, tak by zrozumiała intencje czynności.

anonim cytuj
13-04-2023
Muszę dopytać u źródła. Rodzeństwo zostało rozmieszczone w swojej rodzinie i tak m.in. babcia stała się prawnym opiekunem.

anonim cytuj
13-04-2023
Nie można się zrzec dzieci, nie ma takiej możliwości. Jak również nie można się zrzec spadku po śmierci... Spadek można odrzucić.

anonim cytuj
13-04-2023

Sugerowane Tematy

Postępowanie sądowe wobec nieletnich, odwołanie od wyroku.
Witam. Nieletnia, która dostała wyrok, będzie skierowana do ośrodka wychowawczego (za nie chodzenie do szkoły, nie wracała na noc do domu itd.), nie przyszło postępowanie tylko wyrok, że jest skierowana do ośrodka itd.. i tylko czekać na wezwanie. Czy można się odwołać? Dziewczyna lat 17 w tym roku. Jest w 3 miesiącu ciąży, odkąd się dowiedziała o ciąży jej zachowanie uległo znacznej poprawie, zmieniła się. Czy można coś zrobić, żeby została w do...
Co spakować do więzienia?
Witam, mam pytanie gdyż na każdej stronie pisze coś innego czy można zabrać ze sobą następujące rzeczy? Ręcznik Maszynka do golenia elektryczna Pieniądze w gotówce. Książki Klapki Jakieś kosmetyki typu patyczki do uszów, płyn do kąpieli, kulka pod pachę....
Zwolnienie z opłaty za DPS.
Dzień dobry. Chciałbym się dowiedzieć co zrobić aby uniknąć płacenia za pobyt w DPS wyrodnego rodzica. Ojciec lata temu odszedł od nas i przez wiele lat nie płacił alimentów na mnie i dwójkę rodzeństwa. Ma w najbliższym czasie ma zostać umieszczony w placówce że względu na ciężki stan zdrowia (wieloletnie nadużywanie alkoholu). Siedział również jakiś czas w więzieniu za zaległości alimentacyjne. Czy mogę złożyć jakieś wnioski do sądu i komornika ...
wyrok za nieodrobienie godzin
Prawomocny wyrok 180 dni wiezienia, za nieodrobienie godzin. Osoba nie wiedziała, ze toczy sie postepowanie karne, zmieniała miejsce zamieszkanka 3 razy. Zatrzymanie na ulicy. Proszę mi powiedzieć, czy jest jakaś szansa na dozor elektroniczny? Czy jest szansa na zaskarżenie wyroku? Dodam jeszcze, ze jeden adwokat twierdzi, ze tak, drugi, ze nie ma sensu sie w to bawic. Co mozna zrobic?...

Wyszukiwarka