Zrzec się majątku i długów.

Zmarł ojciec, który zrzekł się sądownie, bardzo dawno temu swoich dzieci i nie utrzymywał z nimi kontaktu. Czy mają one zatem obowiązek pochować ojca z własnych środków? Czy należy udać się do notariusza i jeśli ojciec zrzekł się dzieci?
anonim cytuj
13-04-2023
Zrzekł się, w sensie wydziedziczył testamentem?

anonim cytuj
13-04-2023
Zrzekł się dzieci podczas rozprawy sądowej, gdy tym dzieciom ustalono nową rodzinę zastępczą. O testamencie nic mi nie wiadomo.

anonim cytuj
13-04-2023
Tzn. utracił prawa rodzicielskie i dzieci zostały adoptowane tzn. przysposobione całkowicie przez kogoś innego (zmiana nazwiska itd.)? Czy dzieci były w pieczy zastępczej do 18rz z możliwością adopcji?
Dopytuje, bo w polskim prawie nie da się zrzec dzieci, można utracić prawa do opieki albo mieć ograniczone prawo, ale nie da się zrzec rodziny.

anonim cytuj
13-04-2023
Raczej pozbawienie władzy rodzicielskiej lub ograniczenie władzy rodzicielskiej

anonim cytuj
13-04-2023
Znam prawidłową nomenklaturę, ale chce odpowiednio skomunikować się, tak by zrozumiała intencje czynności.

anonim cytuj
13-04-2023
Muszę dopytać u źródła. Rodzeństwo zostało rozmieszczone w swojej rodzinie i tak m.in. babcia stała się prawnym opiekunem.

anonim cytuj
13-04-2023
Nie można się zrzec dzieci, nie ma takiej możliwości. Jak również nie można się zrzec spadku po śmierci... Spadek można odrzucić.

anonim cytuj
13-04-2023

Sugerowane Tematy

Czy praca w gospodarstwie rolnym zalicza się do stażu pracy?
Czy to prawda że będąc dzieckiem rolnika, pomagając w gospodarstwie można sobie doliczyć kilka lat stażu pracy? Jeśli tak jak się za to zabrać?...
umowa zlecenie/wypowiedzenie
Na umówie zlecenie mam dwutygodniowy okres wypowiedzenia w umówie. 1.Czy liczy mi się on tak jak w przypadku umowy o prace, tzn musi zakończyć się w sobotę? 2. Jeśli jest inaczej to czy jeśli złoże wypowiedzenie w poniedziałek to kończy się ono dwa tygodnie później w poniedziałek? 3. Jeśli złoże wypowiedzenie w sobotę to równo dwa tygodnie później w sobotę się kończy? A co jeśli złoże w niedziele? Pracuje na recepcji w hotelu wiec obiekt czyn...
Sąd nie chce wprowadzić drugiego wyroku
Dzień dobry, szukam informacji w internecie ale niestety nie mogę znaleźć. Spotkanie z adwokatem mam dopiero 20 kwietnia. Chciałabym zapytać czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć czemu sad nie wprowadza wyroku. Mój partner odsiaduje jeden wyrok 6 miesięcy a 2 wyrok również 6 miesięcy wisi w zawieszeniu. Sąd nie chce teraz wprowadzić go do odbywania, poinformował nas iż nie musi robić tego teraz tylko poczeka aż tamten będzie się kończył. Nie możemy otr...
Pożyczyłem pieniądze jak je odzyskać ?
Pożyczyłem pieniądze na słowo czy jest szansa żeby je odzyskać ? Omamiła mnie mama kolegi (bardzo dobrego kolegi) która zaproponowała współpracę w otwarciu baru. Przyszła do mnie do pracy i powiedziała, że potrzebuje pracownika a nawet "wspólnika" do otworzenia i prowadzenia baru więc niewiele myśląc zgodziłem się i już tydzień później zrezygnowałem z pracy i zacząłem remontować bar w którym później miałem zacząć pracować a nawet mieć ...

Wyszukiwarka