Zrzec się majątku i długów.

Zmarł ojciec, który zrzekł się sądownie, bardzo dawno temu swoich dzieci i nie utrzymywał z nimi kontaktu. Czy mają one zatem obowiązek pochować ojca z własnych środków? Czy należy udać się do notariusza i jeśli ojciec zrzekł się dzieci?
anonim cytuj
13-04-2023
Zrzekł się, w sensie wydziedziczył testamentem?

anonim cytuj
13-04-2023
Zrzekł się dzieci podczas rozprawy sądowej, gdy tym dzieciom ustalono nową rodzinę zastępczą. O testamencie nic mi nie wiadomo.

anonim cytuj
13-04-2023
Tzn. utracił prawa rodzicielskie i dzieci zostały adoptowane tzn. przysposobione całkowicie przez kogoś innego (zmiana nazwiska itd.)? Czy dzieci były w pieczy zastępczej do 18rz z możliwością adopcji?
Dopytuje, bo w polskim prawie nie da się zrzec dzieci, można utracić prawa do opieki albo mieć ograniczone prawo, ale nie da się zrzec rodziny.

anonim cytuj
13-04-2023
Raczej pozbawienie władzy rodzicielskiej lub ograniczenie władzy rodzicielskiej

anonim cytuj
13-04-2023
Znam prawidłową nomenklaturę, ale chce odpowiednio skomunikować się, tak by zrozumiała intencje czynności.

anonim cytuj
13-04-2023
Muszę dopytać u źródła. Rodzeństwo zostało rozmieszczone w swojej rodzinie i tak m.in. babcia stała się prawnym opiekunem.

anonim cytuj
13-04-2023
Nie można się zrzec dzieci, nie ma takiej możliwości. Jak również nie można się zrzec spadku po śmierci... Spadek można odrzucić.

anonim cytuj
13-04-2023

Sugerowane Tematy

nagłe wypowiedzenie
Witam. Pracowałam w przedszkolu na czas określony. W piątek nagle wychodząc z pracy otrzymałam wypowiedzenie z jakimiś krótkimi, pokrętnymi i kłamliwymi wyjaśnieniami. Było to dla mnie ogromnym szokiem, bo jeszcze w tym dniu dyrekcja pytała mnie kiedy doniosę dyplom, bo broniłam się 23.10. Na dodatek zostałam wzięta do prawie już ciemnej sali a nie do gabinetu. Na moje pytania dyrektorka praktycznie nie odpowiadała. Była bardzo zmieszana. Mam ...
Refundacja za okulary do pracy.
Mam taki problem. Salon optyczny wystawił mi imienną fakturę na okulary korekcyjne, jest informacja o tym, że są one do pracy przy komputerze. W pracy zostałam poinformowana, że żeby dostać częściowy zwrot, faktura musi być na firmę, nie na mnie. Salon nie chce wystawić korekty, bo faktura jest wystawiona prawidłowo i nie ma ku temu podstaw. To, że się nie dowiedziałam przed to jedno, ale nie ma nigdzie zapisu, że musi być, to skąd taki wymóg? A ...
Chciałabym odebrać rzeczy z poprzedniego miejsca zamieszkania
Witam jak napisać pismo do małżonka o wydanie dokumentów oraz pozostałych rzeczy z poprzedniego miejsca zamieszkania. Dodam że jesteśmy w separacji...
Zniesienie współwłasności.
Dzień dobry. Mam partnera, z którym nie mamy ślubu. Wybudowaliśmy dom wyceniony przez bank na 1mln 200 tys. Działkę, na której stoi dom i kredyt mamy wspólny. Chcemy się rozstać, ale ja chce sprzedać dom i podzielić się pieniędzmi a partner wyklucza sprzedaż. Moje pytanie brzmi jak wygląda spłata drugiej osoby w takim przypadku, kiedy jedna osoba zostaje w tym domu? Od czego zacząć? Od przepisania działki i kredytu na partnera z pisemną gwarancją...

Wyszukiwarka