Zmarł ojciec, który zrzekł się sądownie, bardzo dawno temu swoich dzieci i nie utrzymywał z nimi kontaktu. Czy mają one zatem obowiązek pochować ojca z własnych środków? Czy należy udać się do notariusza i jeśli ojciec zrzekł się dzieci?
Zrzekł się dzieci podczas rozprawy sądowej, gdy tym dzieciom ustalono nową rodzinę zastępczą. O testamencie nic mi nie wiadomo.
anonim cytuj
13-04-2023
Tzn. utracił prawa rodzicielskie i dzieci zostały adoptowane tzn. przysposobione całkowicie przez kogoś innego (zmiana nazwiska itd.)? Czy dzieci były w pieczy zastępczej do 18rz z możliwością adopcji?
Dopytuje, bo w polskim prawie nie da się zrzec dzieci, można utracić prawa do opieki albo mieć ograniczone prawo, ale nie da się zrzec rodziny.
anonim cytuj
13-04-2023
Raczej pozbawienie władzy rodzicielskiej lub ograniczenie władzy rodzicielskiej
anonim cytuj
13-04-2023
Znam prawidłową nomenklaturę, ale chce odpowiednio skomunikować się, tak by zrozumiała intencje czynności.
anonim cytuj
13-04-2023
Muszę dopytać u źródła. Rodzeństwo zostało rozmieszczone w swojej rodzinie i tak m.in. babcia stała się prawnym opiekunem.
anonim cytuj
13-04-2023
Nie można się zrzec dzieci, nie ma takiej możliwości. Jak również nie można się zrzec spadku po śmierci... Spadek można odrzucić.
Jeżeli zostałam wezwana w charakterze świadka na rozprawę sądową w powództwie czy Sąd ma prawo zwrócić mi koszty dojazdu? Dostalam taką informacje od osoby której dotyczy ta sprawa, a czeka mnie daleka wyprawa. Zostaje mi jedynie możliwość wynajęcia auta bo obecnie zadnego nie posiadam. Był ktoś moze w podobnej sytuacji? czy faktycznie moge liczyć na zwrot kosztów? A jesli nie to do której ze storn powinnam się zwrócić o pokrycie dojazdu...
Dzień Dobry, chciałbym prosić o poradę.
W związku z podejrzeniem choroby psychicznej matki dziecka i jej kontrowersyjnym zachowaniem sąd wydał zabezpieczenie aby dziecko do czasu wydania wyroku mieszkało razem z ojcem (ojciec nie ma ograniczonych praw rodzicielskich). Czy ojciec dziecka może w tym czasie zawiesić wypłatę alimentów? Jeżeli tak to czy trzeba składać oddzielny pozew, czy wnioskować o zmianę istniejącego wyroku? W jaki sposób formal...
Chciałam wynająć mieszkanie, znalazłam jedno, które mnie zaciekawiło z biura nieruchomości, przed obejrzeniem była wymagana umowa pośrednictwa w najmie, którą chyba niepotrzebnie podpisałam, ale tak: koniec końców mieszkania tego wynajmować nie będę, a cały czas dostaję telefony z tego biura z ofertami innych mieszkań, którymi też nie jestem zainteresowana na ten moment(tzn, inne mieszkania z tego biura w ogóle mnie interesują, patrzyłam wcześnie...
Zaczęłam niedawno nową pracę (11.09). Serwis pacjent.gov.pl w dalszym ciągu pokazuje mi, że nie mam prawa do ubezpieczenia. Otrzymałam informacje, że zostałam zgłoszona do ZUS już pierwszego dnia ale widocznie system jeszcze tego nie odnotował. Nie wiem co robić, bo jutro rano mam lekarza na NFZ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: