Zrzec się majątku i długów.

Zmarł ojciec, który zrzekł się sądownie, bardzo dawno temu swoich dzieci i nie utrzymywał z nimi kontaktu. Czy mają one zatem obowiązek pochować ojca z własnych środków? Czy należy udać się do notariusza i jeśli ojciec zrzekł się dzieci?
anonim cytuj
13-04-2023
Zrzekł się, w sensie wydziedziczył testamentem?

anonim cytuj
13-04-2023
Zrzekł się dzieci podczas rozprawy sądowej, gdy tym dzieciom ustalono nową rodzinę zastępczą. O testamencie nic mi nie wiadomo.

anonim cytuj
13-04-2023
Tzn. utracił prawa rodzicielskie i dzieci zostały adoptowane tzn. przysposobione całkowicie przez kogoś innego (zmiana nazwiska itd.)? Czy dzieci były w pieczy zastępczej do 18rz z możliwością adopcji?
Dopytuje, bo w polskim prawie nie da się zrzec dzieci, można utracić prawa do opieki albo mieć ograniczone prawo, ale nie da się zrzec rodziny.

anonim cytuj
13-04-2023
Raczej pozbawienie władzy rodzicielskiej lub ograniczenie władzy rodzicielskiej

anonim cytuj
13-04-2023
Znam prawidłową nomenklaturę, ale chce odpowiednio skomunikować się, tak by zrozumiała intencje czynności.

anonim cytuj
13-04-2023
Muszę dopytać u źródła. Rodzeństwo zostało rozmieszczone w swojej rodzinie i tak m.in. babcia stała się prawnym opiekunem.

anonim cytuj
13-04-2023
Nie można się zrzec dzieci, nie ma takiej możliwości. Jak również nie można się zrzec spadku po śmierci... Spadek można odrzucić.

anonim cytuj
13-04-2023

Sugerowane Tematy

zwrot zasiłku do UP
Brat stracił pracę z powodu koronowirusa na koniec kwietnia. Zarejestrował się w urzędzie pracy gdzie został przyznany zasiłek dla bezrobotnych od czerwca dostał dodatek solidarnościowy z ZUS. Wczoraj się dowiedział że musi zwrócić zasiłek do urzędu pracy. Czy faktycznie musi oddać bo dodatek solidarnościowy dostał pomniejszony o kwotę zasiłku? Taką informację uzyskał telefonicznie z urzędu pracy....
Prawa pracownika
Witam Pracując jako sprzedawca, pracodawca chce mnie oddelegować do innego miejsca pracy oddalonego o ok 250 km, (codzienny dojazd i przyjazd do domu) przy rozbiórce budynków. Co mam zrobić w tej sytuacji, jakie prawa mnie chronią i co mogę zrobić w przypadku groźby niezaakceptowania polecenia? ...
samowola budowlana
Dzień dobry Mam działkę budowlaną i na jej granicy stoi dom sąsiada. Nie interesowałem się tą działką, ale zastanawiam się nad budową na niej domu. Okazało się, że na przełomie kilku lat sąsiad zrobił sobie okna w domu od strony mojej działki. Jestem przed rozmową z sąsiadem i myślę, że najrozsądniejszym rozwiązanie będzie odsprzedanie sąsiadowi odcinka działki, żeby wszystko było zgodnie z prawem budowlanym. Chciałbym się jednak dowiedzieć co ...
Kupujący twierdzi, że samochód posiadał wadę ukrytą.
Dzień dobry, Sprzedałem samochód rocznik 2012 z przebiegiem ponad 200 tyś. km. Samochód był sprawny, regularnie serwisowany bez żadnych widocznych wycieków oleju (samochód cały czas stał w tym samym miejscu, gdzie nie ma nawet kropli oleju). Kupujący postanowił niedawno obejrzeć silnik od spodu. Zdjął plastikową osłonę silnika i twierdzi, że gdzieś cieknie olej, ale nie wie gdzie - dopiero to sprawdzi. Twierdzi, że nie mogłem wiedzieć o wyciek...

Wyszukiwarka