Jaki numer konta

Witam. Jeśli matka dziecka mówi, że nie ma swego numeru konta (co na pewno nie jest prawdą) i karze wpłacać alimenty na konto siostry rodzonej czy to jest zgodne z prawem i czy powinienem wpłacać na jej siostry pieniądze ? Gdzie mogę iść, by dostać konto matki dziecka ? Proszę o odpowiedź
anonim cytuj
03-04-2023
Jeśli matka dziecka nadal odmawia podania numeru konta, może być konieczne skonsultowanie się z prawnikiem specjalizującym się w sprawach rodzinnych, który pomoże wyjaśnić prawną odpowiedzialność oraz ewentualne dalsze kroki.

W niektórych przypadkach, można również zwrócić się do sądu, który orzekał o alimentach, aby uzyskać informacje dotyczące numeru konta, na które należy wpłacać świadczenie alimentacyjne. Sąd może zasądzić wykonanie obowiązku alimentacyjnego przez wpłatę na rachunek bankowy.

Warto pamiętać, że wpłacanie alimentów na konto osoby trzeciej może prowadzić do nieporozumień i problemów związanych z dokumentowaniem wpłat. Dlatego zaleca się staranne prowadzenie ewidencji wszystkich wpłat alimentacyjnych, włączając w to dowody wpłat, takie jak potwierdzenia bankowe czy potwierdzenia przelewów.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Małżeństwo posiada na własność garaż, żona umiera. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Co trzeba zrobić przed sprzedażą?
Małżeństwo posiada na własność garaż wartości ok. 20.000zl. Umiera żona. Mąż chce sprzedać ten garaż. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Czy przed sprzedażą musi być przeprowadzona sprawa spadkową w Sądzie? Czy wystarczy aby wszyscy spadkobiercy podpisali umowę sprzedaży przed notariuszem?...
Czy pracodawca ma prawo zmusić pracowników do szczepienia ?
Dzień dobry. W zakładzie pracy jest lista na którą każdy ma się wpisać. Dotyczy szczepienia przeciwko covid 19. Czy pracodawca ma prawo zmusić pracowników do szczepienia ? Czy jeżeli ktoś odmówi może to być powodem do zwolnienia dyscyplinarnego? Pracuje w sklepie, a w mojej firmie jest nakaz szczepienia przeciwko covid do 10 grudnia, oraz obowiązek dostarczenia certyfikatu ze szczepienia. Jeżeli nie ma prawa zmusić nas do tego, to jak się br...
Zniesienie alimentów na dorosłe dziecko.
Płacę alimenty na córkę. W tym roku skończy 20 lat. Alimenty ściąga ze mnie komornik (nigdy nie miałem opóźnień w spłacie, alimenty komornik pobiera na życzenie mojej byłej żony). Od kilku już lat nie mam kontaktu z córką. Nie wiem czy się uczy, czy pracuje. Z pogłosek wiem, że podjęła pracę i studia zaoczne. Nie mam jednak pewności jak sytuacja wygląda aktualnie. W jaki sposób mogę się tego dowiedzieć. Czy jeśli pracuje i studiuje zaocznie mogę ...
Wczoraj przez przypadek na starówce w mieście wszedłem na jak sie okazalo potem teren prywatny. Czy z tego powodu możliwa jest sprawa w sądzie?
Dzień dobry mam pytanie odnosnie ochroniarza Wczoraj przez przypadek na starówce w mieście wszedłem na jak sie okazalo potem teren prywatny. chyba chroniony bo ktoś wezwał ochrone przyjechala dosc szybko. Chcieli mnie wylegitmować ale nie wiedziałem ze to ochrona to podałem nie swoje danę a potem zaczeli sie awanturować to im podałem prawdziwe... coś gadali o jakiejs sprawie w sądzie przez to. Czy to możliwe? Policji zadnej nie bylo jak cos...

Wyszukiwarka