Pytanie odnośnie nowych przepisów kodeksu pracy

Witam. Mam takie pytanie odnośnie nowych przepisów kodeksu pracy które niedługo mają wejść w życie chodzi o dyrektywę unijną work life balance, która wydłuża urlop rodzicielski o 9 tygodni dla drugiego rodzica. Teraz pytanie. Czy będę mógł wykorzystać te 9 tygodni urlopu w trakcie gdy żona będzie korzystała ze swojej części tj 32 tygodni ? Np żona ma urlop rodzicielski od 25.04 do 05.12, wobec tego mogę wziąć swoje 9 tygodni np od 01.06 do 02.08? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
anonim cytuj
18-03-2023
Dyrektywa unijna dotycząca równowagi między życiem zawodowym a prywatnym (work-life balance) ma na celu poprawę warunków życia pracowników, zwłaszcza w zakresie urlopów rodzicielskich. Polska, jako członek Unii Europejskiej, musi dostosować swoje przepisy do dyrektywy, co może wpłynąć na zmiany w Kodeksie pracy.

Jeśli chodzi o Twoje pytanie, odpowiedź będzie zależała od tego, jak zostaną wprowadzone przepisy do polskiego prawa. Dyrektywa unijna wskazuje, że urlop rodzicielski może być wykorzystywany równocześnie przez oboje rodziców, o ile państwo członkowskie nie zdecyduje inaczej.

Warto zaznaczyć, że dyrektywa stanowi ramy ogólne, a konkretne regulacje w tej materii zależą od ustawodawstwa krajowego. Dlatego warto śledzić bieżące zmiany w Kodeksie pracy oraz ewentualne komunikaty od rządu lub Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej dotyczące wprowadzenia nowych przepisów.

Jeżeli polskie przepisy pozwolą na jednoczesne wykorzystanie urlopu rodzicielskiego przez oboje rodziców, będziesz mógł wykorzystać swoje 9 tygodni urlopu w trakcie korzystania z urlopu rodzicielskiego przez żonę. Warto jednak skonsultować się z pracodawcą, aby ustalić dokładne warunki korzystania z urlopu rodzicielskiego w Twoim przypadku, gdy nowe przepisy wejdą w życie.

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

Zasiłek macierzyński.
Witam. Może ktoś się orientuje czy ZUS wypłaci córce zasiłek macierzyński. Sprawa wygląda następująco: Córka czekała aż się zwolni miejsce w wymarzonej pracy. Podczas oczekiwania zaszła w ciążę I wtedy dostała telefon że miejsce się zwolniło i żeby przyszła podpisać umowę. Tak też zrobiła. Pracuje nadal....
L4. Czy pracodawca ma obowiązek wliczyć mi do zwolnienia także weekendy oraz dni wolne
Dzień dobry, przebywałem na zwolnieniu lekarskim 25 dni, po przebytym zabiegu. Z tego co wyczytałem, pracodawca ma obowiązek wliczyć mi do zwolnienia także weekendy oraz dni w których grafikowo bym nie pracował, czy mogę prosić o konkretną podstawę prawną tego, abym mógł to przedstawić pracodawcy? Gdyż niestety zwolnienie zostało mi policzone jedynie w tygodniu. Drugie moje pytanie, zarabiam najniższą krajową(na umowie i w rzeczywistości) czy od ...
Dziecko nie chce jeżdzić do ojca na widzenia
Dzień dobry. Mamy z byłym mężem ustalone kontakty z dzieckiem ale syn nie chce jeździć do ojca , co przyjedzie po niego to dziecko płacze i mówi że chce zostać w domu. Najchętniej bym go wtedy nie dawała ponieważ bardzo mi go szkoda i wiadomo , wiem też że ojciec będzie delikatnie na niego krzyczał że mówi mi takie rzeczy że tam się go wiecznie czepiają że wszytko jest na niego i on za nim nie stanie . Czy mogę coś z tym zrobić czy już niestety n...
Czy Play bez mojej zgody mógł udostępnić moje numery telefonów firmą trzecim??
Play dzieli się swoją bazą numerów z firmami trzecimi? Dzisiaj miałem dziwną sytuację: do mojej żony zadzwoniła firma, która jak sprawdziłem z necie - spamuje telefonami ze zbiórką na pomoc dzieciom (nie wiem czy oszustwo czy nie - nie wnikam na razie). Zmartwiło mnie jednak to, że pytali o mnie z imienia i nazwiska. Byłem przekonany, że nikt poza Play nie ma prawa wiedzieć, jakie inne numery tel. mam u tego dostawcy. Dzwoniłem do Play a tam pow...

Wyszukiwarka