Pytanie odnośnie nowych przepisów kodeksu pracy

Witam. Mam takie pytanie odnośnie nowych przepisów kodeksu pracy które niedługo mają wejść w życie chodzi o dyrektywę unijną work life balance, która wydłuża urlop rodzicielski o 9 tygodni dla drugiego rodzica. Teraz pytanie. Czy będę mógł wykorzystać te 9 tygodni urlopu w trakcie gdy żona będzie korzystała ze swojej części tj 32 tygodni ? Np żona ma urlop rodzicielski od 25.04 do 05.12, wobec tego mogę wziąć swoje 9 tygodni np od 01.06 do 02.08? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
anonim cytuj
18-03-2023
Dyrektywa unijna dotycząca równowagi między życiem zawodowym a prywatnym (work-life balance) ma na celu poprawę warunków życia pracowników, zwłaszcza w zakresie urlopów rodzicielskich. Polska, jako członek Unii Europejskiej, musi dostosować swoje przepisy do dyrektywy, co może wpłynąć na zmiany w Kodeksie pracy.

Jeśli chodzi o Twoje pytanie, odpowiedź będzie zależała od tego, jak zostaną wprowadzone przepisy do polskiego prawa. Dyrektywa unijna wskazuje, że urlop rodzicielski może być wykorzystywany równocześnie przez oboje rodziców, o ile państwo członkowskie nie zdecyduje inaczej.

Warto zaznaczyć, że dyrektywa stanowi ramy ogólne, a konkretne regulacje w tej materii zależą od ustawodawstwa krajowego. Dlatego warto śledzić bieżące zmiany w Kodeksie pracy oraz ewentualne komunikaty od rządu lub Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej dotyczące wprowadzenia nowych przepisów.

Jeżeli polskie przepisy pozwolą na jednoczesne wykorzystanie urlopu rodzicielskiego przez oboje rodziców, będziesz mógł wykorzystać swoje 9 tygodni urlopu w trakcie korzystania z urlopu rodzicielskiego przez żonę. Warto jednak skonsultować się z pracodawcą, aby ustalić dokładne warunki korzystania z urlopu rodzicielskiego w Twoim przypadku, gdy nowe przepisy wejdą w życie.

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

Sąsiad uderzył w mój samochód.Nie zdążyłam zareagować, bo odjechał co zrobić w takiej sytuacji
Sąsiad uderzył zderzakiem w mój samochód- miał pecha, ze to widziałam przez okno. Jest niewielki ślad. Nie zdążyłam zareagować, bo odjechał. Kamer brak. oczywiście pójdę do niego jutro, ale nie wiem, czy weźmie to na klatę, bo trochę się wydaje być gburowaty. Czy nagrywanie rozmowy z nim może być wykorzystane później w sprawie? To jest legalne?...
Podział majątku po rozwodzie, a kredyt hipoteczny.
Mam wspólny kredyt na mieszkanie z byłym partnerem. Mieszkanie jest dwupokojowe. Mieszkanie kupiliśmy biorąc kredyt w banku za 165 tysięcy. Mam jeszcze do spłaty w banku około 63 tysiące. Jego mama na początku wpłaciła 79 tysięcy w formie darowizny na kredyt. Rata się nam zmniejszyła. Rozstaliśmy się z byłym partnerem. On twierdzi, że mi się należy 30 tysięcy. A ja jakbym go miała spłacić to on chce 150 tysięcy. Jak miałabym go s...
Wyłudzenie pieniędzy na fałszywe dane.
Niedawno zostałam oszukana na portalu olx. Kupiłam od jednej pani towar za 50 zł którego do dnia dzisiejszego nie dostałam a minęły już prawie 2 miesiące. Kobieta podała mi fikcyjne dane do przelewu bo taki adres nie istnieje myślę że imię i nazwisko tez jest zmyślone. Zastanawiam się czy jest sens zgłaszać to na policje bo co jej w sumie mogą zrobić? 50zl to niewielka kwota a może za fałszywe dane mogą ją ukarać?...
Komornik zajął wynagrodzenie bez przesłania nakazu.
Komornik X na podstawie wystawionej grzywny przez Komornika Y (2000zł) przesłał do pracodawcy informację o zajęciu wynagrodzenia na poczet grzywny od Komornika Y Na jakiej podstawie komornik Y wystawił grzywnę tego dłużnik nie wie, bo nie otrzymał od niego ani jednego pisma. Również komornik X nie przesłał takiej informacji na adres dłużnika. W przypadku wystawienia nakazu można złożyć sprzeciw. Jednak takie pismo z sądu ZAWSZE dociera do dłuż...

Wyszukiwarka