Pytanie odnośnie nowych przepisów kodeksu pracy

Witam. Mam takie pytanie odnośnie nowych przepisów kodeksu pracy które niedługo mają wejść w życie chodzi o dyrektywę unijną work life balance, która wydłuża urlop rodzicielski o 9 tygodni dla drugiego rodzica. Teraz pytanie. Czy będę mógł wykorzystać te 9 tygodni urlopu w trakcie gdy żona będzie korzystała ze swojej części tj 32 tygodni ? Np żona ma urlop rodzicielski od 25.04 do 05.12, wobec tego mogę wziąć swoje 9 tygodni np od 01.06 do 02.08? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
anonim cytuj
18-03-2023
Dyrektywa unijna dotycząca równowagi między życiem zawodowym a prywatnym (work-life balance) ma na celu poprawę warunków życia pracowników, zwłaszcza w zakresie urlopów rodzicielskich. Polska, jako członek Unii Europejskiej, musi dostosować swoje przepisy do dyrektywy, co może wpłynąć na zmiany w Kodeksie pracy.

Jeśli chodzi o Twoje pytanie, odpowiedź będzie zależała od tego, jak zostaną wprowadzone przepisy do polskiego prawa. Dyrektywa unijna wskazuje, że urlop rodzicielski może być wykorzystywany równocześnie przez oboje rodziców, o ile państwo członkowskie nie zdecyduje inaczej.

Warto zaznaczyć, że dyrektywa stanowi ramy ogólne, a konkretne regulacje w tej materii zależą od ustawodawstwa krajowego. Dlatego warto śledzić bieżące zmiany w Kodeksie pracy oraz ewentualne komunikaty od rządu lub Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej dotyczące wprowadzenia nowych przepisów.

Jeżeli polskie przepisy pozwolą na jednoczesne wykorzystanie urlopu rodzicielskiego przez oboje rodziców, będziesz mógł wykorzystać swoje 9 tygodni urlopu w trakcie korzystania z urlopu rodzicielskiego przez żonę. Warto jednak skonsultować się z pracodawcą, aby ustalić dokładne warunki korzystania z urlopu rodzicielskiego w Twoim przypadku, gdy nowe przepisy wejdą w życie.

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

Podział majątku a intercyza.
Proszę o udzielenie pomocy w nurtującym mnie pytaniu. Jestem w trakcie sprawy rozwodowej z mężem. Nie mam zamiaru przedłużać tego postępowania i chce abyśmy ten etap zakończyli za porozumieniem obu stron. Natomiast problem na pewno pojawi się w przypadku podziału majątku otóż po zawarciu związku małżeńskiego moi rodzice przekazali nam działkę na której rozpoczęliśmy budowę domu. Gdy dom był w stanie surowym otwartym zawarliśmy intercyzę. Dom zost...
zorganizowanie autobusu szkolnego
Witam Mam pytanie mój znajomy ssm wychowuje dziecko, które chodzi do szkoły podstawowej. Siedziba tej szkoły znajduje się e innej miejscowości niż mój znajomy. Ogolnie do tej szkoły dojezdza ponad 20 dzieci. Wójt się odrzucił pismo napisane przez rodziców dotyczące autobusu szkolnego. Gdzie rodzice mają się udać by wkoncu wójt zorganizował autobus szkolny....
Rozwiązanie umowy o pracę z osobą niepełnosprawną.
Pracowałam na umowie o prace, byłam ściągnięta z urzędu pracy przez pracodawcę. Wykorzystałam 11 dni urlopu. Na koniec października skończyła mi się roczna umowa. Nie przedłużono jej, więc dostałam świadectwo pracy gdzie pisze ze wykorzystałam 25 dni urlopu. (Jestem osobą niepełnosprawna z czego należy mi się 10 dni urlopu więcej po przepracowaniu roku). Pracodawca tłumaczy te 25 dni urlopu tym że miałam miesiące gdzie nie przepracowałam wymiaru ...
Dział spadku i zniesienie współwłasności
Dział spadku i zniesienie współwłasności Proszę o pomoc- założyłam sprawę o zniesienie wspolwlasnosci w 2019, w trakcie zmarła 1 osoba. Zrobiłam postępowanie spadkowe po niej i dalam kopię prawomocnego postanowienia z udziałami do dokumentów w sprawie o zniesienie wspolwlasnosci. Obecnie Sąd pisze "... Zobowiązuje wnioskodawczynie do zmodyfikowania wniosku poprzez wniesienie o dział spadku po zmarłym... Pod rygorem zawieszenia postępowani...

Wyszukiwarka