Pytanie odnośnie nowych przepisów kodeksu pracy

Witam. Mam takie pytanie odnośnie nowych przepisów kodeksu pracy które niedługo mają wejść w życie chodzi o dyrektywę unijną work life balance, która wydłuża urlop rodzicielski o 9 tygodni dla drugiego rodzica. Teraz pytanie. Czy będę mógł wykorzystać te 9 tygodni urlopu w trakcie gdy żona będzie korzystała ze swojej części tj 32 tygodni ? Np żona ma urlop rodzicielski od 25.04 do 05.12, wobec tego mogę wziąć swoje 9 tygodni np od 01.06 do 02.08? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
anonim cytuj
18-03-2023
Dyrektywa unijna dotycząca równowagi między życiem zawodowym a prywatnym (work-life balance) ma na celu poprawę warunków życia pracowników, zwłaszcza w zakresie urlopów rodzicielskich. Polska, jako członek Unii Europejskiej, musi dostosować swoje przepisy do dyrektywy, co może wpłynąć na zmiany w Kodeksie pracy.

Jeśli chodzi o Twoje pytanie, odpowiedź będzie zależała od tego, jak zostaną wprowadzone przepisy do polskiego prawa. Dyrektywa unijna wskazuje, że urlop rodzicielski może być wykorzystywany równocześnie przez oboje rodziców, o ile państwo członkowskie nie zdecyduje inaczej.

Warto zaznaczyć, że dyrektywa stanowi ramy ogólne, a konkretne regulacje w tej materii zależą od ustawodawstwa krajowego. Dlatego warto śledzić bieżące zmiany w Kodeksie pracy oraz ewentualne komunikaty od rządu lub Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej dotyczące wprowadzenia nowych przepisów.

Jeżeli polskie przepisy pozwolą na jednoczesne wykorzystanie urlopu rodzicielskiego przez oboje rodziców, będziesz mógł wykorzystać swoje 9 tygodni urlopu w trakcie korzystania z urlopu rodzicielskiego przez żonę. Warto jednak skonsultować się z pracodawcą, aby ustalić dokładne warunki korzystania z urlopu rodzicielskiego w Twoim przypadku, gdy nowe przepisy wejdą w życie.

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

Spadkobiercy ustawowi, odrzucenie spadku.
Witam. Chciałem zapytać o odrzucenie spadku przez 1 czy 2 osoby. Sytuacja wygląda tak, że po zmarłym mężu ustawowo dziedziczy żona, matka i ojciec. Dziedziczą procentowo 50% żona, 25% matka i 25% ojciec. Co w przypadku gdy żona czy ojciec odrzuca spadek? Albo oboje naraz? Wtedy ich część przechodzi na pozostałych na zasadzie przyrostu czy są powoływani następni spadkobiercy? Jeżeli na zasadzie przyrostu to czy oni mogą tego przyrostu nie przyjm...
złośliwość ze strony męża
Witam. W poniedziałek wyjeżdżam z córka na wakacje. Od piątku jesteśmy u mojej mamy, bo jestem w trakcie wyprowadzki od męża i zaczęły się złośliwości.. Dzieli nas aktualnie 60km Dziś mąż napisał, ze chce się widzieć z córka.. Czy ja muszę rzucać w tej chwili wszystkie plany i jechać te 60 km ? Czy mogę mu powiedzieć, ze jak chce zobaczyć córkę, to niech przyjedzie?...
Pozwany chory na schozofrenie, nagadał głupot czym się pogrązył. Czy można to jakoś odkręcić lub unieważnić?
Witam, mam takie pytanie mam w rodzinie chorego na schizofrenie paranoidalaną, i tak we wtorek była rozprawa on był pozwanym i strasznych głupot nagadał czym się pogrążył, I teraz moje pytanie czy można to jakoś odkręcić unieważnić rozprawę czy coś takiego, wyrok juz zapadł we wtorek właśnie I teraz się zastanawiamy jak to rozwiązać lub gdzie szukać rozwiązania... bardzo proszę o każda radę bo my juz wyczerpaliśmy pomysły ( podobno nie da się tak...
Nieuregulowane alimenty.
Witam jeśli ojciec dziecka nie płaci na dziecko i prawdopodobnie pracuje za granicą to jak mam odzyskać pieniądze ? Już 2 razy siedział w więzieniu za niepłacenie . 13 lat nie płaci a z funduszu nie dostane bo dochód przekracza....

Wyszukiwarka