Pytanie odnośnie nowych przepisów kodeksu pracy

Witam. Mam takie pytanie odnośnie nowych przepisów kodeksu pracy które niedługo mają wejść w życie chodzi o dyrektywę unijną work life balance, która wydłuża urlop rodzicielski o 9 tygodni dla drugiego rodzica. Teraz pytanie. Czy będę mógł wykorzystać te 9 tygodni urlopu w trakcie gdy żona będzie korzystała ze swojej części tj 32 tygodni ? Np żona ma urlop rodzicielski od 25.04 do 05.12, wobec tego mogę wziąć swoje 9 tygodni np od 01.06 do 02.08? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
anonim cytuj
18-03-2023
Dyrektywa unijna dotycząca równowagi między życiem zawodowym a prywatnym (work-life balance) ma na celu poprawę warunków życia pracowników, zwłaszcza w zakresie urlopów rodzicielskich. Polska, jako członek Unii Europejskiej, musi dostosować swoje przepisy do dyrektywy, co może wpłynąć na zmiany w Kodeksie pracy.

Jeśli chodzi o Twoje pytanie, odpowiedź będzie zależała od tego, jak zostaną wprowadzone przepisy do polskiego prawa. Dyrektywa unijna wskazuje, że urlop rodzicielski może być wykorzystywany równocześnie przez oboje rodziców, o ile państwo członkowskie nie zdecyduje inaczej.

Warto zaznaczyć, że dyrektywa stanowi ramy ogólne, a konkretne regulacje w tej materii zależą od ustawodawstwa krajowego. Dlatego warto śledzić bieżące zmiany w Kodeksie pracy oraz ewentualne komunikaty od rządu lub Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej dotyczące wprowadzenia nowych przepisów.

Jeżeli polskie przepisy pozwolą na jednoczesne wykorzystanie urlopu rodzicielskiego przez oboje rodziców, będziesz mógł wykorzystać swoje 9 tygodni urlopu w trakcie korzystania z urlopu rodzicielskiego przez żonę. Warto jednak skonsultować się z pracodawcą, aby ustalić dokładne warunki korzystania z urlopu rodzicielskiego w Twoim przypadku, gdy nowe przepisy wejdą w życie.

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

Administracja ma prawo podnieść czynsz z mocą wsteczną?
Czy właściciel mieszkania, które wynajmuję, ma prawo podnieść czynsz z mocą wsteczną? Dostałam dzisiaj informację, że czynsz wzrósł od lutego i muszę dokonać dopłaty za te ubiegłe miesiące. Czy ta podwyżka nie powinna obowiązywać od miesiąca, w którym dostałam tę informację? ...
kredyty byłego męża
Witm Moj byly maz ma kilka tys. kredytow ktore zaciagal bez mojej wiedzy na swoja osobe ale w dokumentach widnieje moj adres poniewaz byl u mnie zameldowany. Kredyty splaca poki co z przerwami od 2013 r. Rozwod byl w 2014. Przez te lata nawet kiedy nie placil nie dostalam zadnego ponaglenia, nie wiedzialam ze ma takie dlugi. Teraz dowiedzialam sie ze planuje wyjechac na daleki zachod, skad pochodzi. Od lat ma problem z alkoholem i obawia...
Czy jest okres wypowiedzenia na okresie próbnym?
Mam umowę próbną z pracodawcą zawartą na czas określony 6 miesięcy. W umowie jest zapisane, że okres wypowiedzenia jest zgodny z kodeksem pracy. Normalnie jest tak, że pracując do 6 miesięcy okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie, od 6 miesięcy wzwyż miesiąc. Powiedzcie mi, czy przy takiej umowie jak wyżej okres wypowiedzenia liczy się jako 2 tygodnie, czy jako miesiąc?...
Siostra założyła kamery, Czy ma prawo założyć kamery na podwórku?
Siostra założyła kamery. W sierpniu był przepis. Mama ma do końca życia możliwość mieszkania a ja do końca maja 2023. Czy ma prawo założyć kamery na podwórku? ...

Wyszukiwarka