Zrzeczenie się długów w imieniu dziecka.

5 lat temu zmarł mój tata, zostawiając po sobie długi. Od razu się ich zrzekłam notarialnie. Od tego czasu urodziłam dziecko. Właśnie dzisiaj dowiedziałam się, że powinnam również zrzec się długów w imieniu dziecka. 6 miesięcy minęło już dawno, ponieważ syn ma teraz 17 miesięcy...czy da się coś z tym jeszcze zrobić, aby dziecku nie zostały długi po dziadku?
anonim cytuj
06-03-2023
Jeśli dobrze liczę, to dziecko nie dziedziczy, bo nie było poczęte w chwili otwarcia spadku.

anonim cytuj
06-03-2023
Dziecko urodziło się 3 lata po śmierci swojego dziadka. Czy w związku z tym długi nie są na niego dziedziczone i nic nie muszę robić?

anonim cytuj
06-03-2023
Tak, w takiej sytuacji dziecko nie dziedziczyło.

anonim cytuj
06-03-2023
Bardzo dziękuję za pomoc.

anonim cytuj
06-03-2023
Twoje dziecko nie dziedziczy.

anonim cytuj
06-03-2023
Jak roczne dziecko niemające praktycznie żadnych praw miałoby mieć długi.

anonim cytuj
06-03-2023
Gdyby było poczęte w chwili otwarcia spadku i urodziłoby się żywe, to tak, odziedziczyłoby długi (choć do wysokości inwentarza). Więc taka sytuacja jest możliwa.

anonim cytuj
06-03-2023
Jeśli dziecko nie zostało poczęte przed śmiercią lub w dniu śmierci nie zrzeka się długów za dziecko.

anonim cytuj
06-03-2023

Sugerowane Tematy

Urlop na żądanie.
Mam następujące pytanie: z 26 dni urlopu wypoczynkowego za chwilę wykorzystam ostatnie dwa w październiku i to będą wszystkie z 22 dni zaplanowanych. Z 4 dni urlopu na żądanie wykorzystałem już 2 i zostały 2 do wykorzystania. Ku mojemu zdziwieniu dostałem wczoraj grafik na listopad z dwoma dniami urlopu pod koniec tegoż miesiąca. Takie pytanie: czy przełożony przed końcem roku może tak od siebie wpisać resztę dni z urlopu na żądanie bez zgody pra...
Pismo o zajęciu konta bankowego przez komornika.
Komornik chce ode mnie pisma kiedy zajął mi konto w banku. Czy to nie jakiś absurd? Ja mam mu przynosić pismo kiedy on sam zajął mi konto? Byłem w banku bank takich rzeczy nie wydaje. Dzwoni do pracodawcy wyzywa rzuca jakimiś paragrafami, grozi karą itd. Co ja mam zrobić ? Czy jest to zgodne z prawem? Konto mam cały czas to samo wszystkie pieniądze tam idą od samego początku i on mi je zajął a teraz mnie pyta kiedy on mi je zajął......
Kto płaci przy wyroku administracyjnym?
Złożyłam do wsa skargę na dyrektora szkoły. Sad uznał skargę i zasadził od dyrektora zwrot kosztów. Mam pytanie czy dyrektor płaci z własnej kieszeni czy z pieniędzy publicznych. I jakie są regulacje bo słyszałam gdzieś ze nie można za kogoś płacić wyroków tylko przegrany musi zapłacić sam. Dostałam przekazem pieniądze za dwa wyroki ale nadawca jest nie dyrektor z imienia i nazwiska tylko szkoła. Czy to jest zgodne z prawem?...
Kto jest odpowiedzialny za remont mieszkania komunalnego?
Moja mama posiada mieszkanie komunalne, które z racji jej zdrowia trzeba zdać. Mieszkanie dostała w stanie do remontu. Ściany są zdrapane, pomalowane, nowe oświetlenie, listwy przypodłogowe, karnisze. W tym momencie komunalka żąda wyniesienie wszystkiego(to akurat jest zrozumiałe. Oraz odmalowanie całego mieszkania....

Wyszukiwarka