5 lat temu zmarł mój tata, zostawiając po sobie długi. Od razu się ich zrzekłam notarialnie. Od tego czasu urodziłam dziecko. Właśnie dzisiaj dowiedziałam się, że powinnam również zrzec się długów w imieniu dziecka. 6 miesięcy minęło już dawno, ponieważ syn ma teraz 17 miesięcy...czy da się coś z tym jeszcze zrobić, aby dziecku nie zostały długi po dziadku?
Jeśli dobrze liczę, to dziecko nie dziedziczy, bo nie było poczęte w chwili otwarcia spadku.
anonim cytuj
06-03-2023
Dziecko urodziło się 3 lata po śmierci swojego dziadka. Czy w związku z tym długi nie są na niego dziedziczone i nic nie muszę robić?
anonim cytuj
06-03-2023
Tak, w takiej sytuacji dziecko nie dziedziczyło.
anonim cytuj
06-03-2023
Bardzo dziękuję za pomoc.
anonim cytuj
06-03-2023
Twoje dziecko nie dziedziczy.
anonim cytuj
06-03-2023
Jak roczne dziecko niemające praktycznie żadnych praw miałoby mieć długi.
anonim cytuj
06-03-2023
Gdyby było poczęte w chwili otwarcia spadku i urodziłoby się żywe, to tak, odziedziczyłoby długi (choć do wysokości inwentarza). Więc taka sytuacja jest możliwa.
anonim cytuj
06-03-2023
Jeśli dziecko nie zostało poczęte przed śmiercią lub w dniu śmierci nie zrzeka się długów za dziecko.
Prowadzę działalność gospodarczą i skupuje elektronikę na OLX. Z oczywistych względów wszystko dzieje się na odległość. Zawsze dzwonię zawczasu do sprzedającego.
Do każdego zakupu sporządzam umowę kupna sprzedaży gdzie kupujący musi podać:
1) Imię i Nazwisko
2) Adres (miejscowość, ulicę nr domu)
3) Nr dowodu
4) na końcu musi się czytelnie podpisać
W umowie wyszczególniona jest nazwa przedmiotu, jej stan techniczny i cena za jaką kupuję. Dod...
Mam pytanie. Jako 20-letnia osoba studiująca, dorabiam sobie, sprzedając ubrania, sprowadzając rzeczy zza granicy i sprzedając je już w Polsce, oprócz tego robię grafiki na zamówienie. Średni zysk miesięczny to około 10-15tys. Luty był dobrym miesiącem, bo sprzedawałam gadżety walentynkowe i zarobiłam ok. 28 tys. na czysto. I jest problem. Nie mam żadnej firmy, jestem zielona w temacie podatków, a znajomi powiedzieli ze w przypadku kontroli skarb...
Teść zrobił darowiznę tylko na męża żebyśmy nie płacili podatku tak doradził teściowi notariusz. Od darowizny w sierpniu minie 5lat. Pierwsze pytanie czy po tych 5 latach może mąż sprzedać działkę bez płacenia podatku od wzbogacenia się jak to wygląda? Drugie pytanie co jeśli mężowi nie daj Boże coś się stanie ma pracę niebezpieczną pracuje na wysokości, nawet do 60m w górę. Czy jeśli nie daj Boże coś mężowi się stanie czy dom przechodzi na mnie ...
Blokiem, w którym mieszkam zarządza wspólnota mieszkaniowa. Mamy regulamin. Niestety mieszkańcy łamią wszystkie punkty a wspólnota twierdzi, że nic nie może zrobić i można ich skarżyć ze swojego powództwa. Przytoczę może 2 przykłady, jeden z nich to parkowanie motocykla na moim wjeździe na moje miejsce postojowe, właściciel pojazdu ignoruje nasze prośby/żądania, a druga sprawa, sąsiedzi postawili ogromną szafę na naszym piętrze, gdzie mamy 3 mies...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: