Zrzeczenie się długów w imieniu dziecka.

5 lat temu zmarł mój tata, zostawiając po sobie długi. Od razu się ich zrzekłam notarialnie. Od tego czasu urodziłam dziecko. Właśnie dzisiaj dowiedziałam się, że powinnam również zrzec się długów w imieniu dziecka. 6 miesięcy minęło już dawno, ponieważ syn ma teraz 17 miesięcy...czy da się coś z tym jeszcze zrobić, aby dziecku nie zostały długi po dziadku?
anonim cytuj
06-03-2023
Jeśli dobrze liczę, to dziecko nie dziedziczy, bo nie było poczęte w chwili otwarcia spadku.

anonim cytuj
06-03-2023
Dziecko urodziło się 3 lata po śmierci swojego dziadka. Czy w związku z tym długi nie są na niego dziedziczone i nic nie muszę robić?

anonim cytuj
06-03-2023
Tak, w takiej sytuacji dziecko nie dziedziczyło.

anonim cytuj
06-03-2023
Bardzo dziękuję za pomoc.

anonim cytuj
06-03-2023
Twoje dziecko nie dziedziczy.

anonim cytuj
06-03-2023
Jak roczne dziecko niemające praktycznie żadnych praw miałoby mieć długi.

anonim cytuj
06-03-2023
Gdyby było poczęte w chwili otwarcia spadku i urodziłoby się żywe, to tak, odziedziczyłoby długi (choć do wysokości inwentarza). Więc taka sytuacja jest możliwa.

anonim cytuj
06-03-2023
Jeśli dziecko nie zostało poczęte przed śmiercią lub w dniu śmierci nie zrzeka się długów za dziecko.

anonim cytuj
06-03-2023

Sugerowane Tematy

Umowa zlecenie.
Dzień dobry, zastanawiam się, czy umowa zlecenie, w której strony nazywane są odpowiednio pracodawcą i pracownikiem, określa się wymiar etatu, zajmowane stanowisko, czy wprost w swojej treści odwołuje się do konkretnych artykułów z Kodeksu Pracy jest uznawana za umowę o pracę i w związku z tym podlega pod Kodeks Pracy, czy jednak z uwagi na charakter cywilno-prawny umowy-zlecenie należy ją rozpatrywać pod kątem cywilnym, a więc zastosowanie do ni...
Czy nauczyciel może sprawdzić zawartość plecaka dziecka?
Taka sytuacja: dziecku szkole zginely drobne rzeczy. Mama tego dziecka przychodzi do szkoly i karze pokazac innemu dziecku caly swoj plecak przy nauczycelce w celu sprawdzenia czy nie ma tam zaginionych rzeczy. Czy to jeat zgodne z prawem??? Jaki art.? ...
Czy może grozić mi spłata długów po byłym mężu?
Dobry wieczór Mam pytanie dotyczące długów po byłym mężu. Były mąż nie spłaca tych zobowiązań. Ok 13 lat temu będąc w małżeństwie podpisywałam "coś" podczas zaciągania przez niego kredytu. Nie miałam wówczas dochodu więc była to chyba tylko informacja, o branym przez niego kredycie. Ale nie mam pewności co podpisywałam w banku. Czy jednak mimo to może grozić mi spłata jego zobowiązań z tytułu tego podpisanego kredytu? Lub innych...
darowizna samochodu grupa II na terenie niemiec czy Polski?
Witam was serdecznie :) Pisze do was z tego względu ponieważ moja żona ma dostać samochód w darowiźnie od siostry jej matki (cioci) która mieszka w Niemczech i samochód również jest na rejestracjach niemieckich . Nie do końca wiem jak to wyglada a ciocia poprosiła abym się tym pozajmował , byłem w urzędzie i pani cichym tonem mówiła że lepiej będzie jak umowa będzie podpisana na terenie Niemiec .. I teraz pytanie do was : Dlaczego lepiej będzie...

Wyszukiwarka