Zrzeczenie się długów w imieniu dziecka.

5 lat temu zmarł mój tata, zostawiając po sobie długi. Od razu się ich zrzekłam notarialnie. Od tego czasu urodziłam dziecko. Właśnie dzisiaj dowiedziałam się, że powinnam również zrzec się długów w imieniu dziecka. 6 miesięcy minęło już dawno, ponieważ syn ma teraz 17 miesięcy...czy da się coś z tym jeszcze zrobić, aby dziecku nie zostały długi po dziadku?
anonim cytuj
06-03-2023
Jeśli dobrze liczę, to dziecko nie dziedziczy, bo nie było poczęte w chwili otwarcia spadku.

anonim cytuj
06-03-2023
Dziecko urodziło się 3 lata po śmierci swojego dziadka. Czy w związku z tym długi nie są na niego dziedziczone i nic nie muszę robić?

anonim cytuj
06-03-2023
Tak, w takiej sytuacji dziecko nie dziedziczyło.

anonim cytuj
06-03-2023
Bardzo dziękuję za pomoc.

anonim cytuj
06-03-2023
Twoje dziecko nie dziedziczy.

anonim cytuj
06-03-2023
Jak roczne dziecko niemające praktycznie żadnych praw miałoby mieć długi.

anonim cytuj
06-03-2023
Gdyby było poczęte w chwili otwarcia spadku i urodziłoby się żywe, to tak, odziedziczyłoby długi (choć do wysokości inwentarza). Więc taka sytuacja jest możliwa.

anonim cytuj
06-03-2023
Jeśli dziecko nie zostało poczęte przed śmiercią lub w dniu śmierci nie zrzeka się długów za dziecko.

anonim cytuj
06-03-2023

Sugerowane Tematy

Majątek osobisty czy wspólny?
Przed ślubem byłem jedynym właścicielem mojego konta, na którym gromadziłem oszczędności. Miesiąc po ślubie wraz z żoną założyliśmy wspólne konto, natomiast Rok po ślubie dokonałem przelewu w kwocie 50tys z mojego konta na konto wspólne. Czy te 50tys stanowi majątek wspólny czy mój osobisty?...
Zleceniodawca zgubił moją umowę zlecenie.
Sprawa wygląda tak, że pracodawca zgubił moją umowę zlecenie przez co robiłem "na czarno" przez parę dni i inne kombinowania, podpisywanie umowy w stylu takim, że ja wypełniam i oddaje pustą i oni sobie coś wpisują (nawet nie wiem co). Już stwierdziłem, że mam tego dość, podziękowałem za współpracę i wysłałem numer konta bankowego. Pracodawca odpisał "A ten numer to po co?" Pewnie nie będzie chciał mi zapłacić. Pytanie do was,...
Dofinansowanie z Unii Europejskiej.
Witam. Mój brat dostał dofinansowanie unijne 60 tys. na otwarcie firmy i pierwsza transzę dostał 42 tys. kupił wszystko co miał w biznesplanie ale warunkiem przyznania tej dotacji jest to że musi mieć wkład własny 18 tys. za który kupi resztę sprzętów które miał w planie i oni mu to zwrócą. Problem w tym że praca mu nie wypaliła za którą miał sporo zarobić i przeznaczyć na ten wkład ale nie ma teraz skąd wziąć tych pieniędzy i co mu grozi? Wiem ż...
list od sąsiadów
Dostałem od sąsiadów list do skrzynki (oczywiście anonimowy, bo nikogo nie staś na to by podejść i powiedzieć), że zbyt głośno robię jedzenie w nocy i zostanie powiadomiona straż miejska, czy jest się czego obawiać? Piszą, że zakłócam ciszę nocną, chociaż inni sąsiedzi regularnie odpalają muzyke na full i nie mam z tym najmniejszego problemu, a ktoś mi grozi strażą miejską, bo jest mu za głośno. Co w przypadku, gdy straz miejska przyjedzie? Czy m...

Wyszukiwarka