Zrzeczenie się długów w imieniu dziecka.

5 lat temu zmarł mój tata, zostawiając po sobie długi. Od razu się ich zrzekłam notarialnie. Od tego czasu urodziłam dziecko. Właśnie dzisiaj dowiedziałam się, że powinnam również zrzec się długów w imieniu dziecka. 6 miesięcy minęło już dawno, ponieważ syn ma teraz 17 miesięcy...czy da się coś z tym jeszcze zrobić, aby dziecku nie zostały długi po dziadku?
anonim cytuj
06-03-2023
Jeśli dobrze liczę, to dziecko nie dziedziczy, bo nie było poczęte w chwili otwarcia spadku.

anonim cytuj
06-03-2023
Dziecko urodziło się 3 lata po śmierci swojego dziadka. Czy w związku z tym długi nie są na niego dziedziczone i nic nie muszę robić?

anonim cytuj
06-03-2023
Tak, w takiej sytuacji dziecko nie dziedziczyło.

anonim cytuj
06-03-2023
Bardzo dziękuję za pomoc.

anonim cytuj
06-03-2023
Twoje dziecko nie dziedziczy.

anonim cytuj
06-03-2023
Jak roczne dziecko niemające praktycznie żadnych praw miałoby mieć długi.

anonim cytuj
06-03-2023
Gdyby było poczęte w chwili otwarcia spadku i urodziłoby się żywe, to tak, odziedziczyłoby długi (choć do wysokości inwentarza). Więc taka sytuacja jest możliwa.

anonim cytuj
06-03-2023
Jeśli dziecko nie zostało poczęte przed śmiercią lub w dniu śmierci nie zrzeka się długów za dziecko.

anonim cytuj
06-03-2023

Sugerowane Tematy

Przekroczenie dozwolonej prędkości.
Prowadziłem samochód zarejestrowany na mojego tatę. Przekroczyłem prędkość o 51km/h. Wykroczenie zarejestrował fotoradar. Na adres domowy przyszedł mi mandat w wysokości 1500zl (z dopiskiem o wskazaniu osoby, która prowadziła pojazd w momencie zrobienia zdjęcia.) Na zdjęciu mnie nie widać. Moje pytanie brzmi: Czy zabiorą mi za to prawo jazdy, jeżeli tata wskaże mnie jako kierowcę? Czy zabranie prawa jazdy za przekroczenie prędkości oznacz...
Podział majątku wspólnego a majątek osobisty
Rozwód na horyzoncie więc chciałbym rozeznać się w temacie podziału majątku. Sytuacja wygląda tak: Żona przed ślubem miała majątek osobisty w postaci oszczednosci w wysokości 80 tys zł. 30 tys zł wpłaciła na swoje ike a resztę przelewała systematycznie na nasze konto wspólne gdzie następnie było przeznaczane na różne lokaty, obligacje itd. Od początku małżeństwa mieszkamy w mieszkaniu należącym do jej rodziców do którego stałe się dokładamy. ...
Przywrócenie terminu w postępowaniu egzekucyjnym.
Witam, chciałbym złożyć wniosek o przywrócenie terminu w postepowaniu egzekucyjnym w administracji. Dowiedziałem się że mam zajęty rachunek bankowy, informację ta otrzymałem dopiero w placówce bankowej podczas wizyty. Okazało się, że na adres pod którym od wielu lat nie mieszkam został wysłany tytuł wykonawczy, który odebrał ktoś z rodziny z 2 miesiące temu i zapomniał mi powiedzieć. Nie jestem w stanie złożyć zarzutu, bo od momentu doręczenia je...
Małoletnia córka nie chce utrzymywać kontaktu z ojcem
Dzień dobry. Nie wiem czy pod dobrym Adresem piszę. Mam córkę 15 letnią która nie chce utrzymywać kontaktu z ojcem który wyszedł zakładu karnego po 6 latach. Córka ma z nim problemy które odbijają się na jej psychice. Nachodzi ją w szkole zmusza do robienia zdjęcie i przytulania.Ojciec córki ma sądownie wyznaczone dni w których może spotkać się z córką lecz córka odmawia widzeń. Proszę mi pomóc gdzie ja mogę z tym problemem iść żeby pomóc córce g...

Wyszukiwarka