Czy pracodawca może wymagać odrobienia godzin wynikających ze szkolenia?

Sytuacja wygląda następująco: w dzień wolny od pracy dostałem informacje o szkoleniu, które trwało 4h, dzisiaj w pracy kierownik powiedział, że muszę odrobić 8h w kolejny dzień wolny, bo szkolenie trwało tylko 4h a moje zmiany wynoszą po 12h.
Czy może on tego wymagać, żebym stawił się w pracy w moje wolne, już na samo szkolenie musiałem zrezygnować z mojego dnia wolnego?
anonim cytuj
04-03-2023
Art. 14. KC. - Art. 281. §1. 5) KP.

anonim cytuj
04-03-2023
Nie do końca rozumiem, czyli mogę odmówić przyjścia do pracy w dzień wolny?

anonim cytuj
04-03-2023
Można, na podstawie powyższych.

anonim cytuj
04-03-2023
Bardzo dziękuje, rozumiem, że takie „odrabianie” godzin za szkolenie jest bezpodstawne…? Przepraszam za kłopot, ale jest to dla mnie nowa sytuacja i nie chce się godzić na coś, co nie jest zgodne z moimi prawami.

anonim cytuj
04-03-2023
Chyba, że za to pracodawca zaproponuje inny dzień wolny, ale pracownik musi wyrazić na to zgodę.

anonim cytuj
04-03-2023

Sugerowane Tematy

.Jakie są możliwości odbioru i legalizacji budynku dzisiaj
Witam mam pytanie.Budynek wybudowany w 1992 r decyzja była brak prowadzenia dziennika budowy.Jakie są możliwości odbioru i legalizacji budynku dzisiaj .Czy można tu zastosować przepis o samowoli jeżeli budynek jest wybudowany 30 lat wcześniej ale decyzja i mapki były...
Opłata komornicza po spłacie zadłużenia.
Witam, mam taką sytuację, że jest dług który dotyczy dwóch dłużników. Jeden dłużnik ma komornika i został na poczet tego długu zlicytowany jego dom. Z kolei drugi dłużnik ma potrącaną kwotę z emerytury na poczet tego długu u innego komornika nr 2. Po licytacji domu i planie podziału na początku października bank otrzymał taką kwotę jaką zgłosił do komornika nr 1 tj. 108 000. Komornik nr 1 dodatkowo pobrał swoje koszty egzekucyjne. Tutaj sprawa ...
Wypłata środków z OFE po śmierci.
Witajcie. Po śmierci taty złożyłem wniosek w zusie o wypłatę środków z ofe. Tata był rok ma emeryturze i zmarł. Według zusu wypłata środków to Ok 3 miesiące. Zaraz mija 7 miesięcy i ani widu ani słychu. Dzwoniąc do ZUSu dostałem informacje ze wniosek jest złożony ale i tak czeka na weryfikacje a zajmuje się tym firma jedna w Polsce i oczekiwanie jest długie. Czy wypłacał ktoś środki z tego ofe i czy jest sens na to czekać ?...
Protokół zdawczo-odbiorczy na końcu okresu najmu.
Będę zwalniać wynajmowane mieszkanie czy mogę przygotować pismo, w którym właściciel poświadczy odbiór stanu mieszkania? Chodzi mi o to,że przy odbiorze zapozna się ze stanem mieszkania i po tym podpisze mi pismo,że nie ma zastrzeżeń co do stanu mieszkania i kaucja zostanie zwrócona bez późniejszych kompilacji. Nie mam pewności,że nie pogorszy stanu mieszkania aby nie zwrócić kaucji po moim opuszczeniu lokalu....

Wyszukiwarka