Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Świadczenie uzupełniające z ZUS.
Dzień dobry, staram się dla mamy z ZUSU o świadczenie uzupełniające. Papiery złożyłam gdzieś w połowie lipca. We wrześniu ZUS przysłał takie orzeczenie lekarza orzecznika i to wszystko. Kiedy ZUS ma obowiązek przesłać jakaś oficjalną decyzję o przyznaniu świadczenia, spłaty w jakiej wysokości...chodzi mi o jakąś konkretną odpowiedź. Muszę przyznać że zależy mi na tym bo jesteśmy w trudnej sytuacji finansowej. Mama pracowała 33lata a emeryturę ma ...
Zniszczony pokój po wynajmie. Wysłałam maila z wyliczeniem i żądaniem dopłaty. Proszę o pomoc w kwestii moich dalszych kroków odnośnie tej osoby.
Dzień dobry, wynajęłam pokój młodej dziewczynie, po jej wyprowadzce zastałam pokój zniszczony tzn. ściana podrapana przez zwierzątko w klatce (w umowie jest mowa o zakazie trzymania zwierząt, a ja nie wyraziłam na to zgody), zniszczona przez nie wykładzina, odrapane meble - to pokój. Poza tym osoba ta nie wywiązywała się z obowiązku sprzątania części wspólnych. Rozliczyłam jej kaucję za poniesione straty, sprzątanie pokoju, części wspólnych i zgo...
Samobójstwo fotografa, jak odzyskać pamiątki ślubne?
Proszę o poradę. Sprawa jest dosyć trudna, ponieważ dotyczy kwestii śmierci. Koleżanka skorzystała z usług fotografa, uprzednio płacąc za usługę wykonania zdjęć ŚLUBNYCH, niestety kilka dni po zdjęciach osoba popełniła samobójstwo. Nie bardzo wiemy co mamy w takiej sytuacji zrobić, czy jest szansa odzyskania jakkolwiek tych udokumentowanych wspomnień bądź chociaż pieniędzy? Jak to wygląda w kwestii prawnej?...
Wymeldowanie małoletniego dziecka.
Mój narzeczony przebywa w zakładzie karnym w jego miejscu zamieszkania zameldowaliśmy nasza córkę, która obecnie ma 9 miesięcy. Mój teściu wczoraj oznajmił mi że zamierza wymeldować syna chodzi za pewne o sprzedaż mieszkania bo chcieli już kiedyś tak zrobić ale tam jest również zameldowana nasza córka. Chciałam się zapytać czy jest taka możliwość że mogą ją wymeldować a jak tak to na jakiej zasadzie i czy również narzeczonego też. Dodam że jest t...

Wyszukiwarka