Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Opłata komornicza po spłacie zadłużenia.
Witam, mam taką sytuację, że jest dług który dotyczy dwóch dłużników. Jeden dłużnik ma komornika i został na poczet tego długu zlicytowany jego dom. Z kolei drugi dłużnik ma potrącaną kwotę z emerytury na poczet tego długu u innego komornika nr 2. Po licytacji domu i planie podziału na początku października bank otrzymał taką kwotę jaką zgłosił do komornika nr 1 tj. 108 000. Komornik nr 1 dodatkowo pobrał swoje koszty egzekucyjne. Tutaj sprawa ...
Podział majątku
Witam Serdecznie mam pytanie odnosnie podizału majatku , opisze po krótce o co mi chodzi Mam babcie która mieszka sama i jest włascicielem domu , ma córkę , jej syn nie żyje a po synie została 5 dzieci już pełnoletnich. W chwili obecnej dom jest w krytycznym stanie i córka babci wymyśliła sobie podiał majątku na wszystkie osoby czyli łącznie z babcią 7 osób , Ja osobiście do tego mieszkania nie posiadam do niego praw tylko jestem w nim zameldow...
Podział majątku po rozwodzie.
Posiadam mieszkanie zakupione przed ślubem wzięte na kredyt, na moim prywatnym koncie gdzie przelewana jest wypłata. Od 2015 roku jestem po ślubie, a teraz żona chce się rozwieść i zapowiada że będzie żądać spłaty za opłacany kredyt w tym czasie. Dodam że dopiero od dwóch lat ma stałą pracę, a wcześniej tylko stypendium 1600 zł. Przez większość czasu miałem dwa razy większe dochody, i oprócz spłaty kredytu ze swojego konta i często jeszcze czynsz...
Mieszkam w kamienicy od ponad 30 lat, mieszkanie jest wynajmowane. Czy ktoś odpowie mi na parę pytań?
Mieszkam w kamienicy od ponad 30 lat. Mieszkanie jest wynajmowane. Pierwsza umowa to umowa z miastem później przejął to właściciel. Mam kilka pytań: 1. Główny najemca ok 15 lat temu zmarł umowę o najem przejęła siostra Umowa była pisemna i od około 5 lat właściciel wysyła aneksy do umowy pocztą: np w kwietniu dostaliśmy aneks o podwyżce czynszu. Żaden z aneksów nie był podpisywany. Dziś czytam że taki aneks jest nie ważny bo siostra to nie podpi...

Wyszukiwarka