Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Uporczywe nękanie ze strony brata.
Od roku jestem w konflikcie z bratem. Mieszkamy na jednej posesji jednak każdy w swoim odrębnym domu, współwłasność ułamkowa. Brat ciągle uprzykrza mi życie, czepia się o wszystko nawet, że mój pies za głośno szczeka na kuriera. W święta wparował z awanturą, że moje dorosłe już dzieci biorą narkotyki, są ćpunami i że w moim domu jest patologia. Synowie oczywiście nie biorą żadnych narkotyków, pracują, są odpowiedzialnymi ludźmi. Brat przyniósł na...
Wyłudzanie pieniędzy od pracowników przez kierowników?
Witam. Pracuję obecnie w jednej z popularnych sieci supermarketów jako pracownik najniższego szczebla. Ostatnio mieliśmy niespodziewaną wizytę Sanepidu. Wypadła bardzo źle i sklep otrzymał karę, którą zapłaciło dwóch z-ców kierownika, którzy byli na tamtej zmianie. Dowiedziałem się jednak od jednego z nich, że karę mają również zapłacić pracownicy, ponieważ "utrzymanie czystości sklepu to ich zbiorowa odpowiedzialność". Suma została r...
Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy. Dostałam L4, które pewnie będzie wydłużone. Czy po zakończeniu będę musiała znowu je złożyć?
Dzień dobry, Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy (miesięczny okres wypowiedzenia), które kończy się ostatniego sierpnia. Wczoraj okazało się ze mam dość duże problemy zdrowotne, dostałam L4 na 3 miesiące, które pewnie będzie wydłużone. Po okresie L4 na pewno nie chce wracać do tamtej pracy. Czy jeżeli za 3 miesiące lub dłużej skończy się czas trwania L4 to będę musieć znowu składać wypowiedzenie? Czy będę zatrudniona tylko do mom...
Mobbing w pracy.
Czy pracownik może złożyć wypowiedzenie z winy pracodawcy na podstawie mobbingu w chwili gdy pracodawca chce go zwolnić dyscyplinarnie (bezpodstawnie)? Czy już te wypowiedzenie od pracodawcy zamyka tę drogę i nie można dochodzić naruszeń ze strony pracodawcy? Składać czy poczekać na sprawę o przywrócenie do pracy i wtedy dopiero poruszyć temat mobbingu? ...

Wyszukiwarka