Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Spór o spadek - czy testament jest ważny?
Cześć wszystkim, Mam problem i chciałbym zrozumieć, jak mogę go rozwiązać. Jestem jednym z trzech dzieci mojej zmarłej mamy. Niedawno dowiedzieliśmy się, że zostawiła testament, w którym cały jej majątek przekazuje mojemu bratu. Jestem trochę zszokowany, bo nigdy nie było żadnych wskazówek, że coś takiego planuje. Mam wielkie wątpliwości co do tego testamentu. Po pierwsze, moja mama cierpiała na chorobę Alzheimera i była już w bardzo złym s...
Podatek od zasiedzenia nieruchomości.
Postanowieniem sądu (09.2023) razem z Mamą nabyliśmy w drodze zasiedzenia z dniem 19.10.2012 własność nieruchomości w udziale 3/4 i 1/4. Przed złożeniem SD-3 do US i wyliczeniem podatku staramy się obniżyć jego wysokość. I teraz: 1) czy wartość nieruchomości powinniśmy szacować na dn. 19.10.2012? 2) poniesione nakłady (do wykazania w SD-3) powinniśmy dokumentować od 19.10.2012 do dn. postanowienia? 3) czy do nakładów można zaliczyć opłaty zw...
Kupiłam samochód , OC jest ważne do 22 listopada. Czy muszę wykupić OC od razu po 22 listopada ?
Prosze o informacje ,poradę. Kupiłam samochód , OC jest ważne do 22 listopada. Czy muszę wykupić OC od razu po 22 listopada ? Dla byłego własciciela ubezpieczyciel przygotowal oferte (dalsza) na OC, której 1 rata jest płatna do 22listopada. Co w sytuacji jeśli ta umowa nie będzie wymówiona ale pierwsza rata za składkę będzie wpłacona pózniej, powiedzmy tydzień pozniej, niz okreslona data wplaty? Czy auto jest w tej sytuacji wciąż ubezpieczone ...
Pozew o eksmisje.
Chciałbym przeprowadzić eksmisje lokatora z mieszkania własnościowego. Umowa była spisana lecz zaginął oryginał umowy, posiadam tylko wersje elektroniczną lecz nie podpisaną przez wynajmującego, umowa została wypowiedziana potwierdzenie dostarczenia wypowiedzenia posiadam. Wysyłałem także wezwanie o opuszczenie lokalu ale dalej to nie skutkuje. Czy przy składaniu wniosku do sądu musze dostarczyć umowę ?...

Wyszukiwarka