Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Wymeldowanie syna na drodze postępowania administracyjnego.
Czy kierownik stanu cywilnego może wymeldować na drodze postępowania administracyjnego mojego syna, który czasowo przebywa poza granicami kraju celem nauki? Dodam, iż syn posiada meldunek stały na terenie nieruchomości należącej do mnie, zaś od stycznia 2021 roku przebywa na terenie Niemiec, gdzie odbywa studia. Do domu przyjeżdża w przerwach semestralnych, tj. w 2-4 miesięcznych odstępach czasowych. Kierownik stanu cywilnego w urzędzie, na któ...
Problem z zaginioną rzeczą z paczki.
W czerwcu tego roku zakupiłam kilka par butów w sklepie ccc online. Zgłosiłam zwrot, odesłałam paczkę. Paczka do firmy dotarła, brakuje jednej pary. Po wymianie kilku maili wkońcu postanawiają złożyć reklamację do przewoźnika DPD, która zostaje dwukrotnie odrzucona. Mam teraz wszelkie roszczenia kierować sądownie do przewoźnika. Jakiś czas temu miałam podobną sytuację gdzie odsyłając produkt paczka przyszła wybrakowana, firma oddała pieniądze. ...
Dostałam z Sądu rodzinnego zgodę na odrzucenie spadku w imieniu mojej małoletniej córki
Witam. Dostałam z Sądu rodzinnego zgodę na odrzucenie spadku w imieniu mojej małoletniej córki, ale nie jestem pewna co z klauzulą wykonalności, bo Konsul u którego sprawę załatwiam tego wymaga, a ja nic takiego na postanowieniu nie widzę. Czy po jakimś czasie postawienie jest automatycznie prawomocne, czy muszę coś jeszcze załatwić zanim udam się do Konsula?...
Wynagrodzenie za urlop.
Dzień dobry Zwykle mam stałe wynagrodzenie składające się z 2 składników podstawa i premia , nie płaca mi za nadgodziny. Ostanie 4 miesiące na dużym projekcie pracowałem po 300 h i dyrektor płaci za nadliczbowe godziny pojawiła się kolejna pozycja na pasku o nazwie nagroda. Nagroda została doliczona do wszystkich innych składników wynagrodzenia i o podatkowana Idę na 3 tygodniowy Urlop czy powinny te wypracowane miesiące mieć wpływ na wynag...

Wyszukiwarka