Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Nieuczciwa konkurencja.
Witam, pracownik jednego z naszych klientów otrzymał od konkurencji propozycję korzyści finansowych w zamian za każde przekazane zlecenie transportowe. Chciałem prosić Was o opinię na ten temat, ponieważ wydaje mi się, że jest to rodzaj łapówki i pole do nadużyć, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że przełożeni, ani właściciele klienta nic nie mają wiedzieć o tym systemie motywacyjnym. Poniżej załączam tą propozycję. Z góry dziękuję za podzielenie...
Przeprowadzka z dzieckiem do innego miasta.
Mój był partner został poinformowany o tym, że chce przeprowadzić się wraz z dzieckiem do innego miasta, że względu na lepsze warunki mieszkaniowe oraz rodzinę, która potrzebuje opieki. Nagle kilka dni przed przeprowadzka oznajmił, że się nie zgadza. Jak dalej wygląda postępowanie w takim razie, co powinnam zrobić? Ma pełne prawa rodzicielskie, aczkolwiek dziecka nigdy w życiu na oczy nie widział, mimo, że wiele razy pytałam go czy chce, alimenty...
Kamery z podsłuchem w miejscu pracy.
Około 1,5 tygodnia temu zostałam zwolniona z pracy i wysłana na urlop. Tuż po moim wyjściu kierownik oznajmił pracownikom „po cichu”, ze są podsłuchy w kamerach. Pracownicy zweryfikowali to w biurze ochroniarza i słychać wszystko, nawet naprawdę ciche szepty. Ja pod kamerami rozmawiałam o swoich prywatnych sprawach z przyjacielem, nie chce żeby zostało to wykorzystane. Dodatkowo dyrektor firmy ma niewidzialny, zdalny podgląd monitorów pracowników...
Ciąża a umowa o pracę na czas określony.
Jestem w pierwszym miesiącu ciąży. Mam umowę o pracę do 31 stycznia. 1. Czy mogę iść na zwolnienie ciążowe przed zakończeniem umowy i wtedy pracodawca musi mi przedłużyć umowę przynajmniej do porodu? Będę dostawała świadczenia do dnia porodu? 2. Co jeżeli nie pójdę teraz na zwolnienie i pracodawca nie przedłuży mi umowy? Z racji, że nie będę miała pracy, to w lutym już nie będę mogła iść na płatne L4?...

Wyszukiwarka