Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Zabrane prawo jazdy za brak okularów.
Witajcie, muszę się zgłosić na policję w związku z zawiadomieniem przez ŻW, brak okularów na nosie podczas jazdy. Okulary przy sobie miałem. Mam kilka pytań. Czy to policja już zatrzymuje prawo jazdy, czy do czasu rozprawy w sądzie jeszcze będę je posiadał? Jest jakaś nadzieja, że z prawnikiem uda się ugrać żeby nie zatrzymywali prawka? Jest jakaś wg rozprawa czy po prostu przyjdzie wyrok?...
Urlop ojcowski.
Witam, Pracowałem w firmie X od 01.04.2022 do 30.09.2023r na umowę o pracę. Od 27.09.2023r. Jestem zatrudniony w firmie Y na umowę o pracę na razie na czas określony do 31.12.2024r. W dniu 10.11.2022 urodził mi się syn. Żyje w związku nieformalnym i partnerka przebywa na urlopie macierzyńskim, po urlopie macierzyńskim partnerka wykorzysta zaległy przysługujący jej urlop w firmie, a potem przechodzi na urlop wychowawczy. Ja nic nie brałem kompl...
Rozwiązanie umowy.
Mąż pracuje na podstawie umowy o pracę jako kierowca. Źle się poczuł, wysoka temperatura, zawroty głowy pojechał do szpitala. Tam wystawiono mu zwolnienie lekarskie. Ponad godzinę przed rozpoczęciem pracy poinformował pracodawcę o zwolnieniu lekarskim. Dziś jadąc na miejsce pracy okazało się, że na jego miejsce został podstawiony inny kierowca. Mąż wykonał telefon do pracodawcy, ten nie odbierał. Odebrała żona pracodawcy i poinformowała męża o ty...
Podatek od zasiedzenia nieruchomości.
Postanowieniem sądu (09.2023) razem z Mamą nabyliśmy w drodze zasiedzenia z dniem 19.10.2012 własność nieruchomości w udziale 3/4 i 1/4. Przed złożeniem SD-3 do US i wyliczeniem podatku staramy się obniżyć jego wysokość. I teraz: 1) czy wartość nieruchomości powinniśmy szacować na dn. 19.10.2012? 2) poniesione nakłady (do wykazania w SD-3) powinniśmy dokumentować od 19.10.2012 do dn. postanowienia? 3) czy do nakładów można zaliczyć opłaty zw...

Wyszukiwarka