Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Licytacja komornicza.
Otóż mam problem, a mianowicie chcę kupić nieruchomość rolną zabudowaną z licytacji komorniczej. Nieruchomość ta jest niezamieszkała od około 10 lat i na posesji stoi stary wrak samochodu z tablicami rejestracyjnymi z tego co się zorientowałem na operacie szacunkowym i na zamieszczonych tam zdjęciach z 2009 roku i obecnie 2023 to samochód stoi tam przez cały ten okres lekko 14 lat. I tutaj jest moje pytanie jak go usunąć z tej posesji o ile wysze...
podpis osoby trzeciej
Dobry wieczór. Jestem byłym doradcą klienta Provident . 3 lata temu za klientkę podpisała się jej mama wyszło z tego zadłużenie ok 800 zł bo pożyczka nie została spłacona . Teraz po moim samoistnym zwolnieniu wydzło że to nie ta osoba się podpisała tylko jej mama ( nagonka z strony pozyskiwania klienta) Teraz mi każą spłacać to zadłużenie . Pieniądze wypłaciłam i z nich nie korzystałam . Mam kilka nagrań telefonicznych z powiedzmy takim naciskiem...
Czy pasierb może dziedziczyć?
Sytuacja przedstawia się następująco : jestem jedynakiem, rodzice nie żyją , dzieci nie mam. Kilka lat temu ożeniłem się, żona ma córkę z poprzedniego małżeństwa, pełnoletnią , samodzielną. Do naszego małżeństwa praktycznie majątek wniosłem ja sam, głównie nieruchomości. I tu moje pytanie, czy w przypadku śmierci mojej małżonki, pasierbica będzie uprawniona do spadku po żonie ? Jeśli tak, to jak można tego uniknąć, nie uśmiecha mi się tracić częś...
Koniec umowy najmu.
Moja siostra wynajmuje mieszkanie od 2 lat w jednym miejscu. 8.01 skończyła się umowa i właściciel przedłużył na kolejne 2 lata. Wczoraj właściciel napisał jej smsa ze ma 2 dni na wyprowadzkę bo chce wyremontować i sprzedać mieszkanie. Na umowie ma okres wypowiedzenia najmu 30 dni. Siostra ma 2 dzieci. Nie znajdzie mieszkania tak szybko. Co w takiej sytuacji zrobić? Ma opłacone za miesiąc styczeń....

Wyszukiwarka