Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Kontakty z dzieckiem, a brak alimentacji.
Ojciec dziecka płacił alimenty na dziecko urodzone w UK. Sam teraz zjechał do PL , ja z synem zjeżdżam za kilka miesięcy (zupełnie inne miasto) do tego czasu przestał mi płacić całkowicie, uważa że nie ma obowiązku płacić alimentów i to nie obowiązek ojca utrzymywać dziecko a matki ! Co mogę zrobić w tej sprawie ? Muszę czekać aż zjadę do PL i tam założyć sprawę o alimenty? Czy można to zrobić online? Jak to wszystko wygląda w PL? Jeszcze chciał...
Kradzież
Witam Zostałam przyłapana z towarem o wartości 100.97, dostałam mandat Jednakże według monitoringu na przestrzeni 3 miesięcy okradlam sklep na 666 złotych Dostałam wezwanie na przesłuchanie w sprawie tych kradzieży na 666 złotych Czy sąd będzie sumował te kradzieże? Jakiej kary się spodziewać? Jestem osobą z czystą kartą ...
Co z mieszkaniem po rozwodzie ?
Mam pytanie. Jak Mieszkałam w Polsce z mężem kupiłam mieszkanie. W 2008 roku wzięliśmy rozwód, nie było podziału majątku. Na akcie notarialnym jestem tylko ja. Mieszkam teraz poza Polska. Pytanie czy ja mogę to mieszkanie w Pl sprzedać ? Czy po sprzedaży muszę mu dać pieniądze ? On nigdy nie pracował i od czasu separacji nie dał ani grosza na dzieci. Jak to wygląda w świetle prawa ? Może ktoś może pomóc?...
Co grozi za nie poinformowanie pracodawcy o ciąży?
Jestem w dosyć trudnej sytuacji, aktualnie poszukuje pracy, jednocześnie dowiedziałam się ze jestem w ciąży. Potrzebuje pracy, aktywności zawodowej, zdaje sobie sprawę z tego ze jestem zdolna do pracy i nie chce się bawić z zatrudnienie dla zwolnienia lekarskiego tylko normalnie pracować. Czy wobec tego mogę normalnie podjąć zatrudnienie na jakakolwiek umowę? Zdaje sobie sprawę ze jeśli podczas rozmowy rekrutacyjnej powiem o ciąży to tej pracy ni...

Wyszukiwarka