Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Zrzeczenie się spadku za życia
Dzień dobry. Jak mogę za życia matki, zrzec się po niej spadku, jak i uchronić się przed płaceniem alimentów na nią. Czy istnieje w ogóle taka możliwość. Po prostu nie utrzymuje z nią kontaktu, relacji żadnych nie mamy. A po prostu wiem jakie są sądy w Polsce, a chce się zabezpieczyć przed płaceniem alimentów na matkę....
Sąsiad chce podłączyć się do mojego odpływu, który jest w ścianie nośnej
Witam serdecznie. Jestem najemca mieszkania w którym sama przeprowadzałam gruntowne remonty. Sąsiad który wynajął mieszkanie za ścianą chce abym pozwoliła mu przekłuć się przez ścianę nośną do mojej łazienki w celu podłączenia się do mojego odpływu. Na tą chwilę sąsiad na odpływ ale chce zwiększyć średnicę rury i przenieść go w inne miejsce. Do odpływu chce podłączyć WC i prysznic. Mam obawy ze skutkowało by to zapychaniem się rury lub wybiciem d...
Śmierć dłużnika - co dalej z egzekucją?
Dowiedziałem się, że mój dłużnik zmarł. Ostatnia egzekucja komornicza była bezskuteczna ok. 2 lata temu. Oprócz mnie miał jeszcze długi u innych osób. Dłużnik miał intercyzę z żoną i nie był ściągalny. Miał dwoje dzieci pełnoletnich. Nie wiem czy zostawił testament, czy dzieci były świadome długów ojca. Czy mogę coś w tej sprawie nadal zrobić aby odzyskać swoje pieniądze?...
Czy siostra może domagać się zachowku z pieniędzy które otrzymałam jako darowiznę?
Witam, dostałam pieniążki od taty jako darowiznę, złożyłam pita do us, chcę za te pieniądze kupić mieszkanie w którym będzie mieszkać mój tata. Teraz pytanie, mam siostrę która nie chce kontaktu z ojcem, czy gdyby mój ojciec zmarł ona może domagać się zachowku lub spadku z tych pieniędzy które otrzymałam jako darowiznę i kupiłam mieszkanie? Bardzo proszę o poradę....

Wyszukiwarka