Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

umowa zlecenie a zasiłek chorobowy
Dobry wieczór, proszę o pomoc. Pracowałam na UoP do 31.08, od 10.09 pracowałam na podstawie umowy zlecenia dla innej firmy (nowa praca), odprowadzałam dobrowolne składki chorobowe. Kilka dni temu lekarz stwierdził, że przyjmuje mnie na oddział w trybie pilnym, ponieważ niezbędna jest operacja. Umowa zlecenie została wypowiedziana przez zleceniodawcę zaraz po informacji przekazanej od lekarza. Moje pytania brzmią następująco: 1) czy należy mi si...
W czyjej obecności powinien zostać otwarty testament jeśli przechowuje go osoba prywatna?
Witam, w czyjej obecności powinien zostać otwarty testament jeśli przechowuje go osoba prywatna? Czy to powinien być notariusz czy sąd a może wystarczy ta osoba która przechowuje testament?...
Reklamacja obuwia.
Zakupiłam pod koniec styczni 2023 roku obuwie - kozaki skórzane. Chodziłam w nich do końca sezonu, czyli mniej więcej 1,5 miesiąca. Po sezonie, zabezpieczone obuwie trafiło w pudełku na przechowanie. W połowie grudnia 2023, buty wróciły do użytku, ale po pierwszej „chlapie” okazało się, że przecieka lewy but. Złożyłam w sklepie reklamację, buty trafiły do producenta, który uznał reklamację i zadeklarował naprawę. Buty wróciły, zaczęłam ich ponown...
Zmiana nazwy stanowiska.
Dzień dobry, od 1.12.2023 pracodawca wdrożył nowy regulamin wynagradzania, porządkując i zmieniając tym samym nazwy stanowisk. Np. pracownik na kategorii zaszeregowania 10 do tej pory miał nazwe stanowiska Starszy Specjalista ds. ..., od 1.12 będzie miał nazwe stanowiska Specjalista ds. .... . Regulamin został ogłoszony. Jak w tej sytuacji nalezy wdrożyć nowe nazwy stanowisk? Czy ogłoszenie samego regulaminu jest wystarczające czy trzeba podpisyw...

Wyszukiwarka