Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

L4 a własna działalność gospodarcza.
Prowadzę moją działalność od 1 września 2023. Jestem w tej chwili na małym ZUSie. Cały czas pracuję, bo muszę się jakoś utrzymać. Jestem teraz w 30 tygodniu ciąży i myślę o przejściu na L4. Nie wiem jednak, na jaką kwotę mogę liczyć w tym przypadku? Moje miesięczne opłaty są w okolicach 800 zł bez podatku dochodowego. Na jaką kwotę chorobowego mogę liczyć w moim przypadku? Będę wdzięczna, za odpowiedzi osób, które były w podobnej sytuacji do...
jak liczyć urlop w sytemie 12 godzinnym?
jak powinien być liczony urlop w systemie pracy 12 godzinnym proszę o jakiś akt prawny który to reguluje. jeszcze jedno pytanie ile weekendów może przepracować osoba mająca umowę o pracę na m.c.pazdziernik zaplanowano mi 6 dni pracy w weekendy jestem osobą niepełnosprawną w stopniu umiarkowanym...
Głośna muzyka u sąsiada
Od jakiegoś tygodnia. Sąsiad słucha strasznie głośno muzyki i mi to przeszkadza, tylko że słucha jej gdzieś od 19 gdzie po pracy chce odpocząć czy nawet w spokoju chce spędzić wieczór. Gdyby była to normalna muzyka to bym jeszcze zrozumiała, a nie bas na cały regulator żeby wszystko podskakiwało. Czy mogę coś z tym zrobić czy niestety nie?...
Kiedy ma miejsce zasiedzenie udziału w nieruchomości?
Nieruchomość leśna stanowi współwłasność kilkudziesięciu osób. Część osób jest właścicielami, a część posiadaczami samoistnymi tej nieruchomości. Każda z tych osób posiada określoną część ułamkową w całej nieruchomości. Zmarł jeden z posiadaczy samoistnych tej nieruchomości, pozostawiając kilku spadkobierców. Czy jest możliwość aby jeden ze spadkobierców zasiedział udziały pozostałych spadkobierców tego samoistnego posiadacza ? Wiedząc, że nie mo...

Wyszukiwarka