Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Szkodliwe warunki pracy.
Od kilku lat pracuje w firmie produkującej drut....tzn. na ciągarni...jako tzw. "ciągacz drutu", jednakże w mojej umowie jak i pozostałych pracowników nie widnieje stanowisko pracy jako CIAGACZ DRUTU tylko jako Operator maszyn;(praca jako CIAGACZ DRUTU wiąże się wg ustawy jako szkodliwa dla zdrowia....a jako operator maszyn sami wiemy że nic z tego nie ma. Gdzie i jak zgłosić naruszenie prawa? Wszyscy pracujemy przy ciągarkach...wdycham...
Ile kosztuje odrzucenie spadku u notariusza?
Witam, mama zmarła pod koniec roku i chcemy razem z bratem odrzucić spadek ze względu na zadłużenie. Jaki to koszt u notariusza? Znajomy powiedział że 600 zł. Czy to możliwe? Można to zrobić za jednym razem? Mieszkamy w innych miastach i ciężko ogarnąć czas ze względu na pracę....
Pomówienia ze strony byłego partnera
Art. 212kk, mój ex partner w kolejnym piśmie do sądu pomawia mnie o zaburzenia psychiczne jako sposób na kontratak, wcześniej pomawiał o przemoc wobec dzieci (bicie i głodzenie) przez co miałam nadzór kuratora, sprawozdania wszystkie na moją korzyść, ani szkoła która widziała odwrotne działania z mojej strony ani przedszkole i kuratorka nie dopatrzyli się niczego złego, biegli również wykluczyli przemoc z mojej strony. Jednak występując do sądu z...
Czy tylko w jednej aptece mogę zrealizować receptę?
Na recepcie mam 5 opakowań mleka dla dziecka. Wykupiłam 1 opakowanie po czym dziś chciałam wykupić pozostałe 4, niestety brak mleka w aptece i hurtowni. Pani powiedziała, że nie wiadomo kiedy będzie wiec chciałam zabrać receptę i wykupić w innej aptece co okazało się nie możliwe. Czy to jest zgodne z prawem, że nie mogę zabrać recepty i iść do innej apteki?...

Wyszukiwarka