Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Jak odzyskać zaległe alimenty?
Dobry wieczór, zaległość alimentacyjna u byłego partnera ok 150 tys. Pracuje na czarno, nie wiem gdzie przebywa. Komornik też nie jest w stanie nic zrobić. Co dalej robić?...
Związek partnerski a kredyt hipoteczny.
Cześć! Związek partnerski a kredyt hipoteczny. Mój partner ma kredyt hipoteczny na mieszkanie w którym razem mieszkamy. Czy aby dodać mnie jako drugą osobę do kredytu (chce mieć równe prawo własności do mieszkania) trzeba go refinansować (co wiąże się z całą nową procedurą kredytową, której w obecnych czasach możemy nie przejść) czy jest jakaś inna prawna opcja? Z góry dziękuję za pomoc...
Uczelnia wymaga płatności mimo rozwiązania umowy.
Dzień dobry, dnia 1ego października podpisałem umowę z uczelnią. Zajęcia zaczęły się 3.10 i teoretycznie byłem już studentem, jednakże nie otrzymałem odpowiednich informacji, aby móc na nie uczęszczać. Niekompetencja uczelni zmusiła mnie, abym 12.10 złożył rezygnację z umowy. Dzisiaj na mail dostaję informację, w której wymagają ode mnie spłacenia raty za cały miesiąc. Czy taka opłata im się należy?...
Nie otrzymałem listownie orzeczenia/wyroku, a bezpośrednio wezwanie do zapłaty.
W kwietniu miałem sprawę w sądzie w związku z mandatem drogowym. W sumie trzy sprawy, jednak na dwóch ostatnich nie pojawiłem się, gdyż obecność była nieobowiązkowa. Nie otrzymałem listownie orzeczenia/wyroku w tej sprawie, za to dziś wezwanie do zapłaty grzywny. Jestem w szoku. Wypadało by chyba udać się do tamtejszego sądu i zapytać ... Obowiązują tu jakieś terminy na wniesienie ... w zasadzie nie wiem co wnosić i gdzie, mam w ręku wezwani...

Wyszukiwarka