Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Sprawa o ustalenie kontaktów.
Mam z była partnerka roczną córkę. Pod koniec miesiąca mam wyznaczony termin rozprawy o ustalenie kontaktów z córka wraz z miejscem pobytu ponieważ była partnerka po pozwie o alimenty zaczęła mi utrudniać kontakty mimo ze rozstaliśmy się w zgodzie dopiero po 3 tygodnia udało się jakoś porozumieć do 1 dnia w tygodniu(4h) co uważam za bardzo mały czas żeby utrzymać chociaż normalna relacje z córka. Złożyłem wniosek o kontakty w sposób taki ze 1-3...
Zmiana pracy a urlop
Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sprawa urlopu przy zmianie pracy. W dotychczasowej jestem zatrudniona na podstawie umowy o pracę od ośmiu lat. Normalnie przysluguje mi 20 dni urlopu na rok. Z obecnej pracy planuje odejść z ostatnim dniem lutego, by nową rozpocząć dokładnie 1 Marca. Chce się dowiedzieć, czy dotychczasowy pracodawca powinien mi udzielic czterech dni urlopu lub za tyle zaplacić ? Chcialabym tez wiedziec jak w tak...
Pomówienie.
Witam, miało miejsce zdarzenie w szkole. Podobnież Pani od ojca dziecka wyczuła alkohol, nie zachowała się zgodnie z tym co mają w przepisach, wydała dziecko ojcu, następnego dnia dopiero zgłosiła do opieki społecznej że niby ojciec dziecka przyszedł pod wpływem, pisze „niby” bo nie sprawdziła tego w żaden sposób, nawet nic nie powiedziała mi matce dziecka, ani partnerowi że takie coś miało miejsce. Oczywiście opieka społeczna wysłała pismo do Są...
Przysposobienie dziecka.
Pierwsza żona zmarła. Wziąłem ponownie ślub i mam córkę 15 lat skończone. Czy obecna żona ma wszelkie prawa do mojej córki czy coś powinniśmy zrobić ( adopcja ) ....

Wyszukiwarka