Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Blokada bankowa.
Dzień dobry, W listopadzie przelałem żonie środki, aby założyła lokatę. Po kilku dniach mój bank (BNP Paribas) wysłał informację do banku żony (ING), że ten przelew jest podejrzany i aby został zwrócony. Oczywiście żona nie wyraziła zgody na zwrot, gdyż przelew był prawidłowy. Bank ING zablokował środki, a po około 3 miesiącach zgłosił sprawę do prokuratury, że podejrzewa, iż żona mnie okradła. Niedługo później zostaliśmy wezwani przez policję d...
Ile wynosi okres wypowiedzenia?
Mam pytanie odnośnie okresu wypowiedzenia. Pracuję 2 lata u jednego pracodawcy, mam umowę na czas nieokreślony, lecz podpisałem ją w czerwcu. Ile zatem wynosi okres wypowiedzenia? 2 Tygodnie czy miesiąc? Drugie pytanie to czy można złożyć wypowiedzenie za porozumieniem stron będąc na urlopie wypoczynkowym?...
Dozór policyjny
Mam dozór policyjny sama sobie dni wybrałam dwa razy w miesiącu muszę się meldowac. Ale w grudniu wypada 25 czyli 1 dzień świąt i będę u rodzicow policja nie zgodziła się na inny dzien meldunku bo system nie przepusci. Gdzie mam się zgłosić o zmianę tego dnia to tylko jednorazowa sytuacja do prokuratury która wniosła o dozór?...
Wymeldowanie w drodze postępowania administracyjnego.
Partnerka zakończyła 2 letnią batalię o podział majątku z ex mężem. Sprawę wygrała ma wpis do księgi wieczystej że jej jest już mieszkanie , ma wyrok i poszła do gminy żeby wymeldować ex a pani jej powiedziała że on musi się sam wymeldować. I moje pytanie czy muszą go wymeldować jak ma wyrok i wpis do księgi że mieszkanie jest już tylko jej czy faktycznie on musi się wymeldować osobiście?...

Wyszukiwarka