Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą?
Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą? Lekarz przestał udzielać informacji o stanie zdrowia, leczeniu, nie odbiera telefonu, pielęgniarka niewiele mówi. Odmówiono choćby krótkich odwiedzin na oiomie, w szpitalu. Tata w momencie zabrania do szpitala był w stanie agonalnym, był pod opieką mamy która odmawiała pomocy lekarskiej, domowego wsparcia pielęgniarki. Był odwodniony, zaglodzony, nerki nie pracowały, z 4 litrami moczu...
Ojciec nie wyraża zgody na wyjazd dzieci za granicę.
Czy jest szansa bez zabierania praw sądownie ustalić - o decyzjach związanych ze zdrowiem - żebym to ja decydowała o miejscu gdzie dzieci będą mieszkać Chodzi mi o wyjazd na stałe za granicę ale ojciec nie wyraża zgody chociaż widuje ich raz na ruski rok i nie dzwoni. Jest alkoholikiem i jego ojciec, z którym mieszka też, jedyną trzeźwą osobą w domu jest jego matka ale ja nie będę tam puszczać dzieci o czym on wie. Nie potrzebuje zabierać m...
Tajemnica dziennikarska.
Jestem dziennikarzem i świadkiem w sprawie o 212 kk. Adwokat powódki zapytał mnie o źródło pewnych informacji, zasłoniłam się tajemnicą dziennikarską, gdyż informator zastrzegł u mnie anonimowość. Szkopuł w tym, że informator nie żyje. Według mnie nie zwalnia mnie to z tajemnicy dziennikarskiej, ale nie znalazłam potwierdzenia w przepisach. Czy śmierć informatora zwalnia dziennikarza z tajemnicy dziennikarskiej? [chyba będzie tu analogicznie do ...
Czy komornik może zająć zasiłek dla bezrobotnych?
Dzień dobry. Czy komornik może zająć zasiłek dla bezrobotnych?...

Wyszukiwarka