Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty na dorosłe rodzeństwo męża.
Dzień dobry. Mój mąż ma dwie niepracujące siostry. Jedna posiada opiekuna prawnego z powodu wady wzroku ale funkcjonuje normalnie. Poza tym prawdopodobnie ma (na razie nieudokumentowany) zespół Aspergera. Druga siostra ma problemy natury psychicznej, poza tym w jednej ręce posiada śrubę po wypadku. Również funkcjonuje samodzielnie. Nie mają żadnych dochodów. Mieszkają w starym domku jednorodzinnym wraz z ojcem (opiekunem tej pierwszej). Moje pyta...
Zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy.
2.03 rozwiązano ze mną umowę o pracę na czas nieokreślony. Tego samego dnia dostałem "zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy". Oba dokumenty podpisane przez kierownika lokalu. 6.04 (wczoraj) zadzwoniono do mnie z tej firmy i nakazano wrócić do pracy, bo ten, który dał mi rozwiązanie umowy i zwolnienie z obowiązku nie miał upoważnienia do wystawienia mi takiego zwolnienia. Powiedziano mi, że jeśli nie przyjdę do pracy, to mi nie zapł...
Dwie darowizny.
Dzień dobry, rodzice chcą mi przekazać darowiznę w postaci mieszkania. Wiem, że jako córka nie będę musiała płacić podatku od darowizny. Natomiast za kilka lat chcą mi jeszcze przepisać ziemię - jak wtedy będzie z podatkiem? Czy ta druga darowizna będzie już opodatkowana?...
Jak dostarczyć rzeczy do aresztu śledczego?
Partner został zatrzymany w areszcie śledczym, jak dostarczyć mu ubrania czy golarki i inne środki czystości? Poprostu zrobić paczkę i przesłać do aresztu z jego danymi ? Może ktoś się orientuje co mogę zabrać na widzenie czy wtedy mogę przekazać mu np. znaczki pocztowe pieniądze?...

Wyszukiwarka