Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Krajowy Rejestr Karny.
Proszę o odpowiedź,mąż kobiety, która podała mnie do sądu, był karany. Ma to istotne znaczenie dla sprawy. Czy mogę dostać informacje z Rejestru o jego karalności ja lub mój adwokat? Dziękuję....
Przekształcenie spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu.
Zastanawiam się nad przekształceniem spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu w odrębną własność. Wiem, że spółdzielnia ma do 6 miesięcy na zamknięcie tematu. W wakacje zawieram związek małżeński. Z tego co wiem, to czego jesteśmy właścicielami przed ślubem jest nasze, to co po, staje się rzeczą wspólną. Co się stanie w momencie przekształcenia własności tego mieszkania po ślubie? Czy małżonka z automatu nabędzie prawo do tego lokalu, skoro ...
Kto dziedziczy po zmarłej żonie?
Witam moje pytanie brzmi tak, Narzeczona ma syna z poprzedniego związku, który mieszka z ojcem, my mamy dziecko razem i planujemy ślub i kredyt - zakup domu, moje pytanie brzmi, gdy ja wraz z moją partnerką potem już żoną weźmiemy kredyt i kupimy dom dla siebie, to co w przypadku gdy ona np. umrze? Będę miał z własnym dzieckiem na głowie jej byłego męża i syna, bo mu się pół domu po matce należy? Jak rozwiązać tą sytuację? W tym momencie każdy ...
Zakaz wykonywania zawodu liczy się od wydania wyroku czy od uprawomocnienia go?
Witam. Znajomy miał wyrok za przekroczenie uprawnień oraz zakaz wykonywania zawodu na okres pięciu lat. Wyrok był z czerwca 2017, natomiast uprawomocnił się w styczniu 2018. Od której daty należy liczyć te pięć lat zakazu wykonywania zawodu? Z dobry dziękuję za odpowiedź ...

Wyszukiwarka