Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Czy darowizna od rodziców jest zwolniona z podatku?
Dzień dobry. Chciałbym kupić działkę budowlaną. Koszt to 150k. Problem jest taki, że mam tylko 50k Chciałbym wziąć kredyt na 50k i od rodziców dostałbym kolejne 50k. Jak to wygląda od strony prawnej ? Czy 50k, które dostałbym od rodziców od tak sobie, mogę dostać ? Czy trzeba płacić jakieś wzbogacenie ? A może trzeba oficjalnie gdzieś takie coś zgłaszać czy coś ? Czy po prostu mogą mi dać bez problemu od tak sobie ? Nie chce by skarbówka i i...
Jak przysposobić dziecko?
Dzień dobry, chciałabym uzyskać odpowiedzi na następujące pytanie: Jestem z partnerem xxx czasu, wychowuje ze mną moje dzieci ale nie jest opiekunem prawnym. Oboje chcielibyśmy aby został również on opiekunem prawnym a nie tylko ja. Ojciec dzieci pozbawiony władzy rodzicielskiej Nie chcemy adopcji ponieważ utrace alimenty na dzieci. Chodzi o to że jak będę na wyjeździe służbowym mógłby np. Pojechać na sor bo corka miała wypadek I podpisać dok...
Jak wygląda najem okazjonalny dla obywateli z Ukrainy?
Witam. Jak wygląda najem okazjonalny dla obywateli z Ukrainy?...
Rozdzielność majątkowa.
Mam pytanie o rozdzielność majątkową. Razem z mężem mamy wspólnotę majątkową, ale przeżywamy obecnie kryzys i nie wiem co będzie dalej. Chciałabym się zorientować jak to wygląda od strony prawnej jeśli jednak byśmy zostali razem ale mąż chciałby rozdzielności majątkowej. Czy może mnie do tego zmusić? Między nami jest bardzo duża różnica zarobków. On 45 tys. Miesięcznie a ja 4500 netto. Kupiliśmy w tamtym roku dom. Teraz chciałby mnie pozbawić do ...

Wyszukiwarka