Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Zasiedzenie nieruchomości.
Witam, może ktoś wie jak wygląda sprawa z zasiedzeniem. Jest nieruchomość, która ma 9 właścicieli (nie ma podziału zrobionego). W budynku mieszka jeden z właścicieli, ale nie zajmuje całego budynku, do niektórych pomieszczeń mają klucze tylko pozostali właściciele (ewentualnie udostępniają klucze osobie, która zamieszkuje, kiedy np. leje się z dachu). Podatek od tej nieruchomości płaci tylko osoba która mieszka, jakiejkolwiek nakłady na tą nieruc...
Zapach stęchlizny w wynajmowanym mieszkaniu.
Zawarłam umowę najmu kawalerki, mieszkam w niej od piątku i ciągle odczuwam intensywny zapach stęchlizny , jest to nie do wytrzymania, nie mogę skupić się na nauce. Zainwestowałam w pochłaniacze wilgoci, spreje i wszystko inne co niweluje zapachy, jednak dalej śmierdzi. Dzwoniąc do właścicielki dowiedziałam się, że była lokatorka zalała kuchnie. Pani właścicielka wytarła podłogi i zostawiła tą sprawę, nie informując mnie przy oględzinach, podczas...
Czy kierownik w zakładzie może wzywać do pracy osobę na zwolnieniu
Czy kierownik w zakładzie pracy może telefonicznie poprosić pracownika będącego na zwolnieniu lekarskim, aby ten pojawił się w pracy w celu wypełnienia ankiet pracowniczych? ...
Pożyczka dla znajomego.
Rok temu pożyczyłam pieniądze znajomemu napisał mi kartkę i się podpisał. Dzwonię do niego i dowiaduje się od jego żony że jest chory i nie wiadomo czy wyjdzie z tego. Dodam że żona nie ma pojęcia że pożyczał pieniądze. Co w takiej sytuacji zrobić? Jak w przypadku śmierci można odzyskać pieniądze od rodziny?...

Wyszukiwarka