Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Oszustwo w ogłoszeniu.
Witam, zakupiłem mieszkanie, ogłoszenie było wystawione przez biuro nieruchomości. Po zakupie mieszkania i podpisania aktu notarialnego blok, w którym kupiłem mieszkanie okazał się o 30 lat starszy pośrednik nakłamał w ogłoszeniu, ponieważ podał rok wybudowania nieruchomości zupełnie inny czynsz również okazał się dużo wyższy we wtorek mam mu zapłacić wynagrodzenie za pośrednictwo uważam, że w tej sytuacji umowa z pośrednikiem powinna zostać zer...
Pożyczka bez umowy.
Witam. Czy ktoś miał może do czynienia z pożyczeniem pieniędzy bez umowy ? Jest jakieś światełko w tunelu żeby to odzyskać? Dowody i świadkowie są. Jak to wygląda? Jest ktoś z państwa bądź był w podobnej sytuacji ?...
Ile wynosi prowizja biura nieruchomości?
Czy jeśli biuro nieruchomości pobrało prowizje od najemców 1700 zł przy wynajmie mieszkania za 2000 zł to jest fair decyzja? Czyli od razu przy umowie zapłaciłam 1700 zł prowizja + 2000 zł kaucja + 1700 zł wynajem. Na ogłoszeniu było tylko napisane, że biuro pobiera prowizje. Nie pisało ile....
Rozwiązanie umowy na urlopie wychowawczym.
Jestem na urlopie wychowawczym dostałam od pracodawcy wypowiedzenie z rozwiązaniem umowy o pracę. Okres wypowiedzenia 3 miesiące. Przyczyna: likwidacja stanowiska pracy(zamknięcie jednego z punktów handlowych). Proszę mi powiedzieć czy nie powinni poczekac do mojego powrotu z wypowiedzeniem? Jak to prawnie teraz wygląda? I czy nie powinnam w takim razie dostać odprawy? Pracodawca zatrudnia ok 100 osób. Druga sprawa to wypowiedzenie / rozwiąz...

Wyszukiwarka