Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Odebranie dziecka
Witam. Mam pytanie. Czy jest prawdopodobne odebranie dziecka w wieku 16 lat, ze względu na pracę rodziców. Chodzi o to że kurator zrobił wywiad i powiedział że złoży wniosek do sądu o odebranie córki i umieszczenie w jakieś pieczy zastępczej. Z córką nie ma żadnego problem, chodzi do liceum, tylko została tam przyłapana z klientem....
Wypłata niższa niż najniższa krajowa.
Jestem zatrudniony przez agencje i firma mi zaproponowała na styczeń umowę że stawka 21.70 na godzinę na umowę o prace, nie miałem wcześniej umowy o prace ze stawką godzinowa, i na styczeń gdzie najniższa krajowa ma być 4242 brutto, to pracując na takiej stawce za 160 czy 168 h nie wyjdzie mi ta najniższa krajowa nawet nie będzie blisko, jak to jest regulowane prawnie, czy to jest w ogóle legalne?...
Spadek a użytkowanie dożywotnie.
Od dziecka mieszkam w domu rodzinnym, moi dziadkowie przepisali w spadku dom mojej mamie i ojcu (ojciec już nie żyje), a w spadku jest zapis ze ciotka może mieszkać dożywotnie. Sprawa wygląda następująco, mamy oddzielne wejścia do domu, cała góra domu stoi pusta, ponieważ wejście jest od strony ciotki która nie się nie zgadza na żadne wchodzenie tam a co dopiero remont . Zajmuje również swoimi gratami oddzielną nieruchomość, gdzie znajduje się ku...
Dziedziczenie mieszkania.
Jeśli moja mama umrze a mieszkanie jest na nią ale wykupione to czy ja to dziedziczę czy bardziej muszę się wyprowadzić ?? Jak to wygląda czy coś muszę napisać albo będą widzieć że opłacam mieszkanie....

Wyszukiwarka