Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Co zrobić z dłużnikiem - alimenciarzem?
Witam, Co zrobić z dłużnikiem - alimenciarzem, który nie płaci regularnie i ma już dług około 34 tys.? Wiem, że posiada na siebie jedynie auto i nic więcej. Jest zgłoszony u komornika, ale komornik powiedział że ma związane ręce, bo można liczyć jedynie na to aż dłużnik sam będzie wpłacał. Konta dwa zajęte,na których nic się nie pojawia. Wiem, że ma już żonę i nowe dziecko,ale to chyba nie ważne. Czy jeżeli on nie płaci mogę pozwać jego matkę o ...
pożyczka pieniędzy
W jaki sposób najtaniej i legalnie mogę pożyczyć komuś gotówkę? Wystarczy umowa pożyczki na określony procent i PCC?...
Czy można pracować na urlopie wychowawczym?
Dzień dobry, chciałam zapytać czy w czasie przebywania na urlopie wychowawczym mogę podjąć pracę zdalną? Jestem na wychowawczym od września zeszłego roku i mam możliwość podjęcia pracy zdalnej na umowę zlecenie. Prawie pełny etat jednak praca na tyle nie zajmująca, że mogę w jej czasie być w córką normalnie w domu....
Kłopoty z niezgodnymi zapisami w umowie najmu
Chciałbym zapytać o coś, co zaczyna mi spędzać sen z powiek. Mam problem z moją obecną umową najmu. Mieszkam w tej kawalerce od prawie roku, a od dwóch miesięcy mój wynajmujący próbuje wprowadzić do umowy najmu zapisy, które wydają mi się dość niepokojące. Chciałby wpisać do umowy najmu zapis, który obliguje mnie do pokrycia wszystkich napraw powyżej 500 zł. Dodatkowo, chce wprowadzić zapis, który daje mu prawo do wejścia do mieszkania bez upr...

Wyszukiwarka