Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

jak dzieli się majątek po śmierci rodziców?
Podział na pół, ewentualnie zwrot nakładów, które siostra być może poniosła np. na remont tego domu. Ale sam meldunek nie daje absolutnie żadnych praw, to tylko informacja kto gdzie mieszka (teoretycznie) - macie takie samo prawo do spadku i do tego domu....
Wynagrodzenie 2024
Witam. Jestem zatrudniony na umowę o pracę. Pracodawcą na styczeń ustanowił stawkę godzinową w kwocie 19.41. Stawka ta będzie ruchoma w zależności od godzin pracy w danym miesiącu. Czyli kwota netto z umowy o pracę wynosi 3261zl ta kwota jest dzielona na godziny w danym miesiącu. Dodam że pracuje w systemie zmianowym. Zmiana liczy 6 godzin. Średnio w miesiącu mam ok 32 zmian. W sobotę oty i niedzielę również pracuje z czego za niedzielę jest do...
Jak odzyskać swoje rzeczy od byłej dziewczyny?
Rozstałem się niedawno z dziewczyną ale u niej w mieszkaniu rodziców zostało dużo moich rzeczy. Mówiłem jej że chcę te rzeczy odebrać ale ona twierdzi że mi ich nie odda dlatego że ja jej te rzeczy dałem. Mam paragony dowody zakupu na każdą z tych rzeczy. Planuję dziś pojechać do niej i spróbować odzyskać te rzeczy. Co zrobić jeśli nie będzie chciała mi otworzyć drzwi? Czy mogę z tym iść na policję i zgłosić podejrzenie popełnienia przestępstwa z...
Przed czym chroni mnie rozdzielność majątkowa?
Witam , jutro idę z mężem do notariusza , "spisać"rozdzielność majątkową. Może mi ktoś napisać przed czym chroni mnie ona tak na prawdę ?...

Wyszukiwarka