Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Pismo o zajęciu konta bankowego przez komornika.
Komornik chce ode mnie pisma kiedy zajął mi konto w banku. Czy to nie jakiś absurd? Ja mam mu przynosić pismo kiedy on sam zajął mi konto? Byłem w banku bank takich rzeczy nie wydaje. Dzwoni do pracodawcy wyzywa rzuca jakimiś paragrafami, grozi karą itd. Co ja mam zrobić ? Czy jest to zgodne z prawem? Konto mam cały czas to samo wszystkie pieniądze tam idą od samego początku i on mi je zajął a teraz mnie pyta kiedy on mi je zajął......
Przesłuchanie 16-latka
Witam. Czy policja może przesłuchać 16 latka w charakterze świadka bez obecności rodziców? Czy ja jako matka mogę być przy tym przesłuchaniu?...
Chciałabym ,żeby syn nosił nazwisko mojego męża.
Dzień dobry. Mam syna lat 12. Jego ojciec jest pozbawiony praw rodzicielskich. Od 7 lat jestem po ślubie i chciałabym ,żeby syn nosił nazwisko mojego męża. Mogę zmienić mu nazwisko?...
Alimenty od ojca.
Dzień dobry chciałabym się dowiedzieć czy istnieje szansa na to bym po 19 latach zaczęła dostawać alimenty od ojca? Mam 19 lat moja siostra prawie 17 obydwie się uczymy jeszcze w technikum i planujemy później pójść na studia. Z ojcem nie mamy wcale kontaktu zdradził i zostawił naszą mamę jak była w ciąży z siostrą. Od tej pory mieszkamy z babcią. Alimenty są osadzone w wysokości 300 zł płatne do ręki których nigdy nawet nie zapłacił . Mama nie ch...

Wyszukiwarka