Wypowiedzenie umowy

Pracuje w urzędzie miasta. 3 lata pracowałem na umowie zleceniu . Od 1 stycznia 2022 otrzymałem umowę o pracę ,która trwa do teraz . Ile wynosi okres wypowiedzenia ?
anonim cytuj
02-03-2023
Okres wypowiedzenia w przypadku umowy o pracę zależy od okresu zatrudnienia i jest określony w Kodeksie pracy. Zgodnie z art. 30 § 1 Kodeksu pracy, jeśli pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony i zatrudnienie trwa co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

W Twoim przypadku, skoro od 1 stycznia 2022 roku jesteś zatrudniony na podstawie umowy o pracę, która trwa do teraz, a wcześniej pracowałeś na umowie zleceniu, okres zatrudnienia liczony jest od 1 stycznia 2022 roku, kiedy to zacząłeś pracować na podstawie umowy o pracę. Jeśli od tego momentu nieprzerwanie pracujesz na podstawie tej umowy, to okres Twojego zatrudnienia wynosi nieco ponad rok.

Jeśli jednak uwzględnić okres Twojego poprzedniego zatrudnienia na umowie zleceniu, to należy dodać czas zatrudnienia na obu umowach, aby obliczyć całkowity okres zatrudnienia. Wtedy, jeśli okres zatrudnienia wynosi co najmniej 3 lata, okres wypowiedzenia będzie wynosił 3 miesiące.

anonim cytuj
05-03-2023
Na podstawie przepisów Kodeksu pracy w Polsce, okres wypowiedzenia dla pracowników zatrudnionych na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony wynosi:

2 tygodnie, jeśli pracownik jest zatrudniony krócej niż 6 miesięcy
1 miesiąc, jeśli pracownik jest zatrudniony od 6 miesięcy do 3 lat
3 miesiące, jeśli pracownik jest zatrudniony co najmniej 3 lata
W przypadku, gdy pracownik był zatrudniony wcześniej na innej umowie, np. na umowie zleceniu, to okres zatrudnienia na obu umowach jest sumowany, by obliczyć całkowity okres zatrudnienia, który wpływa na długość okresu wypowiedzenia.

anonim cytuj
05-03-2023

Sugerowane Tematy

Samochód w darowiźnie.
Kobieta ma dorosłe dzieci spoza małżeństwa. Kobieta 2 lata temu kupiła samochód (jest jedynym właścicielem), teraz chce go oddać w darowiźnie synowi. Czy może to zrobić tak po prostu czy potrzebuje zgody męża? Czy ten mąż będzie mógł się czegoś domagać?...
Jaki numer konta
Witam. Jeśli matka dziecka mówi, że nie ma swego numeru konta (co na pewno nie jest prawdą) i karze wpłacać alimenty na konto siostry rodzonej czy to jest zgodne z prawem i czy powinienem wpłacać na jej siostry pieniądze ? Gdzie mogę iść, by dostać konto matki dziecka ? Proszę o odpowiedź...
Czy podwyżka bez aneksu jest zgodna z przepisami?
Dzień dobry. W związku z podwyżkami. Czy pracodawca ma obowiązek dać do podpisania nowy aneks do umowy o prace ponoszący kwotę wypłaty brutto? Obecny pracodawca stwierdził że nie musi tego robić, wypłata i tak będzie wyższa. Czy są jakieś przesłanki, że nic się nie podpisuje czy jednak upominać się ?...
Obowiązek alimentacyjny.
Ojciec dzieci zarabia na umowie najniższą krajową, ale pod stołem dostaje drugie tyle. O jakiej kwocie alimentów można mówić w takiej sytuacji ? Dwójką dzieci w wieku szkolnym. Czy jest szansa żeby udowodnić że dostaje pieniądze pod stołem ?...

Wyszukiwarka