Pracodawca nie zgłosił mnie do Zus i nie dał skierowania do lekarza medycyny pracy

Witajcie forumowicze,

Dwa tygodnie temu rozpoczęłam pracę w pewnej firmie. Podpisałam z pracodawcą umowę o pracę na okres próbny. Jednak nie dostałam od niego żadnego skierowania do lekarza medycyny pracy. Niestety po 2 tygodniach nie jestem zgłoszona też do upezpieczeń ZUS. Co w tej sytuacji mam zrobić? Czy to nie jawne łamanie prawa przez pracodawcę?
anonim cytuj
28-01-2023
Tak, nieprzesłanie pracownika na badanie lekarskie oraz niezgłoszenie go do ubezpieczenia ZUS jest naruszeniem przepisów.

W takiej sytuacji powinnaś skontaktować się z pracodawcą i wyjaśnić mu tę sytuację, występując o niezwłoczne zgłoszenie ciebie do ubezpieczenia i wysłanie na badanie lekarskie. Jeśli pracodawca nie będzie chciał tego zrobić, możesz zwrócić się do Powiatowego Inspektora Pracy w celu interwencji w tej sprawie. Możesz także zwrócić się do adwokata lub związku zawodowego, który może ci pomóc w ochronie twoich praw pracowniczych.

Niezgłoszenie pracownika do ubezpieczenia ZUS narusza przepisy ustawy o ubezpieczeniu społecznym, która nakłada na pracodawcę obowiązek zgłoszenia do ubezpieczenia ZUS wszystkich pracowników w okresie ich zatrudnienia.

Niedołączenie pracownika na badanie lekarskie medycyny pracy jest naruszeniem przepisów ustawy o ochronie zdrowia przed niebezpieczeństwem zawodowym. Przepisy te nakładają na pracodawcę obowiązek skierowania pracownika na badanie lekarskie przed rozpoczęciem pracy oraz w określonych sytuacjach, takich jak zmiana stanowiska lub zmiana warunków pracy.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

Czy sprzedawca, może odrzucić możliwość zwrotu podręczników?
Zakupiłem on-line podręczniki do nauki. Jako, że chodzi o naukę języka, który wykorzystuje zawodowo do zakupu wziąłem fakturę. Podręczniki okazały się słabe i chciałem je zwrócić. Sprzedawca odrzucił możliwość zwrotu powołując się na klauzurę: "Oświadczam, że zawierana przeze mnie umowa sprzedaży jest bezpośrednio związana z prowadzoną przeze mnie działalnością gospodarczą, a także posiada ona dla mnie charakter zawodowy wynikający z pr...
Podanie pacjenta do komisji etyki lekarskiej.
Napisałam opinię stomatologowi na google. Dzisiaj zadzwonił do mnie że ta opinie jest krzywdząca i że poda mnie do komisji etyki lekarskiej w Krakowie. Moją opinia opisywała stan faktyczny - zdiagnozował u mnie 7 zębów do leczenia, podczas gdy nie mam żadnego. Zeby zdrowe, potwierdziło to dwóch stomatologów. Dla uściślenia - nie wyzywałam go w żaden sposób. Po prostu opisałam, że być może chce na tym zarobić. Czy naprawdę może mnie gdzieś poda...
Zamknięcie konta po śmierci rodzica.
Jak krok po kroku zamknąć konto w banku, jeśli po śmierci mamy wpłynęło na konto świadczenie „mama 4+” i 14 emerytura? Teraz na koncie są niecałe 4000zł, ja miałam pełnomocnictwo które utraciłam w momencie śmierci. Na wypadek zgonu nikt z rodzeństwa nie był upoważniony....
Brak możliwości zażalenia.
Odbywając kare pozbawienia wolności odbyła się sprawa zaoczna bez mojego udziału i powiadomienia mnie o terminie sprawy! Nie otrzymałem postanowienia sądu, dlatego też nie mogłem się od decyzji odwołać. Od służby więziennej dowiedziałem się, że doszło mi następne 4 miesiące odsiadki z art178. To było około 2 miesięcy po wydaniu wyroku. Co najlepsze Nigdy nie zostałem zatrzymany pod wpływem prowadząc pojazd mechaniczny. Myślałem, że żyjemy w pańs...

Wyszukiwarka