Pracodawca nie zgłosił mnie do Zus i nie dał skierowania do lekarza medycyny pracy
Witajcie forumowicze,
Dwa tygodnie temu rozpoczęłam pracę w pewnej firmie. Podpisałam z pracodawcą umowę o pracę na okres próbny. Jednak nie dostałam od niego żadnego skierowania do lekarza medycyny pracy. Niestety po 2 tygodniach nie jestem zgłoszona też do upezpieczeń ZUS. Co w tej sytuacji mam zrobić? Czy to nie jawne łamanie prawa przez pracodawcę?
Tak, nieprzesłanie pracownika na badanie lekarskie oraz niezgłoszenie go do ubezpieczenia ZUS jest naruszeniem przepisów.
W takiej sytuacji powinnaś skontaktować się z pracodawcą i wyjaśnić mu tę sytuację, występując o niezwłoczne zgłoszenie ciebie do ubezpieczenia i wysłanie na badanie lekarskie. Jeśli pracodawca nie będzie chciał tego zrobić, możesz zwrócić się do Powiatowego Inspektora Pracy w celu interwencji w tej sprawie. Możesz także zwrócić się do adwokata lub związku zawodowego, który może ci pomóc w ochronie twoich praw pracowniczych.
Niezgłoszenie pracownika do ubezpieczenia ZUS narusza przepisy ustawy o ubezpieczeniu społecznym, która nakłada na pracodawcę obowiązek zgłoszenia do ubezpieczenia ZUS wszystkich pracowników w okresie ich zatrudnienia.
Niedołączenie pracownika na badanie lekarskie medycyny pracy jest naruszeniem przepisów ustawy o ochronie zdrowia przed niebezpieczeństwem zawodowym. Przepisy te nakładają na pracodawcę obowiązek skierowania pracownika na badanie lekarskie przed rozpoczęciem pracy oraz w określonych sytuacjach, takich jak zmiana stanowiska lub zmiana warunków pracy.
Płacę alimenty na dziecko( już dorosłe 24 lata). Dziecko studiowało może studiuje
( wg mnie już powinno zakończyć naukę) nie mam jak tego sprawdzić a matka regularnie co miesiąc wysyła przypominajkę. Moje pytania są następujące:
1. Jak mogę sprawdzić status dziecka na które płacę alimenty? (czy się uczy czy może pracuje)
2. Czy mogę sam zakończyć płacenie alimentów.
3. Jeżeli nie( dotyczy pyt 2) to czy muszę załatwiać to przez sąd czy może w...
Witam, zakupiłem mieszkanie, ogłoszenie było wystawione przez biuro nieruchomości.
Po zakupie mieszkania i podpisania aktu notarialnego blok, w którym kupiłem mieszkanie okazał się o 30 lat starszy pośrednik nakłamał w ogłoszeniu, ponieważ podał rok wybudowania nieruchomości zupełnie inny czynsz również okazał się dużo wyższy we wtorek mam mu zapłacić wynagrodzenie za pośrednictwo uważam, że w tej sytuacji umowa z pośrednikiem powinna zostać zer...
Dzień dobry.
Mam problem z wynajmującym mieszkanie. Dokładnie 4 dni się opóźniłem z zapłatą za mieszkanie. W tym czasie nie było mnie w domu bo leżałem chory i w tym samym czasie właściciel mieszkania wymienił zamki do drzwi i nie chcę oddać moich ubrań i innych rzeczy.
Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy mogę wejść do mieszkania z policją i ślusarzem? Chodzi mi tylko o ubrania i bieliznę bo resztę rzeczy takich jak tv i inne chcę zostawić wł...
Dzień dobry,
mam dodatkowe ubezpieczenie PZU grupowe, które opłacam w pracy. Jest tam zawarty wariant odszkodowania w wypadku śmierci bliskich.
Czy należy mi się odszkodowanie z tytułu śmierci teścia - zmarł w XI 2022 r., gdy jestem po rozwodzie z jego synem już od 15 lat? Z teściem utrzymywałam przyjazne kontakty.
Proszę o odpowiedź...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: