Pracodawca nie zgłosił mnie do Zus i nie dał skierowania do lekarza medycyny pracy

Witajcie forumowicze,

Dwa tygodnie temu rozpoczęłam pracę w pewnej firmie. Podpisałam z pracodawcą umowę o pracę na okres próbny. Jednak nie dostałam od niego żadnego skierowania do lekarza medycyny pracy. Niestety po 2 tygodniach nie jestem zgłoszona też do upezpieczeń ZUS. Co w tej sytuacji mam zrobić? Czy to nie jawne łamanie prawa przez pracodawcę?
anonim cytuj
28-01-2023
Tak, nieprzesłanie pracownika na badanie lekarskie oraz niezgłoszenie go do ubezpieczenia ZUS jest naruszeniem przepisów.

W takiej sytuacji powinnaś skontaktować się z pracodawcą i wyjaśnić mu tę sytuację, występując o niezwłoczne zgłoszenie ciebie do ubezpieczenia i wysłanie na badanie lekarskie. Jeśli pracodawca nie będzie chciał tego zrobić, możesz zwrócić się do Powiatowego Inspektora Pracy w celu interwencji w tej sprawie. Możesz także zwrócić się do adwokata lub związku zawodowego, który może ci pomóc w ochronie twoich praw pracowniczych.

Niezgłoszenie pracownika do ubezpieczenia ZUS narusza przepisy ustawy o ubezpieczeniu społecznym, która nakłada na pracodawcę obowiązek zgłoszenia do ubezpieczenia ZUS wszystkich pracowników w okresie ich zatrudnienia.

Niedołączenie pracownika na badanie lekarskie medycyny pracy jest naruszeniem przepisów ustawy o ochronie zdrowia przed niebezpieczeństwem zawodowym. Przepisy te nakładają na pracodawcę obowiązek skierowania pracownika na badanie lekarskie przed rozpoczęciem pracy oraz w określonych sytuacjach, takich jak zmiana stanowiska lub zmiana warunków pracy.

anonim cytuj
30-01-2023

Sugerowane Tematy

umowa zlecenia a L4 i niewykonanie zlecenia
Osoba zatrudniona na umowę zlecenie ma wykonywać pracę 5 x w tygodniu (sprzątanie). W umowie jest punkt, że swoją pracę może zlecić innej osobie. Osoba ta przez najbliższe 10 dni jest na zwolnieniu lekarskim (opłaca zasiłek chorobowy) . Czy ta osoba ma obowiązek znaleźć zastępstwo za siebie aby zlecona praca została wykonana? Czy ja jako zlecający muszę szukać sam zastępstwa? Będę wdzięczny za wyjaśnienie....
Przymusowe leczenie.
Cześć! Mam w domu alkoholika - ojca. Przez alkohol już stracił prawo jazdy oraz pracę (aktualnie znalazł nową). Pije od zawsze odkąd pamiętam, raz mniej raz więcej. Był na odwyku dwa miesiące ale nic to nie dało. Większość majątku jest zdobyta przez mamę i ona nie chce mu oddać połowy bo mu się nie należy więc męczy się z tym człowiekiem pod jednym dachem. Jednak psychicznie się to bardzo odbija na rodzinie. Czy można go gdzieś zgłosić? Jakie...
Firma budowlana zniszczyła mój samochód
Firma wyburzeniowa, obok mojej działki burzą dom i przez niedoinformowanie chcieli zabrać mi samochód przeznaczony na części, skończyło się na wybiciu szyby i rozgrabieniu auta, sąsiad twierdzi że to oni i to widział a cały kierownik roboty się nie przyznaje i twierdzi że to bezdomni z okolicy, jest sens się kłócić o jakieś odszkodowanie?...
Zameldowanie rodziny w mieszkaniu komunalnym.
Dzień Dobry, mam pytanie chcielibyśmy zameldować się u teściowej (ja i mąz i dwójka dzieci) w mieszkaniu komunalnym.Tesciowa jest głownym najemcą. W tej chwili jesteśmy lokatorami TBS, ale chcemy zrezygnować z najmu TBS i zamieszkać u teściów. Czy jest możliwość meldunku w tym mieszkaniu komunalnym?...

Wyszukiwarka