Pracodawca nie zgłosił mnie do Zus i nie dał skierowania do lekarza medycyny pracy
Witajcie forumowicze,
Dwa tygodnie temu rozpoczęłam pracę w pewnej firmie. Podpisałam z pracodawcą umowę o pracę na okres próbny. Jednak nie dostałam od niego żadnego skierowania do lekarza medycyny pracy. Niestety po 2 tygodniach nie jestem zgłoszona też do upezpieczeń ZUS. Co w tej sytuacji mam zrobić? Czy to nie jawne łamanie prawa przez pracodawcę?
Tak, nieprzesłanie pracownika na badanie lekarskie oraz niezgłoszenie go do ubezpieczenia ZUS jest naruszeniem przepisów.
W takiej sytuacji powinnaś skontaktować się z pracodawcą i wyjaśnić mu tę sytuację, występując o niezwłoczne zgłoszenie ciebie do ubezpieczenia i wysłanie na badanie lekarskie. Jeśli pracodawca nie będzie chciał tego zrobić, możesz zwrócić się do Powiatowego Inspektora Pracy w celu interwencji w tej sprawie. Możesz także zwrócić się do adwokata lub związku zawodowego, który może ci pomóc w ochronie twoich praw pracowniczych.
Niezgłoszenie pracownika do ubezpieczenia ZUS narusza przepisy ustawy o ubezpieczeniu społecznym, która nakłada na pracodawcę obowiązek zgłoszenia do ubezpieczenia ZUS wszystkich pracowników w okresie ich zatrudnienia.
Niedołączenie pracownika na badanie lekarskie medycyny pracy jest naruszeniem przepisów ustawy o ochronie zdrowia przed niebezpieczeństwem zawodowym. Przepisy te nakładają na pracodawcę obowiązek skierowania pracownika na badanie lekarskie przed rozpoczęciem pracy oraz w określonych sytuacjach, takich jak zmiana stanowiska lub zmiana warunków pracy.
Czy pracodawca ma prawo żądać zwrócenia kosztów za szkolenie?
Poszłam do nowej pracy i na samym początku przeszłam 19h "szkolenia" (miało być 14h), pokazywano mi wtedy co i gdzie znajduje się w miejscu pracy oraz jak obsługiwać kase fiskalną. Powiedziano mi, że za owe szkolenie będę miała zapłacone jak za normalne godziny pracy ale gdy odejdę w ciągu 3msc. to będę musiała zwrócić za nie koszta. Czy istnieje takie prawo, aby pracodawca...
Mam domek w lesie, działka jest wspólna, ma sześciu właścicieli. Osoby będące rodziną utworzyły tu psi hotel. Ustawicznie jest hałas, rozmowy nie przynoszą najmniejszego rezultatu. Uprzejmie proszę o ukierunkowanie prawne. Jestem bezsilna, bardzo zmęczona....
Jaki okres wypowiedzenia mnie obowiązuje? Dotychczasowy pracodawca twierdzi, że 3 miesiące, a ten u którego chce się zatrudnić twierdzi że miesiąc.
Od maja 2007 r. do końca 2009 r. byłam zatrudniona w firmie w ramach umowy o pracę. W między czasie w styczniu 2009 r. firma przekształciła się w spółkę z.o.o . Potem świadczyłam usługi w ramach działalności gospodarczej. Od maja 2021 r. ponownie zostałam zatrudniona w ramach umowy o pracę. W tym...
Witam , moja sytuacja jest następująca. 23 lata temu z żoną dałem rodzicom pieniądze na wykup mieszania komunalnego, następnie to mieszkanie rodzice oboje przekazali nam w darowiźnie ze służebnością .Do końca życia mieszkali w tym mieszkaniu. Ojciec zmarł 5,5 roku temu , matka w tym roku.
Mam 2 braci , którzy chcą domagać się zachowku. Wiem ,ze część którą otrzymała moja zona , czyli 1/2 nie wchodzi w rachubę , gdyż było to ponad 10 lat temu, a ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: