Gdzie ubiegać sie o zasiłek dla inwalidy?

Sytuacja następująca: wujek 1grupa inwalidzka, niezdolny do samodzielnej egzystencji. Jest na emeryturze. Ciocia, która się nim opiekuje również ma emeryturę. Nigdy nie prosiła o pomoc, zawsze dawali sobie jakoś radę, ale wszystko coraz droższe i chciałabym im jakoś pomóc. Czy i gdzie ciocia może ubiegać się o jakiś zasiłek na wujka? Proszę o rady.
anonim cytuj
24-01-2023
Jakiej wysokości ciocia ma emeryturę? Wujek może się starać o 500 plus jeżeli spełnia kryteria.

anonim cytuj
24-01-2023
Ciocia ma najniższą krajową. O jakim 500+ myślisz?

anonim cytuj
24-01-2023
500 plus dla seniora.

anonim cytuj
24-01-2023
A czy ciocia będąc na emeryturze może ubiegać się o jakiś zasiłek na opiekuna?

anonim cytuj
24-01-2023
Nie może.

anonim cytuj
24-01-2023
A nie można czasem wymienić świadczenia na to, które jest wyższe?

anonim cytuj
24-01-2023
Nie można. Świadczenie pielęgnacyjne przyznawane jest osobom, które nie mają ustalonego prawa do emerytury.

anonim cytuj
24-01-2023
Dziękuję za odpowiedź.

anonim cytuj
24-01-2023

Sugerowane Tematy

Czy jest możliwość ubezpieczyć się inaczej niż prywatne ubezpieczenie ?
Dzień dobry .Mam taki problem. Jestem na ten moment nieubezpieczona ponieważ straciłam prace, okazało się także ze nie mogę się zarejestrowac w urzędzie ( ponieważ mieszkam w innym mieście a w innym mam stały meldunek) musze koniecznie iść do dentysty na usunięcie osemki z ostrym apaleniem, mój dentysta stwierdził że przyjął by mnie z bolem ale musiałabym liczyć się z rachunkiem z nfz ( na ten moment nie stać mnie na prywatną wizytę?) Moje pytan...
Egzekucja z nieruchomości.
Czy Naczelnik Urzędu Skarbowego może prowadzić egzekucję ze wspólnej nieruchomości (działka w trakcie zabudowy) na zasadzie wspólności majątkowej małżeńskiej kiedy jeden z małżonków nie wiedział o długach drugiego? Doprecyzowując są to zaległe podatki po zamkniętej działalności gospodarczej do której drugi z małżonków w ogóle się nie wtrącał ani nie miał z tą działalnością nic wspólnego....
Brak wypłaty za niewykorzystany urlop.
Absolutnie przypadkowo zostałam uświadomiona, że prawdopodobnie była pracodawczyni nie wypłaciła mi wynagrodzenia za niewykorzystany urlop. Pracowałam na stacji paliw od grudnia 2021 do kwietnia 2022. W tym czasie z urlopu nie korzystałam. Czy jestem jeszcze w stanie te pieniądze wyegzekwować? Dodatkowo chciałabym zapytać o pracę w dni świąteczne. Jeżeli pracowałam w pierwsze święto Bożego Narodzenia czy pomimo, iż pracowałam na stacji czynne...
Zostałem obrażony przez wpisy na Facebooku. Nie zostało podane moje imię i nazwisko, czy w tej sytuacji kwalifikuje się to aby zgłosić to zdarzenie na policję?
Zostałem obrażony przez wpisy na Facebooku, z kontekstu postów i komentarzy widać że mowa o mnie. Nie zostało podane moje imię i nazwisko ale inicjały. Czy w tej sytuacji kwalifikuje się to aby zgłosić to zdarzenie na policję?...

Wyszukiwarka