Gdzie ubiegać sie o zasiłek dla inwalidy?

Sytuacja następująca: wujek 1grupa inwalidzka, niezdolny do samodzielnej egzystencji. Jest na emeryturze. Ciocia, która się nim opiekuje również ma emeryturę. Nigdy nie prosiła o pomoc, zawsze dawali sobie jakoś radę, ale wszystko coraz droższe i chciałabym im jakoś pomóc. Czy i gdzie ciocia może ubiegać się o jakiś zasiłek na wujka? Proszę o rady.
anonim cytuj
24-01-2023
Jakiej wysokości ciocia ma emeryturę? Wujek może się starać o 500 plus jeżeli spełnia kryteria.

anonim cytuj
24-01-2023
Ciocia ma najniższą krajową. O jakim 500+ myślisz?

anonim cytuj
24-01-2023
500 plus dla seniora.

anonim cytuj
24-01-2023
A czy ciocia będąc na emeryturze może ubiegać się o jakiś zasiłek na opiekuna?

anonim cytuj
24-01-2023
Nie może.

anonim cytuj
24-01-2023
A nie można czasem wymienić świadczenia na to, które jest wyższe?

anonim cytuj
24-01-2023
Nie można. Świadczenie pielęgnacyjne przyznawane jest osobom, które nie mają ustalonego prawa do emerytury.

anonim cytuj
24-01-2023
Dziękuję za odpowiedź.

anonim cytuj
24-01-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna pieniędzy.
Planuje zakup mieszkania (rynek pierwotny), musze wspomóc się kredytem ale teściowa też zaproponowała pomoc- darowiznę pieniężną. Czy ta darowizna musi być max 36 120- aby nie wiązała się z koniecznością opłacenia podatku czy przy przeznaczeniu pieniędzy na zakup mieszkania ta kwota jest wyższa? A jeśli tak jakie warunki trzeba spełnić? Dodam ze teściowa wcześniej żadnych darowizn na moją rzecz nie czyniła. Będę bardzo wdzięczna za pomoc....
Prawo przejścia i przejazdu.
Witam serdecznie, Nabyłem kilka działek, do których przylega prywatna działka z głównej drogi do jeziora (5m szer i ok 220m długości). Wraz z sąsiadem posiadamy służebność gruntowa polegająca na prawie przejścia i przejazdu wpisane w księgę wieczysta. Na działce znajdują się drzewa, krzewy i jest nieprzejezdna. Czy można wymusić na właścicielu usunięcie drzew (wszystkie drzewa poniżej 50cm obwodu itd) ? Czy właściciel może nie zgodzić się na wyc...
Czy za sprawę, apelację płaci się dla adwokata z góry?
Czy za sprawę, apelację płaci się dla adwokata z góry? Koszt napisania apelacji 5500, dodatkowo liczy sobie za sprawę na której nie będzie obecny 1000zł, wyśle kogoś w zastępstwie. Czy część opłat jest po rozprawie sądowej?...
Duplikat świadectwa po likwidacji szkoły.
Witam, Potrzebuję odpisu mojego świadectwa ukończenia egzaminu dojrzałości i świadectwa z ostatniej klasy szkoły średniej. Problem polega na tym, że szkoła do której uczęszczałem już nie istnieje. Gdzie mogę starać się o takie odpisy ? Pozdrawiam...

Wyszukiwarka