Gdzie ubiegać sie o zasiłek dla inwalidy?

Sytuacja następująca: wujek 1grupa inwalidzka, niezdolny do samodzielnej egzystencji. Jest na emeryturze. Ciocia, która się nim opiekuje również ma emeryturę. Nigdy nie prosiła o pomoc, zawsze dawali sobie jakoś radę, ale wszystko coraz droższe i chciałabym im jakoś pomóc. Czy i gdzie ciocia może ubiegać się o jakiś zasiłek na wujka? Proszę o rady.
anonim cytuj
24-01-2023
Jakiej wysokości ciocia ma emeryturę? Wujek może się starać o 500 plus jeżeli spełnia kryteria.

anonim cytuj
24-01-2023
Ciocia ma najniższą krajową. O jakim 500+ myślisz?

anonim cytuj
24-01-2023
500 plus dla seniora.

anonim cytuj
24-01-2023
A czy ciocia będąc na emeryturze może ubiegać się o jakiś zasiłek na opiekuna?

anonim cytuj
24-01-2023
Nie może.

anonim cytuj
24-01-2023
A nie można czasem wymienić świadczenia na to, które jest wyższe?

anonim cytuj
24-01-2023
Nie można. Świadczenie pielęgnacyjne przyznawane jest osobom, które nie mają ustalonego prawa do emerytury.

anonim cytuj
24-01-2023
Dziękuję za odpowiedź.

anonim cytuj
24-01-2023

Sugerowane Tematy

Najemca wypowiedział umowę.
Wynająłem mieszkanie na czas określony z miesięcznym wypowiedzeniem, niestety lokator po 4 miesiącach złożył wypowiedzenie tydzień temu. Umówiliśmy się wtedy że jeszcze tydzień zostanie w mieszkaniu i dopłaci brakującą kwotę czynszu (Czynsz wynosi 2000zł natomiast kaucja to 1500zł i tu umówiliśmy się że po prostu dopłaci 500zł jako czynsz za październik) lokator zniknął z dnia na dzień nie płacąc reszty należnego czynszu oraz nie oddając kluczy d...
oskarżenia o podrobienie podpisu
Zostałam oskarżona o podrobienie podpisu nie przyznaje się do tego w jaki sposób można się bronić ? Czy można kogoś oskarżyć o bezpodstawne zarzuty ?...
Spadek w trakcie trwania małżeństwa.
Pytanie , w trakcie trwania małżeństwa dostałem w spadku po mamie mieszkanie . Za pieniądze ze sprzedaży mieszkania kupiłem dom . Teraz rozwodzę się z żoną i mam pytanie co z domem ? W akcie notarialnym zakupu domu jest zapis "Kupiono że środków własnych". Czy żonie należy się jakaś część tego domu ?...
Zalanie mieszkania sąsiada w wynajmowanym mieszkaniu.
Witam, dzisiaj zaszła sytuacja w wynajmowanym przeze nie mieszkaniu w bloku, że zalałem sąsiada z dołu. Wąż od pralki który wisiał na wannie spadł z niej i zalał podłogę łazienki, zorientowałem się po kilku minutach, że woda z węża zalewa łazienkę. Szybko wziąłem się za wycieranie podłogi do sucha lecz było już za pózno, sąsiad z dołu zapukał do drzwi i poinformował o zalaniu ( nie wiem w jakim stopniu bo po próbie zainteresowania się sprawą i ze...

Wyszukiwarka