Gdzie ubiegać sie o zasiłek dla inwalidy?

Sytuacja następująca: wujek 1grupa inwalidzka, niezdolny do samodzielnej egzystencji. Jest na emeryturze. Ciocia, która się nim opiekuje również ma emeryturę. Nigdy nie prosiła o pomoc, zawsze dawali sobie jakoś radę, ale wszystko coraz droższe i chciałabym im jakoś pomóc. Czy i gdzie ciocia może ubiegać się o jakiś zasiłek na wujka? Proszę o rady.
anonim cytuj
24-01-2023
Jakiej wysokości ciocia ma emeryturę? Wujek może się starać o 500 plus jeżeli spełnia kryteria.

anonim cytuj
24-01-2023
Ciocia ma najniższą krajową. O jakim 500+ myślisz?

anonim cytuj
24-01-2023
500 plus dla seniora.

anonim cytuj
24-01-2023
A czy ciocia będąc na emeryturze może ubiegać się o jakiś zasiłek na opiekuna?

anonim cytuj
24-01-2023
Nie może.

anonim cytuj
24-01-2023
A nie można czasem wymienić świadczenia na to, które jest wyższe?

anonim cytuj
24-01-2023
Nie można. Świadczenie pielęgnacyjne przyznawane jest osobom, które nie mają ustalonego prawa do emerytury.

anonim cytuj
24-01-2023
Dziękuję za odpowiedź.

anonim cytuj
24-01-2023

Sugerowane Tematy

Czy odprawa pośmiertna wchodzi w skład spadku?
Czy odprawa pośmiertna wchodzi w skład spadku?...
Wczoraj przez przypadek na starówce w mieście wszedłem na jak sie okazalo potem teren prywatny. Czy z tego powodu możliwa jest sprawa w sądzie?
Dzień dobry mam pytanie odnosnie ochroniarza Wczoraj przez przypadek na starówce w mieście wszedłem na jak sie okazalo potem teren prywatny. chyba chroniony bo ktoś wezwał ochrone przyjechala dosc szybko. Chcieli mnie wylegitmować ale nie wiedziałem ze to ochrona to podałem nie swoje danę a potem zaczeli sie awanturować to im podałem prawdziwe... coś gadali o jakiejs sprawie w sądzie przez to. Czy to możliwe? Policji zadnej nie bylo jak cos...
Gdzie się zgłosić gdy pracodawca nie wypłaca wynagrodzenia?
Witam, pracodawca nie wypłacił mi całości wynagrodzenia ( za mało 1 500zł) i w świadectwie pracy wpisał mi że korzystałem z urlopu bezpłatnego 3 dni, a nie korzystałem. Czy jest sens składać pozew przeciwko niemu? I jaki jest mniej więcej koszt napisania takiego pozwu?...
Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu.
Nadszedł taki etap w życiu, że człowiek zaczął się rozglądać za własnym kątem, którego zakup będzie musiał wspomóc kredytem hipotecznym. W ogłoszeniach często można spotkać stwierdzenie 'spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu z założoną KW'. Czytając kilka artykułów, chciałbym się upewnić w następujących kwestiach: Docelowo chciałbym to zmienić w prawo własności. Zgodnie z prawem trzeba spełnić następujące kwestie: "Działka pod budynk...

Wyszukiwarka