Dziedziczenie długów.

Jak wygląda sprawa dziedziczenia długów? Mama ma długi, które ciągle rosną, czy jestem zagrożona, że coś przejdzie na mnie? zabiorą mi jakąś moją własność? Czy zameldowanie w mieszkaniu, którego właścicielem jest mama, ma jakiś wpływ?
anonim cytuj
14-01-2023
To nie jest mieszkanie wynajmowane od gminy?
Jeśli nie, i nie chce przejąć Pani długów matki to po jej śmierci musi Pani spadek odrzucić, ale to wiąże się również z tym że nie odziedziczy Pani mieszkania po matce
Dopóki matka żyje, sama odpowiada za swoje zobowiązania.

anonim cytuj
14-01-2023
To jest mieszkanie własnościowe rodziców. A jeżeli dług przekroczy wartość mieszkania?

anonim cytuj
14-01-2023
Przyjmując spadek z dobrodziejstwem inwentarza za długi odpowiada Pani tylko do wysokości odziedziczonego majątku, bez względu na to jak duże byłoby zadłużenie.

anonim cytuj
14-01-2023
Czyli w drugą stronę jest tak samo, jeśli odrzucę spadek to bez względu na wysokość zadłużenia - nie mam spadku ani długów na swojej głowie?

anonim cytuj
14-01-2023
Tak.

anonim cytuj
14-01-2023
Ale za dług na czynszu jeśli powstał tam w okresie kiedy mieszkała może odpowiadać już teraz.

anonim cytuj
14-01-2023
art 688(1) kc odnosi się do najemców a nie właścicieli
„ 1.
Za zapłatę czynszu i innych należnych opłat odpowiadają solidarnie z najemcą stale zamieszkujące z nim osoby pełnoletnie, z wyjątkiem pełnoletnich zstępnych pozostających na jego utrzymaniu, którzy nie są w stanie utrzymać się samodzielnie.
§ 2.
Odpowiedzialność osób, o których mowa w § 1, ogranicza się do wysokości czynszu i innych opłat należnych za okres ich stałego zamieszkiwania”

anonim cytuj
14-01-2023
Dziękuję za wyjaśnienie.

anonim cytuj
14-01-2023

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca może przeszukać moją szafkę w pracy?
Witam. Od kilku dni pracuję w nowej firmie. Jest to niemiecka sieć sklepów. Na podpisywaniu umowy wszystko było idealnie. Jednak wczoraj kierowniczka powiedziala mi,że zarówno ona jak i kierownik regionalny i kierownik główny mają prawo w każdym momencie pracy zażądać ode mnie otworzenia szafki i pokazania im zawartości torebki, zawartości portfela i dać do wglądu telefon żeby mogli sprawdzić czy w czasie pracy nie korzystałam beż pozwolenia...
Czy można zmienić pozew rozwodowy?
Dzień dobry, mam pytanie czy jeśli moja znajoma złożyła pozew o rozwód i jest już termin rozprawy na luty i jest bez orzekania o winie czy teraz może jeszcze zmienić jednak z orzekaniem o winie męża? Czy już nic nie może zrobić?...
Odkładam pieniądze na koncie w banku, czy urząd skarbowy może domagać się jakiegoś podatku od tej kwoty?
Witam. Pracuje zarabiam ( legalnie w Polsce) odkładam sobie pewne kwoty na koncie w banku, czy po pewnym czasie urząd skarbowy może domagać się ode mnie abym z uzbieranej sumy np 80 tys musiała przelać do urzędu skarbowego jak to wygląda ...
Wypowiedzenie umowy wcześniej niż przewiduje umowa.
To mój pierwszy post, dlatego chciałbym się na początek serdecznie przywitać. Moje pytanie dotyczy umowy dzierżawy gruntu rolnego, a dokładniej, jestem dzierżawcą stawu, w którym hoduję ryby. Umowa dzierżawy jest zawarta na czas określony do 31.12.2024 roku. Zmienił się właściciel gruntu, czyli de facto Wydzierżawiający. Czy nowy właściciel gruntu - nowy Wydzierżawiający ma prawo wypowiedzieć mi umowę i kazać mi się wyprowadzić przed czasem 31...

Wyszukiwarka