Dziedziczenie długów.

Jak wygląda sprawa dziedziczenia długów? Mama ma długi, które ciągle rosną, czy jestem zagrożona, że coś przejdzie na mnie? zabiorą mi jakąś moją własność? Czy zameldowanie w mieszkaniu, którego właścicielem jest mama, ma jakiś wpływ?
anonim cytuj
14-01-2023
To nie jest mieszkanie wynajmowane od gminy?
Jeśli nie, i nie chce przejąć Pani długów matki to po jej śmierci musi Pani spadek odrzucić, ale to wiąże się również z tym że nie odziedziczy Pani mieszkania po matce
Dopóki matka żyje, sama odpowiada za swoje zobowiązania.

anonim cytuj
14-01-2023
To jest mieszkanie własnościowe rodziców. A jeżeli dług przekroczy wartość mieszkania?

anonim cytuj
14-01-2023
Przyjmując spadek z dobrodziejstwem inwentarza za długi odpowiada Pani tylko do wysokości odziedziczonego majątku, bez względu na to jak duże byłoby zadłużenie.

anonim cytuj
14-01-2023
Czyli w drugą stronę jest tak samo, jeśli odrzucę spadek to bez względu na wysokość zadłużenia - nie mam spadku ani długów na swojej głowie?

anonim cytuj
14-01-2023
Tak.

anonim cytuj
14-01-2023
Ale za dług na czynszu jeśli powstał tam w okresie kiedy mieszkała może odpowiadać już teraz.

anonim cytuj
14-01-2023
art 688(1) kc odnosi się do najemców a nie właścicieli
„ 1.
Za zapłatę czynszu i innych należnych opłat odpowiadają solidarnie z najemcą stale zamieszkujące z nim osoby pełnoletnie, z wyjątkiem pełnoletnich zstępnych pozostających na jego utrzymaniu, którzy nie są w stanie utrzymać się samodzielnie.
§ 2.
Odpowiedzialność osób, o których mowa w § 1, ogranicza się do wysokości czynszu i innych opłat należnych za okres ich stałego zamieszkiwania”

anonim cytuj
14-01-2023
Dziękuję za wyjaśnienie.

anonim cytuj
14-01-2023

Sugerowane Tematy

Czy jest to możliwe by na L4 rozwiązano ze mną umowę?
Mam pytanie, pracuje w ZK praca już mi tak siadła na psychikę że wzięłam L4 od psychiatry. Od znajomych wiem że dyrektor nie był tym zadowolony, wzywa mnie na rozmowę o zaistniałej sytuacji mam obawy że chce mi wręczyć rozwiązanie umowy lub dyscyplinarkę z jakiegoś tam powodu. Czy jest to możliwe by na L4 rozwiązali ze mną umowę ?...
Umowa kupna/sprzedaży samochodu
Witam, czy w umowie kupna sprzedaży (samochód) wymagany jest numer i seria dowodu? Czy bez tych danych umowa jest nieważna i nie da zarejestrować się samochodu? Kupujący chce napisać taką umowę, ponieważ nie ma ważnego dowodu ale według mnie jest ona nieważna....
Łamanie regulaminu wspólnoty.
Blokiem, w którym mieszkam zarządza wspólnota mieszkaniowa. Mamy regulamin. Niestety mieszkańcy łamią wszystkie punkty a wspólnota twierdzi, że nic nie może zrobić i można ich skarżyć ze swojego powództwa. Przytoczę może 2 przykłady, jeden z nich to parkowanie motocykla na moim wjeździe na moje miejsce postojowe, właściciel pojazdu ignoruje nasze prośby/żądania, a druga sprawa, sąsiedzi postawili ogromną szafę na naszym piętrze, gdzie mamy 3 mies...
Jak mogę odzyskać córkę?
Witam, proszę o poradę właśnie rozeszłam się z konkubentem niestety córka została z nim bo nie pozwolili mi jej zabrać co w takim razie mogę zrobić zaznaczę że tylko córka ma tam meldunek bo mnie nie chcieli zameldować policja nic nie zdziałała bo takie same prawa mamy jak mogę odzyskać córkę...

Wyszukiwarka