Dziedziczenie długów.

Jak wygląda sprawa dziedziczenia długów? Mama ma długi, które ciągle rosną, czy jestem zagrożona, że coś przejdzie na mnie? zabiorą mi jakąś moją własność? Czy zameldowanie w mieszkaniu, którego właścicielem jest mama, ma jakiś wpływ?
anonim cytuj
14-01-2023
To nie jest mieszkanie wynajmowane od gminy?
Jeśli nie, i nie chce przejąć Pani długów matki to po jej śmierci musi Pani spadek odrzucić, ale to wiąże się również z tym że nie odziedziczy Pani mieszkania po matce
Dopóki matka żyje, sama odpowiada za swoje zobowiązania.

anonim cytuj
14-01-2023
To jest mieszkanie własnościowe rodziców. A jeżeli dług przekroczy wartość mieszkania?

anonim cytuj
14-01-2023
Przyjmując spadek z dobrodziejstwem inwentarza za długi odpowiada Pani tylko do wysokości odziedziczonego majątku, bez względu na to jak duże byłoby zadłużenie.

anonim cytuj
14-01-2023
Czyli w drugą stronę jest tak samo, jeśli odrzucę spadek to bez względu na wysokość zadłużenia - nie mam spadku ani długów na swojej głowie?

anonim cytuj
14-01-2023
Tak.

anonim cytuj
14-01-2023
Ale za dług na czynszu jeśli powstał tam w okresie kiedy mieszkała może odpowiadać już teraz.

anonim cytuj
14-01-2023
art 688(1) kc odnosi się do najemców a nie właścicieli
„ 1.
Za zapłatę czynszu i innych należnych opłat odpowiadają solidarnie z najemcą stale zamieszkujące z nim osoby pełnoletnie, z wyjątkiem pełnoletnich zstępnych pozostających na jego utrzymaniu, którzy nie są w stanie utrzymać się samodzielnie.
§ 2.
Odpowiedzialność osób, o których mowa w § 1, ogranicza się do wysokości czynszu i innych opłat należnych za okres ich stałego zamieszkiwania”

anonim cytuj
14-01-2023
Dziękuję za wyjaśnienie.

anonim cytuj
14-01-2023

Sugerowane Tematy

kwota na umowie o pracę jest niższa niż najmniejsza krajowa
Witam, czy na umowie o prace moze widniec kwota wynagrodzenia w wysokości 2650zl gdzie najmniejsza krajowa jest 2800zl ?...
Szczepienia obowiązkowe dla dzieci.
Witam wszystkich mam pytanko moja córeczka ma 6 lat, od dłuższego czasu wydzwaniają do nas pielęgniarki w sprawie szczepień dziecka. Z własnych powodów i wiedzy na temat szczepień nie chcemy córki szczepić. Co możemy zrobić i jak uniknąć takich sytuacji?...
Najem okazjonalny- Oszukany przez najemcę
Witam serdecznie, piszę tutaj poniewaz moze juz ktos mial podobne doswiadczenia i może mi poradzić co powinienem zrobić w tej sytuacji. Od ponad czterech lat wynajmuje mieszkania na umowie najmu okazjonalnego. Do tej pory mialem juz trzech lokatorów. Przy dwóch pierwszych nie bylo problemow. Mieszkanie zostało pozostawiane w stanie do posprzątania, lekkiego odświeżenia i mogłem wynająć je dalej. Przy ostatniej kobiecie odebrałem mieszkanie w moc...
Co może firma windykacyjna?
Dzień dobry, mam parę pytań: 1. Czy firma windykacyjna może powiększać sumę zadłużenia o koszty prowadzonych czynności windykacyjnych? 2. Czy wysyłając wezwanie do zapłaty firma windykacyjna musi wskazać jakiej wierzytelności dotyczy dług oraz kiedy powstał? 3. Jeżeli w wezwaniu (dot. pkt. 2) nie wskaże jakiej wierzytelności dotyczy dług oraz kiedy powstał można od niej tego zażądać? 4. Czy dłużnik po odebraniu wezwania do zapłaty może zażąd...

Wyszukiwarka