Jak wygląda sprawa dziedziczenia długów? Mama ma długi, które ciągle rosną, czy jestem zagrożona, że coś przejdzie na mnie? zabiorą mi jakąś moją własność? Czy zameldowanie w mieszkaniu, którego właścicielem jest mama, ma jakiś wpływ?
To nie jest mieszkanie wynajmowane od gminy?
Jeśli nie, i nie chce przejąć Pani długów matki to po jej śmierci musi Pani spadek odrzucić, ale to wiąże się również z tym że nie odziedziczy Pani mieszkania po matce
Dopóki matka żyje, sama odpowiada za swoje zobowiązania.
anonim cytuj
14-01-2023
To jest mieszkanie własnościowe rodziców. A jeżeli dług przekroczy wartość mieszkania?
anonim cytuj
14-01-2023
Przyjmując spadek z dobrodziejstwem inwentarza za długi odpowiada Pani tylko do wysokości odziedziczonego majątku, bez względu na to jak duże byłoby zadłużenie.
anonim cytuj
14-01-2023
Czyli w drugą stronę jest tak samo, jeśli odrzucę spadek to bez względu na wysokość zadłużenia - nie mam spadku ani długów na swojej głowie?
anonim cytuj
14-01-2023
Tak.
anonim cytuj
14-01-2023
Ale za dług na czynszu jeśli powstał tam w okresie kiedy mieszkała może odpowiadać już teraz.
anonim cytuj
14-01-2023
art 688(1) kc odnosi się do najemców a nie właścicieli
„ 1.
Za zapłatę czynszu i innych należnych opłat odpowiadają solidarnie z najemcą stale zamieszkujące z nim osoby pełnoletnie, z wyjątkiem pełnoletnich zstępnych pozostających na jego utrzymaniu, którzy nie są w stanie utrzymać się samodzielnie.
§ 2.
Odpowiedzialność osób, o których mowa w § 1, ogranicza się do wysokości czynszu i innych opłat należnych za okres ich stałego zamieszkiwania”
Urodziłam dziecko w sierpniu. Zarejestrowałam dziecko w urzędzie, nadałam małej imię oraz otrzymała moje nazwisko. Mój były partner chciałby jednak dziecko uznać - między nami była wojna ale teraz obydwoje zrozumieliśmy, że to dziecko jest najważniejsze. Czy musimy kierować wniosek do sądu o uznanie ojcostwa? Czy jest może jakaś inna droga - wystarczyłoby, ze pójdzie do urzędu i się wpisze jako ojciec? Nie chce wnosić żadnych spraw o alimenty i...
Witam, czy lekarz ma prawo odmówić przyjęcia chorego pacjenta mówiac że wszystkie numerki przyjęć na dany dzień są wykorzystane? Dodam że jej to dalszy ciąg choroby i chory nadal jest chory....
Witam. Złożono pozew o rozwód bez orzekania o winie. Ponieważ mąż zaczął robić długi, żona nie wie jak dużo się tego uzbierało. W pozwie nie napisała bo nie wiedziała czy może aby ustanowić rozdzielność majątkową do czasu rozprawy. Czy można jeszcze zmienić pozew? Czy można wnieść o taką rozdzielność aby nie musiała płacić długów męża?...
Witam mam pytanie w stczniu dostalem wezwanie przed sadowe o splate zadluzenia w lutym musialem wyjechac do pracy do niemiec by spłacić dlugi ale niestety do mojej firmy komornik wyslal pismo ze zabiera mi przychody w wysokosci 50% dodatkowo zostawil na koncie tylko kwote wolną w wysokosci 1950 zl chcialem spłacac zadłużenie ale teraz bende musial zrezygnowac z pracy bo nawet nie wystarczy mi na oplate zakwaterowania i przewozu do pracy z tego co...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: