Jak wygląda sprawa dziedziczenia długów? Mama ma długi, które ciągle rosną, czy jestem zagrożona, że coś przejdzie na mnie? zabiorą mi jakąś moją własność? Czy zameldowanie w mieszkaniu, którego właścicielem jest mama, ma jakiś wpływ?
To nie jest mieszkanie wynajmowane od gminy?
Jeśli nie, i nie chce przejąć Pani długów matki to po jej śmierci musi Pani spadek odrzucić, ale to wiąże się również z tym że nie odziedziczy Pani mieszkania po matce
Dopóki matka żyje, sama odpowiada za swoje zobowiązania.
anonim cytuj
14-01-2023
To jest mieszkanie własnościowe rodziców. A jeżeli dług przekroczy wartość mieszkania?
anonim cytuj
14-01-2023
Przyjmując spadek z dobrodziejstwem inwentarza za długi odpowiada Pani tylko do wysokości odziedziczonego majątku, bez względu na to jak duże byłoby zadłużenie.
anonim cytuj
14-01-2023
Czyli w drugą stronę jest tak samo, jeśli odrzucę spadek to bez względu na wysokość zadłużenia - nie mam spadku ani długów na swojej głowie?
anonim cytuj
14-01-2023
Tak.
anonim cytuj
14-01-2023
Ale za dług na czynszu jeśli powstał tam w okresie kiedy mieszkała może odpowiadać już teraz.
anonim cytuj
14-01-2023
art 688(1) kc odnosi się do najemców a nie właścicieli
„ 1.
Za zapłatę czynszu i innych należnych opłat odpowiadają solidarnie z najemcą stale zamieszkujące z nim osoby pełnoletnie, z wyjątkiem pełnoletnich zstępnych pozostających na jego utrzymaniu, którzy nie są w stanie utrzymać się samodzielnie.
§ 2.
Odpowiedzialność osób, o których mowa w § 1, ogranicza się do wysokości czynszu i innych opłat należnych za okres ich stałego zamieszkiwania”
Witam. Mam pytanie. Czy jest prawdopodobne odebranie dziecka w wieku 16 lat, ze względu na pracę rodziców. Chodzi o to że kurator zrobił wywiad i powiedział że złoży wniosek do sądu o odebranie córki i umieszczenie w jakieś pieczy zastępczej.
Z córką nie ma żadnego problem, chodzi do liceum, tylko została tam przyłapana z klientem....
Moja babcia będzie przekazywała mi oraz mojemu ojcu mieszkanie w formie darowizny. Ojciec posiadał jeszcze brata (a ten syna, wraz z rodziną), jednak po jego śmierci, zostaliśmy tylko my z ojcem jako osoby, które ewentualnie mogą dziedziczyć spadek (oraz wspomniany syn zmarłego brata z rodziną).
Wraz z ojcem wpłaciliśmy pieniądze na wykup mieszkania przez babcię, ta zobowiązała się przepisać je na nas w równej połowie.
W tej sytuacji zastanawia...
Witam. Potrzebuje porady. Wczoraj podczas mojej nieobecności w domu, prawdopodobnie ktoś nieumyślnie wypuścił mojego psa z posesji. Gdy byłam w pracy, sąsiadka zadzwoniła że pies został potrącony przez samochód i leżał na środku drogi. Kierowca uciekł i nie udzielił mu żadnej pomocy, inny kierowca po sprawdzeniu co z psem, ocenił że niestety już nic nie można zrobić, przełożył go na bok żeby nie utrudniać ruchu, później ja go zabrałam. Zdarzenie ...
Dzień dobry. Proszę o poradę. Rodzice aktem darowizny chcą przepisać na mnie dom, umową dożywocia. Mam 4-rkę rodzeństwa w tym dwójka niepełnoletnich. Jak to wszystko wygląda od sprawy prawnej?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: