Odrzucenie spadku

Od męża ojciec zmarł w 2019 roku. 7 grudnia tego roku urodziło mi się dziecko. Czy muszę odrzucać spadek? Napisze że ojciec męża miał długi.
anonim cytuj
11-12-2022
Nie. Dziecko zostało poczęte i urodzone już po śmierci spadkodawcy, więc nie dziedziczy.

anonim cytuj
11-12-2022
Dziękuje

anonim cytuj
11-12-2022
Od męża ojciec zmarł w 2019 roku. 7 grudnia tego roku urodziło mi się dziecko. Czy muszę odrzucać spadek? Napisze że ojciec męża miał długi.

W świetle polskiego prawa, dziedziczenie długów jest możliwe, jeśli spadkobierca nie odrzuci spadku. Zgodnie z art. 1014 Kodeksu cywilnego, jeśli spadek nie został przyjęty ani odrzucony, uważa się, że spadkobierca przyjął spadek. Jeżeli obawiasz się długów spadkodawcy, istnieje możliwość odrzucenia spadku przed sądem w terminie 6 miesięcy od momentu, kiedy dowiedziałeś się o swoim prawie do spadku.

Jeśli chodzi o Twoje dziecko, które urodziło się po śmierci spadkodawcy, nie dziedziczy ono spadku po nim, więc nie ma konieczności odrzucania spadku przez dziecko. W tym przypadku, post 2 jest prawidłowy.

anonim cytuj
10-08-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna
Dzień dobry. Potrzebuję pomocy. Mąż dostał w darowiźnie działkę przed ślubem. Po ślubie rozpoczęliśmy na niej budowę domu, która nadal trwa. Wiadomo podczas budowy koszta są ogromne, dlatego sprzedałam swoje mieszkanie, by fundusze przeznaczyć na ten cel. Ufam mężowi, ale różne historie dzieją się w życiu, dlatego obydwoje podjęliśmy decyzję o przepisaniu działki na współwłasność. Nie wiem tylko jak ugryźć temat i jak oszacować wartość (czy dodać...
Okres wypowiedzenia w umowie.
Mam pytanie dotyczące okresy wypowiedzenia. Podpisałem umowę o pracę na czas nieokreślony. Pracuję tam już rok i dopiero teraz zauważyłem, że w umowie okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące (napisane wprost a nie odnośnik do odpowiedniego paragrafu z kodeksu pracy). Wg mnie powinien wynosić 1 miesiąc. Zgłosiłem swoje zastrzeżenie Pani z kadr ale powiedziała tylko, że to jest standardowa praktyka w tej firmie, że okres wypowiedzenia to 3 miesiące. ...
Rozwiązanie umowy z winy operatora.
Witam, Czy istnieje prawna możliwość rozwiązania umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych z winy operatora? Mam obecnie zawartą umowę na czas określony. Umowę zaś chciałbym rozwiązać, ponieważ operator świadczy ją wadliwie. Mam tu na myśli, że usługi za które płacę i chciałbym korzystać nie działają. Przykładowo doładowanie innego numeru na kartę z telefonu na abonament nie działa, prędkość 5g to jakiś niesmaczny żart. Mówiąc wprost operato...
Wypłata na nie swoje konto.
Witam czy jak podam w pracy konto siostry, na które będzie wpływać moje wynagrodzenie to, komornik którego ja mam może jej wejść na to konto?...

Wyszukiwarka