Czy należy uregulować zaległości OC poprzedniego właściciela auta?
Mama kupiła auto i przyszło jej przed sądowne wezwanie do zapłaty, za polisę od poprzedniego właściciela. Mama dostała z dowodem rejestracyjnym numer polisy, że auto jest ubezpieczone, nic nie było mowy o tym, że trzeba zrobić jakąś wpłatę.
Mamie też nie przychodziło żadne ponaglenie z ubezpieczalni, tylko od razu przed sądowe wezwanie do zapłaty, co można dalej z tym robić? Ma to płacić mama czy poprzedni właściciel?
Mama zgłosiła po zakupie towarzystwu ubezpieczeniowemu o tym, że stała się jego właścicielem?
anonim cytuj
07-12-2022
Nie zgłosiła, mama po przerejestrowaniu samochodu w UM udała się do ubezpieczalni, żeby ubezpieczyć samochód, ponieważ kończyła się poprzednia polisa. Nowy ubezpieczyciel wystawił nową polisę okres ochrony 2021-07-11 Do 2022-07-10. Stara polisa ubezpieczeniowa obowiązywała od 2020-07-11 do 2021-07-10.
anonim cytuj
07-12-2022
Wyjaśnić u ubezpieczyciela. Zapewne była polisa ze składką ratalną. Zbywca zgłosił sprzedaż, nabywca nie sprawdził płatności za polisę zbywcy, nie aneksował polisy na siebie i tak wyszło. Teraz wystarczy zadzwonić na infolinię wyjaśnić sprawę, zapłacić zaległe raty z odsetkami i pamiętać o wykupieniu ubezpieczenia po ekspiracji tej polisy, bo z automatu się nie przedłuży.
anonim cytuj
07-12-2022
Opcje są dwie
1. To rekalkulacja składki
2. Polisa była na raty i rata nie była opłacona. Jeżeli termin raty wypadał w momencie, gdy mama była właścicielem to ona odpowiada za płatność.
W obu przypadkach opłata jest zasadna.
anonim cytuj
07-12-2022
Wyjaśnić w ubezpieczalni i UFG.
Jeśli w roku podczas, którego wykryto brak OC pojazdu zmienił się właściciel pojazdu to wezwanie do zapłaty wysyłane jest do wszystkich właścicieli pojazdów z tego roku.
anonim cytuj
07-12-2022
Jak to prawnie wygląda, gdy poprzedni właściciel auta zapewniał nas, że auto ma zapłacone OC a jak się okazuje wcale tak nie było.
anonim cytuj
07-12-2022
Mogło być opłacone w całości, ale jeżeli tamten właściciel miał większe zniżki niż Twoja mama to ubezpieczalnia przelicza od nowa i musicie zapłacić różnice. To tak nie działa, że ktoś opłacił to Wy nie musicie, trzeba było się zgłosić do ubezpieczyciela po zakupie i się dowiedzieć.
anonim cytuj
07-12-2022
Na wezwaniu musi być napisane, za jaki okres należy zapłacić. Jeśli przed zakupem to płaci poprzedni właściciel. Jeśli po zakupie to nowy właściciel.
anonim cytuj
07-12-2022
Kupujący ma obowiązek w terminie do 30 dni zgłosić się do ubezpieczyciela, aby przepisać polisę na siebie, wtedy dokonuje się kalkulacji składki
Cześć. Mam do Was pytanie.
Mój mąż stara się o przysposobienie mojej córki (moja córka ma w akcie urodzenia "ojciec nieznany"). Złożyliśmy do sądu odpowiednie pismo o przysposobienie (pełne), była już pierwsza sprawa , na której sąd odroczył sprawę i zgłosił wszystko do ośrodka adopcyjnego gdzie mój mąż , ja i moja córka będziemy wzywani po kolei, a następnie ta pani, która zajmuje się naszą sprawą ma przyjechać na wywiad środowiskowy...
Dzień dobry pracodawca odrzucił mój wniosek o 9 tygodni urlopu. Ja jestem zatrudniony na umowę o pracę w Polsce natomiast matka dziecka pracuje w Niemczech. Dziecko urodziło się 26.07.2022r. Od narodzin dziecka matka przebywała na Niemieckim urlopie rodzicielskim. Pracodawca napisał że według państwowej Inspekcji pracy urlop mi nie przysługuje bo w dniu wejścia nowych przepisów matka dziecka nie korzystała/nie miała prawa do urlopu rodzicielskieg...
Dzień dobry.
Mamy problem z sąsiadem z klatki. Mianowicie jest to kompulsywny zbieracz, zbiera wszystko co się da że śmietnika, ma cały balkon wypchany tymi gratami nie mówiąc o tym co sie dzieje w jego domu. Sąsiad ten ma koło 90 lat i mieszka z synem który mu pomaga w zbieraniu. 3 lata temu od niego była inwazja moli. W tym roku jest pełno much. Mieszkam w pionie nad nim i zabijam Ok 50 much dziennie. W jego oknach miedzy roleta a oknem z zewn...
Sprawa jest następująca. Babcia umarła w styczniu zostawiając testament. Miała 4 dzieci(3synow, gdzie dwóch nie żyje i 1 córkę, całość przepisała na córkę). Wiadomo o zachowek w tym przypadku należy się synom pominiętym w testamencie. I tu pojawia się pytanie. Jeden z nieżyjących synów miał długu. Jego dzieci notarialnie zrzekły się spadku po nim. Czy w tym przypadku należy im się zachowek po zmarłej babci?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: