Odrzucenie spadku zrobić przez notariusza?

Cześć.
Ponad pół roku temu zmarzłam mi babcia, około roku temu działek. Dzisiaj moja mama miała sprawę o odrzucenie spadku (długów) za babcie, 30go ma za dziadka - w sądzie. Teraz będę musiała zrzec się ja, czy moje dzieci (małe) również? Jak mam to załatwić przez notariusza? Sąd? Jakie są koszta? Jakich papierów potrzebuje?
anonim cytuj
29-11-2022
Czy Ty i Twoje dzieci musicie się zrzec spadku?
Jeśli Twoja mama zrzekła się spadku, następnymi spadkobiercami w kolejności są jej dzieci, czyli Ty. Twoje dzieci będą musiały zrzec się spadku tylko wtedy, gdy Ty się zrzekniesz.

Jak zrzec się spadku?
Zrzeczenie się spadku można załatwić na dwa sposoby: przez sąd lub przez notariusza. Jeśli decydujesz się na zrzeczenie się spadku przez sąd, musisz złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku w sądzie rejonowym właściwym ze względu na ostatnie miejsce zamieszkania spadkodawcy. Jeśli wybierzesz notariusza, musisz udać się do kancelarii notarialnej, aby sporządzić akt notarialny o odrzuceniu spadku.

Jakie są koszta?
Koszty zrzeczenia się spadku zależą od wybranej metody. Przy zrzeczeniu się spadku przez sąd opłata sądowa wynosi 30 zł. Przy zrzeczeniu się spadku przez notariusza koszty są wyższe i zależą od taryfy notarialnej. Możesz się spodziewać, że opłata za akt notarialny wyniesie około 100-200 zł.

Jakie dokumenty są potrzebne?
Aby zrzec się spadku, będziesz potrzebować następujących dokumentów:

Dowód osobisty
Akt zgonu spadkodawcy
Dowód na pokrewieństwo z spadkodawcą (np. akt urodzenia, akt małżeństwa)
Jeśli zrzekasz się spadku w imieniu swoich dzieci, będziesz potrzebować ich dokumentów tożsamości oraz dokumentów potwierdzających Twoje prawo do reprezentowania ich (np. akt urodzenia dziecka)
Pamiętaj, że odrzucenie spadku musi nastąpić w ciągu 6 miesięcy od dnia, w którym dowiedziałeś się o spadku. Jeśli przekroczysz ten termin, uważa się, że spadek został przyjęty.

anonim cytuj
16-04-2023

Sugerowane Tematy

Odmowa rejestracji samochodu.
Mam problem z rejestracją samochodu zakupionego w Niemczech, jest to import prywatny. Wydział Komunikacji odmawia rejestracji twierdząc że posiadam kserokopię umowy, a nie jej oryginał. Co jest zabawne bo przecież byłem obecny podczas jej spisywania i obie kartki były odręcznie wypełniane. Z tym, że długopisem z czarnym tuszem. Czy urzędnik może właściwie "na oko" stwierdzić czy dokument jest oryginałem czy kopią? No bo jeśli tak to na...
Granica działki.
Witam. Mam pytanie może nie do końca natury prawnej, ale może znajdzie się ktoś, kto jest zorientowany w temacie. Jakiś czas temu kilka posesji od mojej została wyznaczona granica działki. Od tego czasu sąsiadka twierdzi, że należy jej się u mnie ok 1m. Pomierzyła szerokości poszczególnych działek po kolei, no i tak jej wyszło. I teraz pytanie: Czy granica działki kilka posesji dalej jest jakimś wyznacznikiem? Czy geodeta brałby to pod uwagę, czy...
Alimenty i ustalenie opieki nad dzieckiem.
Od 6 lat nie mieszkam z ojcem dziecka. Wtedy tez sad zasądził alimenty w wysokości 450 zł. Syn w tym roku skończy 8 lat. Dotychczas kontakty ojca z synem były przez nas ustalane na bierząco-w sumie pewnie z 97% z podawanych przez ojca terminów dochodziło do skutku-nigdy nie robiłam problemów, bo uważam ze ojciec jest tak samo ważny w życiu dziecka jak matka. Ostatnio niestety tworzą się problemy na zasadzie ciągłego udowadniania mi, że jestem p...
Ziemia w spadku z wieloma dziedziczącymi.
Witam, mam pytanie, znalazłem się w sytuacji w której mam do czynienia z działką, która ma wielu dziedziczących w różnych stosunkach udziałów i potrzebuje dostać informację na temat tego co w przypadku gdy jeden z spadkobierców nie żyje. Czy jego udziały dzielone są wśród pozostałych spadkobierców czy po zmarłej osobie dziedziczą jej dzieci? Jak to jest. Z góry dziękuje za odpowiedź....

Wyszukiwarka