Czy jest jakaś podstawa prawna, która nakazuje wziąć mi L4 z powodu złamanej ręki?

Mam takie pytanie: czy jest jakaś podstawa prawna, która nakazuje wziąć mi L4 z powodu złamanej ręki? Czy mogę chodzić do pracy z ręką w gipsie?
Praca biurowa i chce chodzić, a nie siedzieć w domu
anonim cytuj
28-11-2022
Nie ma obowiązku wzięcia zwolnienia lekarskiego.

anonim cytuj
28-11-2022
Witam,

Po pierwsze, rzeczywiście, nie istnieje w polskim prawie żaden przepis, który bezpośrednio zmuszałby Cię do wzięcia zwolnienia lekarskiego (tzw. L4) w przypadku złamania ręki, szczególnie jeśli Twój stan zdrowia pozwala Ci na wykonywanie Twoich obowiązków zawodowych.

Po drugie, decyzja o wystawieniu zwolnienia lekarskiego leży w gestii lekarza prowadzącego, który dokonuje oceny Twojego stanu zdrowia. Zgodnie z art. 32 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, lekarz ma prawo, ale nie obowiązek, wystawić zwolnienie lekarskie, jeżeli stwierdzi, że Twój stan zdrowia uniemożliwia Ci wykonywanie pracy.

Po trzecie, należy jednak zauważyć, że pracodawca ma obowiązek dbać o bezpieczeństwo i higienę pracy swoich pracowników (art. 207 § 1 Kodeksu pracy). Jeśli więc z jakiegoś powodu Twoje złamanie ręki miałoby zagrażać Twojemu bezpieczeństwu lub bezpieczeństwu innych osób na stanowisku pracy (nawet jeśli jest to praca biurowa), pracodawca mógłby zdecydować, że nie jesteś w stanie bezpiecznie wykonywać swoich obowiązków zawodowych.

anonim cytuj
03-08-2023
Nie ma normy, która „zmusza” do L4 przy złamanej ręce. Lekarz wystawia zwolnienie tylko wtedy, gdy stwierdzi niezdolność do pracy (art. 32 ust. 1 ustawy z 25 VI 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa). Dopóki go nie otrzymasz, uchodzisz za zdolną do pracy, a wypłata idzie normalnie.

Pracodawca odpowiada za BHP (art. 207 § 1 k.p.) i może Cię wysłać na profilaktyczne badanie kontrolne, gdy poweźmie wątpliwości co do Twojej kondycji (art. 229 § 4 k.p.). Jeżeli lekarz orzecznik wpisze przeciwwskazanie, pracodawca ma zakaz dopuszczenia Cię do pracy (§ 4^1). Gdy orzeczenia brak albo zawiera jedynie ograniczenia (np. zakaz dźwigania), pracodawca musi zorganizować stanowisko tak, byś mógł bezpiecznie wykonywać swoje obowiązki.

anonim cytuj
31-07-2025

Sugerowane Tematy

Czas pracy a dojazd do klienta
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące wliczenia dojazdu do klienta w ramach czasu pracy. Mieszkam w Poznaniu a na mojej umowie o pracę miejscem wykonywania pracy jest "Cała Polska". Czas pracy - 8 godzin dziennie. Firma zajmuje się obsługą i serwisem systemów bezpieczeństwa. Codziennie wraz z resztą kadry spotykamy się na jednym z obiektów, na których mamy stały kontrakt, gdzie wyznaczono nam magazyn oraz pomieszczenie socjalne (nie jest t...
Brak ubezpieczenia zdrowotnego.
Pewna osoba trafiła do szpitala, nie jest ubezpieczona. Był to stan zagrożenia życia. Będzie rachunek, którego opłacenie będzie nieosiągalne dla tego człowieka. Jest jakieś wyjście z sytuacji? Nie zarobi już nigdy tej sumy pieniędzy, bo jego organizm odmówił posłuszeństwa, pracował fizycznie, nie ma wykształcenia. Czy istnieje prawnie jakieś wyjście z tej sytuacji? ...
umowa zlecenie (urlop wychowawczy)
Witam. Czy ktos wie i się może orientuje? Czy jak pracownik jest zatrudniony - umowa na czas nieokreślony a przebywa obecnie na wychowawczym czy może podjąć pracę u innego pracodawcy na umowę zlecenie ?...
Okres wypowiedzenia na L4
Witam chciałabym się upewnić w jednej sprawie a mianowicie; Mam stała umowę o pracę, złożyłam wypowiedzenie kierowniczka kazała odpracować 1.5 miesiąca z 3miesiecy. Ok konczy się czas odpracowania a ja wylądowałam na l4 od początku października i raczej juz do końca odpracowania na nim zostanę (termin mija 10.11.2021). Moje pytanie czy jeśli będę tego 10tego na l4 to moja umowa wygasnie? Czy muszę być tego dnia w pracy zeby umowa dobiegła końc...

Wyszukiwarka