Czy jest jakaś podstawa prawna, która nakazuje wziąć mi L4 z powodu złamanej ręki?

Mam takie pytanie: czy jest jakaś podstawa prawna, która nakazuje wziąć mi L4 z powodu złamanej ręki? Czy mogę chodzić do pracy z ręką w gipsie?
Praca biurowa i chce chodzić, a nie siedzieć w domu
anonim cytuj
28-11-2022
Nie ma obowiązku wzięcia zwolnienia lekarskiego.

anonim cytuj
28-11-2022
Witam,

Po pierwsze, rzeczywiście, nie istnieje w polskim prawie żaden przepis, który bezpośrednio zmuszałby Cię do wzięcia zwolnienia lekarskiego (tzw. L4) w przypadku złamania ręki, szczególnie jeśli Twój stan zdrowia pozwala Ci na wykonywanie Twoich obowiązków zawodowych.

Po drugie, decyzja o wystawieniu zwolnienia lekarskiego leży w gestii lekarza prowadzącego, który dokonuje oceny Twojego stanu zdrowia. Zgodnie z art. 32 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, lekarz ma prawo, ale nie obowiązek, wystawić zwolnienie lekarskie, jeżeli stwierdzi, że Twój stan zdrowia uniemożliwia Ci wykonywanie pracy.

Po trzecie, należy jednak zauważyć, że pracodawca ma obowiązek dbać o bezpieczeństwo i higienę pracy swoich pracowników (art. 207 § 1 Kodeksu pracy). Jeśli więc z jakiegoś powodu Twoje złamanie ręki miałoby zagrażać Twojemu bezpieczeństwu lub bezpieczeństwu innych osób na stanowisku pracy (nawet jeśli jest to praca biurowa), pracodawca mógłby zdecydować, że nie jesteś w stanie bezpiecznie wykonywać swoich obowiązków zawodowych.

anonim cytuj
03-08-2023
Nie ma normy, która „zmusza” do L4 przy złamanej ręce. Lekarz wystawia zwolnienie tylko wtedy, gdy stwierdzi niezdolność do pracy (art. 32 ust. 1 ustawy z 25 VI 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa). Dopóki go nie otrzymasz, uchodzisz za zdolną do pracy, a wypłata idzie normalnie.

Pracodawca odpowiada za BHP (art. 207 § 1 k.p.) i może Cię wysłać na profilaktyczne badanie kontrolne, gdy poweźmie wątpliwości co do Twojej kondycji (art. 229 § 4 k.p.). Jeżeli lekarz orzecznik wpisze przeciwwskazanie, pracodawca ma zakaz dopuszczenia Cię do pracy (§ 4^1). Gdy orzeczenia brak albo zawiera jedynie ograniczenia (np. zakaz dźwigania), pracodawca musi zorganizować stanowisko tak, byś mógł bezpiecznie wykonywać swoje obowiązki.

anonim cytuj
31-07-2025

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku po rodzicach.
Wczoraj mąż się dowiedział o śmierci swojej matki Matka mojego męża go nie wychowywała, natomiast miała zasądzone alimenty, które spłacała do samej śmierci. Mąż się zastanawia czy musi się zrzec spadku po zmarłej matce skoro wychowywany był przez ojca od 16 roku życia i nie utrzymywał z matką kontaktu. Nie wie czy miała jakieś długi prócz długu alimentacyjnego. Mamy 3 letnie dziecko i czy w jego imieniu też musimy się zrzec ? Jak to prawnie w...
Podejrzenie o wyłudzenie renty.
Jeśli ktoś napisze maila lub wyśle pisemnie takie podejrzenie o wyłudzenie, bez podania własnego imienia i nazwiska, czy taka informacja jest sprawdzana?...
Czy otrzymam wizę do USA z wyrokiem w zawieszeniu?
Mam taką sytuację że 2-3 lata temu straciłem prawo jazdy za jazdę pod wpływem alkoholu. Dostałem warunkowe umorzenie 2 lata zakazu i 3 lata próby. Teraz chce jechać do USA i stąd moje pytanie, żeby wyrobić wizę albo sepa jest pytanie o niekaralności. Jak USA zapatruje się na wyroki w zawieszeniu. Z góry dziękuję za pomoc...
Pracodawca wzywa mnie do siebie na zwolnieniu lekarskim.
Mam problem odnoście pracodawcy. Umowa do maja 2024 aktualnie przebywam na l4. Jestem w zagrożonej ciąży kilka razy w miesiącu ląduje na oddziale patologii ciąży. W chwilach gdy jestem w domu mam za zadanie się oszczędzać. Od jakiegoś czasu pracodawca meczy mnie bym osobiście wstawiła się w miejscu pracy zdać ubrania służbowe. Nie byłoby problemem gdyby nie to ze ja za bardzo nie mogę chodzić co rusz zaczynam krwawić i ląduje na sorze jak tylko s...

Wyszukiwarka