Czy jest jakaś podstawa prawna, która nakazuje wziąć mi L4 z powodu złamanej ręki?

Mam takie pytanie: czy jest jakaś podstawa prawna, która nakazuje wziąć mi L4 z powodu złamanej ręki? Czy mogę chodzić do pracy z ręką w gipsie?
Praca biurowa i chce chodzić, a nie siedzieć w domu
anonim cytuj
28-11-2022
Nie ma obowiązku wzięcia zwolnienia lekarskiego.

anonim cytuj
28-11-2022
Witam,

Po pierwsze, rzeczywiście, nie istnieje w polskim prawie żaden przepis, który bezpośrednio zmuszałby Cię do wzięcia zwolnienia lekarskiego (tzw. L4) w przypadku złamania ręki, szczególnie jeśli Twój stan zdrowia pozwala Ci na wykonywanie Twoich obowiązków zawodowych.

Po drugie, decyzja o wystawieniu zwolnienia lekarskiego leży w gestii lekarza prowadzącego, który dokonuje oceny Twojego stanu zdrowia. Zgodnie z art. 32 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, lekarz ma prawo, ale nie obowiązek, wystawić zwolnienie lekarskie, jeżeli stwierdzi, że Twój stan zdrowia uniemożliwia Ci wykonywanie pracy.

Po trzecie, należy jednak zauważyć, że pracodawca ma obowiązek dbać o bezpieczeństwo i higienę pracy swoich pracowników (art. 207 § 1 Kodeksu pracy). Jeśli więc z jakiegoś powodu Twoje złamanie ręki miałoby zagrażać Twojemu bezpieczeństwu lub bezpieczeństwu innych osób na stanowisku pracy (nawet jeśli jest to praca biurowa), pracodawca mógłby zdecydować, że nie jesteś w stanie bezpiecznie wykonywać swoich obowiązków zawodowych.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Odzież ochronna BHP.
Witam wszystkich. Mam taki dylemat. Pracuję na dziale produkcji w firmie, wykonuje prace lekką, nie obsługuje żadnej maszyny, tylko montaż. Jako, że praca wymaga odzieży ochronnej dostaję takową od pracodawcy. I tu moje pytanie. Obuwie pracodawcy ma standard s1p i jest bardzo niewygodne, pocą się stopy i bolą po paru godzinach, już nie mówiąc o zapachu. Chciałem kupić sobie obuwie o tej samej klasie ochronnej lub wyższej ale wygodne, dopasowane d...
przebieg historii pracy
Witam serdecznie. Ciezko chory znajomy przebywa za granica i pobiera zasilek chorobowy. Ubezpieczalnia wymaga podania przebiegu historii pracy z Polski. I tu zaczyna sie problem. Znajomy nie jezdzi do Polski, gdyz nikogo tam nie ma i stan zdrowia mu juz nie pozwala. Umyslowo tez nie do konca jest sprawny i tak np potrafi wymienic rozne zaklady karne , w ktorych odbywal kare i jednoczesnie pracowal, kilka firm, w ktorych rowniez pracowal, ale juz...
Wypowiedzenie umowy najmu.
Witam ,chciałbym zapytać się o wypowiedzenie umowy przez najemcę tzn. mnie . Wprowadziłem się do tego mieszkania 4 lata temu ,umowa była podpisana na okres roku z miesięcznym wypowiedzeniem i po roku automatycznie przeszła na czas nieokreślony z miesiąca na miesiąc . Chciałbym teraz się wyprowadzić z mieszkania ze względu głownie na wynajmującego i jego zachowanie ,czynsz płace co miesiąc ,czasami płaciłem go z góry na dwa miesiące bo miałem nadw...
Spadek
Witam, Miesiąc temu zmarł mój tata, nie zostawił po sobie żadnego testamentu. Rozwiódł się z mamą kilkanaście lat temu, podział majątku był taki, że on mieszka z mieszkaniu (które cały czas jest ich współwłasnością) , ona bierze auto itd a tata ja dodatkowo spłaca, ale to umowa była między nimi, nie sądownie. Czy po jego śmierci, jeśli oni oboje są właścicielami mieszkania i działki wszystko przechodzi na nią, czy jego część na dzieci? Ona twier...

Wyszukiwarka