Czy jest jakaś podstawa prawna, która nakazuje wziąć mi L4 z powodu złamanej ręki?

Mam takie pytanie: czy jest jakaś podstawa prawna, która nakazuje wziąć mi L4 z powodu złamanej ręki? Czy mogę chodzić do pracy z ręką w gipsie?
Praca biurowa i chce chodzić, a nie siedzieć w domu
anonim cytuj
28-11-2022
Nie ma obowiązku wzięcia zwolnienia lekarskiego.

anonim cytuj
28-11-2022
Witam,

Po pierwsze, rzeczywiście, nie istnieje w polskim prawie żaden przepis, który bezpośrednio zmuszałby Cię do wzięcia zwolnienia lekarskiego (tzw. L4) w przypadku złamania ręki, szczególnie jeśli Twój stan zdrowia pozwala Ci na wykonywanie Twoich obowiązków zawodowych.

Po drugie, decyzja o wystawieniu zwolnienia lekarskiego leży w gestii lekarza prowadzącego, który dokonuje oceny Twojego stanu zdrowia. Zgodnie z art. 32 ust. 1 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, lekarz ma prawo, ale nie obowiązek, wystawić zwolnienie lekarskie, jeżeli stwierdzi, że Twój stan zdrowia uniemożliwia Ci wykonywanie pracy.

Po trzecie, należy jednak zauważyć, że pracodawca ma obowiązek dbać o bezpieczeństwo i higienę pracy swoich pracowników (art. 207 § 1 Kodeksu pracy). Jeśli więc z jakiegoś powodu Twoje złamanie ręki miałoby zagrażać Twojemu bezpieczeństwu lub bezpieczeństwu innych osób na stanowisku pracy (nawet jeśli jest to praca biurowa), pracodawca mógłby zdecydować, że nie jesteś w stanie bezpiecznie wykonywać swoich obowiązków zawodowych.

anonim cytuj
03-08-2023

Sugerowane Tematy

Brak OC na samochód.
Witam, W zeszłym roku kupiłem swój pierwszy samochód. Ubezpieczenie było opłacone do 20.11.2023. Zbliżał się koniec terminu ubezpieczenia, więc 03.11 kupiłem OC u innego ubezpieczyciela, z datą ochrony od 20.11.2023. Dostałem od razu przypominajkę, żebym czasem nie zapomniał wypowiedzieć u obecnego ubezpieczyciela OC, bo mi się zdublują. Nie chciałem czekać do 19.11 z wypowiedzeniem, bo nie wiedziałem ile trwa proces i nie chciałem mieć zdublowa...
Kaucja rezerwacyjna.
Dzień dobry, wpłaciłem jakiś czas mniej więcej 2 tygodnie temu kaucje rezerwacyjną połowę za mieszkanie. Niestety straciłem pracę przez co zadzwoniłem i powiedziałem, że niestety nie mogę podpisać umowy najmu mieszkania i proszę o zwrot kaucji, bo mam nie łatwą sytuację teraz. Kobiety z którą rozmawiała zaczęła się zasłaniać, że musi ogłoszenie ponownie wystawić i szukać kogoś i że nie chce mi zwrócić, a na pewno nie te kwotę. To jest duże miast...
Komornik a spadek.
Moi rodzice chcą przepisać na mnie mieszkanie, tylko nie wiedzą w jaki sposób (tzn. spadek ,za opiekę...itd.). Niestety mam zajęcie komornicze dość duże, mam dwójkę dzieci. Co zrobić żeby nie stracić mieszkania po śmierci rodziców....
Jak odzyskać kaucję?
Witam, piszę tutaj z zapytaniem o mieszkanie, które wynajmujemy z chłopakiem. Nasza sprawa wygląda tak: -rok temu dostaliśmy mieszkanie w średnim stanie (stare sprzęty agd, ściany w słabym stanie, zasikane przez zwierzęta kanapy itp.) -zgłaszaliśmy sprawę do pośrednika, bo z właścicielem nie było kontaktu o wymianę kanapy, bo najzwyczajniej w świecie śmierdziała, ale mimo kilku próśb nikt nic nie zrobił. Problemem była także spłuczka, którą wy...

Wyszukiwarka