Czy będąc na wypowiedzeniu mogę podpisać umowę z nowym pracodawcą?

Czy będąc na wypowiedzeniu mogę podpisać umowę z nowym pracodawcą? Jeśli tak to na jakich warunkach? W trakcie wypowiedzenia nie będę wykonywać dotychczasowej pracy u obecnego pracodawcy.
anonim cytuj
25-11-2022
Możesz, o ile nie masz zakazu konkurencji.

anonim cytuj
26-11-2022
Nawet umowę na pełen etat?

anonim cytuj
26-11-2022
Tak

anonim cytuj
29-11-2022
Dziękuje

anonim cytuj
29-11-2022
Czy będąc na wypowiedzeniu mogę podpisać umowę z nowym pracodawcą? Jeśli tak to na jakich warunkach? W trakcie wypowiedzenia nie będę wykonywać dotychczasowej pracy u obecnego pracodawcy.

Zgodnie z polskim prawem pracy, pracownik w trakcie trwania okresu wypowiedzenia może zawrzeć umowę o pracę z innym pracodawcą. Istnieją jednak pewne aspekty, które warto wziąć pod uwagę:

Zakaz konkurencji: Jeśli w umowie z obecnym pracodawcą zawarte jest postanowienie o zakazie konkurencji, pracownik powinien się z nim zapoznać i sprawdzić, czy podpisanie umowy z nowym pracodawcą nie będzie naruszeniem tego zakazu. Zakaz konkurencji może obowiązywać zarówno w trakcie trwania stosunku pracy, jak i po jego zakończeniu.

Umowa na pełen etat: Nie ma przeszkód, by podpisać z nowym pracodawcą umowę na pełen etat w trakcie okresu wypowiedzenia u obecnego pracodawcy, pod warunkiem, że nie narusza to żadnych postanowień umowy z obecnym pracodawcą (np. zakazu konkurencji) i nie koliduje z wykonywaniem obowiązków wobec obecnego pracodawcy.

Upewnij się, że zawierając nową umowę, nie naruszasz żadnych zapisów zawartych w obecnej umowie. Jeśli nie jesteś pewny, warto przejrzeć dokładnie treść obecnej umowy o pracę.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Umowa dożywocia
Proszę o poradę gdyż sprawa jest skomplikowana. Moja żona wpadła na pomysł żeby mój wujek przepisał na nią pół jego domu w którym mieszkaliśmy w formie dożywocia. On nie chciał tego zrobić. Żona wkręcała mi żebym go przekonał bo to dla dzieci i że będziemy mieć dużo kasy jak sprzedamy to później. Wujek był nie ugięty przez dwa lata. Dopiero gdy zmarła jego siostra i poczuł że został sam zgodził się przepisać w formie dożywocia na moją żonę. Powie...
Mobbing w pracy.
Problem dotyczy kierowniczki mojej mamy. Mam pracuje w laboratorium, od prawnie 30 lat. Nowa kierowniczka niema pojęcia, wiedzy, ani kompetencji odnoście kierowania laboratorium. Codziennie są jakieś problemy, zwala winę na innych, tuszuje afery swoich pupilków, fałszuje wyniki, zabroniła pracownikom korzystać z firmowego ekspresu, wyzywa pracowników, zaniża wypłaty niektórym osobom albo pomija je gdy są podwyżki. Sytuacja jest nie do zniesie...
Ustawa o praniu brudnych pieniędzy i przeciwdziałaniu terroryzmowi.
Znajomy pomagał sąsiadowi w ogródku, kosił trawę, przycinał drzewka, rąbał drewno do kominka, grabił. Sąsiad wg wypracowanych godzin przelewał mu na konto raz w miesiącu kasę. Trwało to kilka miesięcy. Były to małe kwoty między 200, a 600 zł. W tytule wypłaty było tylko "wpłata". Teraz bank wzywa znajomego do osobistego wstawienia się w banku w celu wytłumaczeniu z jakiego źródła ma te wpłaty. Napisali coś o ustawie prania brudnych pien...
Znak Zakaz wyprowadzania psów, czy jest legalny?
Pod blokiem oraz w całej okolicy znajdują się znaki na trawnikach „zakaz wyprowadzania psów” i zawsze obok tego znaku jest postawiony specjalny śmietnik na psie odchody. Tak samo jak dużo jest znaków - tak samo dużo jest śmietników i zawsze są postawione obok siebie (z reguły na środku danego trawnika). Sąsiad regularnie zwraca mi uwagę, ze mój pies chodzi po tym trawniku (tak, chodzi, nigdy nie złapał mnie na tym, żeby mój pies się tam załatwił)...

Wyszukiwarka