Czy będąc na wypowiedzeniu mogę podpisać umowę z nowym pracodawcą?

Czy będąc na wypowiedzeniu mogę podpisać umowę z nowym pracodawcą? Jeśli tak to na jakich warunkach? W trakcie wypowiedzenia nie będę wykonywać dotychczasowej pracy u obecnego pracodawcy.
anonim cytuj
25-11-2022
Możesz, o ile nie masz zakazu konkurencji.

anonim cytuj
26-11-2022
Nawet umowę na pełen etat?

anonim cytuj
26-11-2022
Tak

anonim cytuj
29-11-2022
Dziękuje

anonim cytuj
29-11-2022
Czy będąc na wypowiedzeniu mogę podpisać umowę z nowym pracodawcą? Jeśli tak to na jakich warunkach? W trakcie wypowiedzenia nie będę wykonywać dotychczasowej pracy u obecnego pracodawcy.

Zgodnie z polskim prawem pracy, pracownik w trakcie trwania okresu wypowiedzenia może zawrzeć umowę o pracę z innym pracodawcą. Istnieją jednak pewne aspekty, które warto wziąć pod uwagę:

Zakaz konkurencji: Jeśli w umowie z obecnym pracodawcą zawarte jest postanowienie o zakazie konkurencji, pracownik powinien się z nim zapoznać i sprawdzić, czy podpisanie umowy z nowym pracodawcą nie będzie naruszeniem tego zakazu. Zakaz konkurencji może obowiązywać zarówno w trakcie trwania stosunku pracy, jak i po jego zakończeniu.

Umowa na pełen etat: Nie ma przeszkód, by podpisać z nowym pracodawcą umowę na pełen etat w trakcie okresu wypowiedzenia u obecnego pracodawcy, pod warunkiem, że nie narusza to żadnych postanowień umowy z obecnym pracodawcą (np. zakazu konkurencji) i nie koliduje z wykonywaniem obowiązków wobec obecnego pracodawcy.

Upewnij się, że zawierając nową umowę, nie naruszasz żadnych zapisów zawartych w obecnej umowie. Jeśli nie jesteś pewny, warto przejrzeć dokładnie treść obecnej umowy o pracę.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Pracodawca stosuje dwa grafiki pracy, zaplanowany i rzeczywisty. Czy to legalne?
Dzień dobry. Pracuje w firmie w której mamy okres rozliczeniowy półroczny. Od jakiegoś czasu zaczęli robić nam 2 grafiki. Jest grafik tzw zaplanowany i rzeczywisty. W grafiku zaplanowanym mamy dokładnie tyle godzin ile jest do przepracowania w danym miesiącu według godzin jakie odgórnie wypada w danym miesiącu-czyli np listopad ma 168 i tyle tam jest. W grafiku rzeczywistym mamy wszystkie zmiany na które mamy pracować tak naprawdę i różni się o...
Dług ZUS po zmarłym a spadkobiercy.
W skrócie, ja i 6 innych osób nie odrzuciliśmy spadku (ja z głupoty) po nieznanym mi nawet Wujku. Wujek zmarł w grudniu 2016r, sprawa spadkowa miała miejsce w maju 2023. Teraz z ZUSu przychodzą mi upomnienia o zapłacenie zaległych składek z 2 czy 3 miesięcy z lat 2008 i 2009. Czy tutaj nie mamy do czynienia z przedawnieniem? Czy ZUS może zrobić mi windykacje komorniczą? Pisać do nich pismo?...
Zmiana spółki a wypowiedzenie umowy.
Dzień dobry Pracuję w odzieżowym sklepie sieciowym. Dotychczas moim pracodawcą była spółka x, a z dniem 1.09.23 otrzymałam nową umowę na czas określony 1 rok z pracodawcą spółką y (spółka ma inny NIP). Pracuję nadal w tym samym sklepie w tym samym miejscu, zmieniła się tylko spółka zatrudniająca oraz okres i daty umowy. Poprzednią umowę miałam na rok. Czy w związku z tym jest to zupełnie nowa umowa i okres wypowiedzenia jaki mi przysługuje to 2 ...
Okres wypowiedzenia umowa zlecenie
Dzień dobry. Pracuję na umowie zlecenie, w której uwzględniony jest 2-miesięczny okres wypowiedzenia. Miesiąc temu otrzymałem takie wypowiedzenie i podpisałem je. Nie otrzymałem jednak kopii, a na dokumencie nie było podpisów szefostwa. Dzisiaj, czyli około miesiąc po podpisaniu dokumentu zostałem poinformowany, że rozstajemy się z końcem miesiąca. Wspominając o okresie wypowiedzenia i dokumencie który podpisałem otrzymałem informację że nie musi...

Wyszukiwarka