Czy będąc na wypowiedzeniu mogę podpisać umowę z nowym pracodawcą?

Czy będąc na wypowiedzeniu mogę podpisać umowę z nowym pracodawcą? Jeśli tak to na jakich warunkach? W trakcie wypowiedzenia nie będę wykonywać dotychczasowej pracy u obecnego pracodawcy.
anonim cytuj
25-11-2022
Możesz, o ile nie masz zakazu konkurencji.

anonim cytuj
26-11-2022
Nawet umowę na pełen etat?

anonim cytuj
26-11-2022
Tak

anonim cytuj
29-11-2022
Dziękuje

anonim cytuj
29-11-2022
Czy będąc na wypowiedzeniu mogę podpisać umowę z nowym pracodawcą? Jeśli tak to na jakich warunkach? W trakcie wypowiedzenia nie będę wykonywać dotychczasowej pracy u obecnego pracodawcy.

Zgodnie z polskim prawem pracy, pracownik w trakcie trwania okresu wypowiedzenia może zawrzeć umowę o pracę z innym pracodawcą. Istnieją jednak pewne aspekty, które warto wziąć pod uwagę:

Zakaz konkurencji: Jeśli w umowie z obecnym pracodawcą zawarte jest postanowienie o zakazie konkurencji, pracownik powinien się z nim zapoznać i sprawdzić, czy podpisanie umowy z nowym pracodawcą nie będzie naruszeniem tego zakazu. Zakaz konkurencji może obowiązywać zarówno w trakcie trwania stosunku pracy, jak i po jego zakończeniu.

Umowa na pełen etat: Nie ma przeszkód, by podpisać z nowym pracodawcą umowę na pełen etat w trakcie okresu wypowiedzenia u obecnego pracodawcy, pod warunkiem, że nie narusza to żadnych postanowień umowy z obecnym pracodawcą (np. zakazu konkurencji) i nie koliduje z wykonywaniem obowiązków wobec obecnego pracodawcy.

Upewnij się, że zawierając nową umowę, nie naruszasz żadnych zapisów zawartych w obecnej umowie. Jeśli nie jesteś pewny, warto przejrzeć dokładnie treść obecnej umowy o pracę.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Rozwód, kontakty z dziećmi.
Teściowa lat 62 ze stopniem niepełnosprawności, pracująca zawodowo, chciałaby zebym po rozwodzie dowoziła do niej dzieci raz w miesiącu(odległość ok 160km w 1 stronę). Dotychczas do dzieci(wiek 1 i 5 lat) przyjeżdżała z mężem(mają 2 auta osobowe, mąż sprawny) raz na 2 mce. Poza tym rości sobie prawa do tego aby dzieci spędzały u niej tydzień wakacji i jakiś dzień w święta. Straszy mnie sądem rodzinnym. Co o tym myślicie? Czy może sąd mnie do taki...
nękanie
Witam wszystkich, chciałbym zasięgnąć porady prawnej w temacie nękania przez firmę Kaczmarski Inkasso. Od ponad 2 mc otrzymuje od nich mnóstwo maili oraz liczne telefony i SMS na 3 moje firmowe numery. Prowadzę działalność jednoosobową, i mam dwie spółki. Od czasu ich kontaktu, ani ja ani moi pracownicy nie mogą się skupić na pracy. Mam zawaloną skrzynkę mailową, i zawieszone przez nich telefony. Wielu klientów ma problem, aby się do nas dodzwoni...
dodatek aktywizacyjny
Witam. Od 1.09.2017 do 31.08.2019 zatrudniona bylam u pracodawcy. W czerwcu 2019 urodziłam dziecko i od 01.09.2019 przejął mnie ZUS i wypłacał zasiłek macierzyński przez nie cały rok. Po zakończeniu zasiłku macierzyńskiego w lipcu 2020 zarejestrowałam w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna z prawem do zasiłku. Z dniem 01.09.2020 znalazłam samodzielnie pracę u tego samego pracodawcy jednak jest to trochę inne stanowisko inny wymiar godzin niż po...
Ojciec dziecka dalej płaci 300 zł, nie chce wyrównać zaległości.
Proszę o radę co zrobić w takiej sytuacji a mianowicie: Ojciec dziecka od chwili urodzenia placil 300 zł alimentów miesięcznie, dobrowolnie bez żadnej innej pomocy z jego strony jeśli chodzi o wychowanie i utrzymanie córki. Prosilam wiele razy, żeby dobrowolnie podwyższył alimenty, nic to nie dało. Po ponad 4 latach złożyłam pismo do sądu o alimenty w wysokości 800 zł. Zostały one przyznane z wyrównaniem od 19 czerwca. Jest miesiąc wrzesień, p...

Wyszukiwarka