Czy będąc na wypowiedzeniu mogę podpisać umowę z nowym pracodawcą?

Czy będąc na wypowiedzeniu mogę podpisać umowę z nowym pracodawcą? Jeśli tak to na jakich warunkach? W trakcie wypowiedzenia nie będę wykonywać dotychczasowej pracy u obecnego pracodawcy.
anonim cytuj
25-11-2022
Możesz, o ile nie masz zakazu konkurencji.

anonim cytuj
26-11-2022
Nawet umowę na pełen etat?

anonim cytuj
26-11-2022
Tak

anonim cytuj
29-11-2022
Dziękuje

anonim cytuj
29-11-2022
Czy będąc na wypowiedzeniu mogę podpisać umowę z nowym pracodawcą? Jeśli tak to na jakich warunkach? W trakcie wypowiedzenia nie będę wykonywać dotychczasowej pracy u obecnego pracodawcy.

Zgodnie z polskim prawem pracy, pracownik w trakcie trwania okresu wypowiedzenia może zawrzeć umowę o pracę z innym pracodawcą. Istnieją jednak pewne aspekty, które warto wziąć pod uwagę:

Zakaz konkurencji: Jeśli w umowie z obecnym pracodawcą zawarte jest postanowienie o zakazie konkurencji, pracownik powinien się z nim zapoznać i sprawdzić, czy podpisanie umowy z nowym pracodawcą nie będzie naruszeniem tego zakazu. Zakaz konkurencji może obowiązywać zarówno w trakcie trwania stosunku pracy, jak i po jego zakończeniu.

Umowa na pełen etat: Nie ma przeszkód, by podpisać z nowym pracodawcą umowę na pełen etat w trakcie okresu wypowiedzenia u obecnego pracodawcy, pod warunkiem, że nie narusza to żadnych postanowień umowy z obecnym pracodawcą (np. zakazu konkurencji) i nie koliduje z wykonywaniem obowiązków wobec obecnego pracodawcy.

Upewnij się, że zawierając nową umowę, nie naruszasz żadnych zapisów zawartych w obecnej umowie. Jeśli nie jesteś pewny, warto przejrzeć dokładnie treść obecnej umowy o pracę.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy o pracę a zaległy urlop.
Chciałbym zapytać czy pracodawca może mnie zmusić do wykorzystania pozostałego urlopu w pracy? Umowa o pracę wygasa z zakończeniem listopada, zostałem poinformowany o tym, że nie otrzymam nowej umowy. Nie dostałem w tym przypadku wypowiedzenia, gdyż umowa samoistnie się zakończy. Zdaję sobie sprawę z istnienia artykułu 167(1) kp, ale on nakłada obowiązek wykorzystania narzuconego urlopu w trakcie wypowiedzenia umowy o pracę. W jaki sposób mam int...
Ograniczenie władzy rodzicielskiej.
Witam jakie dokumenty powinnam dodać do wniosku o uregulowanie kontaktów z dzieckiem ? Co najlepiej ująć we wniosku o ograniczeniu praw? ( chce decydować o edukacji, miejscu pobytu i leczeniu dziecka- dziecko niepełnosprawne -z ojcem często brak kontaktu, wyniki , lekarze go też nie interesują). Czy mogę złożyć wniosek o pokrycie kosztów utrzymania pół na pół czy tylko o alimenty? Na adwokata mnie nie stać -syn potrzebuje kosztownego leczeni...
Rozwiązanie umowy z najemcą.
Dzień dobry, proszę o poradę w sprawie wynajmu mieszkania. Najemca nie zrobił przelewu, miał zrobić tego dnia kiedy podpisaliśmy umowę. Oszukiwał że zrobił, żeby dać znać jak dojdzie, przelew nie doszedł. Po moim upomnieniu napisał że przeprasza, już robi przelew. Nie zrobił. W mieszkaniu nie ma nikogo co najmniej od 3 dni. Okna otwarte. Nie odpowiada na smsy (pozostają nie odczytane) i nie odbiera telefonu. Jakie kroki mogę podjąć żeby rozwiązać...
czy dodatkowe dwa dni wolnego w roku na zdrowe dziecko płaci ZUS czy pracodawca?
Witam. Piszę do Was z zapytanie czy dodatkowe dwa dni wolnego w roku na zdrowe dziecko płaci ZUS czy pracodawca. Ponieważ nie mogę znaleźć nigdzie. A Szef nie chce mi zapłacić za wykorzystany jeden dzień który wzięłam na dziecko. Wiem że na chore dziecko jak mam opiekę to płaci ZUS (jeśli nie ma zatrudnionych 20 osób). Z góry dziękuję....

Wyszukiwarka