Czy będąc na wypowiedzeniu mogę podpisać umowę z nowym pracodawcą?

Czy będąc na wypowiedzeniu mogę podpisać umowę z nowym pracodawcą? Jeśli tak to na jakich warunkach? W trakcie wypowiedzenia nie będę wykonywać dotychczasowej pracy u obecnego pracodawcy.
anonim cytuj
25-11-2022
Możesz, o ile nie masz zakazu konkurencji.

anonim cytuj
26-11-2022
Nawet umowę na pełen etat?

anonim cytuj
26-11-2022
Tak

anonim cytuj
29-11-2022
Dziękuje

anonim cytuj
29-11-2022
Czy będąc na wypowiedzeniu mogę podpisać umowę z nowym pracodawcą? Jeśli tak to na jakich warunkach? W trakcie wypowiedzenia nie będę wykonywać dotychczasowej pracy u obecnego pracodawcy.

Zgodnie z polskim prawem pracy, pracownik w trakcie trwania okresu wypowiedzenia może zawrzeć umowę o pracę z innym pracodawcą. Istnieją jednak pewne aspekty, które warto wziąć pod uwagę:

Zakaz konkurencji: Jeśli w umowie z obecnym pracodawcą zawarte jest postanowienie o zakazie konkurencji, pracownik powinien się z nim zapoznać i sprawdzić, czy podpisanie umowy z nowym pracodawcą nie będzie naruszeniem tego zakazu. Zakaz konkurencji może obowiązywać zarówno w trakcie trwania stosunku pracy, jak i po jego zakończeniu.

Umowa na pełen etat: Nie ma przeszkód, by podpisać z nowym pracodawcą umowę na pełen etat w trakcie okresu wypowiedzenia u obecnego pracodawcy, pod warunkiem, że nie narusza to żadnych postanowień umowy z obecnym pracodawcą (np. zakazu konkurencji) i nie koliduje z wykonywaniem obowiązków wobec obecnego pracodawcy.

Upewnij się, że zawierając nową umowę, nie naruszasz żadnych zapisów zawartych w obecnej umowie. Jeśli nie jesteś pewny, warto przejrzeć dokładnie treść obecnej umowy o pracę.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

sprzedaż samochodu wprowadzonego do firmy
Witam, 19.11.2015 wprowadziłam pół samochodu do firmy, odprowadziłam pół podatku. W marcu br. samochód został rozbity. Chciałabym go sprzedać. Po jakim czasie od wprowadzenia samochodu do firmy moge go sprzedać bez odprowadzenia kolejnego podatku? Słyszałam, że po dwóch latach, księgowa wspominała coś o pięciu latach. Jak to z tym jest ?...
Zapomniałem zapłacić podatku wzbogacenia się kupnem samochodu. Minęły już 2 tygodnie co mam zrobić aby nie płacić kary?
Witam zakupiłem samochód 4 listopada Zapomniałem zapłacić podatku wzbogacenia się kupnem samochodu. Minęły już 2 tygodnie co mam zrobić aby nie płacić kary? Da się zapłacić internetowo? Proszę o nie ocenianie z góry po prostu pierwszy samochód i na śmierć zapomniałem o tym. ...
Sąsiad chce podłączyć się do mojego odpływu, który jest w ścianie nośnej
Witam serdecznie. Jestem najemca mieszkania w którym sama przeprowadzałam gruntowne remonty. Sąsiad który wynajął mieszkanie za ścianą chce abym pozwoliła mu przekłuć się przez ścianę nośną do mojej łazienki w celu podłączenia się do mojego odpływu. Na tą chwilę sąsiad na odpływ ale chce zwiększyć średnicę rury i przenieść go w inne miejsce. Do odpływu chce podłączyć WC i prysznic. Mam obawy ze skutkowało by to zapychaniem się rury lub wybiciem d...
Umowa o pracę na okres próbny.
Witam, mam następujące pytanie. Pierwsza umowa o pracę jaką moja mama zawarła z pracodawcą była na okres 3 miesięcy. Czy to automatycznie czyni ją umową na okres próbny? W umowie nie ma żadnej wzmianki że jest na okres próbny. Jest napisana identycznie jak kolejne umowy na czas określony. Chodzi o stwierdzenie kiedy mama powinna dostać umowę na czas nieokreślony, a więc czy ta pierwsza umowa wlicza się do limitu 3 umów na czas określony, czy jes...

Wyszukiwarka