Czy mąż który jest obcokrajowcem mieszkającym w Polsce ma prawo zarejestrować dziecko w Ambasadzie bez wiedzy i zgody matki??

Witam przychodzę z zapytaniem czy mąż który jest obcokrajowcem mieszkającym w Polsce od 3 lat ma prawo zarejestrować dziecko w Ambasadzie Nigeryjskiej w Warszawie Bez wiedzy i zgody matki? Zdaje mi się że musi zostać wyrażona zgoda matki i musi być podpis ,matka nie zgodziła się na rejestrację A jednak do niej doszło bez jej wiedzy i podpisu. Proszę bez hejtu.
Dziękuję.
anonim cytuj
24-11-2022
Z tego co się orientuje to nie musi być specjalnie zgodny. Do Ambasady idzie się z aktem urodzenia dziecka i na tej podstawie to robią.

anonim cytuj
26-11-2022
Jeśli matka nie ma zabranych praw do dziecka. Musi być zgoda.

anonim cytuj
27-11-2022
Jest ojcem z wszelkimi prawami, jest obywatelem Nigerii, czyli jego syn też może być nigeryjczykiem

anonim cytuj
28-11-2022
Dziecko ma polskie obywatelstwo po urodzeniu zostało zarejestrowane w urzędzie polskim ojciec dziecka oświadczył że dokonał rejestracji w ambasadzie nigerysjskiej w warszawie matka nie wyraziła żadnej zgody ani nie dała podpisu swojego ani nic więc jakim cudem doszło do rejestracji dziecka bez matki?

anonim cytuj
29-11-2022
Zrobił transkrypcję aktu urodzenia, a do tego zgoda matki nie jest potrzebna.

anonim cytuj
29-11-2022
O tym mówi prawo Nigeryjskie, a nie polskie.

anonim cytuj
29-11-2022
Czy mąż który jest obcokrajowcem mieszkającym w Polsce ma prawo zarejestrować dziecko w Ambasadzie bez wiedzy i zgody matki??

Sytuacja dotycząca rejestracji dziecka w ambasadzie danego kraju opiera się na prawie tego kraju, a nie na prawie kraju, w którym dana ambasada się znajduje. W tym przypadku, odnosząc się do rejestracji dziecka w Ambasadzie Nigeryjskiej w Warszawie, kluczowe będzie prawo Nigeryjskie.

Jednak warto odnotować, że:

W Polsce, oba rodzice mają równorzędne prawa do dziecka, co wynika z art. 97 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego. Jeśli chodzi o sprawy ważne dla dobra dziecka, obaj rodzice muszą działać wspólnie.
Do Ambasady idzie się z aktem urodzenia dziecka i na tej podstawie to robią.

Tak, transkrypcja aktu urodzenia jest często podstawą do rejestracji dziecka w ambasadzie. Jednak zasady dotyczące takiej rejestracji mogą się różnić w zależności od kraju i jego przepisów prawnych.

Dziecko ma polskie obywatelstwo po urodzeniu zostało zarejestrowane w urzędzie polskim ojciec dziecka oświadczył że dokonał rejestracji w ambasadzie nigerysjskiej w warszawie matka nie wyraziła żadnej zgody ani nie dała podpisu swojego ani nic więc jakim cudem doszło do rejestracji dziecka bez matki?

Rejestracja dziecka w ambasadzie nigeryjskiej w Warszawie nie wpływa na obywatelstwo polskie dziecka. Jeśli ojciec jest obywatelem Nigerii, prawo Nigeryjskie może pozwalać na rejestrację dziecka jako obywatela Nigerii bez konieczności zgody drugiego rodzica, ale to już zależy od konkretnych przepisów prawa Nigeryjskiego.

O tym mówi prawo Nigeryjskie, a nie polskie.

Dokładnie. Aby uzyskać pełen obraz sytuacji, warto zapoznać się z przepisami prawa Nigeryjskiego dotyczącymi rejestracji obywatelstwa dziecka w ambasadzie. Jeśli matka nie zgadza się na takie działanie ojca, może to być kwestią do rozstrzygnięcia w sądzie w Nigerii, jeśli uzna, że działanie to narusza jej prawa lub prawa dziecka.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy najmu z prawem do lokalu zamiennego
Proszę o pomoc. Wypowiedzenie umowy najmu z prawem do lokalu zamiennego (wynajmujący niby chce zamieszkać w wynajmowanym lokalu). Wypowiedzenie z terminem 6 miesięcy, ze skutkiem na dzień 30.09.2021. Wynajmujący do tej daty nie wydał lokalu zamiennego, nawet go nie okazał, a wystąpił do Sądu o eksmisję i zapłatę za bezumowne korzystanie z lokalu. Co robić? Jak się bronić? Lokal zamienny został pierwszy raz okazany 29.01.2022, a więc już dużo po...
Posiedzenie o warunkowe umorzenie postępowania.
Czy posiedzenie sądu w kwestii warunkowego umorzenia postępowania odbywa się w posiedzeniu jawnym? Na posiedzeniu będzie rozpatrywany wniosek o warunkowe umorzenie postępowania, sprawca wypadku przyznał się do zarzucanego czynu i czyn nie budzi wątpliwości, sama poszkodowana nie może wziąć udziału w posiedzeniu ze względu na stan zdrowia, czy jako publiczność w posiedzeniu mogą wziąć udział osoby bliskie? Czy posiedzenie jest z urzędu rozpatrywan...
Zbieg egzekucji komorniczej
Witam. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu mojej sprawy egzekucji komorniczej. Nastąpił zbieg egzekucji komorniczej 3 komorników. W aplikacji banku widnieją 3 blokady na kwotę 600,2700 i 5000 zł. Komornik za sprawę karna 5k wystosował pismo do pracodawcy o zajęcie wynagrodzenia(cały etat),kwota wolna od zajęcia wynosiła ok.2600 i taką kwotę otrzymałem od pracodawcy,kwota 900 została przekazana komornikowi. W międzyczasie doszły 2 kolejne blokady na 600 ...
stłuczka
Niecały miesiąc temu uczestniczyłam w stłuczce. Dziewczyna wjechała w tył mojego auta. Była policja, dostała mandat, podała mi swoje dane, polisę itp Próbowaliśmy zgłosić szkodę, ubezpieczyciel mówił, że wyglada jakby ona nie opłaciła raty i jest problem ale postara się coś zrobić i oddzwoni. Dziś wyszło, że jej polisa w ogóle nie jest ważna, a to co mi podała to jest propozycja polisy. zdzwoniliśmy się, jej facet zobowiązał się spłacić na...

Wyszukiwarka