Podpisałam "lojalkę" na 3 lata. Czy w momencie zwalniała się z pracy jestem zobowiązana oddać pieniądze?

Dzień dobry, Pracodawca wysłał mnie na kilkumiesięczne szkolenie tematycznie w ramach stanowiska pracy. Na kurs uczęszczam weekendowo i uczę się w domu (poza czasem pracy). Kurs ma na zadanie pogłębienie wiedzy na moim stanowisku. Podpisałam "lojalkę" na 3 lata. Czy w momencie gdybym się zwalniała z pracy jestem zobowiązana oddać pieniądze?
anonim cytuj
24-11-2022
Tak. 3 lata od zakończenia kursu.

anonim cytuj
27-11-2022
Dziękuje

anonim cytuj
29-11-2022
Dzień dobry, Pracodawca wysłał mnie na kilkumiesięczne szkolenie tematycznie w ramach stanowiska pracy. Na kurs uczęszczam weekendowo i uczę się w domu (poza czasem pracy). Kurs ma na zadanie pogłębienie wiedzy na moim stanowisku. Podpisałam "lojalkę" na 3 lata. Czy w momencie gdybym się zwalniała z pracy jestem zobowiązana oddać pieniądze?

"Lojalka", czyli klauzula lojalnościowa, to postanowienie w umowie o pracę, na mocy którego pracownik zobowiązuje się do pozostania w zatrudnieniu u danego pracodawcy przez określony czas po zakończeniu pewnych korzyści (np. szkolenia). Jeśli pracownik rezygnuje z pracy przed upływem tego okresu, musi zwrócić pracodawcy określoną w klauzuli kwotę.

Odpowiadając na Twoje pytanie - tak, jeśli zrezygnujesz z pracy przed upływem okresu określonego w "lojalkie", zobowiązana jesteś do zwrotu kosztów poniesionych przez pracodawcę na Twoje szkolenie, chyba że umowa przewiduje inaczej. Aby uzyskać dokładne informacje na temat warunków zwrotu, warto zapoznać się z treścią podpisanej klauzuli lojalnościowej. Ostateczne postanowienia w zakresie zwrotu kosztów zależą od indywidualnych ustaleń pomiędzy pracodawcą a pracownikiem zawartych w umowie.

anonim cytuj
12-08-2023
gdybym znalazła nową pracę, a nowy pracodawca zaoferowałby pokrycie kosztów zwrotu za szkolenie, czy wówczas mój obecny pracodawca mógłby odmówić przyjęcia takiej kwoty? Czy jest to dozwolone według prawa?

anonim cytuj
12-08-2023
Klauzula lojalnościowa w umowie o pracę nie określa źródła finansowania zwrotu kosztów szkolenia. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować z pracy przed upływem okresu określonego w klauzuli, Twoim obowiązkiem jest zwrócenie kosztów szkolenia pracodawcy. Skąd pochodzą środki (czyli czy zapłaci Ci inny pracodawca czy samodzielnie je zgromadzisz) nie jest uregulowane w prawie i nie ma to znaczenia dla realizacji postanowień klauzuli. Twoje zobowiązanie polega na zwróceniu określonej w klauzuli sumy, niezależnie od źródła środków. Obecny pracodawca nie ma podstaw prawnych, aby odmówić przyjęcia takiej kwoty.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

Pomyłka kuriera, dostarczył paczkę pod zły adres? co mogę zrobić?
Witam mam pewną sprawę i nie za bardzo wiem jak mam ja ugryźć a więc: Zamówiłam buty internetowo ( sklep super wywiązał się z wysyłką) zaznaczyłam kuriera DPD , buty miały być w piątek, o godzinie 9.30 dostałam maila ze przesyłka doręczona ( oczywiście nie do mnie ) osoba odbierająca " A..A " nie moje inicjały, kilkukrotnie próbowałam skontaktować się z kurierem tego dnia bez skutku ( na smsy również nie odpowiadał ) , nie wiele myś...
Czy za wypadek poza pracą należy się jednorazowe odszkodowanie z ubezpieczenia grupowego?
Czy za wypadek poza pracą jak i również nie w drodze do pracy ani z pracy należy się jednorazowe odszkodowanie z ubezpieczenia grupowego?...
Pożyczka dla znajomego.
Rok temu pożyczyłam pieniądze znajomemu napisał mi kartkę i się podpisał. Dzwonię do niego i dowiaduje się od jego żony że jest chory i nie wiadomo czy wyjdzie z tego. Dodam że żona nie ma pojęcia że pożyczał pieniądze. Co w takiej sytuacji zrobić? Jak w przypadku śmierci można odzyskać pieniądze od rodziny?...
Czy sąd może zasądzić odszkodowanie za wypadek komunikacyjny, jeśli nie jestem pewien, kto jest winny?
Mam pewien problem związany z wypadkiem drogowym, który miałem kilka miesięcy temu. Wtedy auto, którym jechałem, uderzyło w inne pojazdy na skrzyżowaniu, ale cała sytuacja była dosyć chaotyczna. Byłem przerażony i zdenerwowany, więc nie zwróciłem wtedy uwagi na to, czy to ja czy inny kierowca był winny tego incydentu. Niestety, teraz otrzymałem wezwanie na rozprawę sądową od drugiego kierowcy za uszkodzenie jego pojazdu. Okazuje się, że uważa ...

Wyszukiwarka