Podpisałam "lojalkę" na 3 lata. Czy w momencie zwalniała się z pracy jestem zobowiązana oddać pieniądze?

Dzień dobry, Pracodawca wysłał mnie na kilkumiesięczne szkolenie tematycznie w ramach stanowiska pracy. Na kurs uczęszczam weekendowo i uczę się w domu (poza czasem pracy). Kurs ma na zadanie pogłębienie wiedzy na moim stanowisku. Podpisałam "lojalkę" na 3 lata. Czy w momencie gdybym się zwalniała z pracy jestem zobowiązana oddać pieniądze?
anonim cytuj
24-11-2022
Tak. 3 lata od zakończenia kursu.

anonim cytuj
27-11-2022
Dziękuje

anonim cytuj
29-11-2022
Dzień dobry, Pracodawca wysłał mnie na kilkumiesięczne szkolenie tematycznie w ramach stanowiska pracy. Na kurs uczęszczam weekendowo i uczę się w domu (poza czasem pracy). Kurs ma na zadanie pogłębienie wiedzy na moim stanowisku. Podpisałam "lojalkę" na 3 lata. Czy w momencie gdybym się zwalniała z pracy jestem zobowiązana oddać pieniądze?

"Lojalka", czyli klauzula lojalnościowa, to postanowienie w umowie o pracę, na mocy którego pracownik zobowiązuje się do pozostania w zatrudnieniu u danego pracodawcy przez określony czas po zakończeniu pewnych korzyści (np. szkolenia). Jeśli pracownik rezygnuje z pracy przed upływem tego okresu, musi zwrócić pracodawcy określoną w klauzuli kwotę.

Odpowiadając na Twoje pytanie - tak, jeśli zrezygnujesz z pracy przed upływem okresu określonego w "lojalkie", zobowiązana jesteś do zwrotu kosztów poniesionych przez pracodawcę na Twoje szkolenie, chyba że umowa przewiduje inaczej. Aby uzyskać dokładne informacje na temat warunków zwrotu, warto zapoznać się z treścią podpisanej klauzuli lojalnościowej. Ostateczne postanowienia w zakresie zwrotu kosztów zależą od indywidualnych ustaleń pomiędzy pracodawcą a pracownikiem zawartych w umowie.

anonim cytuj
12-08-2023
gdybym znalazła nową pracę, a nowy pracodawca zaoferowałby pokrycie kosztów zwrotu za szkolenie, czy wówczas mój obecny pracodawca mógłby odmówić przyjęcia takiej kwoty? Czy jest to dozwolone według prawa?

anonim cytuj
12-08-2023
Klauzula lojalnościowa w umowie o pracę nie określa źródła finansowania zwrotu kosztów szkolenia. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować z pracy przed upływem okresu określonego w klauzuli, Twoim obowiązkiem jest zwrócenie kosztów szkolenia pracodawcy. Skąd pochodzą środki (czyli czy zapłaci Ci inny pracodawca czy samodzielnie je zgromadzisz) nie jest uregulowane w prawie i nie ma to znaczenia dla realizacji postanowień klauzuli. Twoje zobowiązanie polega na zwróceniu określonej w klauzuli sumy, niezależnie od źródła środków. Obecny pracodawca nie ma podstaw prawnych, aby odmówić przyjęcia takiej kwoty.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

Spadek a zachowek.
Sprawa jest następująca. Babcia umarła w styczniu zostawiając testament. Miała 4 dzieci(3synow, gdzie dwóch nie żyje i 1 córkę, całość przepisała na córkę). Wiadomo o zachowek w tym przypadku należy się synom pominiętym w testamencie. I tu pojawia się pytanie. Jeden z nieżyjących synów miał długu. Jego dzieci notarialnie zrzekły się spadku po nim. Czy w tym przypadku należy im się zachowek po zmarłej babci?...
Służebność drogi
Czy w przypadku wykupienia służebności drogi od sąsiada, ponowna opłata za służebność będzie pobrana od nowego właściela (jeśli sąsiad sprzeda działkę na której jest służebność)?...
Odrzucenie spadku a postanowienie
Dobry wieczór, odrzuciłam spadek po zmarłej Mamie,wraz z dziećmi zrzekłam się przed sądem i zakończyłam sprawę u notariusza. Dostałam pismo o postanowienia jako uczestnika nabycia spadku w sprawie długu bankowego, i w doręczeniu pisze że mam tydzień od daty otrzymania odpisu orzeczenia wraz z uzasadnieniem na zażalenie i piszą że w ciągu 14 dni mam dołączyć akty urodzenia zgonu i małżeństwa rodziców i dziadków. Czy gdy zrzekłam się spadku muszę w...
Umowa kończy się 31 lipca, jestem na L4 które kończy się 3 sierpnia. Kto pokrywa te 3 dni?
Umowa trwa do 31 lipca, zostało podpisane na kartce że umowa tego dnia wygaśnie i nie będzie przedłużona. Rozchorowałam się i dostałam l4 na tydzień czyli do 3 sierpnia. Czy te 3 dni pokrywa ZUS czy pracodawca? Czy ja musze składać pracodawcy bądź ZUS jakieś papiery druki etc skoro nie będzie już umowy?...

Wyszukiwarka