Podpisałam "lojalkę" na 3 lata. Czy w momencie zwalniała się z pracy jestem zobowiązana oddać pieniądze?

Dzień dobry, Pracodawca wysłał mnie na kilkumiesięczne szkolenie tematycznie w ramach stanowiska pracy. Na kurs uczęszczam weekendowo i uczę się w domu (poza czasem pracy). Kurs ma na zadanie pogłębienie wiedzy na moim stanowisku. Podpisałam "lojalkę" na 3 lata. Czy w momencie gdybym się zwalniała z pracy jestem zobowiązana oddać pieniądze?
anonim cytuj
24-11-2022
Tak. 3 lata od zakończenia kursu.

anonim cytuj
27-11-2022
Dziękuje

anonim cytuj
29-11-2022
Dzień dobry, Pracodawca wysłał mnie na kilkumiesięczne szkolenie tematycznie w ramach stanowiska pracy. Na kurs uczęszczam weekendowo i uczę się w domu (poza czasem pracy). Kurs ma na zadanie pogłębienie wiedzy na moim stanowisku. Podpisałam "lojalkę" na 3 lata. Czy w momencie gdybym się zwalniała z pracy jestem zobowiązana oddać pieniądze?

"Lojalka", czyli klauzula lojalnościowa, to postanowienie w umowie o pracę, na mocy którego pracownik zobowiązuje się do pozostania w zatrudnieniu u danego pracodawcy przez określony czas po zakończeniu pewnych korzyści (np. szkolenia). Jeśli pracownik rezygnuje z pracy przed upływem tego okresu, musi zwrócić pracodawcy określoną w klauzuli kwotę.

Odpowiadając na Twoje pytanie - tak, jeśli zrezygnujesz z pracy przed upływem okresu określonego w "lojalkie", zobowiązana jesteś do zwrotu kosztów poniesionych przez pracodawcę na Twoje szkolenie, chyba że umowa przewiduje inaczej. Aby uzyskać dokładne informacje na temat warunków zwrotu, warto zapoznać się z treścią podpisanej klauzuli lojalnościowej. Ostateczne postanowienia w zakresie zwrotu kosztów zależą od indywidualnych ustaleń pomiędzy pracodawcą a pracownikiem zawartych w umowie.

anonim cytuj
12-08-2023
gdybym znalazła nową pracę, a nowy pracodawca zaoferowałby pokrycie kosztów zwrotu za szkolenie, czy wówczas mój obecny pracodawca mógłby odmówić przyjęcia takiej kwoty? Czy jest to dozwolone według prawa?

anonim cytuj
12-08-2023
Klauzula lojalnościowa w umowie o pracę nie określa źródła finansowania zwrotu kosztów szkolenia. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować z pracy przed upływem okresu określonego w klauzuli, Twoim obowiązkiem jest zwrócenie kosztów szkolenia pracodawcy. Skąd pochodzą środki (czyli czy zapłaci Ci inny pracodawca czy samodzielnie je zgromadzisz) nie jest uregulowane w prawie i nie ma to znaczenia dla realizacji postanowień klauzuli. Twoje zobowiązanie polega na zwróceniu określonej w klauzuli sumy, niezależnie od źródła środków. Obecny pracodawca nie ma podstaw prawnych, aby odmówić przyjęcia takiej kwoty.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

Nie płace podatku od zarobionych pieniędzy
Mam pytanie. Jako 20-letnia osoba studiująca, dorabiam sobie, sprzedając ubrania, sprowadzając rzeczy zza granicy i sprzedając je już w Polsce, oprócz tego robię grafiki na zamówienie. Średni zysk miesięczny to około 10-15tys. Luty był dobrym miesiącem, bo sprzedawałam gadżety walentynkowe i zarobiłam ok. 28 tys. na czysto. I jest problem. Nie mam żadnej firmy, jestem zielona w temacie podatków, a znajomi powiedzieli ze w przypadku kontroli skarb...
Pieniądze dla wnuka. Jaki tytuł przelewu żeby US się nie doczepił?
Witam. Mam takie pytanie: dziadkowie chcą co miesiąc przesyłać wnukowi pieniądze na jego konto bankowe PKO Junior. Co mają wpisać w tytule przelewu żeby US się nie doczepił?...
Zadatek a zerwanie umowy.
Teściowie podpisali bardzo nie korzystną dla siebie umowę sprzedaży mieszkania. Podpisali umowę przedwstępną w biurze nieruchomości i w umowie jest informacja o zadatku 10000zł. Chcą zrezygnować z transakcji co wiążę się oczywiście z podwójną zapłatą zadatku. I teraz mam 2 pytania. Czy jest jakaś szansa na to, żeby tylko oddać kupującym ich 10000zł ? Drugie pytanie natomiast mam takie iż Pani z biura domaga się po zerwaniu umowy przedwstępne...
Czy mogę odmówić zwolnienia lekarskiego?
Czy mogę odmówić zwolnienia lekarskiego? Wolę wykorzystać urlop, niż przebywać na zwolnieniu lekarskim, żeby nie tracić pieniędzy....

Wyszukiwarka