Dzień dobry, Pracodawca wysłał mnie na kilkumiesięczne szkolenie tematycznie w ramach stanowiska pracy. Na kurs uczęszczam weekendowo i uczę się w domu (poza czasem pracy). Kurs ma na zadanie pogłębienie wiedzy na moim stanowisku. Podpisałam "lojalkę" na 3 lata. Czy w momencie gdybym się zwalniała z pracy jestem zobowiązana oddać pieniądze?
"Lojalka", czyli klauzula lojalnościowa, to postanowienie w umowie o pracę, na mocy którego pracownik zobowiązuje się do pozostania w zatrudnieniu u danego pracodawcy przez określony czas po zakończeniu pewnych korzyści (np. szkolenia). Jeśli pracownik rezygnuje z pracy przed upływem tego okresu, musi zwrócić pracodawcy określoną w klauzuli kwotę.
Odpowiadając na Twoje pytanie - tak, jeśli zrezygnujesz z pracy przed upływem okresu określonego w "lojalkie", zobowiązana jesteś do zwrotu kosztów poniesionych przez pracodawcę na Twoje szkolenie, chyba że umowa przewiduje inaczej. Aby uzyskać dokładne informacje na temat warunków zwrotu, warto zapoznać się z treścią podpisanej klauzuli lojalnościowej. Ostateczne postanowienia w zakresie zwrotu kosztów zależą od indywidualnych ustaleń pomiędzy pracodawcą a pracownikiem zawartych w umowie.