Podpisałam "lojalkę" na 3 lata. Czy w momencie zwalniała się z pracy jestem zobowiązana oddać pieniądze?

Dzień dobry, Pracodawca wysłał mnie na kilkumiesięczne szkolenie tematycznie w ramach stanowiska pracy. Na kurs uczęszczam weekendowo i uczę się w domu (poza czasem pracy). Kurs ma na zadanie pogłębienie wiedzy na moim stanowisku. Podpisałam "lojalkę" na 3 lata. Czy w momencie gdybym się zwalniała z pracy jestem zobowiązana oddać pieniądze?
anonim cytuj
24-11-2022
Tak. 3 lata od zakończenia kursu.

anonim cytuj
27-11-2022
Dziękuje

anonim cytuj
29-11-2022
Dzień dobry, Pracodawca wysłał mnie na kilkumiesięczne szkolenie tematycznie w ramach stanowiska pracy. Na kurs uczęszczam weekendowo i uczę się w domu (poza czasem pracy). Kurs ma na zadanie pogłębienie wiedzy na moim stanowisku. Podpisałam "lojalkę" na 3 lata. Czy w momencie gdybym się zwalniała z pracy jestem zobowiązana oddać pieniądze?

"Lojalka", czyli klauzula lojalnościowa, to postanowienie w umowie o pracę, na mocy którego pracownik zobowiązuje się do pozostania w zatrudnieniu u danego pracodawcy przez określony czas po zakończeniu pewnych korzyści (np. szkolenia). Jeśli pracownik rezygnuje z pracy przed upływem tego okresu, musi zwrócić pracodawcy określoną w klauzuli kwotę.

Odpowiadając na Twoje pytanie - tak, jeśli zrezygnujesz z pracy przed upływem okresu określonego w "lojalkie", zobowiązana jesteś do zwrotu kosztów poniesionych przez pracodawcę na Twoje szkolenie, chyba że umowa przewiduje inaczej. Aby uzyskać dokładne informacje na temat warunków zwrotu, warto zapoznać się z treścią podpisanej klauzuli lojalnościowej. Ostateczne postanowienia w zakresie zwrotu kosztów zależą od indywidualnych ustaleń pomiędzy pracodawcą a pracownikiem zawartych w umowie.

anonim cytuj
12-08-2023
gdybym znalazła nową pracę, a nowy pracodawca zaoferowałby pokrycie kosztów zwrotu za szkolenie, czy wówczas mój obecny pracodawca mógłby odmówić przyjęcia takiej kwoty? Czy jest to dozwolone według prawa?

anonim cytuj
12-08-2023
Klauzula lojalnościowa w umowie o pracę nie określa źródła finansowania zwrotu kosztów szkolenia. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować z pracy przed upływem okresu określonego w klauzuli, Twoim obowiązkiem jest zwrócenie kosztów szkolenia pracodawcy. Skąd pochodzą środki (czyli czy zapłaci Ci inny pracodawca czy samodzielnie je zgromadzisz) nie jest uregulowane w prawie i nie ma to znaczenia dla realizacji postanowień klauzuli. Twoje zobowiązanie polega na zwróceniu określonej w klauzuli sumy, niezależnie od źródła środków. Obecny pracodawca nie ma podstaw prawnych, aby odmówić przyjęcia takiej kwoty.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

Nabycie spadku.
Otrzymałem postanowienie o ustawowym nabyciu spadku po rodzicach 1/3 udziału na mój wniosek. Brak testamentu. Niestety nie jestem w stanie porozumieć się z pozostałymi spadkobiercami.(rodzeństwo) Jakie powinny być dalsze kroki zachowek i wezwanie do zapłaty oraz zawarcia ugody czy dział spadku żeby sąd ustalił i podzielił spadek? Która z opcji jest prawidłowa i powinna być szybsza do zrobienia?...
Naruszenie tajemnicy korespondencji.
Niedawno kupiliśmy mieszkanie. Parę dni temu w skrzynce pocztowej pojawił się list na obce nazwisko, ale adres nasz. Z ciekawości otworzyliśmy, bo to nie nazwisko poprzednich właścicieli, ani nawet w księdze wieczystej nie znaleźliśmy tego nazwiska. A tam ponaglenie do zapłaty pożyczki, zaciągniętej przez Internet, w dniu 19.12.2023, więc dopiero co, jak już tu mieszkaliśmy niecały miesiąc. Takiej osoby zupełnie nie znamy. Dziś kolejny list, odse...
Rozbieżność w metrażu nowego domu.
Cześć, w czerwcu 2023 kupiłem dom z działka na kredyt hipoteczny. Dom według informacji ustnych od sprzedającego posiada około 160m użytkowych. Mam na to pisemne potwierdzenie ze źródeł: - świadectwo energetyczne 151 metrów użytkowych - poprzedni akt notarialny sprzedającego z informacją o około 160 metrach użytkowych - zapisane strony z ogłoszeniami z treścią o 160 metrach całkowitej W naszej umowie notarialnej nie ma informacji o metrażu d...
Umowa na zastępstwo.
Mam problem w kwestii umowy w pracy. Prace zaczęłam 25.01.2021 na zastępstwo, pierwsza umowa na 3 miesiące (zastępstwo), następnie dostałam umowę do 31.10.2021 (również zastępstwo). Kolejna umowa od 31.10.2021 do 31.10.2022 (również na zastępstwo) i aktualną umowę dostałam 31.10.2022 do 31.10.2023, ale już bez informacji o zastępstwie. Na dniach powinnam dostać nową umowę, czy może być to nadal umowa tylko na rok, i czy jeśli poprzednia nie był...

Wyszukiwarka