Prawo Pracy 23-11-2022 5 odpowiedzi

Czy kierownik ma prawo wymagać od pracowników dodatkowego czasu pracy?

Pytanie użytkownika
Pracuje w dużej korporacji gdzie obowiązują karty do odbijania czasu pracy oraz zmiana stroju na odzież roboczą (jestem pracownikiem umysłowym praca przy komputerze ale zasada zmiany ubrania obowiązuje wszystkich pracowników). W uop mam zapis: 8-16 (łącznie 8h), natomiast kierownictwo działu wymaga bym najpóźniej odbijał się kartą 7:55 a wybijał 16:05 argumentując, ze mam być przy komputerze 8-16, a ten dodatkowy czas jest wymagany na zmianę ubrania.
Przy wyjściu 16:01 dostałem słowne upomnienie.
Jak ma się prawo pracy do takiej sytuacji? Czy kierownik ma prawo wymagać od pracowników dodatkowych 10min pracy każdego dnia skoro strój służbowy jest narzucony odgórnie?
5 odpowiedzi
Odpowiedź
24-11-2022
Związki zawodowe są? Potwierdzić wytyczne u wyższego stopniem menagera? Po rozmawiać w kadrach / HR? Czy jest regulamin odnośnie czasu rejestrowania się na wejściu wyjściu? Nie ma Co zaczynać wojny z kierownikiem, wyjść z zasady szef ma zawsze racje I sprawdzić jakie są zasady jeśli są inne to oznajmić ze dyrektor mówił ze odbijamy się 6-16 to zamyka usta kierownikom
Odpowiedź
25-11-2022
Nie i w dodatku ma Pan/i prawo do przerw w pracy przy komputerze. 5 minut po każdej przepracowanej godzinie, gdzie ma Pan/i prawo wstać i odejść od komputera bez opuszczania miejsca pracy.
Odpowiedź
26-11-2022
Najmocniej przepraszam, dołączę do pytania jeśli jest to zgodne z regulaminem. Otóż ja jak i moi koledzy z pracy musimy się odbijać 5 min przed godziną 6:00 jak i 5 min po 14:00. Mamy system który wylicza nam godziny pracy, jeśli spóźnimy się choć minutkę, szefostwo obcina nam 15 minut. Nie ważne że jesteśmy w pracy ale czasami odbijając się o 5:55 nie wiemy czy już nam ucięło te 15 min czy nie. W takim wypadku należy nam się przerwa do godz 6:15 czy musimy normalnie iść do pracy i zgłosić to do pip lub innego wydziału?
Odpowiedź
27-11-2022
Ale pracodawca nie wymaga od pana/i pracy w godz 7,55 - 16.05 Pracodawca wymaga pracy w godz 8,00 - 16,00 Pracodawca płaci za przepracowane godz a nie za obecność pana/i na terenie zakładu - paca przy komputerze naraża pracownika na osłabienie wzroku i ustawodawca przewidział możliwość 5-cio min. odpoczynku po każdej przepracowanej godzinie z tym, że tych pięciominutówek nie można łączyć a czas pracy przy komputerze musi wynosić minimum 4 godz dziennie...
Odpowiedź
29-11-2022
8-16 świadczenie pracy.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo pracy 04-05-2025
L4 po ustaniu zatrudnienia

Czy pracownik, który rozwiązuje umowę na czas nieokreślony z zachowaniem okresu wypowiedzenia, w czasie którego przebywa na zwolni...

22 odpowiedzi 04-05-2025
Prawo pracy 11-12-2022
Wynagrodzenie na L4

Chciałem zapytać czy istnieje jakaś możliwość aby pracodawca (firma państwowa) wypłaciła pracownikowi mniejszą niż 80% pensji za d...

21 odpowiedzi 11-12-2022
Prawo pracy 14-12-2022
Wymuszony bezpłatny urlop przez pracodawce.

Zatrudniłem się poprzez urząd pracy. Pracuje prawie rok w tej firmie. Jak wiadomo pracodawca dostaje pieniądze za pracownika z up ...

21 odpowiedzi 14-12-2022